Hopp til innhold

NRK-ekspert reagerer på slurving med smittevern – bekymret for at flere norske er smittet

Halvor Egner Granerud testet positivt for korona. Utøverne skal sannsynligvis trene og konkurrere som vanlig, men pressesjefen er sendt i isolasjon.

Forfang og Tande

DELTE MIKROFON: Hopperne delte mikrofon under første pressekonferanse.

Foto: NRK

– Jeg er veldig trist, men føler meg helt ok med lettere symptomer, sier Granerud.

Granerud skulle egentlig hoppe kvalifisering i stor bakke i morgen.

Han bekrefter i et innlegg på Instagram at han er smittet og sier at VM er over.

– Jeg føler meg litt dårlig, men jeg har det bra. For meg viser dette hvor viktig det er å være forsiktig og jeg føler at jeg har gjort alt jeg kan for å unngå å bli smittet, men det er fortsatt mulig, skriver han videre.

I kommentarfeltet har han blant annet fått melding fra sin tyske konkurrent Karl Geiger.

– Jeg føler med deg. God bedring, og vi sees i Planica igjen, skriver den tyske hoppstjerna.

Ekspert: – Det glipper av og til

Under første pressekonferanse delte Robert Johansson, Daniel André Tande, Marius Lindvik og Johann André Forfang mikrofon. Den ble sendt mellom dem.

Nå er NRKs hoppekspert Johan Remen Evensen redd for resten av laget.

– Jeg er bekymret for at flere ryker, sier Evensen og fortsetter:

– Det virker som at de gjør det meste riktig, men vi ser tilfeller der de står tett på hverandre uten munnbind samme dag som Granerud får positiv test.

På et pressetreff onsdag påpekte sportssjef Clas Brede Bråthen at de har fulgt smittevernprotokollen fra arrangør.

– Vi har gjort alt vi kan, og hatt et strengt regime. Enn så lenge vet vi ikke hvor det kommer fra, og vi stoler på at smitten ikke sprer seg som følge av de rutinene, sier Bråthen.

Om smittevernet på pressetreffene sier han at han ikke har vært involvert.

– Jeg har bare vært delvis til stede eller ikke til stede på treffene. Men vi har vært opptatt av å følge smittevernprotokollen, sier han til NRK.

Under premieseremonien etter den blandede lagkonkurransen sto lagene tett sammen på pallen uten munnbind.

VM på ski 2021 i Oberstdorf

TOK MEDALJE: Hopplaget tok sølv i blandet laghopp.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Det glipper av og til. Jeg tror det er flere som skjelver og er nervøse for testingen de neste dagene, sier Johan Remen Evensen.

Bråthen forteller at ingen andre utøvere skal være berørt. Ingen skal være i fare for å settes i karantene. De skal etter planen trene utover dagen.

Men det blir flere tester fremover.

– Nå er vi inne i en situasjon hvor vi prøver å få full klarhet i hva vi faktisk står oppi. Vi testet en ekstra test i går, vi kjører en test i dag og vi har en planlagt test i morgen, sier Bråthen.

De vet ikke hvor smitten kommer fra, men de har satt et smittesporingsteam på saken, samt bistand fra Norge.

Pressesjef i isolasjon

I motsetning til hopplandslaget, har langrenn tilgang på et ganske stort lokale, og de har flere mikrofoner til utøverne, slik at avstanden blir holdt.

Langrenn

TRE MIKROFONER: Langrenn har hatt pressekonferanser nesten daglig. Bildet viser at de har tre mikrofoner på stativ. Én og én går frem for å snakke.

Foto: Skiforbundet

– Vi har snakket lite om hvordan langrenn har løst det. Men veldig mye om hvordan vi selv skal følge smittevernprotokollene, sier Bråthen.

Pressesjef på hopplandslaget Steinar Bjerkmann ble tirsdag avbildet sammen med Granerud, og er sendt i isolasjon etter at Granerud ble smittet.

VM på ski 2021 i Oberstdorf

INGEN AVSTAND: Steinar Bjerkmann sammen med Halvor Egner Granerud.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Mikrofoner på rundgang skjedde én gang, men det ble adressert og tatt tak i. Etterpå har vi hatt én mikrofon stående i midten og mygger på utøverne, sier Bjerkmann, som legger til at de vurderer en heldigital pressekonferanse.

Pappa: – Ufattelig surt

– Halvor har vært forberedt på at dette kan skje. Jeg tror at det har hjulpet ham med den verste mentale støyten. Men det er tungt at en utøver kommer til VM som en av historiens største favoritter og blir slått ut av dette viruset, sier Bråthen på pressekonferansen.

Pappa Svein Granerud forteller at han har snakket med sin sønn nylig.

– Jeg pratet med ham i går. Da fortalte han at han hadde mottatt en positiv hurtigtest, og at den testen da måtte følges opp med en ny test. Det er den testen han da har fått svar på i dag tidlig og som også har vært positiv, sier pappa Granerud til NRK.

Svein Granerud

PAPPA: Svein Granerud.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Granerud drar fra mesterskapet uten individuell medalje, men han tok sølv i blandet lag.

– Det er ufattelig surt, men vi får glede oss over at det har vært en fantastisk sesong allerede. Vi har jo drømt om VM-gull hele vinteren, men han sa selv at VM er en bonus. Alt tyder på at han vinner verdenscupen sammenlagt nå, sier pappa Granerud.

FIS-sjef forsvarer tiltakene

Renndirektør i FIS Sandro Pertile sier at de fikk beskjed om Graneruds positive koronatest onsdag. Han mener det er trygt å være VM-deltaker i hoppbakken.

– Ja, det mener jeg helt sikkert. Vi vet ikke hvor Halvor er smittet. Smitten kan spores fra tre-fire dager tilbake helt til 10. Det vi kan gjøre, er å sørge de beste og tryggeste omstendighetene. Vi har få smittetilfeller. Vi er sikre på at systemene fungerer. Men vi lever også i den virkelige verden og vi følger ikke utøverne 24/7, sier Pertile.

Men det skal ikke stå på testingen i landslaget. Granerud avslørte at han hadde blitt testet mange ganger denne sesongen. Utøvere, media og øvrige i VM tar hurtigtest annenhver dag.

– Et sted mellom 35 og 40, har Granerud sagt om antall koronatester.

Når en utøver er smittet, sier FIS-protokollen at utøveren skal isoleres og holde seg til nasjonale retningslinjer.

«The FIS Event Task Force» vil gjøre utøveren oppmerksom på sine forpliktelser. I samsvar med nasjonale autoriteters prosedyrer vil dette kreve umiddelbar isolasjon og selvkarantene og redegjøre for kontaktpersoner fra de siste 72 timene.

Granerud

TESTES JEVNLIG: Granerud og de andre hopperne testes hyppig gjennom hele sesongen. Her snakket de med NRK om testregimet.

Foto: NRK

Som følge av koronautbruddet gjør langrenn endringer. Onsdagens pressekonferanse med det kvinnelige stafettlaget blir heldigital.

Fantastisk sesong

Granerud har hatt en drømmesesong, der han vant 11 verdenscuprenn. Det er tangering av den norske rekorden til Roar Ljøkelsøy, som brukte hele karrieren på å ta 11 seire.

Før denne sesongen hadde han ingen seire i verdenscupen.

Norge har ikke vunnet gull i storbakken på 26 år, og Granerud var nok Norges største håp til å endre på den statistikken.

Han var den store favoritten under normalbakkekonkurransen tidligere i VM. Der endte han på fjerdeplass etter et svært skuffende førstehopp.

Siste nytt

 • Målkalas da Storhamar senket Sparta

  Storhamar slo Sparta 5-2 på borteis i eliteserien i ishockey og fortsatte den solide sesongstarten.

  Peter Queeneville ga Hamar-laget ledelsen allerede etter ett minutt. Ledelsen ble doblet av Eirik Salsten seks minutter senere.

  Martin Grönberg reduserte for Sparta, og Lars Joakim Lundberg utlignet kort tid etterpå. Likevel sørget Marcus Bryhnisveen for at Storhamar gikk til pause med 3-2-ledelse.

  Quennville økte til 4-2 i midtperioden, mens Sander Hurrød fastsatte resultatet til 5-2 i siste periode.

  Storhamar topper eliteserien med 15 poeng på seks kamper. Stavanger Oilers og Vålerenga ligger tre poeng bak med en kamp mindre spilt.

  Sparta møter Vålerenga i neste runde, mens Storhamar møter Comet.

  Frisk Asker tok seg enkelt av Lørenskog og vant 7-1 søndag, mens Lillehammer seiret 2-1 over Comet. (NTB)

  Sluttspillet i ishockey: Stavanger Oilers - Storhamar (3-0)(4-3)
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Liverpool hardt ut mot VAR-tabbe: – Uakseptabelt

  Liverpool er ikke fornøyd med at VAR-missen som kostet dem et mål mot Tottenham, omtales som en menneskelig feil. De vil ta ytterligere skritt.

  Videodømmingen havnet i fokus da Liverpool-spiller Luis Diaz ble fratatt et ledermål etter en drøy halvtime i oppgjøret borte mot Tottenham lørdag kveld. Tottenham vant til slutt 2-1.

  I etterkant opplyste dommerforeningen PGMOL at avgjørelsen var feil og at målet burde blitt stående. Tabben ble omtalt som en «betydelig menneskelig feil». Liverpool kom med en uttalelse søndag der klubben kritiserer feilen.

  «Vi aksepterer presset som dommerne jobber under, men det er meningen at VAR skal minske dette presset. Det er derfor utilfredsstillende at det ikke ble tatt god nok tid til å sikre at rett avgjørelse ble tatt», heter det i meldingen.

  Klubben mener samtidig at situasjonen må gjennomgås for å finne ut hva som skjedde og hindre at det skjer igjen.

  «At tabben allerede er kategorisert som en «betydelig menneskelig feil», er uakseptabelt. Alt skal gjennomgås for å finne ut hva som skjedde. Dette er svært viktig for framtiden med VAR siden det berører alle klubber. All læring skal brukes til å sikre at slike feil aldri skjer igjen», heter det videre.

  Samtidig skriver Liverpool at klubben vil ta ytterligere skritt.

  «I mellomtiden vil vi undersøke mulighetene vi har ettersom situasjonen krever det». (NTB)

  Premier League - Tottenham Hotspur v Liverpool
  Foto: PETER CZIBORRA / Reuters
 • Solberg vant WRC2-klassen i Rally Chile

  Oliver Solberg var raskest av samtlige WRC2-førere under Rally Chile i Concepción i helgen. Den norsk-svenske bilkjøreren ble sekser sammenlagt.

  Han vant WRC2-klassen et snaut halvminutt foran briten Gus Greensmith. Solberg kriget med finske Sami Pajari om ledelsen i innledningen før han overtok ledelsen på den siste fartsprøven lørdag.

  Overtaket hadde Solberg også etter søndagens fire siste fartsprøver og tok seieren i WRC2-klassen. Det skilte drøyt åtte minutter opp til estiske Ott Tänak som vant toppklassen.

  Solberg har vunnet WRC2-klassen tre ganger denne sesongen. De to første skjedde i Sverige og Finland.

  Andreas Mikkelsen kjørte ikke i Chile. (NTB)

  Oliver Solberg
  Foto: MICKE FRANSSON / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste