Sondre Nordstad Moen smadret 44 år gammel europarekord

Med et fantastisk løp på Kristiansand Stadion fredag kveld, ble Sondre Nordstad Moen første europeer i historien som klarte å løpe over 21 km på en time.

7euD_zuYMZM

LEVERTE: Sondre Nordstad Moen gikk for europarekord, og lyktes.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

11. juni satte Sondre Nordstad Moen europeisk bestenotering på 25.000 meter. Under «Impossible Games» på Bislett løp han 62,5 runder på 1.12.46,49.

Fredag kveld ble det en ny rekord. Denne gangen var det den 44 år gamle europarekorden på én times løp som ble slettet.

Den gamle rekorden tilhørte nederlandske Jos Hermens, var på 20.944 meter – og ble satt så langt tilbake som 1. mai 1976.

Sondre Nordstad Moen løp 21.131 meter.

– Jeg hadde lyst til å levere i dag. Det er ekstremt gode forhold. Du kan ikke få det bedre. Det er ikke et vindpust, sier Moen på direktesendingen på Facebook-siden til Idrettsfilm.no.

– Sondre på sitt aller, aller beste

NRKs friidrettskommentator Jann Post så løpet, og er meget imponert.

– Dette er Sondre på sitt aller, aller beste. Vi har ikke sett dette nivået siden 2017, fastslår Post.

I 2017 løp Moen maraton på 2.05.48, som da var europeisk rekord. Han løp også halvmaraton på 59.48, som da var den nest beste tiden i Europa. Disse tidene er nå begge på fjerdeplass på europastatistikken.

Men på én times løp troner trønderen nå øverst på lista.

– Det er utrolig artig å se en av Norges mest dedikerte få lønn for strevet, sier Post.

Rekorden utfordres i september

Verdensrekorden i øvelsen er 21.285 og tilhører Haile Gebreselassie. Den rekorden skal etter planen angripes av britiske Mo Farah og belgiske Bashir Abdi i Brussel 4. september, i et stevne der også Moen står på startlista.

Klarer de det, ryker åpenbart også Moens ferske europarekord. Jann Post vil imidlertid ikke utelukke at nordmannen kan klare å gi rekordjegerne kamp til døra.

– Når Mo Farah annonserer verdensrekordfart, antar jeg han er i nærheten. Men så må han også være i nærheten av sitt aller beste. Hvis Sondre er i samme form i Brussel, skal Farah virkelig få jobbe, sier Jann Post.

Sportsnyheter

Newcastle og Tottenham ble avbrutt – drama på tribunen

Premier League-kampen mellom Newcastle og Tottenham måtte stoppes etter en medisinsk nødsituasjon på tribunen. Kampen er nå i gang igjen.

Siste nytt

 • Vålerenga ydmyket Arna-Bjørnar

  Vålerenga knuste Arna-Bjørnar hele 8-0 (!) på bortebane søndag ettermiddag. Synne Jensen og Katie Stengel var Oslo-lagets store spillere med to mål hver. Det var - ikke overraskende - lagets største borteseier i Toppserien denne sesongen, skriver NTB.

  Med seieren har blåtrøyene los på LSK Kvinner på bronseplassen. Det skiller to poeng mellom de to.

  Toppserien fotball 2021: Vålerenga - Arna Bjørnar (2-0)
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
 • Lewandowski likt med Haaland

  Robert Lewandowski scoret de to første målene da Bayern München smadret Bayer Leverkusen 5-1 i søndagens toppkamp i Bundesliga. Med seieren overtok Bayern serieledelsen, ett poeng foran Erling Braut Haalands Borussia Dortmund.

  Med to mål deler nå Lewandowski toppscorertittelen med Haaland. Begge har ni mål på de åtte første serierundene. Haaland har imidlertid stått over to kamper med skade, og har derfor et vesentlig høyere snitt per kamp; 1,50 mot Lewandowskis 1,12.

  Thomas Müller scoret det tredje målet for Bayern Mücnchen, før Serge Gnabry puttet to ganger. Patrik Schick scoret trøstemålet for Leverkusen.

  Robert Lewandowski
  Foto: THILO SCHMUELGEN / Reuters
 • Sandviken tok stort steg mot gull

  Sandviken suser mot seriegull etter at de slo Avaldsnes 1–0 søndag ettermiddag. Innbytter Maria Brochmann ble den store helten da hun kranglet ballen i mål i det 69. minutt.

  – Det er kjempedeilig å komme inn å avgjøre. Nå seiler vi videre mot ... det nærmer seg noe, sier Maria Brochmann til NRK og gliser.

  Bergenserne trenger nå bare å vinne én gang på de to siste kampene for å sikre tittelen. Først venter tabelljumbo Klepp hjemme før sesongen avsluttes borte mot LSK Kvinner 13. november.

  – Nå har vi egentlig begge hendene på «det». Nå er det opp til oss selv. Jeg er så imponert over spillergruppen – den mentaliteten de har kan ta oss hele veien, sier Sandviken-trener Alexander Straus.

Sendeplan

Kl. Program Kanal