Hopp til innhold

Søndrål: – Må ha en evaluering der ingen er fredet

Ådne Søndrål og andre skøyteprofiler kommer med konkrete forslag for å få Norge tilbake i verdenstoppen.

Håvard Bøkko

En skuffet Håvard Bøkko under OL i Sotsji. Heller ikke under allround-VM gikk det nordmannens vei.

Foto: Eeg, Jon / NTB scanpix

Ådne Søndrål

Ådne Søndrål: – Norge skal være en nasjon som skal være med å ta medaljer i både OL og mesterskap.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix
Martin Hersman

Martin Hersmann er tidligere skøyteløper. Ekspertkommentatoren i nederlandsk TV er kritisk til den norske modellen.

Jarle Pedersen

Landslagstrener Jarle Pedersen har ikke hatt noen god sesong.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix
Fredrik van der Horst

Fredrik van der Horst er fornøyd med å stå utenfor landslaget,

Foto: Poppe, Cornelius / Scanpix

Tidligere skøyteløper og OL-vinner Ådne Søndrål er helt klar på at årets sesong ikke har vært god nok.

– Norge skal være en nasjon som skal være med å ta medaljer i både OL og mesterskap. Det har vi ikke klart. Det er rett og slett for dårlig, sier Ådne Søndrål.

– Det stemmer ikke bra nok teknisk, og det ser heller ikke ut som om det er bra nok fysisk, forteller han.

Den norske skøytesesongen 2013/14 ble en skuffelse.

Lyspunktet ble Håvard Bøkkos 3.-plass i EM og Sverre Lunde Pedersens 2. plass på 5000 meter i verdenscupen i Inzell. I OL endte det uten pallplasseringer.

I allround-VM på skøyter i Heerenveen ble Håvard Bøkko nummer seks i sammendraget, mens Sverre Lunde Pedersen ble best av de norske på fjerdeplass.

– Fireårsplan

Søndrål mener Skøyteforbundet bør begynne å utarbeide en fireårsplan i forbindelse med neste OL og se på hvilke trenere og ledere de ønsker å ha med seg videre.

– Det må mest sannsynlig gjøres ganske store endringer fra der en er nå, sier han.

– Jeg tror det er sånn at når ting har vært dårlig en stund, så går det ikke over uten at man gjør noe. Man må snakke sammen og ha en evaluering der ingen er fredet og ingenting er forbudt å snakke om, sier Søndrål.

Han mener Norge har mange store talenter som ikke har fått ut sitt fulle potensiale de siste årene.

– Utgangspunktet er egentlig fantastisk bra. For to, tre år siden hadde vi sannsynligvis det beste juniorlaget noensinne. Håvard Bøkko er kanskje det største talentet jeg har sett. Han har et fantastisk potensial. Norge har godt materiale å jobbe med, sier Søndrål.

Hersman vil ha flere privatlag

Den tidligere nederlandske skøyteløperen Martin Hersman har en bronse fra allround-EM i Heerenveen i 1996, og har også jobbet som trener.

Nå er han ekspertkommentator for nederlandsk TV, og han har klare meninger om årsakene til den norske skøytefiaskoen.

Han mener blant annet at Norge må gi større rom til flere private lag.

– Ikke alle skøyteløpere fungerer like bra med samme treningsopplegg. Det ser vi i Nederland. Der ville man tidligere ha en modell med kun ett lag, men nå har det vokst opp flere lag og det har fungert veldig godt, sier han til NRK.

– La det vokse frem flere ulike lag. Dere har kunnskapen, men den er ikke på rett sted akkurat nå, er rådet hans.

Tror ikke på forslag

Søndrål er ikke overbevist om at Hersmans forslag om flere private lag vil fungere i Norge.

– Jeg tror det er en modell som fungerer i Nederland når du har flere millioner kroner i budsjett for å finansiere det. De har også 40.000 registrerte skøyteløpere. I Norge har vinnermodellen vært at flest mulig bor og trener sammen.

Fredrik van der Horst står utenfor det norske landslaget.

Han er en av de skøyteløperne som har valgt å trene med det private laget Norges Skøyteakademi, der Tom Erik Oxholm er en av trenerne.

Han ønsker imidlertid ikke å trene med landslaget, selv om han skulle få tilbud om det før neste sesong.

– Jeg er veldig fornøyd med det opplegget jeg har hatt i år, og jeg føler for å fortsette med den stilen og det programmet jeg har nå i hvert fall ett år til, utdyper han.

– Sesongen sett under ett har vært veldig god. Jeg har hatt mye fremgang, spesielt på 5000 og 10 000. Det har vært veldig oppløftende for meg, jeg som har stanget hodet i veggen i så mange år, sier han til NRK.

– Vi har ikke en skikkelig kultur

Et av ønskene til Fredrik van der Horst er at det i fremtiden kan bli mulig å få bedre tilgang til støtteapparatet under konkurranse. Siden han står utenfor landslaget, var treneren Tom Erik Oxholm utenfor is hele tiden under VM.

– I Nederland har de bedre tilgang til sine støtteapparat når de er ute og representerer landet. Det er noe vi håper blir bedre neste år.

De neste ukene skal skøytesesongen evalueres.

Landslagstrener Jarle Pedersens kontrakt går ut i vår, og NRKs ekspertkommentator Even Wetten mener det er på tide å vurdere å skifte ut den sportslige ledelsen.

– Det er fire år til OL. Hvis man skal gjøre en endring, så må man gjøre den nå, sier Wetten.

– Vi har ikke en skikkelig kultur og vi mangler høyst sannsynlig kompetanse. Det virker litt som om skøytesporten har reist litt fra oss, sier han.

Bøkko: – Må legge hodet litt i bløt

Håvard Bøkko er heller ikke fornøyd med årets sesong og sier til NRK ved ankomst Gardermoen mandag at det har vært en litt skuffende sesong.

– Det har vært en sesong litt under pari. Jeg hadde håpet å få med medalje fra Sotsji og VM nå i helga, sier Bøkko som står igjen med en bronsemedalje i allround-EM som beste prestasjon.

Han mener det må en evaluering til etter sesongen som ikke levde opp til forventningene.

– Jeg får legge hodet litt i bløt og finne ut hva som har gått litt galt, og hva som har gjort at jeg ikke har fått de resultatene jeg ønsker, sier Bøkko og innrømmer at det er fristende å satse mer på allround igjen neste sesong.

– Det er ikke mer enn et år siden jeg var veldig nærme å slå Sven (Kramer) i allroundmesterskapet, så det frister det. Jeg må få opp kapasiteten min på de lange løpene mine først, avslutter Bøkko.



Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal