Hopp til innhold

Spår kollisjoner og styr på «jalla»-bane

Både Karoline Bjerkeli Grøvdal og Gjert Ingebrigtsen tror det blir en svært spesiell 5000 meter i Diamond League-finalen i Zürich.

Grøvdal og Ingebrigtsen

TEST: Karoline Bjerkeli Grøvdal og Gjert Ingebrigtsen tok en titt på spesialbanen som er lagt til 5000-meterne i Diamond League-finalen onsdag ettermiddag.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Det var jo dritbratt. Det er en veldig spesiell og stor bane, som ikke er flat.

Tirsdag ettermiddag fikk Karoline Bjerkeli Grøvdal meg seg løpetrener Gjert Ingebrigtsen ned til sentrum av Zürich for å teste den spesielle banen som er lagt til Diamond League-finalens 5000-metere onsdag ettermiddag.

Reaksjonene lot ikke vente på seg.

– Det er ekstremt bratt inn i den kurven. Det er nesten en 90 grader sving, peker Gjert Ingebrigtsen.

– Det så ikke slik ut på oversiktskartet, at svingen var så krapp. Du må løpe litt ut og gjøre en Formel 1-type-sving, hvis ikke blir det «jækli» krapt. Hvis folk kommer fra utsiden og inn, så blir det kollisjoner i svingen og det blir mye styr, fortsetter han.

Karoline Bjerkeli Grøvdal og Gjert Ingebrigtsen

KRAPP SVING: De to svingene er hevet.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Mer «jalla»

For banen er 560 meter lang og svingene er dosert og hevet med treverk, og minner noe om en innendørsbane.

  • Se første dag av Diamond League-finalen i Zürich på NRK2 onsdag kl. 17.30.

Det jobbes fortsatt iherdig med å legge ferdig Conica-dekket på Sechseläutenplatz da Grøvdal og Ingebrigtsen inspiserer.

– Dekket virker kanskje litt mer «jalla» enn jeg hadde sett for meg, men det kan hende de kommer til å feste skjøtene litt bedre, så det blir jo morsomt også, mener Grøvdal.

City Event Zürich

ILLUSTRASJON: Dette er bildet av hvordan arrangøren har planlagt stadion midt i Zürich sentrum.

Foto: Weltklasse Zürich

Glad sønnen ikke stiller

Jakob Ingebrigtsen står på startlista for distansen, men har bestemt seg for kun å løpe 1500-meteren torsdag. Den går på friidrettsstadion i Zürich.

– Jeg er i hvert fall glad for at han droppet 5000 meter her, for hvis ikke så er det ikke sikkert han kunne møtt opp dagen etter til 1500 meter. Men jeg tror ikke det kommer til å gå fort, kanskje bare siste 1000 meter. Det er en bane for de små, lette, kjappe, mener Gjert Ingebrigtsen.

Karoline Bjerkeli Grøvdal og Gjert Ingebrigtsen

LÅNT TRENER: Karoline Bjerkeli Grøvdal reiste til Zürich uten sin vanlige trener og fikk med Gjert Ingebrigtsen på baneinspeksjon.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Frykter du han kunne skadet seg?

– Det er bare å se på svingen så kan du tenke deg. De afrikanerne hadde jo føket veggimellom hvis han kom borti dem i svingen der borte, de hadde føket som fluer, svarer han.

– De må jo polstre noen av de stolpene her, legger Grøvdal til.

Spår trekkspill-løping

Hun løp inn til personlig rekord på 5000 meter i Brussel forrige fredag. 31-åringen var nummer 12 sammenlagt på 3- og 5000 meter i Diamond League, men fikk en av de ti finaleplassene da noen av konkurrentene trakk seg.

– Dette blir en ny opplevelse, med baneløp i et sentrum, med doserte svinger. Jeg er knapt nok vant til å springe innendørs, så dette blir nytt, erkjenner Grøvdal.

Karoline Bjerkeli Grøvdal

FIKK PLASS: Karoline Bjerkeli Grøvdal løper 5000 meter i Zürich onsdag, 5000 meter i NM på fredag og så en 1500 meter i Berlin søndag.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Både hun og Ingebrigtsen føler seg sikre på at det ikke vil gå rekordraskt på spesialbanen. Eventuelle rekorder vil heller ikke bli offisielt godkjent.

– Jeg tror, som Karoline, at det blir mye start og stopp, og mye taktisk. Jeg tror det blir mye fart og mye trekkspill, så hvis du ikke følger med her. Enten må du ligge litt på avstand så du får springe jevnt, men jeg tror at når det blir litt oversiktlig, så vil man øke farten. Og når man går inn i vanskelige, tekniske partier, så blir det litt roligere igjen, spår trenerfaren.

– Jeg har ikke tenkt så mye på farten i morgen. Det blir et annet type løp. Jeg må bare være med så lenge jeg klarer og prøve å ha det gøy, fastslår Grøvdal.

  • Også kule og lengde for kvinner og menn, og damenes høydekonkurranse, går på Sechseläutenplatz i Zürich sentrum onsdag.

Sportsnyheter

Tar æren for gedigen Selnæs-tabbe: – Den er jeg veldig fornøyd med

Det gikk fullstendig galt for Rosenborg-veteran Ole Selnæs foran et fullsatt Lerkendal. Etter Selnæs-tabben gikk det fra vondt til verre for Rosenborg mot ustoppelige Bodø/Glimt.

Siste nytt

  • Norske seilere viste storform

    Mina Mobekk og Line Flem Høst sørget for norsk 2.- og 3.-plass i OL-klassene brettseiling og laser i verdenscupen i Hyères i Frankrike denne helgen.

    Mobekk konkurrerte i brettseiling og sikret 2.-plass, mens Høst sikret bronsen i laser. Det er årsbeste for Høst denne sesongen.

    – Vi har ett sterkt lag som er godt forberedt til årets høydepunkt, sommer-OL i Paris. Det kommer til å bli noen spennende uker i Marseille der seilingen skal foregå. Verdenscupregattaen i Hyères var svært krevende med skiftende forhold – fra vindstille til Mistral-vind (40 knop). Våre norske seilere taklet det uforutsette godt og er på vei mot sine beste prestasjoner, sier sportssjef i Norges Seilforbund Eirik Verås Larsen.

    Sommer-OL i Tokyo 2021
    Foto: Heiko Junge / NTB
  • Juel og Solbakken sikret femteplass i ro-EM

    Den norske duoen i dobbeltsculler endte på 5.-plass i en finale der rumenske Andrei-Sebastian Cornea og Marian Enache vant suverent.

    Tyskland tok sølv og Italia bronse. Det skilte vel elleve sekunder opp til seierspallen for Juel og Solbakken.

    De forsøker å feste grepet om den norske OL-plassen i dobbeltsculler foran lekene i Paris. Oscar Helvig og Kristoffer Brun kvalifiserte inn den norske båten, og per nå er det et jevnt løp mellom de to roduoene om hvem som skal til OL.

    I verdenscupregattaen i Varese tidligere i måneden var Juel/Solbakken sju tidels sekund raskere enn Helvig/Brun da de norske båtene var i samme oppsamlingsheat.

    (NTB)

    Iuel og Solbakken
    Foto: Norges Roforbund
  • Helseth og Kavlie viste storform før OL: – De seiler opp som en av favorittene

    Thea Helseth og Inger Seim Kavlie sikret historisk EM-gull i dobbeltsculler-klassen i Ungarn.

    – De seiler opp som en av favorittene i OL, kommenterte Pål Thomassen for NRK.

    – Det var strålende, helt utrolig. Jeg sitter med en klump i halsen, dette har vi ventet på i 20 år, sa ekspertkommentator Lars Bjønness.

    Duoen åpnet sterkt og var elleve hundredeler bak Litauen ved 500 meter. Romania fulgte like etter. Disse tre nasjonene fulgte hverandre tett gjennom hele løpet. Norge fikk imidlertid en halv båtlengde ned til Litauen da det nærmet seg 1500 meter.

    De holdt avstanden og rodde inn til historisk seier, 2 sekunder foran Litauen. Romania sikret bronse.

    De norske jentene slo Romania i forsøksheatet og gikk direkte til finalen. Romania har ikke har blitt slått siden 2019.

    Jenny Rørvik, som har rodd sammen med Helseth i to år, måtte imidlertid bli hjemme etter at landslagssjefen bestemte seg for å splitte duoen. Dette ble gjort for å finne den beste båten til OL i Paris.

    – All ære til treneren og de andre som turte å ta den litt tøffe avgjørelsen om å splitte en båt som ble nummer to i verdenscupen, og prøve en ny båt her. Det står det all respekt av, sier Bjønness.

    Roforbundet har ikke tatt ut utøverne ennå. I forkant av EM uttalte forbundet at det skulle sende de utøverne «med størst prestasjonspotensial i form av plassering i OL/PL i Paris»

    Roing
    Foto: NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal