Hopp til innhold

Dopingsaka til søstrene forbløffar idretten: – Veldig merkeleg

Den mystiske dopingsaka til søstrene Sara og Sofia Benfares har skapt overskrifter over heile verda. No har storesøstera fått ei knallhard straff.

Sara og Sofia Benfares

I TRØBBEL: Det blei funne spor av EPO i dopingprøvene til både Sara og Sofia Benfares. Nå er storesøster Sara utestengd i fem år.

Foto: NTB

– Det er ei veldig merkeleg sak, seier Vebjørn Rodal, NRKs friidrettsekspert.

Denne veka vart det klart at den tyske distanseløparen Sara Benfares er utestengd i fem år for dopinglovbrot.

Ifølge NADA, antidopingbyrået i Tyskland, blei det funne fem forbodne stoff i totalt tre dopingtestar mellom september i fjor og januar, blant dei EPO og testosteron.

– Det kan difor antakast at stoffa vart tekne og brukte kontinuerleg over ein viss tidsperiode, heiter det i ei fråsegn frå NADA.

Vebjørn Rodal

EKSPERT: Vebjørn Rodal.

Foto: Sigmund Sagberg Andersen / NRK

Antidopingbyrået skriv at dei gjekk lenger enn den vanlege fireårsstraffa på grunn av «skjerpa omstende». Dommen kan ankast innan 20 dagar.

Den spesielle saka har fått mykje merksemd over heile verda dei siste månadene. Noko av årsaka er truleg forklaringa til løparfamilien om kvifor Benfares vart teke for doping.

Hevdar ho blei medisinert

Ifølge nyheitsbyrået DPA har Samir Benfares, faren og trenaren til Sara, hevda overfor ein fransk nettstad at dottera fekk i seg dei ulovlege stoffa etter å ha blitt medisinert for beinkreft.

Ekstra Bladet og fleire andre medium skriv at Benfares har lagt ut bilde på Instagram der ho har dokumentert sjukehusbesøk.

– Dette har vore kvardagen min i over eit år no. Eg er lei av å måtte rettferdiggjere behandlinga mi overfor styremaktene, skreiv ho, ifølge den danske avisa.

Friidrettsekspert Vebjørn Rodal påpeikar at EPO finst i medisin som blir brukt til kreftbehandling. Han stussar likevel over kommunikasjonen mellom familien og antidopingstyremaktene.

– Ein kreftdiagnose skal jo eigentleg vere lett å vere transparent på. Eg synest ikkje faren og trenaren har vore særleg behjelpeleg til å gjere saka transparent. Det er litt skremmande, seier Rodal.

World Athletics Championships

TOK SEG HEILT UT: Sara Benfares sprang inn til 12. plass på 5000-meteren i Eugene-VM. Etterpå blei ho frakta ut i rullestol.

Foto: LUCY NICHOLSON / Reuters

No risikerer 22-åringen, som vart nummer 12 på 5000 meter i Eugene-VM i 2022, å bli dømt i retten. Doping er straffbart i Tyskland.

Det er likevel ikkje berre Sara Benfares som har hamna i trøbbel hos dopingstyremaktene.

Les også Duplantis fikk «blackout» etter verdensrekorden: – Man blir helt hysterisk

Veslesøster også i trøbbel

Veslesøster Sofia testa også positivt for EPO i fjor. Ho blei testa utanfor konkurranse, og resultata av den positive prøva vart klar etter at saka til storesøstera blei kjent.

NADA har førebels ikkje teke stilling til saka til veslesøstera.

Søstrene har representert Tyskland, men vaks opp i nærleiken av Paris. I kjølvatnet av dopingsaka vart Sara og Sofia – og ei tredje søster – kasta ut av den tyske klubben LC Rehlingen.

– Klubben kjenner dei har fått dårlege svar frå trenaren og faren – og har kasta dei ut, forklarer Rodal.

Advokat Dubravko Mandic har representert storesøster Sara Benfares i dopingsaka. Han avslørte førre månad at 22-åringen har lagt opp som følge av sjukdommen.

null
Spiller nå
Stolt pappa Sørloth: – Det er nesten uvirkelig å sitte på tribunen 01:11
Neste

Siste nytt

 • Hovland klatret på golfrankingen

  Viktor Hovland tar seg opp to hakk og er nummer fem på lista over de best rangerte golfspillerne i verden.

  Bykset skjer etter at nordmannen endte på 3.-plass i PGA-mesterskapet, som var årets andre majorturnering. Hovland kjempet helt inn om seieren, men muligheten glapp på siste hull.

  Da noterte han sin første bogey siden fredagens runde. Det skilte tre slag til vinneren Xander Schauffele.

  Til tross for den sure avslutningen vil helgespillet i Kentucky stå igjen som en stor Hovland-opptur. På grunn av svak form i foranledningen vurderte 26-åringen å droppe PGA-mesterskapet.

  På verdensrankingen er Hovland nå forbi både Jon Rahm (Spania) og Ludvig Åberg (Sverige).

  Oversikten toppes fortsatt av Scottie Scheffler. Amerikaneren ble før helgen pågrepet og siktet for vold mot polititjenestemann og hensynsløs kjøring. Han ble løslatt i tide til å kunne spille videre i PGA-mesterskapet. Der endte Scheffler på delt 8.-plass.

  Majortriumfen gjorde Schauffele til ny verdenstoer. Han passerte nordiren Rory McIlroy.

  (©NTB)

  PGA Championship Golf
  Foto: Jeff Roberson / AP
 • Historisk målrush i Premier League – siste serierunde ga rekord

  Blant andre Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard har gjort sitt for at den nye Premier League-rekorden for flest scorede mål i én sesong står på 1246.

  2023/24-sesongen har gitt flere rekorder, både positive og negative, i engelsk toppfotball. I siste serierunde søndag trengtes 14 mål for å slå rekorden fra 1992/93.

  For 31 år siden, da ligaen for første gang het Premier League, ble det scoret 1222 mål, men da var det attpåtil 22 lag i serien som nå teller 20.

  Rekorden ble slått da lagene i siste serierunde samarbeidet om 37 mål. Det er åtte færre enn rekorden for én runde i PL. Den står på 45 mål og ble satt i februar i år. Den tidligere rekorden for 380 kamper var på 1084 mål og ble satt i 2022/23.

  Haaland
  Foto: Lee Smith / Reuters
 • Roing: Borch til semifinale – kjemper videre for OL-plass

  Kjetil Borch (34) innfridde også i mandagens kvartfinale i singlesculler og holder liv i jakten på sin tredje OL-deltakelse i roing.

  Veteranen ble nummer to i sitt heat bak Jacob Plihal i den amerikanske båten. De tre beste tok seg til semifinale.

  Borch ble slått med 3,29 sekunder. Den siste OL-kvalifiseringen holdes i sveitsiske Luzern.

  Søndag ble det heatseier til Borch i det innledende forsøket.

  Norge har allerede kvalifisert fire båter til årets OL og Paralympics: Kvinner dobbeltsculler, herrer dobbeltsculler, herrer lettvekt dobbeltsculler og kvinner singlesculler (Paralympics).

  Ved siden av Borch er ytterligere én norsk båt på jakt etter OL-billett. Dobbeltfireren for menn med Erik Solbakken, Kristoffer Brun, Jonas Juel og Oskar Helvig imponerte i søndagens kvalifisering og ror mandag semifinale fra klokken 11.06.

  (©NTB)

  Rowing - Men's Single Sculls - Heats
  Foto: PIROSCHKA VAN DE WOUW / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal