Hopp til innhold

Spurtslo Bolsjunov fredag – dagen etter var Erik Valnes (22) enda sterkere

Fredag tok han Klæbos overmann på hjemmebane - lørdag gikk han et knallsterkt distanserenn. Nå spås en 22-åring fra Tromsø en lysende sesong.

NM langrenn del 2 Alta

KNALLSTERK: Erik Valnes ble U23-verdensmester forrige sesong, og denne sesongen kan bli hans endelige gjennombrudd. Bildet er fra arkivet.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Hadde du stått på startstreken i en sprintfinale med fjorårets store russiske langrennsstjerne Bolsjunov ved siden av deg – han som var den eneste Johannes Høsflot Klæbo sleit med - hva hadde du tenkt?

Du ville kanskje vært fornøyd med å ha kommet så langt, tatt finalen som en hard treningsøkt, og smilt beskjedent?

Erik Valnes (22) fra Sørreisa gjorde ikke det fredag, da han sto på start i den finske sesongåpningen i Mounio. Da gikk han hardt ut fra start, matchet den knallsterke russeren, og spurtslo ham i avslutningen. 35 hundredeler skilte.

En strålende prestasjon. Men russerne har en enorm satsing på langrenn, og noen få løpere er forhåndskvalifiserte ut fra hvordan de gjorde det i fjor. Blant dem er Bolsjunov, som kan ta seg råd til ikke å imponere i forsesongen, og heller jobbe med å toppe formen utover sesongen.

Men det er et hav av andre russere som kjemper om de siste plassene på det nasjonale laget, og de er presset til å levere helt fra start. Det vet Valnes, for han gikk mot dem også i dag, og gjorde et nytt knallsterkt renn. En åttendeplass mot løpere som Vylegsjanin, Bessmertnyk, Spitsov og Petukov.

Enda sterkere lørdag

Dagen etter en hard sprintkonkurranse, og denne gangen mot meritterte og toppmotiverte løpere. En enda sterkere prestasjon enn fredagens, det mener han iallfall selv, og nå kan det begynne å åpne seg muligheter.

Selv er 22-åringen, som ble U23-verdensmester i fjorårssesongen, ganske beskjeden om helgen.

LES OGSÅ: Norsk medaljetrippel i U23-VM: – Utrolig artig å få det til

– Jeg var ute her og trente tidligere i uka, og traff på et par russere som så ut som de skulle gå. Da så det ut som et ganske bra felt, sier han.

Forrige gang Valnes gikk denne distansen, var han halvannet minutt bak de beste. Lørdag var avstanden kappet til 24 sekunder til vinneren Ivan Jakimusjkin.

– Jeg har ikke toppet formen. Jeg trener helt normalt og prøver å putte noen treningstimer i banken. Det er kasnkjer tilfeldig at man får så gode svar, sier han.

– Ikke overrasket

Sportssjef Vidar Løfshus i Norges skiforbund er ikke overrasket over framgangen til Valnes.

–Det er en vi har hatt i kikkerten lenge. En interessant gutt og et kjempetalent, selv om det er tidlig i sesongen ennå. Fortsetter han sånn, kommer det til å dukke opp muligheter, sier Løfshus.

Også Russlandssjef Markus Cramer merket seg seieren mot oksen Bolsjunov i går.

– Slår du Bolsjunov i en sprint, må du være sterk. Jeg er sikker på at vi får se ham i år, det blir interessant å se. Det er bra vi får nye, unge atleter i dette sirkuset, sier han.

Siste nytt

 • Nepo vant kandidatturneringen

  Jan Nepomnjasjtsjij er klar for nok en VM-kamp i langsjakk etter han vant kandidatturneringen. Dermed blir han etter planen Magnus Carlsens neste VM-motstander.

  Magnus Carlsen møter Jan Nepomnjasjtsjij
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • KFUM forbi Sogndal etter hjemmeseier

  Tre mål den første halvtimen sørget for at KFUM kunne juble for 3-2-seier over Sogndal søndag.

  Tidligere i uken stakk sistnevnte av med avansementet da lagene møttes i tredje runde i cupen.

  Etter snaue tre minutter var det vidåpent bak hos Sogndal, som måtte se Dadi Dodou Gaye kontrollert sette inn 1-0. 17 minutter senere la Simen Hestnes på til 2-0 etter effektivt kontringsspill, og før halvtimen var spilt rakk Petter Dahl å sette vertenes tredje for dagen.

  Sogndal rakk å få med seg et reduseringsmål før hvilen ved midtstopper Andreas van der Spa. Et kvarter etter sidebyttet lå gjestenes andre i nettet etter mål fra Jónatan Ingi Jónsson, men nærmere kom de ikke poeng. (NTB/NRK)

  1. divisjon fotball menn, KFUM Oslo - Brann
Oslo 20220509. KFUMs Moussa Njie t.v. jubler sammen med Keivan Ghaedamini og Simen Hestnes, etter at han ga hjemmelaget ledelsen 1-0 i kampen i 1. divisjon mellom KFUM Oslo og Brann på KFUM Arena i Oslo.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Groenewegen best i centimeterduell i Tour de France – Kristoff sjanseløs

  Dylan Groenewegen hadde det beste innslaget og slo sammenlagtleder Wout Van Aert med minst mulig margin på søndagens tredje etappe av Tour de France til danske Sønderborg.

  I en jevn spurt kom nederlenderen i stor fart bakfra og kunne juble for sin femte etappeseier i Touren. Groenewegen har med seg norske Amund Grøndahl Jansen som en viktig lagkamerat i årets Tour.

  Alexander Kristoffs lag Intermarché-Wanty-Gobert lå den nest siste kilometeren langt framme med flere ryttere for å hjelpe rogalendingen, men den knappe siste kilometeren måtte han klare seg alene.

  Kristoff tok sin andre 11.-plass på to dager.

  Magnus Cort Nielsen var eneste mann i dagens brudd. Dansken tok dermed de tre innlagte bakkespurtene og er fremdeles eneste mann med poeng i klatrekonkurransen.

  Dylan Groenewegen vinner 3. etappe av Tour de France 2022 til Sønderborg
  Foto: MARCO BERTORELLO / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste