Hopp til innhold

Krüger nekter å gi opp OL-drømmen og vil gå femmila – nå kommer treneren med en endelig frist

SEISER ALM (NRK): Simen Hegstad Krüger sier i sitt første intervju etter den påviste koronasmitten at han fortsatt drømmer om å reise til OL i Beijing. Selv om han vet at den veien er lang og kronglete.

TtS-L6in9gk

TAKKER FOR STØTTEN: Simen Hegstad Krüger

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

– Jeg kan si at jeg er forsiktig optimist. Jeg er fullstendig klar over realiteten oppi dette her. Ting skal gå min vei om jeg klarer å komme meg på et fly østover, sier Lyn-løperen til NRK fredag ettermiddag, i det som er hans første intervju siden han testet positivt for koronaviruset torsdag kveld.

– Men så lenge det er en bitteliten mulighet, så skal jeg holde på det halmstrået.

Vil gå 50 kilometeren

Simen Hegstad Krüger

SER FRAMOVER: Simen Hegstad Krüger

Foto: Skjermdump / Instagram/simenkruger

Da har han allerede vært nesten et døgn i isolasjon på hotellrommet i Seiser Alm i Italia. Realitetene har begynt å synke inn.

Italienske regler sier ti dager alene på hotellrommet. Da har allerede OL i Kina begynt. Han håper derfor å få en spinningsykkel inn på rommet sitt for å holde formen ved like.

– Er det 50 kilometeren du håper å få gå?

– Slik jeg tenker nå, så er det den jeg i beste fall kan gå ja. Alt annet kommer for tidlig.

Frist innen seks dager

Allroundtrener Eirik Myhr Nossum sier følgende om en mulig OL-plass til Krüger selv om han nettopp har blitt smittet av korona:

– Jeg kan si at rundt 2. eller 3. februar er en deadline vi må forholde oss til. Det handler ikke om når Simen kan sendes, men da kan vi få sendt bortover en reserveløper med charterfly.

– Hvis jeg sender en reserve, da har jeg lukket døren for Simen, sier Nossum, om det som blir svært vanskelige dager med mange tøffe beslutninger.

Nossum

MANGE SAMTALER: Allroundtrener Eirik Myhr Nossum, her i bilen før trening med langrennslandslaget fredag.

Foto: Mikal Emil Aaserud / NRK

Håper på flaks

Femmila i OL i Beijing kommer på nest siste konkurransedag av lekene, om 22 dager, den 19. februar.

Krüger innrømmer at det hjelper å tenke tanken på at han skal gå en OL-øvelse i et mesterskap han har trent lenge og dedikert til, mens han sitter i isolasjon.

– Men jeg er fullstendig klar over at ting skal gå min vei og jeg skal ha en god porsjon flaks. Men det er lov å håpe, sier Krüger.

JIVcwwel-OA

HAR DÅRLIG TID: Simen Hegstad Krüger, her under verdenscupåpningen i finske Ruka denne sesongen.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Må bli kvitt viruset i kroppen

Han har satt seg inn i hva som kreves for at han som koronasmittet skal komme seg til Kina. Det er nemlig svært strenge regler for deltakelse.

Etter isolasjonen må han teste negativt fire ganger på PCR-test. Det er ikke en selvfølge, selv om han ikke kan smitte andre og føler seg frisk, skal mesteparten av viruset ha forlatt kroppen hans.

– Det er det å bli kvitt dette viruset som kan bli litt tungt og seigt. Selv om man har blitt frisk. Det er det som er blitt utfordringen, at det ikke er sporbart. Selvfølgelig tikker klokken fort, sier 28-åringen.

Påvirker lagkamerater

Valnes

PUST I BAKKEN: For Erik Valnes på fredagens økt i Italia.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

Lagkameratene har vært sterkt preget av at Krüger avla testet positivt for koronaviruset torsdag kveld. Erik Valnes er stort sett alltid blid. Men nå er det bare alvor.

Valnes medgir overfor NRK at ting endret seg torsdag kveld med smitten ingen vet hvor tar veien.

Der smitten i landslaget har begrenset seg til trener Arild Monsen og dameløperne Heidi Weng og Anne Kjersti Kalvå, var det overraskende at også en herreløper skulle bli rammet.

– Fritt vilt

Sammen med Emil Iversen, Håvard Solås Taugbøl, Pål Golberg og Hans Christer Holund trente Valnes fredag i langrennsløypene i solskinnet i Monte Pana, bare noen minutter unna utforløypene i Val Gardena. Samtlige kjørte en tøff økt.

Holund og Iversen

FERDIG FOR DAGEN OG HJEM PÅ HOTELLET: For Hans Christer Holund og Emil Iversen, her etter fredagens trening i Monte Pana.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

Tankene var for første gang borte fra smittefrykt og en mulig tapt OL-billett. Men etter oppvarming, noen tøffe intervalldrag og nedgåing, forteller Valnes åpenhjertig om hva slags tanker han gjør seg om dagens situasjon.

– For å være ærlig så hadde jeg et ordentlig håp om at vi hadde fått den siste positive og at det skulle slutte med de tre første. Jeg følte det ble en ny vending nå, da Simen skulle ryke.

– Det viser egentlig bare at nå er det helt fritt vilt. Nå er det totalt bingo og lotteri her, sier Valnes.

Omriss av et fly

Reiseplanen

Etter planen skal langrennsherrenes fly til Norge 30. januar og til Kina dagen etter, mens kvinnene flyr direkte fra sveitsiske Zürich til Beijing 1. februar. 

De smittede utøverne må eventuelt reise med et senere fly når isolasjonstid og obligatorisk testing er unnagjort.  

Sveip for å se den stramme tidsplanen

Illustrasjon av virus

Smitteregler i Italia

Italienske smitteregler innebærer i utgangspunktet ti dager i isolasjon ved positiv test.  

Tester man positivt med boosterdose eller vaksinedose tatt de siste fire månedene kan isolasjonstiden bli minsket ned til syv dager i Italia.

Det betyr at Heidi Weng og Anne Kjersti Kalvå (testet positivt 26.januar), etter nåværende regler, tidligst kan være ut av isolasjon den 2.februar, mens Simen Hegstad Krüger (testet positivt 27.januar) må vente til 3.feburar.  

PCR-test ikon

Testregimet

Man må levere to negative PCR-tester før de eventuelt får reise til Kina og det må være 24 timer mellom hver test. De må også være symptomfrie i tre dager.

Om Weng, Kalvå og Krüger skal rekke en OL-øvelse, må de etter alle solemerker få negative testsvar under eller rett etter isolasjonen i Italia. 

Logoen til Olympiatoppen

Olympiatoppens regler

Olympiatoppen har også egne regler som må tas hensyn til. Landslagslege Øystein Andersen sier de vil ta en grundig vurdering av helsa til utøverne før de eventuelt kan få en ny billett til Kina.  

Logoen til Bejing-OL

Første mulige øvelse

OLs første langrennsøvelse er 5. februar. Første hypotetiske mulighet for de smittede utøverne til å delta i en øvelse blir i beste fall stafetten den 10.februar. Det virker allikevel usannsynlig slik situasjonen er for øyeblikket.

Siste nytt

  • Team Braathen avviser Hirscher-rykter: – Blir ikke noe samarbeid

    Michael Pircher er Lucas Braathens nye trener og var sjef for Marcel Hirscher i seks år. Han er likevel klar på at det ikke vil bli noe samarbeid dem imellom.

    I mars ble det klart at Braathen gjør comeback som alpinist etter en sesong på sidelinjen, men for Brasil. Hokksund-gutten har derfor måttet sette sammen sitt helt eget team, hvor Pircher er ansatt som trener.

    48-åringen ble hentet fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han blant annet hadde treneransvaret for skilegenden Hirscher fra 2013 til han la opp i 2019.

    Østerrikeren sjokkerte hele alpinverden da han annonserte comeback for Nederland tidligere i uken. Det har også skapt spekulasjoner om han og Braathen ville danne et samarbeid.

    – Det er ikke en sak for oss. Vi kommer garantert til å være i de samme skistedene, og noe vil dukke opp, men det blir ikke noe samarbeid, sa Pircher til Tiroler Zeitung, ifølge Blick.

    Trenerveteranen er tydelig på at fokuset hans nå ligger på Braathen, som skal jakte VM-gull i Saalbach til vinteren.

    – Om dagen planlegger vi opplegget, alt er fortsatt i de tidlige stadiene. Vi har nettopp funnet hverandre, sa Pircher. (NTB)

    Lucas Braathen
    Foto: BARBARA GINDL / AFP
  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP
  • Rashford ut mot netthetsen: – Nok er nok

    Manchester United-angriperen Marcus Rashford (26) har sett seg lei av behandlingen han får i sosiale medier.

    I et svar på en støttemelding på X skriver Rashford at «mobbingen har pågått i månedsvis».

    – Nok er nok, avslutter han med.

    Responsen kom etter at en X-bruker med United-sympatier gikk ut mot hetsen av Rashford og omtalte den som motbydelig og ondsinnet.

    26-åringen scoret hele 30 mål forrige sesong, men siden har det gått trått. Rashford står denne sesongen med kun åtte scoringer på 40 klubbkamper. (NTB)

    Rashford jubel united
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal