Sportssjef kalles inn på teppet etter brudd på smittevernregel

OBERSTDORF (NRK): Kombinertlandslagets sportssjef Ivar Stuan er én av flere norske ledere og utøvere som har brutt reglene under VM. Det får FIS til å reagere.

TAR AV MUNNBIND: Her tar flere ledere og utøvere av seg munnbind i intervjusituasjoner med NRK.

– Dette er ikke lov. Vi vil se på saken. Ivar vil bli fremlagt dette og forklare seg. Deretter vil vi avgjøre utfall, sier renndirektør Lasse Ottesen til NRK når han ser bildene fra pressesonen.

Han forteller at han har gitt klare beskjeder om at de eneste gangene du ikke må bruke munnbind, er når du hopper eller går på ski.

Lasse Ottesen

KLAR: Renndirektør for kombinert i Det internasjonale skiforbundet (FIS), Lasse Ottesen. Her avbildet i 2019.

Foto: Geir Olsen / NTB

Ottesen er klar på at FIS kan sanksjonere mot utøvere og nasjoner som ikke følger reglene. Der er retningslinjene til FIS-toppen klare:

– Brudd på koronareglene kan medføre at vi trekker akkrediteringen til vedkommende, som betyr at man ikke får adgang til arenaen.

Sportssjef Ivar Stuan har ingen problemer med at FIS vil ettergå saken.

– Det er fint. Det er helt i orden, sier Stuan.

– Jeg forstod det som at det er greit. Jeg tar gjerne en prat med ham, fortsetter Stuan.

Sportssjefen opplyser at han fikk beskjed internt om at det var valgfritt å ha på munnbind akkurat under intervjuer.

– Jeg skal sørge for å sette det på meg. Jeg skal ta den straffen jeg får, sier Stuan, som understreker at han selv uansett har ansvaret.

– Selvfølgelig. Jeg har hatt munnbind overalt ellers. Når vi har mixed sone er det to meters avstand, og avstanden er jo det viktigste. Jeg tenkte meg ikke om. Det er rart at ingen har sagt noe til meg, som har gått der i fire dager. Hverken presse eller FIS. Jeg har jo vært intervjuet i fullt dagslys, sier Stuan.

Flere tok av seg munnbind

Onsdag ble det kjent at Halvor Egner Granerud har testet positivt for koronaviruset og reiser hjem fra VM-byen. I etterkant har flere reagert på slurving med smittevern under hoppernes pressekonferanser.

Nå viser det seg altså at mange ledere og utøvere ikke alltid har overholdt regelen om bruk av munnbind i VM-arenaen.

NRK har gått gjennom en rekke intervjusituasjoner, og både sportssjef Stuan, sportssjef Clas Brede Bråthen, Robert Johansson, Maren Lundby og Jørgen Graabak er blant de som tar av seg munnbindet i intervjusituasjon.

NRK har ikke funnet intervjusituasjoner der Granerud intervjues uten munnbind.

I smittevernprotokollene står det eksplisitt at munnbind skal brukes «i alle områder ved arenaen».

«During the event it is mandatory wearing a face mask in every area of the venue. No exceptions!», heter det i arrangørens smittevernprotokoll.

– Bare å legge seg flat

Når NRK gjør Clas Brede Bråthen oppmerksom på at han har tatt av seg munnbindet, svarer han først at han har fått klarsignal fra ledelsen i FIS om at det er greit.

Sportssjefen husker imidlertid ikke navnet på vedkommende, og Bråthen tar ansvaret når NRK leser opp utdrag fra smittevernprotokollen.

– Hvis jeg har gjort noe feil, tar jeg ansvaret for det. Jeg ønsker ikke å legge skylden på noen andre. Det beklager jeg selvfølgelig. Det har aldri vært min intensjon å gjøre noe som bryter med reglene. Jeg har alltid spurt den som intervjuer om det er greit, bare fordi den personen ikke skal føle ubehag. Hvis dette er noe jeg har gjort feil, er det bare å legge seg flat for det, sier Bråthen.

Bråthen

SELVKRITISK: Hoppernes sportssjef Clas Brede Bråthen.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

– Det kan jeg garantere at ikke kommer til å skje igjen. Jeg har tolket det annerledes gjennom sesongen, men ønsker ikke å gi ansvar til noen andre, sier Bråthen.

– Dette gjelder også noen utøvere. Har det vært dårlig kommunikasjon, eller har dere ikke satt dere godt nok inn i protokollen?

– Hvis jeg har gjort feil, så har jeg ikke gjort jobben min. Det er det jeg kan si om det, sier Bråthen.

NRK tar selvkritikk

Skipresident Erik Røste ble også intervjuet av NRK uten munnbind lørdag 27. februar.

Røste forklarer at han ble opplyst av NRKs reporter om at det var valgfritt med munnbind i pressesonen.

– Det er riktig at jeg har blitt intervjuet av NRK en gang under VM i Oberstdorf. Det var etter hoppdelen av kombinert for kvinner, og hvor NRK var de eneste til stede i mix sonen. Etter at NRK sin reporter informerte meg om at det var valgfritt med munnbind i mix sonen under intervju, tok jeg av munnbindet i de to minuttene som intervjuet varte, forklarer Røste.

BLE INFORMERT OM AT DET VAR GREIT: Skipresident Erik Røste hadde ikke på seg munnbind da han ble intervjuet av NRK. NRKs reporter informerte om at det var greit.

NRKs teamleder i Oberstdorf, Janne Fredriksen, forteller at NRKs reporter videreformidlet informasjon fra sportssjef Ivar Stuan, som også var i pressesonen.

Stuan skal ha opplyst til NRKs reporter at det var greit for utøverne å ta av seg munnbindet.

– I ettertid ser vi at vi burde latt Skiforbundet bekrefte dette selv. NRK er kjent med at smittevernprotokollen har et tydelig krav for bruk av munnbind av mediene, sier Fredriksen.

Stuan sier det er godt mulig at han ga den beskjeden til NRKs reporter, fordi han var overbevist om at det var lov.

– Jeg har i god tro trodd at det var mulig under intervju, sier Stuan.

Langrennssjef Espen Bjervig vil ikke ha noen formening om det norske hoppere og kombinertutøveren har gjort med eller uten munnbind i bakken.

For langrenns del sier han dette:

– Vi har tolket regelverket dithen at vi skal ha på oss masker hele tiden på arenaområdet, med unntak av de som holder på med skitest eller når utøveren konkurrerer, sier Bjervig til NRK.

Siste nytt

 • Klarsignal for EM-tilskuere i Roma

  Italienske myndigheter har vendt tommelen opp for planene om å slippe inn publikum på kampene i Roma under sommerens fotball-EM.

  Det åpnes for utnyttelse av inntil 25 prosent av tilskuerkapasiteten på Stadio Olimpico. Det betyr at 17.000 av de 68.000 tilskuerplassene kan benyttes.

  Uefa har tidligere sagt at det ikke skal spilles EM-kamper uten tilskuere. Fra før hadde åtte av de tolv arrangørbyene gitt garanti om at det vil bli tilskuere på deres kamper, men Roma var en av fire som ennå ikke kunne garantere det.

  Nå gjenstår Bilbao, Dublin og München.

  Kommende mandag skal Det europeiske fotballforbundet (Uefa) på et styremøte ta stilling til hva som skjer med kamper lagt til byer som ikke kan garantere at det vil være tilskuere på tribunene.

  EM-kvalifisering fotball menn: Italia-Norge. Stadio Olimpico i Roma.
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB
 • Slapp møte med storfavoritt Györ

  Vipers Kristiansand skal møte CSKA Moskva i semifinalen i mesterligaen. Det ble klart etter trekning i ettermiddag. Dermed slapp kristiansandslaget å møte storfavoritt Györ før en eventuell finale. Semifinalene spilles lørdag 29. mai.

  Handball, Rema 1000-ligaen, Flint - Vipers
  Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN
 • Ada Hegerberg ute denne sesongen

  Ada Hegerberg kommer ikke tilbake på banen for Lyon denne sesongen, men sikter mot neste sesong. Det melder klubben på sitt nettsted.

  Hegerberg har ikke spilt siden hun pådro seg en korsbåndskade i januar i fjor. På ettersommeren gjennomgikk hun en ny operasjon for å fikse en gammel skade, men rehabiliteringen har tatt lenger tid enn forventet.

  Nå har hun ifølge klubben gitt opp å gjøre comeback denne sesongen. I stedet prøver hun å bli klar til sesongforberedelsene til 2021-22-sesongen.

  Det har kommet få nyheter om Hegerberg fra Lyon under hennes skadeperiode, men før juli i fjor meldte klubben at kontrakten hennes er forlenget til 2024. (NTB)

  Hegerberg
  Foto: JEFF PACHOUD / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal