Hopp til innhold

Stjernen våknet opp i livsfare – knakk sammen da hun var trygg

Sirener, frykt og tårer. Slik er VM-profilens nye hverdagsliv.

20240204-DSC00580

BRÅVÅKNET: Julija Levtsjenko hørte alarmer og smell, og skyndte seg til en bensinstasjon. Køen var på 5–6 biler allerede klokken 05.00 om morgenen. Noen minutter senere var det flere hundre, ifølge høydehopperen.

Foto: Terje Haugnes / NRK

– Du våkner hver morgen og tenker at det er den siste dagen. Det er kanskje den siste dagen, sier Julija Levtsjenko til NRK.

Friidrettsstjernen er en av mange ukrainske utøvere som flyktet fra krigen, men som nå er tilbake i hjemlandet og lever med den overhengende faren for angrep.

På en kafé på østsiden av elven Dnipro, møter hun NRK i den ukrainske hovedstaden Kyiv i starten av februar.

I dette eksklusive intervjuet forteller høydehopperen om den dramatiske morgenen 24. februar for to år siden, flukten med søsteren og moren, livet som idrettsutøver i krig og hvorfor hun måtte tilbake.

– Jeg våknet av noen merkelige lyder, men det tok noen sekunder å forstå at krigen hadde startet. Vi var ikke forberedt.

20240204-DSC00538

KJEMPER FOR UKRAINA: Den høyreiste høydehopperen håper å kunne gjenta suksessen fra VM i 2017, ta medalje i mesterskap og vise frem flaggets farger til omverdenen.

Foto: Terje Haugnes / NRK

– Det var lange køer over alt. Det var tusenvis av biler i hele Kyiv. Vi skjønte at vi ikke kunne evakuere, fordi det er farlig å bli stående i stampe. Nå forstår vi mer, men i 2022 forstod vi ikke hva som skjedde., sier Levtsjenko.

Følte seg som et dyr

Den høyreiste VM-sølvvinneren tenker godt gjennom før hun svarer. Selv om krigen i Ukraina hadde pågått siden 2014, var det først i 2022 hun for alvor merket den på kroppen. Hun hadde aldri trodd det skulle bli full krig.

– Du føler deg som et dyr, sier Levtsjenko, da hun blir spurt om kroppens reaksjon.

– Først vil du overleve. Det er et instinkt og det eneste du tenker på. Det er skremmende fordi kroppen endrer deg. Det er veldig interessant og annerledes følelse. Du vil bare overleve, forklarer Levtsjenko om sjokktilstanden.

Les også Alarmen gjekk under NRK-besøk: – Alle er førebudde på å døy når som helst

Anna Ryzjykova i Dnipro

Nå er luftalarmene blitt en daglig rutine. Kyiv angrepet jevnlig. Innbyggerne kjenner sannsynligvis bedre til det russiske krigsarsenalet enn russere flest.

– Du hører sirenene, og så ser du hva som har utløst den. For eksempel ... Hvis det er Shaheder (droner), sier folk ok, vi kan gjøre disse tingene, eller fortsette å gjøre dette. Hvis det er fly som har utløst alarmen, er det farligere, forklarer Levtsjenko.

20240204-DSC00543

HAR LÆRT SEG Å LEVE I KRIG: Julija Levtsjenko tilpasser hverdagen etter Russlands angrep. Noen ganger går luftalarmen, andre ganger går strømmen. Det er en del av hverdagen nå.

Foto: Terje Haugnes / NRK

– Vi endrer planene våre avhengig av hva som skjer. Du vet aldri hvor lang tid det tar, men folk prøver å la livet gå videre.

Den ukrainske 26-åringen har fortrengt mange av de verste minnene. Hun tror det er menneskelig instinkt. De første dagene av fullskalainvasjonen sov hun nesten ingenting.

– Ante ikke hva vi skulle gjøre

Forloveden meldte seg til militær tjeneste og ble en del av landets heimevern. Faren ville også bidra. Han er fortsatt stasjonert langs frontlinjen.

– Det er vanskelig, men man glemmer vonde ting veldig raskt. Jeg tror det er menneskelig instinkt. Men vi drømmer naturligvis om siste dag, om seieren vår, sier Levtsjenko, som er fast bestemt på at det Ukraina som er fremtiden hennes.

20240204-DSC00561

STØTTER GJENOPPBYGGINGEN: Her viser Levtsjenko frem et lite minnesmerke som hun har kjøpt for å støtte gjenoppbyggingen av landet. Den viser rester av fasaden fra en bygning i Kharkiv, ødelagt av russiske angrep.

Foto: Terje Haugnes / NRK

Hennes estiske agent hjalp henne med å flykte og komme seg i trygghet. Da hun endelig var på trygg grunn, innså hun at det ikke var noe hun ønsket.

– Da vi kom til Estland, begynte vi å gråte. Min søster, mor og jeg. Vi satt i vår nye leilighet og ante ikke hva vi skulle gjøre. Vi satt på gulvet og gråt.

– Vi reiste, men ... Vi hadde ingen planer. Da vi dro fra Kyiv tenkte vi det kanskje varte i noen uker, men da vi kom til Estland forstod vi at det tok mer enn to uker, mer enn én måned. Vi visste ikke hvor det kom til å ende, sier Levtsjenko.

20240204-DSC00564

TRIVES HJEMME: Julija Levtsjenko trives best i Kyiv.

Foto: Terje Haugnes / NRK

Nå bor hun i Kyiv, der hun vokste opp. Hun gjør de nødvendige tilpasningene, men innrømmer at det er tøffere å få gjort jobben sin enn det har vært.

Fortsatt sliter Levtsjenko med å se på idretten som viktig. Hun beskriver det som at hun tok av de rosa brillene, den dagen Russland angrep hele Ukraina.

Tårevåt skuffelse i VM

Men hun mener det er viktig å representere landet, vise frem verdiene og gi soldatene som kjemper en kamp langs frontlinjen muligheten til å glede seg.

Derfor var skuffelsen ekstra stor i Glasgow, da hun ikke fikk ut sit beste. Fredag kveld endte hun med 1,84 som sluttresultat, langt bak årsbeste 1,92 og personlig rekord 2,02 meter. På en god dag burde hun kjempet om bronsemedaljen (1.95).

Julija Levtsjenko

SVEVDE IKKE HØYT NOK: Julija Levtsjenko rev tre ganger på høyden 1,88 meter.

Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP

På vei gjennom pressesonen kom tårene. Hun klarte ikke å snakke om skuffelsen.

Nå retter hun blikket mot sommerens EM i Roma og OL i Paris. Når hun er i sesong, blir forskjellene mellom hjemlandet og den øvrige verdenen ekstra tydelig for henne.

– Noen ganger trenger man ikke å snakke med andre i Ukraina. Man ser det i øynene til folk at vi forstår hverandre. Når jeg er utenlands, er det annerledes.

Siste nytt

 • Sportssjef Joacim Jonsson irettesatt av Vålerenga etter intervju

  Vålerengas sportsdirektør Joacim Jonsson vekket oppsikt da han gikk hardt ut mot klubbens egen spiss, Mees Rijks, i pausen under kampen mellom Lyn og Vålerenga lørdag.

  Rijks ble utvist etter å ha pådratt seg to gule kort.

  – Det er fullstendig utilgivelig av Mees Rijks. Det finnes ingen unnskyldninger. Du setter lagkameratene i en helvetes situasjon, sa Jonsson til TV 2 lørdag.

  Svensken beklaget uttalelsene sine overfor Vålerenga-spillerne i garderoben etter kampen.

  Mandag forteller daglig leder i Vålerenga, Svein Graff, at han og Jonsson har hatt et møte.

  – Tid, sted og formen for offentlig kritikk av egen spiller på den måten er feil og dårlig håndtert. «Jocke» har beklaget overfor spillergruppa og i media. Det er bra og nødvendig. Jeg har hatt møte med Jokke og han har fått en irettesettelse, sier Graff til VG.

  Graff opplyser at saken ikke vil få ytterligere konsekvenser for Jonsson.

  Joacim Jonsson
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Djokovic dropper Madrid Open – en rival mindre for Ruud

  Novak Djokovic (36) stiller ikke i Madrid Open. Det kan gi Casper Ruud lettere vei mot suksess i storturneringen i tennis.

  Djokovic har ikke spilt siden verdenseneren tapte for Ruud i semifinalen i Monte-Carlo Masters for litt over en uke siden.

  Serberen var ikke en del av mandagens trekning for ATP Masters1000-turneringen i Madrid. Der har han tidligere vunnet tittelen tre ganger (senest i 2016).

  Ruud er femteseedet og går rett til 2. runde. Der møter han vinneren av oppgjøret mellom Zhang Zhizhen fra Kina (49 i verden) og serbiske Miomir Kecmanovic (66). (NTB)

  Monaco Monte Carlo Tennis Masters
  Foto: Daniel Cole / AP
 • Tønnesen takker nei til landslagsspill

  Kent Robin Tønnesen (32) gjør seg uaktuell for det norske håndballandslaget framover.

  Det opplyser landslagssjef Jonas Wille i forbindelse med uttaket av troppen til en storturnering på Jordal i Oslo neste måned.

  – Kent Robin har forklart meg at han takker nei til landslag i perioden fremover av hensyn til totalbelastningen. Vi har hatt god dialog, og jeg tar hans avgjørelse til etterretning i vår videre planlegging, sier Wille.

  Tønnesen spiller til daglig i franske Paris Saint-Germain. Der har han vært siden overgangen fra ungarske Szeged i fjor.

  På landslaget står Tønnesen med 339 mål på 137 kamper. Han har vært en del av Norge-miljøet siden 2010.

  I 2017 var han med på å ta VM-sølv. (NTB)

  Håndball-EM herrer 2024: Hovedrunden Norge - Danmark (23-29)
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal