– Vi kunne kjempet om medalje

Tirsdag klokka 14 går 10.000-meteren i Sotsji av stabelen, uten nordmenn på startstreken. Det er første gang Norge ikke stiller med utøvere på denne distansen i OL, og en stolt tradisjon er dermed brutt.

Atle Vårvik

– Vi har også et ansvar overfor barn og ungdom, som trenger forbilder. Vi vet at interessen øker når nordmenn deltar, sier Vårvik.

Foto: NRK

Den tidligere langdistanseløperen fra Trondheim, Atle Vårvik, synes det er respektløst overfor både konkurrenter og publikum at Norge har trukket laget sitt fra langløpet og istedet prioriterer lagtempoen.

– Hvis alle skulle tenkt slik, ville det ikke stått flere enn fem løpere på startstreken i OL, sier han.

Vanvik, som nå leder organisasjonen MOT, deltok både i Albertville- og Lillehammer-OL, og er også kjent for den aerodynamiske Donald-drakten.

LES OGSÅ: Johan Olav Koss: – Useriøst

– Restituering er et dårlig argument

Bøkko

Håvard Bøkko står over 10.000-meteren i Sotsji.

Foto: Eeg, Jon / NTB scanpix

Håvard Bøkko står over 10.000-meteren i OL etter skuffelsen på 1500 meter lørdag, hvor han endte på 6. plass. Heller ingen andre nordmenn prioriterer den lengste OL-distansen, men ser i stedet mot lagtempoen.

I Vancouver for fire år siden ble Bøkko nummer fem på 10.000-meter. Da deltok også Sverre Haugli og Henrik Christiansen for Norge.

– Det er en katastrofe at vi ikke er med på 10.000-meter. Det er en distanse vi må være med på. Det virker ekstremt useriøst og uplanlagt, sier tidligere skøyteløper Johan Olav Koss.

Atle Vårvik skjønner heller ikke argumentet med å måtte prioritere lagtempoen.

– Det er tre døgn mellom 10.000-meteren og lagtempoløpet. For en toppidrettsutøver er det mye tid til å restituere seg.

– Kunne kjempet om bronse

Atle Vårvik mener Norge har to løpere som kunne kjempet om medalje.

– Hvis en eller to av nederlenderne er litt uheldig, tror jeg både Sverre Lunde Pedersen og Håvard Bøkko kunne vært med i kampen om en bronsemedalje.

– Det var ikke så mange som tenkte før mandagens konkurranse i skiskyting at Tiril Eckhoff skulle ta medalje heller.

Johan Olav Koss mener for eksempel at Fredrik van der Horst fra Tønsberg kunne gjort det bra på 10.000-meter.

– Jeg mener at han blir hoppet over uten at landslagsledelsen egentlig har prioritert å sende noen som helst for å gå 10.000 meter. Vi trenger en oppvask rundt dette etter OL, sier han til NRK.no.

– Trenger bedre lederskap

Atle Vårvik

Atle Vårvik fikk mye oppmerksomhet omkring sin aerodynamiske «Donald-drakt».

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Vårvik synes avgjørelsen om ikke å gå 10.000-meteren er respektløst overfor skøytesporten som mange er så glad i.

– Ledelsen i Norges Skøyteforbund sier at Norge må konsentrere seg om øvelser hvor vi har sjanse til å ta medalje. Er ikke det fornuftig?

– Nei, det synes jeg ikke. Dette kunne vi planlagt bedre. Jeg er redd skøyteledelsen bestemte seg for å droppe 10.000 for lenge siden.

Vårvik mener den historiske situasjonen kunne vært forhindret med bedre lederskap. Men han er glad for at saken vekker oppmerksomhet.

– Da jeg tok bussen i går, pratet sjåføren om dette. Jeg tror vi nå har muligheten til å snu dette til noe positivt. Jeg drømmer om at vi kan få en skøytesport hvor foreldrene er ivrige foran TVen og ungene spør om de ikke kan dra på skøytebanen.