Hopp til innhold

Sterke reaksjoner etter laserstunt – Uefa åpner disiplinærsak

Noen i publikum på Wembley brukte en laserpenn for å forstyrre Kasper Schmeichel idet han forberedte seg til Englands straffe. Nå vil Uefa undersøke fansens oppførsel nærmere.

Kasper

LASER: En eller annen i publikum forsøkte å forstyrre keeperen med en laserpenn.

Foto: Skjermdump TV 2

Uefa åpner nemlig disiplinærsak mot England for tilskuernes bruk av laserpenn og pyroteknikk under EM-semifinalen onsdag.

De er også under etterforskning for buing under Danmarks nasjonalsang før kampen, og for å ha brukt pyroteknikk på tribunene, melder nyhetsbyrået Ritzau.

Det var TV-kanalen ITV som onsdag kveld viste bilder av et grønt lys på Schmeichels ansikt før Harry Kane satte den avgjørende straffen, og dermed sikret England plass i EM-finalen.

Etter bildene å dømme er det uklart om keeperen faktisk er klar over situasjonen, og han reddet da også det første skuddforsøket.

Men som de fleste vet måtte den danske keeperen gi en skjebnesvanger retur til Harry Kane.

– Jeg merket det ikke under straffesparket, men jeg opplevde at det skjedde flere ganger i kampen. Jeg sa ifra til dommeren, og jeg tror han tok en prat med linjedommerne om det, sier Schmeichel selv om situasjonen i en pressekonferanse torsdag.

Selv om målet fikk hjemmepublikum til å synge av begeistring, vekker bildene av det som antagelig er et forsøk på å distrahere Schmeichel, sterke reaksjoner flere steder.

– Hvis noen lyste med en laserpenn på Schmeichel, burde de bli utestengt på livstid, skriver den tidligere Liverpool-spilleren Stan Collymore på Twitter.

Flere av de store britiske avisene har omtalt hendelsen, deriblant The Telegraph.

Fox Sports kaller det en idiotisk handling. Og i Manchester Evening News kaller de den som står bak for «idiot fan». Også ESPN har omtalt det som skjedde.

APTOPIX Britain England Denmark Euro 2020 Soccer

Kasper Schmeichel reddet Kanes straffe, men måtte gi retur.

Foto: Frank Augstein / AP

– Idioter

Danske aviser er naturlig nok også opptatt av episoden. B.T. forteller om et voldsomt raseri på sosiale medier etter kampen.

«Patetisk», «skandale» og «utrolig» er noen av ordene som blir brukt, ifølge den danske avisen.

Programleder for ITV, Mark Chapman, oppdaget laserlyset i kanalens fotballsending. Han fordømmer den ukjente gjerningsmannen.

– Uansett hvem de er, er de idioter. Vi kan bare håpe at det ikke forstyrret Kasper Schmeichel, for det fortjener han ikke, sier han.

Episoden fant sted like etter at England fikk sitt svært omdiskuterte straffespark. Raheem Sterling gikk ned i feltet etter nærkontakt med Joakim Mæhle og Mathias Jensen, men mange mente at det var en svært billig straffe.

lJkFQizenwM

Kasper Schmeichel trøster en ulykkelig Joakim Mæhle etter tapet.

Foto: Laurence Griffiths / AP

Oppgitt trener

Like i forkant av straffesituasjonen var det i tillegg to baller på banen samtidig - uten at dommer avbrøt kampen. Det gjorde det ekstra vanskelig for den danske treneren Kasper Hjulmand å akseptere nederlaget.

– Fem sekunder før Sterling løp forbi den ekstra ballen var jeg borte ved fjerdedommeren for å si fra om at det var en ball for mye på banen. Ved en annen anledning var de raske med å stoppe spillet da det var to baller på banen, sa Hjulmand på pressekonferansen etter kampen.

Han var også dypt uenig i dommerens vurdering av straffesituasjonen.

– Jeg kan simpelthen ikke se at det skulle være straffe. Det var helt tydelig at han (Sterling) lot beinet henge. Jeg vet hvordan det lyder etter et tap, men den følelsen har jeg, kommenterte treneren.

Midtstopper Jannik Vestergaard sier også til Ekstrabladet at han så laserpenner i bruk flere ganger i løpet av kampen.

– Det var flere ting som ikke nødvendigvis var rettferdig (oppførsel) fra tilskuerne, men når det er mye som står på spill, så er alle midler tydeligvis tillatte, sier Vestergaard.

Uansett, det er England som er finaleklare. I søndagens finale møter de Italia. Den kampen vises på NRK.

Les også: Her prøvde Danmark-treneren desperat å stoppe kampen

b5fBDEvkFrQ

Vill glede blant de engelske spillerne etter straffemålet.

Foto: Laurence Griffiths / AP

Sportsnyheter

Tar æren for gedigen Selnæs-tabbe: – Den er jeg veldig fornøyd med

Det gikk fullstendig galt for Rosenborg-veteran Ole Selnæs foran et fullsatt Lerkendal. Etter Selnæs-tabben gikk det fra vondt til verre for Rosenborg mot ustoppelige Bodø/Glimt.

Siste nytt

  • Norske seilere viste storform

    Mina Mobekk og Line Flem Høst sørget for norsk 2.- og 3.-plass i OL-klassene brettseiling og laser i verdenscupen i Hyères i Frankrike denne helgen.

    Mobekk konkurrerte i brettseiling og sikret 2.-plass, mens Høst sikret bronsen i laser. Det er årsbeste for Høst denne sesongen.

    – Vi har ett sterkt lag som er godt forberedt til årets høydepunkt, sommer-OL i Paris. Det kommer til å bli noen spennende uker i Marseille der seilingen skal foregå. Verdenscupregattaen i Hyères var svært krevende med skiftende forhold – fra vindstille til Mistral-vind (40 knop). Våre norske seilere taklet det uforutsette godt og er på vei mot sine beste prestasjoner, sier sportssjef i Norges Seilforbund Eirik Verås Larsen.

    Sommer-OL i Tokyo 2021
    Foto: Heiko Junge / NTB
  • Juel og Solbakken sikret femteplass i ro-EM

    Den norske duoen i dobbeltsculler endte på 5.-plass i en finale der rumenske Andrei-Sebastian Cornea og Marian Enache vant suverent.

    Tyskland tok sølv og Italia bronse. Det skilte vel elleve sekunder opp til seierspallen for Juel og Solbakken.

    De forsøker å feste grepet om den norske OL-plassen i dobbeltsculler foran lekene i Paris. Oscar Helvig og Kristoffer Brun kvalifiserte inn den norske båten, og per nå er det et jevnt løp mellom de to roduoene om hvem som skal til OL.

    I verdenscupregattaen i Varese tidligere i måneden var Juel/Solbakken sju tidels sekund raskere enn Helvig/Brun da de norske båtene var i samme oppsamlingsheat.

    (NTB)

    Iuel og Solbakken
    Foto: Balint Czucz/Norges Roforbund
  • Helseth og Kavlie viste storform før OL: – De seiler opp som en av favorittene

    Thea Helseth og Inger Seim Kavlie sikret historisk EM-gull i dobbeltsculler-klassen i Ungarn.

    – De seiler opp som en av favorittene i OL, kommenterte Pål Thomassen for NRK.

    – Det var strålende, helt utrolig. Jeg sitter med en klump i halsen, dette har vi ventet på i 20 år, sa ekspertkommentator Lars Bjønness.

    Duoen åpnet sterkt og var elleve hundredeler bak Litauen ved 500 meter. Romania fulgte like etter. Disse tre nasjonene fulgte hverandre tett gjennom hele løpet. Norge fikk imidlertid en halv båtlengde ned til Litauen da det nærmet seg 1500 meter.

    De holdt avstanden og rodde inn til historisk seier, 2 sekunder foran Litauen. Romania sikret bronse.

    De norske jentene slo Romania i forsøksheatet og gikk direkte til finalen. Romania har ikke har blitt slått siden 2019.

    Jenny Rørvik, som har rodd sammen med Helseth i to år, måtte imidlertid bli hjemme etter at landslagssjefen bestemte seg for å splitte duoen. Dette ble gjort for å finne den beste båten til OL i Paris.

    – All ære til treneren og de andre som turte å ta den litt tøffe avgjørelsen om å splitte en båt som ble nummer to i verdenscupen, og prøve en ny båt her. Det står det all respekt av, sier Bjønness.

    Roforbundet har ikke tatt ut utøverne ennå. I forkant av EM uttalte forbundet at det skulle sende de utøverne «med størst prestasjonspotensial i form av plassering i OL/PL i Paris»

    Kavlie og Helseth
    Foto: Ask Tjøm/Norges Roforbund

Sendeplan

Kl. Program Kanal