Hopp til innhold

Stjernen våknet opp i livsfare – knakk sammen da hun var trygg

Sirener, frykt og tårer. Slik er VM-profilens nye hverdagsliv.

20240204-DSC00580

BRÅVÅKNET: Julija Levtsjenko hørte alarmer og smell, og skyndte seg til en bensinstasjon. Køen var på 5–6 biler allerede klokken 05.00 om morgenen. Noen minutter senere var det flere hundre, ifølge høydehopperen.

Foto: Terje Haugnes / NRK

– Du våkner hver morgen og tenker at det er den siste dagen. Det er kanskje den siste dagen, sier Julija Levtsjenko til NRK.

Friidrettsstjernen er en av mange ukrainske utøvere som flyktet fra krigen, men som nå er tilbake i hjemlandet og lever med den overhengende faren for angrep.

På en kafé på østsiden av elven Dnipro, møter hun NRK i den ukrainske hovedstaden Kyiv i starten av februar.

I dette eksklusive intervjuet forteller høydehopperen om den dramatiske morgenen 24. februar for to år siden, flukten med søsteren og moren, livet som idrettsutøver i krig og hvorfor hun måtte tilbake.

– Jeg våknet av noen merkelige lyder, men det tok noen sekunder å forstå at krigen hadde startet. Vi var ikke forberedt.

20240204-DSC00538

KJEMPER FOR UKRAINA: Den høyreiste høydehopperen håper å kunne gjenta suksessen fra VM i 2017, ta medalje i mesterskap og vise frem flaggets farger til omverdenen.

Foto: Terje Haugnes / NRK

– Det var lange køer over alt. Det var tusenvis av biler i hele Kyiv. Vi skjønte at vi ikke kunne evakuere, fordi det er farlig å bli stående i stampe. Nå forstår vi mer, men i 2022 forstod vi ikke hva som skjedde., sier Levtsjenko.

Følte seg som et dyr

Den høyreiste VM-sølvvinneren tenker godt gjennom før hun svarer. Selv om krigen i Ukraina hadde pågått siden 2014, var det først i 2022 hun for alvor merket den på kroppen. Hun hadde aldri trodd det skulle bli full krig.

– Du føler deg som et dyr, sier Levtsjenko, da hun blir spurt om kroppens reaksjon.

– Først vil du overleve. Det er et instinkt og det eneste du tenker på. Det er skremmende fordi kroppen endrer deg. Det er veldig interessant og annerledes følelse. Du vil bare overleve, forklarer Levtsjenko om sjokktilstanden.

Les også Alarmen gjekk under NRK-besøk: – Alle er førebudde på å døy når som helst

Anna Ryzjykova i Dnipro

Nå er luftalarmene blitt en daglig rutine. Kyiv angrepet jevnlig. Innbyggerne kjenner sannsynligvis bedre til det russiske krigsarsenalet enn russere flest.

– Du hører sirenene, og så ser du hva som har utløst den. For eksempel ... Hvis det er Shaheder (droner), sier folk ok, vi kan gjøre disse tingene, eller fortsette å gjøre dette. Hvis det er fly som har utløst alarmen, er det farligere, forklarer Levtsjenko.

20240204-DSC00543

HAR LÆRT SEG Å LEVE I KRIG: Julija Levtsjenko tilpasser hverdagen etter Russlands angrep. Noen ganger går luftalarmen, andre ganger går strømmen. Det er en del av hverdagen nå.

Foto: Terje Haugnes / NRK

– Vi endrer planene våre avhengig av hva som skjer. Du vet aldri hvor lang tid det tar, men folk prøver å la livet gå videre.

Den ukrainske 26-åringen har fortrengt mange av de verste minnene. Hun tror det er menneskelig instinkt. De første dagene av fullskalainvasjonen sov hun nesten ingenting.

– Ante ikke hva vi skulle gjøre

Forloveden meldte seg til militær tjeneste og ble en del av landets heimevern. Faren ville også bidra. Han er fortsatt stasjonert langs frontlinjen.

– Det er vanskelig, men man glemmer vonde ting veldig raskt. Jeg tror det er menneskelig instinkt. Men vi drømmer naturligvis om siste dag, om seieren vår, sier Levtsjenko, som er fast bestemt på at det Ukraina som er fremtiden hennes.

20240204-DSC00561

STØTTER GJENOPPBYGGINGEN: Her viser Levtsjenko frem et lite minnesmerke som hun har kjøpt for å støtte gjenoppbyggingen av landet. Den viser rester av fasaden fra en bygning i Kharkiv, ødelagt av russiske angrep.

Foto: Terje Haugnes / NRK

Hennes estiske agent hjalp henne med å flykte og komme seg i trygghet. Da hun endelig var på trygg grunn, innså hun at det ikke var noe hun ønsket.

– Da vi kom til Estland, begynte vi å gråte. Min søster, mor og jeg. Vi satt i vår nye leilighet og ante ikke hva vi skulle gjøre. Vi satt på gulvet og gråt.

– Vi reiste, men ... Vi hadde ingen planer. Da vi dro fra Kyiv tenkte vi det kanskje varte i noen uker, men da vi kom til Estland forstod vi at det tok mer enn to uker, mer enn én måned. Vi visste ikke hvor det kom til å ende, sier Levtsjenko.

20240204-DSC00564

TRIVES HJEMME: Julija Levtsjenko trives best i Kyiv.

Foto: Terje Haugnes / NRK

Nå bor hun i Kyiv, der hun vokste opp. Hun gjør de nødvendige tilpasningene, men innrømmer at det er tøffere å få gjort jobben sin enn det har vært.

Fortsatt sliter Levtsjenko med å se på idretten som viktig. Hun beskriver det som at hun tok av de rosa brillene, den dagen Russland angrep hele Ukraina.

Tårevåt skuffelse i VM

Men hun mener det er viktig å representere landet, vise frem verdiene og gi soldatene som kjemper en kamp langs frontlinjen muligheten til å glede seg.

Derfor var skuffelsen ekstra stor i Glasgow, da hun ikke fikk ut sit beste. Fredag kveld endte hun med 1,84 som sluttresultat, langt bak årsbeste 1,92 og personlig rekord 2,02 meter. På en god dag burde hun kjempet om bronsemedaljen (1.95).

Julija Levtsjenko

SVEVDE IKKE HØYT NOK: Julija Levtsjenko rev tre ganger på høyden 1,88 meter.

Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP

På vei gjennom pressesonen kom tårene. Hun klarte ikke å snakke om skuffelsen.

Nå retter hun blikket mot sommerens EM i Roma og OL i Paris. Når hun er i sesong, blir forskjellene mellom hjemlandet og den øvrige verdenen ekstra tydelig for henne.

– Noen ganger trenger man ikke å snakke med andre i Ukraina. Man ser det i øynene til folk at vi forstår hverandre. Når jeg er utenlands, er det annerledes.

Siste nytt

  • Stabæk tapte uten Jönsson - Rosenborg fortsatt ubeseiret

    Anna Aahjem ble matchvinner da Brann slo Stabæk 1-0 i Toppserien lørdag. RBK fortsatte sin perfekte sesongstart med 1-0 over Røa.

    Timen var spilt da Aahjem avsluttet et vakkert Brann-angrep og sørget for 1-0 på bortebane.

    Etter tapet for LSK Kvinner i serieåpningen, har Brann tre strake seire.

    Stabæk måtte greie seg uten hovedtrener Jan Jönsson på sidelinjen i oppgjøret. Han er utestengt i to kamper etter at han tok seg inn på banen og gikk i kroppen på VIF-spiller Karina Sævik i tirsdagens 2-3-tap.

    Rosenborg fikk besøk av Røa, og med sitt mål i 88. minutt sørget Sara Hørte for 1-0-seier for trønderne.

    Med det har Rosenborg full pott etter fem kamper. De fire siste kampene har alle endt med 1-0-seier for RBK, og i de tre siste har de avgjort etter 80 minutters spill.

    LSK Kvinner vant 3-1 over Åsane, mens Kolbotn beseiret Arna-Bjørnar 4-1.

    Runden avsluttes med byderbyet mellom Vålerenga og Lyn, som sendes direkte på NRK 1 klokken 16:45 lørdag. (NTB/NRK)

    Toppserien fotball kvinner, Stabæk - SK Brann
    Foto: Frederik Ringnes / NTB
  • EM-bronse for Benske og Tjøm: – Råimponert

    Lars Benske og Ask Tjøm leverte en god avslutning og rodde til bronse i dobbeltsculler i EM i Ungarn.

    – Jeg er råimponert. Det er det best disponerte løpet jeg har sett dem ro noen gang, sa NRKs ro-ekspert Lars Bjønnes idet duoen passerte målstreken.

    Det ble en svært tett og jevn affære gjennom de 2000 meterne som ble rodd. Den norske duoen så lenge ut til å ta sølvet, men måtte seg seg slått på målstreken av italienske Stefano Oppo og Gabriel Soares.

    Jan Schäuble og Rafael Ireland fra Sveits tok gullet etter å ha ledet hele veien. De ble utfordret av italienerne, men hadde krefter igjen mot slutten og vant med 2,27 sekunders margin.

    Norge har allerede sikret OL-plass i dobbeltsculler for menn.

    Lars Benske og Ask Tjøm leverte en god avslutning og rodde til bronse i dobbeltsculler i EM i Ungarnn
  • Klæbo knusende overlegen i bysprinten – utslitt Northug imponerte i finalen

    Johannes Høsflot Klæbo avsluttet sesongen med en knallsterk seier på bysprinten i Mosjøen. Petter Northug viste gode takter og tok seg hele veien til finale.

    Dermed sikret Klæbo sin siste seier på sololag, i hvert fall på noen år. Lucas Chanavat ble nummer to, mens Even Northug sikret 3.-plassen.

    Rennet var Klæbos siste før han igjen blir en del av det norske landslaget. 27-åringen gikk ut av landslaget foran sist sesong, og han skrev i stedet under en representasjonsavtale som gjorde at han kunne konkurrere for Norge i verdenscupen.

    Nå er han imidlertid kommet til enighet med Norges Skiforbund om å bli en del av landslaget de to neste sesongene.

    Den tidligere skikongen Petter Northug viste også gode gamle takter da han tok seg videre fra kvartfinalen. I semifinalen sa det imidlertid stopp da han sprakk mot slutten og ble nummer fem i heatet.

    (NTB)

    ycJj6_DcAqY
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal