Hopp til innhold

Store skader etter uvær – stenger VM-stadion: – Rett og slett farlig

Kraftig vind har veltet trær og skapt store ødeleggelser på VM-stadion. Nå jobbes det på spreng for å redde VM-starten i skiskyting.

NRKs skiskytterekspert Ola Lunde reagerer på de farlige forholdene i Nove Mesto

KRAFTIG VIND: Vinden har felt flere trær i nærheten av VM-løypa. Nå jobbes det på spreng for å trygge sikkerheten og sørge for gode forhold i Nove Mesto.

Foto: Anders Boine Verstad / NRK

Vi har kansellert alt. Stadion har lidd som følge av været gjennom natten og vi har mistet mye snø. Det er mye jobb som gjenstår, forteller sportsdirektør i Det internasjonale skiskytterforbundet, Daniel Böhm.

For det er lite som minner om verdensmesterskap i vintersport i tsjekkiske Nove Mesto to dager før VM braker løs.

Gjennom tettgrodd skog snirkler det seg en stripe med bløt snø. Overalt ellers er det bart. Men det er ikke snømangel som er hovedproblemet for arrangøren av VM i skiskyting.

«På grunn av de dårlige værforholdene (spesielt vinden) har det blitt store skader på arenaen. Det er mye arbeid som må gjøres gjennom de neste dagene for å sikre brukbare forhold», skriver Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) i en melding.

Forferdelige forhold på stadion i Nove Mesto, to dager før VM begynner

SKIT: Slik ser det ut ute i løypene, to dager før mesterskapet starter.

Foto: Anders Boine Verstad / NRK
Forferdelige forhold på stadion i Nove Mesto, to dager før VM begynner

SIKRER STADION: Reklameskilt har blåst over ende og standplass er stengt på grunn av vindforholdene.

Foto: Anders Boine Verstad / NRK
Forferdelige forhold på stadion i Nove Mesto, to dager før VM begynner

TIMBER!: Trær blir felt ute i løypa for å forbedre sikkerheten. For tre år siden var det så mye vind at løypemaster falt over løypa.

Foto: Anders Boine Verstad / NRK
Forferdelige forhold på stadion i Nove Mesto, to dager før VM begynner

BLAFRER: De kraftige vindkulene gikk også ut over velkomstbanneret på stadion.

Foto: Anders Boine Verstad / NRK

Skilt har veltet, bannere blitt revet løs og i løypa ligger det mye avfall fra trærne rundt. I kulissene spekuleres det i om åpningsrennet flyttes fra onsdag til torsdag.

Det er forferdelige forhold. Det har blåst voldsomt og snøen er kullsvart. Det er rett og slett ille å være her akkurat nå, beskriver NRKs skiskytingsekspert Ola Lunde.

Les også Tala avslører «ekstrem» utvikling – Bjørndalen overraska

Toppbilde

– Rett og slett farlig

Konsekvensene av det er at løypene og stadion stenges øyeblikkelig. Senere mandag skulle Norges landslag trene, men nå kanselleres økten.

Fornuftig, mener sportssjef i Norges skiskytterforbund Per Arne Botnan.

– Sånn som det var i natt og i dag morges, var det nok litt uforsvarlig. For de hadde mer enn nok med å rydde opp og holde orden på ting, sier han og fortsetter:

– Det hadde vært dumt for alle dersom det skulle skje en ulykke med at IBU åpnet opp og tok for store sjanser. Da kunne alt vært avlyst, så det er greit å være på den sikre siden nå i starten.

Per Arne Botnan

SPORTSSJEF: Per Arne Botnan.

Foto: Frode Fjerdingstad

Nå jobbes det på spreng for å rydde opp i løypene og sikre at utøverne ikke får trær fallende over seg.

– Vi prøver å gjøre forebyggende arbeid i skogen, sier Böhm.

Lunde gikk ut i skogen rundt løypene for å studere forholdene på kloss hold.

Det er rett og slett farlig slik det er nå. Vi ser flere trær som nesten er på tur til å ramle ned. Det er skummelt med tanke på skogen, så det er helt riktig å stenge her nå, sier han.

Foto: Henrik Myhr Nielsen.

Snøreserver kan bli redningen

Da NRK ankom VM-byen søndag kveld, bøttet det ned det tsjekkiske landbygda. Det fortsatte gjennom natta. Under onsdagens åpningsrenn, blandet stafett, er det også meldt rikelig med regn.

I dag blåser det en frisk bris over VM-stadion, og vimpler og bannere står rett ut. Lignende vinkast er det også meldt onsdag.

Her er det en kjempejobb å gjøre, det er en kjempeutfordring for arrangøren å få dette på plass, sier Lunde, som likevel har troen på at det blir renn onsdag.

Daniel Böhm i intervju med NRK i Lenzerheide

IBU-TOPP: Daniel Böhm tror VM-starten går som planlagt.

Foto: Anders Boine Verstad / NRK

For selv om det er mye regn og syv varmegrader, har arrangøren rikelig med snø i bakhånd som skal sikre dugelige forhold under mesterskapet.

Snøsålen er tykk nok og vi har 50 000 kubikkmeter med snø i reserve. Så snømengden er ikke et problem. Men det er mye arbeid som må gjøres for å sikre at vi får forholdene vi ønsker oss, sier Böhm.

Noen timer etter at mandagens treninger ble kansellert, begynte arrangløren å lempe inn store med lagret snø i løypene.

Snølager

HER KOMMER SNØEN: Fersk snø på vei inn i løypene.

Foto: Ida Nysæter Rasch / NRK

Botnan lar seg ikke stresse av at de norske landslagsutøverne foreløpig ikke får teste VM-løypene.

– At vi ikke får gått på ski i dag er ikke verdens undergang. De kan jo jogge seg en tur. Og de kan sykle. Så de får nok rørt seg litt. Det handler mest om å få reisen ut av kroppen, sier han.

null
Spiller nå
Sjekk Ruuds sommerskille: – Noe av det raffeste jeg har sett 00:21
Neste

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal