Spurtslo Bolsjunov fredag – dagen etter var Erik Valnes (22) enda sterkere

Fredag tok han Klæbos overmann på hjemmebane - lørdag gikk han et knallsterkt distanserenn. Nå spås en 22-åring fra Tromsø en lysende sesong.

NM langrenn del 2 Alta

KNALLSTERK: Erik Valnes ble U23-verdensmester forrige sesong, og denne sesongen kan bli hans endelige gjennombrudd. Bildet er fra arkivet.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Hadde du stått på startstreken i en sprintfinale med fjorårets store russiske langrennsstjerne Bolsjunov ved siden av deg – han som var den eneste Johannes Høsflot Klæbo sleit med - hva hadde du tenkt?

Du ville kanskje vært fornøyd med å ha kommet så langt, tatt finalen som en hard treningsøkt, og smilt beskjedent?

Erik Valnes (22) fra Sørreisa gjorde ikke det fredag, da han sto på start i den finske sesongåpningen i Mounio. Da gikk han hardt ut fra start, matchet den knallsterke russeren, og spurtslo ham i avslutningen. 35 hundredeler skilte.

En strålende prestasjon. Men russerne har en enorm satsing på langrenn, og noen få løpere er forhåndskvalifiserte ut fra hvordan de gjorde det i fjor. Blant dem er Bolsjunov, som kan ta seg råd til ikke å imponere i forsesongen, og heller jobbe med å toppe formen utover sesongen.

Men det er et hav av andre russere som kjemper om de siste plassene på det nasjonale laget, og de er presset til å levere helt fra start. Det vet Valnes, for han gikk mot dem også i dag, og gjorde et nytt knallsterkt renn. En åttendeplass mot løpere som Vylegsjanin, Bessmertnyk, Spitsov og Petukov.

Enda sterkere lørdag

Dagen etter en hard sprintkonkurranse, og denne gangen mot meritterte og toppmotiverte løpere. En enda sterkere prestasjon enn fredagens, det mener han iallfall selv, og nå kan det begynne å åpne seg muligheter.

Selv er 22-åringen, som ble U23-verdensmester i fjorårssesongen, ganske beskjeden om helgen.

LES OGSÅ: Norsk medaljetrippel i U23-VM: – Utrolig artig å få det til

– Jeg var ute her og trente tidligere i uka, og traff på et par russere som så ut som de skulle gå. Da så det ut som et ganske bra felt, sier han.

Forrige gang Valnes gikk denne distansen, var han halvannet minutt bak de beste. Lørdag var avstanden kappet til 24 sekunder til vinneren Ivan Jakimusjkin.

– Jeg har ikke toppet formen. Jeg trener helt normalt og prøver å putte noen treningstimer i banken. Det er kasnkjer tilfeldig at man får så gode svar, sier han.

– Ikke overrasket

Sportssjef Vidar Løfshus i Norges skiforbund er ikke overrasket over framgangen til Valnes.

–Det er en vi har hatt i kikkerten lenge. En interessant gutt og et kjempetalent, selv om det er tidlig i sesongen ennå. Fortsetter han sånn, kommer det til å dukke opp muligheter, sier Løfshus.

Også Russlandssjef Markus Cramer merket seg seieren mot oksen Bolsjunov i går.

– Slår du Bolsjunov i en sprint, må du være sterk. Jeg er sikker på at vi får se ham i år, det blir interessant å se. Det er bra vi får nye, unge atleter i dette sirkuset, sier han.

Siste nytt

 • IBU tar koronagrep

  Alle verdenscuprennene før jul er blitt delt mellom Kontiolahti i Finland og Hocfilzen i Østerrike, som arrangerer halvparten hver, melder IBU selv.

  I utgangspunktet skulle verdenscupsirkuset også vært innom Östersund og franske Annecy-Le Grand Bornand, men Det internasjonale skiskytterforbundet gjør grep for å forminske reisetid og øke helsesikkerheten.

  Laster Twitter-innhold
 • Van der Breggen tok gulldobbel

  Anna van der Breggen tok sitt andre gull under sykkel-VM i Italia da hun syklet fra samtlige konkurrenter og kom alene til mål på landeveisrittet.

  For bare to dager siden vant nederlenderen tempoen. Dobbeltseieren i samme mesterskap er hun andre kvinne i historien til å klare, etter franske Jeannie Longo i 1995.

  Annemiek van Vleuten og hjemmehåpet Elisa Longo Borghini tok de andre medaljene.

  van der Breggen
  Foto: Andrew Medichini / AP
 • Ruud-tap – misset finale

  Casper Ruud måtte se seg slått av bunnsolide Andrej Rublev for annet år på rad i ATP 500-turneringen i Hamburg. Rublev, som er ranket som nummer 14 på ATP-lista, vant de to første settene 6-4, 6-2. Dermed sa det stopp for Ruud, som nå vender blikket mot Grand Slam-turneringen Roland-Garros kommende uke. Her møter han Yuichi Sugita i 1. runde, men kamptidspunkt er ikke bestemt.

  Casper Ruud
  Foto: CATHRIN MUELLER / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal