Hopp til innhold

Sterke reaksjoner på VM-reporterens homofilispørsmål

FIFA brøt inn da en BBC-reporter stilte spørsmål om homofili på en pressekonferanse med det marokkanske VM-landslaget. Nå har BBC gått ut og beklaget spørsmålet

Marokkos kaptein Ghizlane Chebbak

Marokkos lagkaptein Ghizlane Chebbak fikk spørsmål på pressekonferansen før VM-åpningen. Her er hun på vei inn på stadion før kampen mot Tyskland i VM.

Foto: ASANKA BRENDON RATNAYAKE / Reuters

Det var under Marokkos pressekonferanse dagen før VM-åpningen mot Tyskland, at en BBC-reporter tok mikrofonen og stilte spørsmålet:

– I Marokko er det ulovlig å være i et homofilt forhold. Har dere noen homofile spillere på deres lag og hvordan er livet for dem i Marokko?

FIFAs representant brøt da inn og sa at dette var et politisk spørsmål og at man kun skulle stille fotballrelaterte spørsmål.

Ghizlane Chebbak

Ghizlane Chebbak under pressekonferansen der hun fikk spørsmålet fra BBC-reporteren.

Foto: HANNAH MCKAY / Reuters

Det ble en liten diskusjon mellom journalisten og FIFA-representanten mens Marokkos kaptein, Ghizlane Chebbak, så spørrende ut i salen. Hun vekslet et blikk med treneren før hun så ned i bordet og begynte å le.

Deretter fikk en annen journalist ordet.

 • Se hendelsen her:

Måtte beklage

Imidlertid var det andre journalister i rommet som reagerte skarpt utad på BBC-reporterens spørsmål.

– Fra et skadereduserende perspektiv er det ikke et passende spørsmål for en spiller og ville satt spillerne selv i fare, skrev Steph Yang, reporter i The Athletic, på Twitter.

Nouhaila Benzina første kvinne med hijab i VM

Nouhaila Benzina kan bli historisk som den første spilleren med hijab i et verdensmesterskap i fotball. Her sammen med lagvenninnene før kampen. Hun var ubenyttet reserve.

Foto: WILLIAM WEST / AFP

Den muslimske CBC-reporteren Shireen Ahmed, som var på samme pressekonferanse, reagerte også.

– Reporteren gikk over streken, meldte Ahmed på Twitter.

Hun la til at det å stille spørsmålet til treneren eller kapteinen var unødvendig.

– Spørsmålet ble avvist av FIFAs medierepresentant, men burde ikke ha blitt stilt, skrev reporteren.

Det har kommet en rekke reaksjoner på Twittermeldingene til journalistene, som også går hardt ut mot BBC-reporteren.

NRK har forsøkt å få kontakt med BBC-reporteren uten hell. Natt til tirsdag har en talsmann fra BBC også beklaget spørsmålet.

– Vi anerkjenner at dette spørsmålet var upassende. Vi hadde ikke noen intensjon om å skape harme eller fortvilelse, sier en ikke navngitt BBC-person til CNN.

Tyske Melanie Leupolz og Marokkos Anissa Lahmari i duell under VM-kampen.

Marokko spilte sin første kamp noensinne i kvinnenes VM i fotball. Det endte med 0–6 tap mot Tyskland. Her er Tyske Melanie Leupolz og Marokkos Anissa Lahmari i duell under kampen.

Foto: WILLIAM WEST / AFP

Risikerer fengsel

I Marokko risikerer homofile fengselsstraff på inntil tre år, ifølge menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty.

Mari Norbakk, forsker ved Chr. Michelsen Institutt, ser hvor vanskelig dette spørsmålet var for Marokkos lagkaptein og trener.

– Spørsmålet som stilles sier jo at homofili er forbudt. Dersom hun hadde svart på spørsmålet, så hadde det vært å «oute» homofile lagvenninner. Det ligger i sakens kjerne at det er problematisk, sier Norbakk til NRK.

Mari Norbakk

Mari Norbakk, forsker ved Christian Michelsen Institutt

Foto: Chr. Michelsens Institutt

Hun påpeker at det er bra at man har en kritisk tilnærming til homofiles rettigheter.

– Men så handler det også om hvem som får spørsmålet. Dette er spørsmål som skal stilles i bilaterale samtaler mellom andre land og Marokko, ikke til spillere på et fotballag, sier Norbakk og legger til:

– Dette er et spørsmål som ikke kommer til mannlige fotballspillere. Spørsmålet blir stilt fordi det gjerne er en underliggende idé om at kvinnelige fotballspillere er skeive, fordi fotball anses som en «maskulin» sport. Jeg syns det er et gjennomgående problematisk spørsmål.

Historisk deltagelse

Marokkos kaptein sa på pressekonferansen at alle spillerne er klar over hvilket historisk øyeblikk det er for landet at kvinnelandslaget deltar i VM.

– Vi er beæret over å være det første arabiske landet som deltar i VM for kvinner, sa Chebbak

Mandag tapte laget 0–6 mot Tyskland i deres første kamp i VM.

Det ble for øvrig satt skarpt søkelys på homofiles situasjon i Qatar i forbindelse med Fotball-VM for herrer i 2022.

NRK avslørte i forkant av mesterskapet at flere VM-hoteller nektet homofile å bestille rom. Det til tross for FIFA-presidentens løfte om at alle var velkomne til Qatar.

Siste nytt

 • Franske medier: Tidligere Bodø/Glimt-helt angrepet av væpnede menn – skudd avfyrt

  Tidligere Bodø/Glimt-profil Faris Pemi Moumbagna og en lagkamerat i den franske storklubben Marseille ble angrepet av bevæpnede menn natt til mandag, ifølge franske medier.

  Moumbagna, som forlot Glimt til fordel for Marseille tidligere i år, skal ha vært på vei hjem fra den franske klubbens treningsanlegg da bevæpnede menn slo til mot bilen hans. Også kjøretøyet til lagkamerat Jean Onana oppgis å ha vært mål for angrepet.

  En rekke franske medier, blant dem Le Parisien , RMC og TV-kanalen Europe 1 beskriver episoden med henvisning til kilder i fransk politi.

  Omstendighetene og gjerningsmennenes hensikt beskrives samtidig som å være uklare.

  Moumbagna og Onana ankom natt til mandag Marseilles treningsanlegg etter at laget hadde returnert til egen by fra ligamøtet med Le Havre søndag kveld. Rett før klokken 04.00 skal de to spillerne ha hentet sine private biler og satt kursen hjemover.

  Le Parisien skriver at påtalemyndigheten bekrefter de faktiske forhold. Samtidig pågår det en etterforskning for å få ytterligere klarhet i situasjonen.

  Kilder i fransk politi siteres på at Moumbagna og Onana klarte å unnslippe situasjonen, samtidig som gjerningsmennene flyktet fra stedet. Ifølge flere medier var det i etterkant flere kulehull i de to Marseille-spillernes biler.

  Le Parisien hevder å ha snakket med en kilde internt i Marseille. Vedkommende opplyser at Moumbagna og Onana er uskadde, men «ekstremt sjokkerte». Den franske storklubben opplyses videre å være i løpende kontakt med alle sine spillere og aktuelle myndighetsorganer. (NTB)

  Faris Pemi Moumbagna
  Foto: MARCO BERTORELLO / AFP
 • Strømsgodset med etterlengtet seier

  Strømsgodset satte en stopper for flere negative rekker da de vant 2-0 hjemme over Haugesund i Eliteserien mandag.

  Før mandagens oppgjør sto Haugesund med tre strake seirer mot Godset. Sist drammenslaget slo FKH var tilbake i april 2022. Strømsgodset hadde heller ikke slått FKH på hjemmebane siden mars 2019.

  Det var heller ikke mye som tilsa at disse rekkene skulle stanses i mandagens oppgjør. Før kampen sto nemlig Strømsgodset med tre strake tap i liagen.

  Strømsgodset med etterlengtet seier
  Foto: NTB
 • Molde-smell mot Sarpsborg 08

  Sarpsborg 08 reiste seg etter flere stygge tap, intern møtevirksomhet og negative overskrifter i mediene. Mandag ble det 4-2-seier og tre kruttsterke poeng mot Molde.

  Pawel Chrupalla, Stefan Johansen og Sondre Ørjasæter (2) scoret målene for gjestene i det som ble en solid revansje etter en særdeles turbulent uke.

  Den stygge 1-7-smellen hjemme mot HamKam 16. mai ble etterfulgt av et fire timer langt internt krisemøte.

  På tampen kom en svært omdiskutert situasjon. Molde ville ha straffe da Anders Hagelskjær gikk i bakken i feltet. I den påfølgende kontringen satte Sondre Ørjasæter inn 4-2 for gjestene.

  Dommer Marius Lien ble bedt om å vurdere straffesituasjonen av VAR-rommet, men besluttet at avgjørelsen hans skulle bli stående. Dermed endte det 2-4.

  Sarpsborg 08 feirer seieren mot Molde FK
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal