Sondre Nordstad Moen smadret 44 år gammel europarekord

Med et fantastisk løp på Kristiansand Stadion fredag kveld, ble Sondre Nordstad Moen første europeer i historien som klarte å løpe over 21 km på en time.

7euD_zuYMZM

LEVERTE: Sondre Nordstad Moen gikk for europarekord, og lyktes.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

11. juni satte Sondre Nordstad Moen europeisk bestenotering på 25.000 meter. Under «Impossible Games» på Bislett løp han 62,5 runder på 1.12.46,49.

Fredag kveld ble det en ny rekord. Denne gangen var det den 44 år gamle europarekorden på én times løp som ble slettet.

Den gamle rekorden tilhørte nederlandske Jos Hermens, var på 20.944 meter – og ble satt så langt tilbake som 1. mai 1976.

Sondre Nordstad Moen løp 21.131 meter.

– Jeg hadde lyst til å levere i dag. Det er ekstremt gode forhold. Du kan ikke få det bedre. Det er ikke et vindpust, sier Moen på direktesendingen på Facebook-siden til Idrettsfilm.no.

– Sondre på sitt aller, aller beste

NRKs friidrettskommentator Jann Post så løpet, og er meget imponert.

– Dette er Sondre på sitt aller, aller beste. Vi har ikke sett dette nivået siden 2017, fastslår Post.

I 2017 løp Moen maraton på 2.05.48, som da var europeisk rekord. Han løp også halvmaraton på 59.48, som da var den nest beste tiden i Europa. Disse tidene er nå begge på fjerdeplass på europastatistikken.

Men på én times løp troner trønderen nå øverst på lista.

– Det er utrolig artig å se en av Norges mest dedikerte få lønn for strevet, sier Post.

Rekorden utfordres i september

Verdensrekorden i øvelsen er 21.285 og tilhører Haile Gebreselassie. Den rekorden skal etter planen angripes av britiske Mo Farah og belgiske Bashir Abdi i Brussel 4. september, i et stevne der også Moen står på startlista.

Klarer de det, ryker åpenbart også Moens ferske europarekord. Jann Post vil imidlertid ikke utelukke at nordmannen kan klare å gi rekordjegerne kamp til døra.

– Når Mo Farah annonserer verdensrekordfart, antar jeg han er i nærheten. Men så må han også være i nærheten av sitt aller beste. Hvis Sondre er i samme form i Brussel, skal Farah virkelig få jobbe, sier Jann Post.

Siste nytt

 • Sykdom satt en stopper for Moen

  Sondre Nordstad Moen hadde egentlig planer om forbedre sin norske maratonrekord i London søndag, men sykdom har satt en stopper for optimale forberedelser.

  – Jeg var forkjølet i to uker med feber, tette bihuler og sår hals – men det var ikke covid, bare en vanlig høstforkjølelse, sier Moen til NTB.

  Moen forteller at han ikke har løpt så mange maratonøkter og at kroppen ikke har vært like mottakelig for hardt trening. Men torsdag går turen til London, der feltet kun består av eliteløpere.

  Sondre Nordstad Moen
  Foto: Erik Johansen / NTB
 • Usikkerhet før mesterligatrekning

  Torsdag er det trekning til gruppespillet i mesterligaen, men fremdeles er det mye som er uklart. Den største usikkerheten handler om gjennomføringen av gruppespillet, altså om kampene lar seg gjennomføre på de arenaene de blir satt opp på.

  Karantenereglene i de ulike landene kan nemlig gjøre det vanskelig for lagene å fritt krysse landegrensene. Dersom en kamp ikke lar seg spille på det oppsatte stedet, så har hjemmelaget ansvaret for å finne en alternativ arena.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Richard Heathcote / AP
 • Moe Wold til FA-cupfinalen

  Ingrid Moe Wold og hennes Everton er klare for den engelske FA-cupfinalen etter å ha slått Birmingham 3–0 onsdag kveld. Simone Magill, Nicoline Sørensen og Valerie Gauvin scoret målene for Merseyside-laget. Moe Wold noterte seg for en målgivende pasning på den siste scoringen.

  I finalen møter Moe Wold og lagvenninnene Manchester City eller Arsenal, som møtes i den andre semifinalen torsdag.

  Trening med Norges kvinnelandslag i fotball på Lillestrøm
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal