Hopp til innhold

NRK-ekspert reagerer på slurving med smittevern – bekymret for at flere norske er smittet

Halvor Egner Granerud testet positivt for korona. Utøverne skal sannsynligvis trene og konkurrere som vanlig, men pressesjefen er sendt i isolasjon.

Forfang og Tande

DELTE MIKROFON: Hopperne delte mikrofon under første pressekonferanse.

Foto: NRK

– Jeg er veldig trist, men føler meg helt ok med lettere symptomer, sier Granerud.

Granerud skulle egentlig hoppe kvalifisering i stor bakke i morgen.

Han bekrefter i et innlegg på Instagram at han er smittet og sier at VM er over.

– Jeg føler meg litt dårlig, men jeg har det bra. For meg viser dette hvor viktig det er å være forsiktig og jeg føler at jeg har gjort alt jeg kan for å unngå å bli smittet, men det er fortsatt mulig, skriver han videre.

I kommentarfeltet har han blant annet fått melding fra sin tyske konkurrent Karl Geiger.

– Jeg føler med deg. God bedring, og vi sees i Planica igjen, skriver den tyske hoppstjerna.

Ekspert: – Det glipper av og til

Under første pressekonferanse delte Robert Johansson, Daniel André Tande, Marius Lindvik og Johann André Forfang mikrofon. Den ble sendt mellom dem.

Nå er NRKs hoppekspert Johan Remen Evensen redd for resten av laget.

– Jeg er bekymret for at flere ryker, sier Evensen og fortsetter:

– Det virker som at de gjør det meste riktig, men vi ser tilfeller der de står tett på hverandre uten munnbind samme dag som Granerud får positiv test.

På et pressetreff onsdag påpekte sportssjef Clas Brede Bråthen at de har fulgt smittevernprotokollen fra arrangør.

– Vi har gjort alt vi kan, og hatt et strengt regime. Enn så lenge vet vi ikke hvor det kommer fra, og vi stoler på at smitten ikke sprer seg som følge av de rutinene, sier Bråthen.

Om smittevernet på pressetreffene sier han at han ikke har vært involvert.

– Jeg har bare vært delvis til stede eller ikke til stede på treffene. Men vi har vært opptatt av å følge smittevernprotokollen, sier han til NRK.

Under premieseremonien etter den blandede lagkonkurransen sto lagene tett sammen på pallen uten munnbind.

VM på ski 2021 i Oberstdorf

TOK MEDALJE: Hopplaget tok sølv i blandet laghopp.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Det glipper av og til. Jeg tror det er flere som skjelver og er nervøse for testingen de neste dagene, sier Johan Remen Evensen.

Bråthen forteller at ingen andre utøvere skal være berørt. Ingen skal være i fare for å settes i karantene. De skal etter planen trene utover dagen.

Men det blir flere tester fremover.

– Nå er vi inne i en situasjon hvor vi prøver å få full klarhet i hva vi faktisk står oppi. Vi testet en ekstra test i går, vi kjører en test i dag og vi har en planlagt test i morgen, sier Bråthen.

De vet ikke hvor smitten kommer fra, men de har satt et smittesporingsteam på saken, samt bistand fra Norge.

Pressesjef i isolasjon

I motsetning til hopplandslaget, har langrenn tilgang på et ganske stort lokale, og de har flere mikrofoner til utøverne, slik at avstanden blir holdt.

Langrenn

TRE MIKROFONER: Langrenn har hatt pressekonferanser nesten daglig. Bildet viser at de har tre mikrofoner på stativ. Én og én går frem for å snakke.

Foto: Skiforbundet

– Vi har snakket lite om hvordan langrenn har løst det. Men veldig mye om hvordan vi selv skal følge smittevernprotokollene, sier Bråthen.

Pressesjef på hopplandslaget Steinar Bjerkmann ble tirsdag avbildet sammen med Granerud, og er sendt i isolasjon etter at Granerud ble smittet.

VM på ski 2021 i Oberstdorf

INGEN AVSTAND: Steinar Bjerkmann sammen med Halvor Egner Granerud.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Mikrofoner på rundgang skjedde én gang, men det ble adressert og tatt tak i. Etterpå har vi hatt én mikrofon stående i midten og mygger på utøverne, sier Bjerkmann, som legger til at de vurderer en heldigital pressekonferanse.

Pappa: – Ufattelig surt

– Halvor har vært forberedt på at dette kan skje. Jeg tror at det har hjulpet ham med den verste mentale støyten. Men det er tungt at en utøver kommer til VM som en av historiens største favoritter og blir slått ut av dette viruset, sier Bråthen på pressekonferansen.

Pappa Svein Granerud forteller at han har snakket med sin sønn nylig.

– Jeg pratet med ham i går. Da fortalte han at han hadde mottatt en positiv hurtigtest, og at den testen da måtte følges opp med en ny test. Det er den testen han da har fått svar på i dag tidlig og som også har vært positiv, sier pappa Granerud til NRK.

Svein Granerud

PAPPA: Svein Granerud.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Granerud drar fra mesterskapet uten individuell medalje, men han tok sølv i blandet lag.

– Det er ufattelig surt, men vi får glede oss over at det har vært en fantastisk sesong allerede. Vi har jo drømt om VM-gull hele vinteren, men han sa selv at VM er en bonus. Alt tyder på at han vinner verdenscupen sammenlagt nå, sier pappa Granerud.

FIS-sjef forsvarer tiltakene

Renndirektør i FIS Sandro Pertile sier at de fikk beskjed om Graneruds positive koronatest onsdag. Han mener det er trygt å være VM-deltaker i hoppbakken.

– Ja, det mener jeg helt sikkert. Vi vet ikke hvor Halvor er smittet. Smitten kan spores fra tre-fire dager tilbake helt til 10. Det vi kan gjøre, er å sørge de beste og tryggeste omstendighetene. Vi har få smittetilfeller. Vi er sikre på at systemene fungerer. Men vi lever også i den virkelige verden og vi følger ikke utøverne 24/7, sier Pertile.

Men det skal ikke stå på testingen i landslaget. Granerud avslørte at han hadde blitt testet mange ganger denne sesongen. Utøvere, media og øvrige i VM tar hurtigtest annenhver dag.

– Et sted mellom 35 og 40, har Granerud sagt om antall koronatester.

Når en utøver er smittet, sier FIS-protokollen at utøveren skal isoleres og holde seg til nasjonale retningslinjer.

«The FIS Event Task Force» vil gjøre utøveren oppmerksom på sine forpliktelser. I samsvar med nasjonale autoriteters prosedyrer vil dette kreve umiddelbar isolasjon og selvkarantene og redegjøre for kontaktpersoner fra de siste 72 timene.

Granerud

TESTES JEVNLIG: Granerud og de andre hopperne testes hyppig gjennom hele sesongen. Her snakket de med NRK om testregimet.

Foto: NRK

Som følge av koronautbruddet gjør langrenn endringer. Onsdagens pressekonferanse med det kvinnelige stafettlaget blir heldigital.

Fantastisk sesong

Granerud har hatt en drømmesesong, der han vant 11 verdenscuprenn. Det er tangering av den norske rekorden til Roar Ljøkelsøy, som brukte hele karrieren på å ta 11 seire.

Før denne sesongen hadde han ingen seire i verdenscupen.

Norge har ikke vunnet gull i storbakken på 26 år, og Granerud var nok Norges største håp til å endre på den statistikken.

Han var den store favoritten under normalbakkekonkurransen tidligere i VM. Der endte han på fjerdeplass etter et svært skuffende førstehopp.

Siste nytt

 • Ruud feide Paire av grusen i Genève

  Casper Ruud slo Benoît Paire effektivt 6-3, 6-1 og avanserte til kvartfinalen i ATP 250-turneringen i Genève.

  Der skal han møte den useedede australieren Thanasi Kokkinakis. Ruud fikk en småtung start onsdag, men vendte kampbildet og dominerte etter hvert fullstendig på rødgrusen i Sveits.

  Paire er en motstander han har hatt godt tak på med seier i de fire tidligere oppgjørene mellom dem. I Genève serverte franskmannen et skremmeskudd da han brøt Ruuds serve til 2-1-ledelse i første sett, men nordmannen slo tilbake og brøt Paire på direkten.

  Siden skulle franskmannen få slite mer, kanskje særlig i egne servegame. Ruud brøt igjen til 5-3 og servet kontrollert inn settseieren med 6-3.

  I starten av annet sett fikk Ruud tre bruddballer for tredje gang på rad i motstanderens servegame. Han tok vant fire strake game og ledet dermed 4-0 før Paire maktet å redusere.

  Nordmannen fortsatte imidlertid å serve bra, og han dro i land seieren med 6-1 i annet sett etter nok et brudd i avgjørende game.

  Ruud er den høyest seedede spilleren som fortsatt er igjen i Genève. Turneringen er den siste før et av sesongens store høydepunkter: Grand Slam-turneringen Roland-Garros i Paris. (NTB)

  Italy Tennis Open
  Foto: Alessandra Tarantino / AP
 • Olsen ble tomålsscorer i viktig Norge-seier

  Etter en målrik kamp klarte Norge å dra i land seieren mot Østerrike i ishockey-VM. 5-3-seieren betyr tre sårt trengte poeng for Norge, som kun stod med to poeng før denne kampen. Etter seieren tyder også mye på at plassen i elite-VM også er sikret for neste år.

  Kampen fikk en dårlig start for Norges del. Etter nærmere syv minutter av første periode, mens Norge var i undertall, satte Dominique Heinrich inn 1-0 for Østerrike. Men Norge slo tilbake ikke lenge etter. Michael Haga pådro seg først en utvisning, og under minuttet senere satte Mats Rosseli Olsen inn utligningen.

  I andre periode snudde nordmennene kampen to ganger. Først sendte Andreas Martinsen Norge opp i ledelsen 2-1, før utlignet Lukas Haudum for Østerrike – igjen mens Norge var i undertall. Men en scoring av Martin Røymark mot slutten av perioden sørget for at Norge igjen var i ledelsen.

  Olsen satte sitt andre mål i andre tredje periode og sendte Norge opp i en 4-2 ledelse. Det ble skummelt en liten periode da Peter Schneider reduserte til 4-3 like før slutt, men Martin Rønnild fastsatte resultatet til 5-3 da han scoret på åpent bur like før kampslutt.

  Landslagskaptein Mathis Olimb var litt usikker før kampen mot Østerrike, men fikk testet seg på oppvarming og fikk deretter klarsignal til å spille.

  For Norge gjenstår tre tøffe VM-kamper mot Tsjekkia, Sverige og USA i gruppespillet.

  Finland Hockey Worlds
  Foto: Heikki Saukkomaa / AP
 • Dagbladet: FIS går for like distanser for kvinner og menn

  Langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS) har stemt: Kvinnene skal gå de samme distansene som mennene.

  Det ble avklart i onsdagens møte i langrennskomiteen, melder Dagbladet. Innstillingen skal i etterkant godkjennes av FIS-styret, men det er sjeldent at de går mot det som er votert for.

  Den avtroppende lederen i langrennskomiteen i FIS, Vegard Ulvang, har vært blant dem som har prøvd å få gjennom en mer forutsigbar kalender for kvinnene.

  Han fikk forslaget vedtatt i sitt siste møte som leder for komiteen.

  – Det er litt rart, men også greit. Man skal ikke sitte for lenge i slike posisjoner, sa han til NTB onsdag.

  Ulvang opplyser videre at prinsippet om likhet skal ut på prøve den kommende sesongen, før det skal stemmes over hvilke distanser som skal gås først til neste år.

  Det betyr trolig at VM i Trondheim i 2025 blir første store mesterskap med de nye endringene på plass. (NTB)

  Holmenkollen skifestival 2022
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste