Hopp til innhold

Sprintkomet slakter langrennsledelsens måte å snakke på: – Respektløs

DRAMMEN (NRK): Sprintkometen Thomas Helland Larsen vekker oppsikt og angriper landslagsledelsen for deres kommunikasjon rundt uttak. Nå får han støtte av flere toppløpere.

Helland Larsen og Monsen

UT MOT LEDELSEN: Thomas Helland Larsen har hatt en god sesong. Han angriper trener Arild Monsen og ski-ledelsen i et nytt innlegg torsdag.

Foto: Snorre Tønset/Terje Pedersen / NRK/NTB

For på en dag der norske sprintstjerner ligger hjemme med koronasmitte og Richard Jouve vant sprinten i Drammen foran kinesiske Qiang Wang og landsmann Lucas Chanavat, handlet det meste om nok en dag med utenomsportslig bråk i norsk langrenn.

Fikk beskjed om å ikke lage styr

Helland Larsen

KUN SLÅTT AV KLÆBO: Thomas Helland Larsen, gir Johannes Høsflot Klæbo en klem etter at de to endte på første- og andreplass under sprinten på Lillehammer i desember denne sesongen.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Torsdag morgen publiserte nemlig Thomas Helland Larsen et brutalt ærlig Instagram-innlegg.

Helland Larsen fikk sitt virkelig store gjennombrudd denne sesongen. I ett av to uttaksrenn til OL, fristilsprinten på Lillehammer i desember, ble han kun slått av Johannes Høsflot Klæbo.

Han fikk senere sjansen i tyske Dresden, der han blant annet vant lagsprinten sammen med Even Northug.

I Drammen denne torsdagen var han i utgangspunktet ikke tiltenkt plass.

Og nå er Helland Larsen lei. 23-åringen forteller om hvordan han har opplevd vinteren der han har vært både ut og inn av landslaget. Om en kommunikasjon og kultur som har påvirket ham som utøver. Helland Larsen skriver:

«Jeg har fått klar beskjed av landslagstreneren om å ikke lage noe styr ut av dette, men nå som flere modige utøvere har vært på banen med sin frustrasjon, ser jeg at det jeg opplever føyer seg inn i et mønster som ikke inviterer til verken kommunikasjon eller motivasjon».

Helland Larsen

KLAR TALE: Fra Thomas Helland Larsen, her avbildet av NRK torsdag.

Foto: NRK

– Respektløst

Team Norconsult-løperen forteller at han ble vraket til verdenscupen i Drammen torsdag. Han legger til at han verken ble kontaktet før eller etter uttaket. Helland Larsen gikk verdenscup i Lahti sist helg og røk ut i prologen.

Begrunnelsen fra sprintlandslagstrener Arild Monsen var at han med et slikt resultat «ikke er med videre»

Når NRK møter ham torsdag, sier sprinteren at meningen med innlegget var å få ut litt frustrasjon mot forbundet.

Det å ikke bli kontaktet er respektløst og måten man blir snakket til på er respektløs. Det er også andre ting som jeg ikke trenger å gå mer innpå. Jeg har skrevet det jeg vil si på Instagram, og hvis Bjervig er i tvil om noe, kan han gå inn og lese det, sier Helland Larsen.

– Ledelsen sier de vil ta slike ting internt. Hva sier du til det?

– Det er det de sier hver gang. Jeg tok kontakt med sprinttrener Arild Monsen, og jeg har tatt det opp med forbundet. Jeg følte ikke det førte frem, så da tok jeg det opp på andre kanaler, sier han.

Derfor kjenner Helland Larsen seg godt igjen i Ragnhild Hagas beskrivelse av skiledelsen onsdag kveld, der hun mener Espen Bjervig og trenerne bedriver en «bruk og kast»-mentalitet.

«Det kan se ut til at utøvere som tar opp ting internt, ytrer seg eller stiller spørsmål risikerer å bli frosset ut. Ekstra utsatt er man også dersom man ikke allerede er en del av det gode selskap. Fra mitt perspektiv er dette et ledelsesproblem», skriver Helland Larsen.

– Må prøve å løse det med en gang

JYkeBa6xCQ0

REAGERER: Harald Østberg Amundsen, her under sprinten i Drammen i dag.

Foto: Lise Åserud / NTB

Og Helland Larsen får støtte fra en rekke utøvere. De er samstemte om at kommunikasjonen innad på landslaget må forbedres.

Sånn skal det ikke være. Det skal være demokratiske utvalg, og i et demokrati skal man ha en opposisjon. Det er lov å si fra og diskutere vanskelige ting. Dersom det er forbedringspotensial, så må de (ledelsen) ta til seg det, sier Harald Østberg Amundsen, som tok seg til semifinalen torsdag.

Når NRK påpeker at ledelsen hovedsakelig ønsker å ta kritikk internt og har vist til at de ønsker å svare utøverne under sesongevalueringen i april, svarer Amundsen at ting må svares på nå.

Noen ting må man ta med en gang, sånn er det. Hvis det er mye frustrasjon fra enkelte utøvere, må man prøve å løse det med en gang, sier han.

Mener det er en ukultur i forbundet

Verdenscup i langrenn på Lillehammer, Kristine Stavås Skistad

STØTTER KRITIKK: Kristine Stavås Skistad, her under et sprintrenn på Lillehammer i desember i fjor.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Kristine Stavås Skistad åpnet med en god prolog, men måtte seg slått i kvartfinalen på hjemmebane i Drammen torsdag. Men hun er blant dem som har likt innlegget til Helland Larsen. Hun støtter sine langrennskolleger.

– Jeg er stolt av ham og Haga som står opp for seg selv. Jeg forstår dem veldig godt, sier Skistad.

– Det er sant det de sier. Det er vel det, fortsetter hun.

Er det en ukultur i Skiforbundet når vi snakker om kommunikasjon?

Ja, absolutt

– Håpløst for meg å forsvare sånt

NRK stilte sprintlandslagstrener Arild Monsen en rekke spørsmål om Helland Larsens knallharde kritikk og vurderinger. Han er nemlig på plass under verdenscupen i Drammen torsdag. Han fikk blant annet spørsmål om det stemmer at han ba Helland Larsen ikke lage noe styr rundt vrakingen.

7pln2ioetts

FÅR KRITIKK: Sprintlandslagstrener Arild Momsen, her under verdenscupen i Drammen.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Jeg har ikke lest det. Det blir håpløst for meg å forsvare sånt, men jeg skal snakke med ham. Jeg ber om all mulig respekt for at jeg står i Drammen med tolv utøvere og fokuserer på det.

– Det er ganske alvorlig at han sier at du ikke vil at han skal lage noe styr?

– Det har jeg ikke noen kommentar til.

– Kommer du til å kommentere i løpet av dagen?

– Nå tar vi det her, sier Monsen og viser til sprintkonkurransene i Drammen sentrum.

– Fryktelig trist at de ikke kan ta det direkte med oss

Også langrennssjef Espen Bjervig er på plass til verdenscuprennene på norsk jord. Han forteller at han ikke har snakket med Helland Larsen og sier 23-åringen ikke har henvendt seg til ham med sine utfordringer.

lx7HQ3WHc9I

LANGRENNSSJEF: Espen Bjervig, her under OL i Beijing.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Jeg vil prate først med ham for å uttale meg om det han skriver.

– Hva synes du om at utøvere mener dette om dere?

– Det er fryktelig trist at de ikke kan ta det direkte med oss, og at de tar til Instagram og andre sosiale medier for å ta opp det de opplever som frustrasjon. Det er mye som kan bli bedre, men jeg setter pris på at de tar dette direkte med de det gjelder og ikke gjennom medier.

– Han skal visst ha tatt dette opp med Arild Monsen ...

– Det kjenner ikke jeg til. Jeg har ikke pratet med Thomas.

– Vi kan sikkert gjøre det også bedre

– Har dere mye å gå på med kommunikasjon med unntak av de 22 utøverne dere driver med på elitenivå i det daglige?

– Vi kan alltid bli bedre på mange ting. Kommunikasjon er sikkert en av tingene vi kan bli bedre på. Det er mye følelser i et slikt uttak. Det er mange som vil gå og ikke får gå. Vi kan bli bedre på mange.

– Føler du dere tar godt nok vare på utøverne utenfor elitelaget?

– Vi kan sikkert gjøre det også bedre. Nå er det sånn at vi har elitelagene våres, 12 løpere på rekruttlag, 12 løpere på juniorlag, og så har vi regionslag med cirka 50 utøvere som også er med i driftingen. Det er ganske stor gruppe med utøvere vi følger opp.

Siste nytt

  • Verstappen med sin syvende strake kvalifiserings-seier

    Max Verstappen i Red Bull-bilen overbeviste nok en gang under kvalifiseringen i Miami Grand Prix. Dermed ble det syvende strake start fra første startposisjon for Verstappen.

    – La oss fortsette denne gode trenden, sa Verstappen over lagradioen på Viaplay-sendingen.

    Ingen av førerne klarte å forbedre rundetiden sin på siste runde i Q3.

    Charles Leclerc var den som var nærmest nederlenderen. Etter første sektor var han bare åtte tusendeler bak, men etter en voldsom skrens i sving 15 måtte han nøye seg med andreplass i kvalifiseringen. Lagkamerat i Ferrari, Carlos Sainz, ble nummer tre.

    For Daniel Ricciardo ble det en skuffende kvalifisering. Han endte på 4. plass på sprintløpet tidligere lørdag, men røk ut etter Q1 sammen med Valtteri Bottas, Logan Sargeant, Kevin Magnussen og Guanyu Zhou. I Q2 røk disse ut: Lance Stroll, Pierre Gasly, Esteban Ocon, Alex Albon og Fernando Alonso.

    CUKXnB20R1A
    Foto: AFP
  • Graham Hansen med mål og assist – Barcelona ett poeng fra seriegullet

    Caroline Graham Hansen bidro med mål og assist da Barcelonas kvinnelag slo Granada 4-1. Nå er laget ett poeng fra et nytt seriegull.

    Real Madrid er 15 poeng bak med fem kamper igjen å spille. Ett Barcelona-poeng på lagets fire gjenstående kamper, eller et poengtap for Real Madrid, vil bety at Barcelona er mester for niende gang.

    Den norske landslagsstjernen scoret sitt 26. mål for Barcelona i ulike turneringer denne sesongen.

    Rop1_HGpc_o
    Foto: Paul S. Amundsen / NTB
  • Thomsen klarte EM-kravet

    Marcus Thomsen er i form og vant kulekonkurransen i Stora Turebergskastet i Sverige lørdag formiddag med 21.05.

    Thomsen leverte jevnt over en sterk serie der han åpnet med sesongbeste 20.94, før det lengste støtet kom i andre omgang, ifølge friidrett.no.

    – Jeg er ekstremt glad for 21.05. Fire år med trening og tålmodighet for endelig å få en ny personlig rekord utendørs. Jeg er glad, men langt fra fornøyd, sier Marcus Thomsen til NRK.

    Han forbedret sin personlige rekord utendørs fra 2020 med to centimeter og var bare fire centimeter bak innendørspersen. Utøveren fra Norna-Salhus klarte EM-kravet og fikk opp det lengste kulestøtet av en nordmann utendørs på 38 år, Lars Arvid Nilsen satte den norske rekorden på 21.22 det året.

    Thomsen er foreløpig kvalifisert til OL i Paris på ranking. Der er kravet er 21.50.

    – Det er digg å få tatt EM-kravet og slippe å bekymre seg over om man ryker ut av topp 30. Nå skal jobben fortsettes for å sikre en plass i OL, sier Thomsen.

    Marcus Thomsen klarte lørdag 4. mai EM-kravet i kulestøt. Her støter han 21.05.
    Video: Arwid Koskinen, Swethrows

Sendeplan

Kl. Program Kanal