Hopp til innhold

Snytt for pallplass av omstridt regel: – Ingen sunn fornuft

QUEBEC (NRK): Andrew Young startet bak og gikk i mål foran Simeon Hamilton. Men Hamilton fikk bedre tid og en plass på seierspallen.

Andrew Young og Jostein Vinjerui

FØLER SEG SNYTT: Andrew Young og trener Jostein Vinjerui reiser hjem fra Quebec uten en pallplass Young skulle hatt dersom langrenn handler om å gå fortere enn konkurrenten.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Han skjønte at jeg hadde slått Hamilton, men tidene sier at jeg ikke har slått ham. Det har ingen sunn fornuft, sier britiske Andrew Young til NRK på flyplassen i Quebec.

Han snakker om besøket hos renndirektør Pierre Mignerey i juryrommet etter søndagens jaktstart i verdenscupfinalen i langrenn.

Nok en gang ble det smått surrealistiske utslag på resultatlista på grunn av utregningsmåten som brukes når man skal finne ut hvem som har best etappetid.

I minitouren på Lillehammer i desember fikk Johaug en verdenscupseier for beste etappetid, selv om Ingvild Flugstad Østberg gikk ett tidel raskere enn Johaug.

Gikk forbi, ble slått

I Quebec ble det veldig synlig hvor urimelige utslag regnemåten gir. Både Andrew Young og amerikanske Simeon Hamilton lå så langt bak i sammendraget at de gikk ut i en såkalt bølgestart.

Det betyr at de startet likt, men Young startet faktisk bak Hamilton fordi han var svakere plassert. Underveis gikk Young forbi Hamilton – og passerte målstreken før ham.

Likevel ble altså Hamilton klokket inn til bedre etappetid og en tredjeplass i verdenscupkonkurransen, mens Young ble nummer fire.

– Først trodde jeg at det var en feil som ville bli rettet opp, sier Young.

Young og Hamilton

BILDEBEVISET: Andrew Young (t.v.) krysser målstreken noen meter foran Simeon Hamilton (t.h.) etter å ha gått forbi underveis. Likevel fikk Hamilton bedre etappetid.

Foto: Jostein Vinjerui

Økonomiske konsekvenser

Men det hjalp ikke at landslagstrener Jostein Vinjerui gikk til juryen, og heller ikke at Young selv tok turen. Reglene er som de er.

– Det er surt, erkjenner Young, som gikk glipp av karrierens andre pallplass i verdenscupen – og tapte nesten 18000 kroner i premiepenger.

Pallplassen han ikke fikk kan også bli kostbar for det britiske laget.

– Når vi skal søke om støtte fra britisk idrett, så er det pallplasser de går etter, forklarer han.

Varsler endring

Storbritannia vurderer å klage til en høyere instans i Det internasjonale skiforbundet (FIS). Aller helst vil de ha resultatlista i Quebec omgjort, og i hvert fall vil de ha regelen endret for framtida.

– Dette må vi ta en diskusjon på. Det er viktig at ting er forståelig. Vi må rydde opp, sa lederen i langrennskomiteen i FIS, Vegard Ulvang, til NRK allerede før episoden med Young og Hamilton.

Ifølge renndirektør Mignerey er diskusjonen om regelendring allerede på bordet. Overfor NRK bekrefter han at det er svært sannsynlig at reglene blir endret.

Mignerey ønsker også en diskusjon velkommen om man i det hele tatt skal ha beste etappetid i jaktstart som egen poenggivende konkurranse i verdenscupen.

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn har allerede tatt til ordet for å droppe hele konkurransetypen, og blant annet fått støtte av Therese Johaug.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal