Hopp til innhold

NRK-ekspert reagerer på slurving med smittevern – bekymret for at flere norske er smittet

Halvor Egner Granerud testet positivt for korona. Utøverne skal sannsynligvis trene og konkurrere som vanlig, men pressesjefen er sendt i isolasjon.

Forfang og Tande

DELTE MIKROFON: Hopperne delte mikrofon under første pressekonferanse.

Foto: NRK

– Jeg er veldig trist, men føler meg helt ok med lettere symptomer, sier Granerud.

Granerud skulle egentlig hoppe kvalifisering i stor bakke i morgen.

Han bekrefter i et innlegg på Instagram at han er smittet og sier at VM er over.

– Jeg føler meg litt dårlig, men jeg har det bra. For meg viser dette hvor viktig det er å være forsiktig og jeg føler at jeg har gjort alt jeg kan for å unngå å bli smittet, men det er fortsatt mulig, skriver han videre.

I kommentarfeltet har han blant annet fått melding fra sin tyske konkurrent Karl Geiger.

– Jeg føler med deg. God bedring, og vi sees i Planica igjen, skriver den tyske hoppstjerna.

Ekspert: – Det glipper av og til

Under første pressekonferanse delte Robert Johansson, Daniel André Tande, Marius Lindvik og Johann André Forfang mikrofon. Den ble sendt mellom dem.

Nå er NRKs hoppekspert Johan Remen Evensen redd for resten av laget.

– Jeg er bekymret for at flere ryker, sier Evensen og fortsetter:

– Det virker som at de gjør det meste riktig, men vi ser tilfeller der de står tett på hverandre uten munnbind samme dag som Granerud får positiv test.

På et pressetreff onsdag påpekte sportssjef Clas Brede Bråthen at de har fulgt smittevernprotokollen fra arrangør.

– Vi har gjort alt vi kan, og hatt et strengt regime. Enn så lenge vet vi ikke hvor det kommer fra, og vi stoler på at smitten ikke sprer seg som følge av de rutinene, sier Bråthen.

Om smittevernet på pressetreffene sier han at han ikke har vært involvert.

– Jeg har bare vært delvis til stede eller ikke til stede på treffene. Men vi har vært opptatt av å følge smittevernprotokollen, sier han til NRK.

Under premieseremonien etter den blandede lagkonkurransen sto lagene tett sammen på pallen uten munnbind.

VM på ski 2021 i Oberstdorf

TOK MEDALJE: Hopplaget tok sølv i blandet laghopp.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Det glipper av og til. Jeg tror det er flere som skjelver og er nervøse for testingen de neste dagene, sier Johan Remen Evensen.

Bråthen forteller at ingen andre utøvere skal være berørt. Ingen skal være i fare for å settes i karantene. De skal etter planen trene utover dagen.

Men det blir flere tester fremover.

– Nå er vi inne i en situasjon hvor vi prøver å få full klarhet i hva vi faktisk står oppi. Vi testet en ekstra test i går, vi kjører en test i dag og vi har en planlagt test i morgen, sier Bråthen.

De vet ikke hvor smitten kommer fra, men de har satt et smittesporingsteam på saken, samt bistand fra Norge.

Pressesjef i isolasjon

I motsetning til hopplandslaget, har langrenn tilgang på et ganske stort lokale, og de har flere mikrofoner til utøverne, slik at avstanden blir holdt.

Langrenn

TRE MIKROFONER: Langrenn har hatt pressekonferanser nesten daglig. Bildet viser at de har tre mikrofoner på stativ. Én og én går frem for å snakke.

Foto: Skiforbundet

– Vi har snakket lite om hvordan langrenn har løst det. Men veldig mye om hvordan vi selv skal følge smittevernprotokollene, sier Bråthen.

Pressesjef på hopplandslaget Steinar Bjerkmann ble tirsdag avbildet sammen med Granerud, og er sendt i isolasjon etter at Granerud ble smittet.

VM på ski 2021 i Oberstdorf

INGEN AVSTAND: Steinar Bjerkmann sammen med Halvor Egner Granerud.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Mikrofoner på rundgang skjedde én gang, men det ble adressert og tatt tak i. Etterpå har vi hatt én mikrofon stående i midten og mygger på utøverne, sier Bjerkmann, som legger til at de vurderer en heldigital pressekonferanse.

Pappa: – Ufattelig surt

– Halvor har vært forberedt på at dette kan skje. Jeg tror at det har hjulpet ham med den verste mentale støyten. Men det er tungt at en utøver kommer til VM som en av historiens største favoritter og blir slått ut av dette viruset, sier Bråthen på pressekonferansen.

Pappa Svein Granerud forteller at han har snakket med sin sønn nylig.

– Jeg pratet med ham i går. Da fortalte han at han hadde mottatt en positiv hurtigtest, og at den testen da måtte følges opp med en ny test. Det er den testen han da har fått svar på i dag tidlig og som også har vært positiv, sier pappa Granerud til NRK.

Svein Granerud

PAPPA: Svein Granerud.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Granerud drar fra mesterskapet uten individuell medalje, men han tok sølv i blandet lag.

– Det er ufattelig surt, men vi får glede oss over at det har vært en fantastisk sesong allerede. Vi har jo drømt om VM-gull hele vinteren, men han sa selv at VM er en bonus. Alt tyder på at han vinner verdenscupen sammenlagt nå, sier pappa Granerud.

FIS-sjef forsvarer tiltakene

Renndirektør i FIS Sandro Pertile sier at de fikk beskjed om Graneruds positive koronatest onsdag. Han mener det er trygt å være VM-deltaker i hoppbakken.

– Ja, det mener jeg helt sikkert. Vi vet ikke hvor Halvor er smittet. Smitten kan spores fra tre-fire dager tilbake helt til 10. Det vi kan gjøre, er å sørge de beste og tryggeste omstendighetene. Vi har få smittetilfeller. Vi er sikre på at systemene fungerer. Men vi lever også i den virkelige verden og vi følger ikke utøverne 24/7, sier Pertile.

Men det skal ikke stå på testingen i landslaget. Granerud avslørte at han hadde blitt testet mange ganger denne sesongen. Utøvere, media og øvrige i VM tar hurtigtest annenhver dag.

– Et sted mellom 35 og 40, har Granerud sagt om antall koronatester.

Når en utøver er smittet, sier FIS-protokollen at utøveren skal isoleres og holde seg til nasjonale retningslinjer.

«The FIS Event Task Force» vil gjøre utøveren oppmerksom på sine forpliktelser. I samsvar med nasjonale autoriteters prosedyrer vil dette kreve umiddelbar isolasjon og selvkarantene og redegjøre for kontaktpersoner fra de siste 72 timene.

Granerud

TESTES JEVNLIG: Granerud og de andre hopperne testes hyppig gjennom hele sesongen. Her snakket de med NRK om testregimet.

Foto: NRK

Som følge av koronautbruddet gjør langrenn endringer. Onsdagens pressekonferanse med det kvinnelige stafettlaget blir heldigital.

Fantastisk sesong

Granerud har hatt en drømmesesong, der han vant 11 verdenscuprenn. Det er tangering av den norske rekorden til Roar Ljøkelsøy, som brukte hele karrieren på å ta 11 seire.

Før denne sesongen hadde han ingen seire i verdenscupen.

Norge har ikke vunnet gull i storbakken på 26 år, og Granerud var nok Norges største håp til å endre på den statistikken.

Han var den store favoritten under normalbakkekonkurransen tidligere i VM. Der endte han på fjerdeplass etter et svært skuffende førstehopp.

Siste nytt

  • Ber om at Alves løslates fra fengsel

    Den tidligere brasilianske fotballspilleren Dani Alves ba i et rettsmøte tirsdag om å bli løslatt fra fengsel i påvente av ankesak.

    41-åringen ble i slutten av februar dømt til fire og et halvt års fengsel for å ha voldtatt en kvinne. I tillegg må han betale 150.000 euro i erstatning til offeret, dersom dommen blir stående. Det tilsvarer 1,7 millioner kroner.

    Alves har anket dommen.

    I påvente av ankesaken ba Alves' advokat, Inés Guardiola, om at brasilianeren blir løslatt i tirsdagens rettsmøte. Advokaten forsøkte å forhandle fram løslatelsen ved å gi fra seg den tidligere Barcelona-spillerens pass.

    Alves lovet også å holde seg i Barcelona, og benektet at han ønsker å forlate landet.

    – Jeg skal ikke rømme, jeg tror på rettferdighet, sa han ifølge Sport.

    Det er foreløpig ikke kjent når utfallet av rettsmøtet vil foreligge, men ifølge spanske medier vil det skje i løpet av de kommende dagene.

    Alves har snart sonet en fjerdedel av dommen, noe som gir han mulighet til å søke om prøveløslatelse.

    Spain Soccer Dani Alves Sexual Assault Trial
    Foto: D.Zorrakino / AP
  • To nigerianere på prøvespill i Rosenborg

    Chidiebere Nwobobo og Peter John Musa har fått innpass på Lerkendal for å trene med Rosenborg den kommende perioden.

    Det skriver klubben på sine nettsider.

    Begge de to nigerianerne er 20 år og født i 2003. De spiller til daglig i Enugu Rangers i den nasjonale ligaen i hjemlandet. Nwobobo er kantspiller, mens Musa spiller spiss.

    – Det er to interessante spillere som vi har fått muligheten til å se litt nærmere på. De skal trene med oss de kommende ukene, før vi gjør opp status for veien videre, sier sportslig leder Mikael Dorsin (bildet).

    Rosenborg serieåpner hjemme mot Sandefjord 1. april. (NTB)

    Mikael Dorsin
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Nyland bekrefter kontraktsforhandlinger med Sevilla

    Landslagskeeper Ørjan Håskjold Nyland stortrives i sin spanske klubb Sevilla, og forteller at han allerede er i forhandlinger for å forlenge kontrakten.

    – Vi har hatt en fin samtale den siste tiden. Det ser bra ut, så får vi se hvordan det går de neste ukene, sier Nyland til NRK.

    33-åringen signerte en toårskontrakt med Sevilla i fjor sommer, og har stort sett blitt foretrukket som førstekeeper foran Marko Dmitrović.

    Totalt har Nyland stått 19 kamper for La Liga-klubben i alle turneringer.

    – Det hadde vært fint å fortsette der. Det er en kjekk tid. Det er et fint sted å være og utvikle seg. Jeg føler at den siste tiden så har jeg fått vise det på banen, sier Nyland og fortsetter:

    – Jeg har levert stabilt og godt, og vært med å ta en del poeng som har vært viktig for oss.

    Ørjan Håskjold Nyland mot Real Madrid
    Foto: VIOLETA SANTOS MOURA / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal