Hopp til innhold

Sterkt preget Iversen brast i gråt etter spørsmål om Northugs dobbeltliv

AURE/TRONDHEIM (NRK): Han forsøkte å holde masken gjennom intervjuene om sitt gamle forbilde og gode venn Petter Northug. Til slutt klarte ikke Emil Iversen lenger.

Iversen brast i gråt midt i et NRK-intervju etter at 29-åringen ble nummer tre under sprinten i Aure på dag to av Toppidrettsveka. Iversen fikk blant annet spørsmål om hvordan han opplevde fredagens pressekonferanse og ikke minst detaljene Petter Northug røpet fra sitt liv.

Dobbeltlivet ingen i langrennsmiljøet kjente til etter at den tidligere skikongen la opp.

– Jeg skal ikke uttale meg om hva som er lurt at Petter skal gjøre. Det får han finne ut selv. Men døra vår er åpen, han har vært en kanonviktig brikke for meg i min karriere og vist vei. Så døra er åpen ... Alle i Skiforbundet er glad i Petter, sier Iversen.

Så strømmet tårene midt i intervjuet. De to har en lang historie sammen. Først da Northug var unge Iversens skiløper-forbilde. Senere som lagkamerater med en helt spesiell kjemi. De siste fem-seks årene har de delt minner også utenfor skisporet.

– Han har fortsatt noe å tilføre?

– Ja, det er ikke vil om det. Han har fått til mye.

– Er du lei deg?

– Ja, jeg er vel det. Jeg er ikke noe glad. Men jeg har troa på at det kan bli bra, sier Iversen.

whTcfryA9iM

PREGET: Emil Iversen, her i samtale med NRK etter fredagens sprint i Aure.

Foto: Ole Martin Wold

Festet og brukte kokain tre til fem ganger i uken

Under pressekonferansen på et hotell i Trondheim fredag, la Petter Northug alle kortene på bordet. Han erkjente at han hadde et rusproblem. Han fortalte om kokain og dop under hard festing. Spesielt hard festing på sommertid.

Ved siden av jobb som ekspertkommentator og egen merkevare har Northug hatt et liv som har vært holdt skjult, selv for de aller nærmeste.

Fredag innrømmet han at det har blitt mye «hard festing». På det meste flere ganger i uken.

– Det har vært festet tre-fire-fem ganger i uka og det er brukt alle dagene, sier Northug om kokainbruken i de verste periodene.

Petter Northug PK.

NEDSTEMT: Petter Northug så mye ned i bordet under fredagens pressekonferanse.

Foto: Morten Andersen / NRK

– Hadde ingen anelse

Mangeårig treningspartner og lagkamerat Niklas Dyrhaug har også et nært forhold til Northug. Han sier at han har hørt mange rykter om Northug etter at han la opp, men rusproblemet kom brått på.

– Jeg hadde ikke anelse om det. Jeg visste om fester, men derifra til at det er dop i bildet ... Det hadde jeg ikke anelse om. Det er sjokkerende, men jeg er mest glad for at han innrømmer å ha et problem, sier Dyrhaug til NRK.

Niklas Dyrhaug

OVERRASKET: Niklas Dyrhaug, her fra sprinten på Toppidrettsveka fredag.

Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Northug flyttet til Oslo i fjor, og møtene har derfor vært sjeldnere den siste tiden.

– Det er et helt feil miljø for meg å ha vært i. Et miljø jeg har søkt til på grunn av spenningen. Jeg ser i ettertid at det har vært helt feil vei å gå, sier Northug.

Han sier at han selv oppsøkte miljøet etter karriereslutt og at han tok kokain første gang i januar 2019. Han presiserer at han kun har brukt dop i forbindelse med «hard festing».

– Det er ikke sikkert det har vært gunstig for meg, jeg har ikke taklet overgangen som jeg burde ha taklet da jeg la opp. Jeg skulle gjerne ha gjort ting annerledes, men det er vanskelig å tenke på det nå, sa Northug om flyttingen fredag.

I fremtiden skal han være mer i Trøndelag, og Dyrhaug strekker ut en hånd for å hjelpe kameraten ut av krisen.

– Jeg kommer til å støtte ham uansett, håper han hadde støtta meg og. Man kaster ikke en god venn under bussen, han har erkjent det nå og er klar på at han søker proff hjelp, sier Dyrhaug.

– Jeg har fått bra støtte fra skimiljøet, det kommer alltid til å være en del av livet mitt, sier Northug om skimiljøet.

Petter Northug holder pressekonferanse i Trondheim, 21. august 2020

VIL BRYTE: Petter Northug sier at han har oppsøkt miljøer som ikke har vært gunstige for ham.

Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

Flere var bekymret

I en liten sal på et hotell i Trondheim fortalte Northug at han skal være mye sammen med familie og den nærmeste kretsen fremover. Han meddelte at flere har vært bekymret for ham, men vil ikke gå nærmere inn på bekymringsmeldingene.

– Det har vært bekymring, men jeg har fornektet og levd et annet liv på siden enn det de har trodd. De har hatt mistanke, sa Northug til pressen fredag.

Ifølge Northug har det ikke vært noen fra landslaget eller Norges Skiforbund som har bekymret, men «personer i innerste krets».

– Er det mange mennesker du må bryte kontakten med?

– Jeg må endre livsstil, gjøre forandringer, være med andre folk og ta grepene. Det må jeg gjøre med en gang.

Northug kunne ikke svare på hvor mye penger han har brukt på kokain siden januar 2019. Da han ble pågrepet hadde han 40.000 kroner i kontanter i bilen. De ti grammene med kokain som ble funnet i leiligheten har en verdi på rundt 10.000 kroner.

– Kunne livsstilen ført deg i økonomiske problemer?

– Nei, det tror jeg ikke. Men det kunne ha blitt hvis jeg ikke hadde blitt stoppa.

Siste nytt

  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Lilleberg og Pettersen ønsker å være med i VM: – Selvfølgelig har jeg lyst

    De to USA-proffene Emil Lilleberg og Mathias Emilio Pettersen har forsikret landslagssjef Tobias Johansson om at de ønsker å bidra for landslaget under VM.

    Spillerne er riktignok avhengig av hvordan det går i sluttspillet for sine respektive lag. Lillebergs Tampa Bay Lightning ligger under 0-3 i kamper mot Florida Panthers, mens Emilio Pettersens Texas Stars slo ut Manitoba Moose og møter Milwaukee Admirals i en best av fem-serie.

    – Jeg spiste middag med Emil for en måned siden, og han var veldig positiv til VM-spill når han er ferdig der borte. Men det er usikkert om Tampa vil sende ham til Syracuse, eller hva som skjer når de eventuelt ryker ut, sier Johansson til nitten.no.

    Første kamp for Emilio Pettersen & co. spilles først 2. mai. Serien avsluttes så sent som 12. mai, dersom de spiller alle de fem kampene.

    – Jeg prøver å ha fokus på sluttspillet her nå, men selvfølgelig har jeg lyst til å spille VM om det åpner seg opp en mulighet for det, sier Pettersen.

    – Kan du reise dersom dere ryker i neste runde med Texas Stars?

    – Jeg er usikker på hva som skjer med Dallas i sluttspillet, så jeg må ta det som det kommer da. Jeg kan ikke si noe 100 prosent nå, svarer han.

    Fra før har veteranene Mats Zuccarello og Patrick Thoresen stilt seg tilgjengelig til verdensmesterskapet i Praha, som spilles fra 10. til 26. mai.

    (©NTB)

    eFmZjB-LXIs
    Foto: NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal