Snytt for pallplass av omstridt regel: – Ingen sunn fornuft

QUEBEC (NRK): Andrew Young startet bak og gikk i mål foran Simeon Hamilton. Men Hamilton fikk bedre tid og en plass på seierspallen.

Andrew Young og Jostein Vinjerui

FØLER SEG SNYTT: Andrew Young og trener Jostein Vinjerui reiser hjem fra Quebec uten en pallplass Young skulle hatt dersom langrenn handler om å gå fortere enn konkurrenten.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Han skjønte at jeg hadde slått Hamilton, men tidene sier at jeg ikke har slått ham. Det har ingen sunn fornuft, sier britiske Andrew Young til NRK på flyplassen i Quebec.

Han snakker om besøket hos renndirektør Pierre Mignerey i juryrommet etter søndagens jaktstart i verdenscupfinalen i langrenn.

Nok en gang ble det smått surrealistiske utslag på resultatlista på grunn av utregningsmåten som brukes når man skal finne ut hvem som har best etappetid.

I minitouren på Lillehammer i desember fikk Johaug en verdenscupseier for beste etappetid, selv om Ingvild Flugstad Østberg gikk ett tidel raskere enn Johaug.

Gikk forbi, ble slått

I Quebec ble det veldig synlig hvor urimelige utslag regnemåten gir. Både Andrew Young og amerikanske Simeon Hamilton lå så langt bak i sammendraget at de gikk ut i en såkalt bølgestart.

Det betyr at de startet likt, men Young startet faktisk bak Hamilton fordi han var svakere plassert. Underveis gikk Young forbi Hamilton – og passerte målstreken før ham.

Likevel ble altså Hamilton klokket inn til bedre etappetid og en tredjeplass i verdenscupkonkurransen, mens Young ble nummer fire.

– Først trodde jeg at det var en feil som ville bli rettet opp, sier Young.

Young og Hamilton

BILDEBEVISET: Andrew Young (t.v.) krysser målstreken noen meter foran Simeon Hamilton (t.h.) etter å ha gått forbi underveis. Likevel fikk Hamilton bedre etappetid.

Foto: Jostein Vinjerui

Økonomiske konsekvenser

Men det hjalp ikke at landslagstrener Jostein Vinjerui gikk til juryen, og heller ikke at Young selv tok turen. Reglene er som de er.

– Det er surt, erkjenner Young, som gikk glipp av karrierens andre pallplass i verdenscupen – og tapte nesten 18000 kroner i premiepenger.

Pallplassen han ikke fikk kan også bli kostbar for det britiske laget.

– Når vi skal søke om støtte fra britisk idrett, så er det pallplasser de går etter, forklarer han.

Varsler endring

Storbritannia vurderer å klage til en høyere instans i Det internasjonale skiforbundet (FIS). Aller helst vil de ha resultatlista i Quebec omgjort, og i hvert fall vil de ha regelen endret for framtida.

– Dette må vi ta en diskusjon på. Det er viktig at ting er forståelig. Vi må rydde opp, sa lederen i langrennskomiteen i FIS, Vegard Ulvang, til NRK allerede før episoden med Young og Hamilton.

Ifølge renndirektør Mignerey er diskusjonen om regelendring allerede på bordet. Overfor NRK bekrefter han at det er svært sannsynlig at reglene blir endret.

Mignerey ønsker også en diskusjon velkommen om man i det hele tatt skal ha beste etappetid i jaktstart som egen poenggivende konkurranse i verdenscupen.

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn har allerede tatt til ordet for å droppe hele konkurransetypen, og blant annet fått støtte av Therese Johaug.

Siste nytt

 • To utvisninger da City vant

  Etter alt oppstyret rundt superligaen slo Manchester City tilbake ved å vende til 2-1-seier over Aston Villa tross en marerittstart og en utvisning. John McGinn sendte hjemmelaget i ledelsen allerede etter ett minutt, men Phil Foden og Rodri sørget for 2-1 like før hvilen. Samtidig ble John Stones utvist, men også Villa måtte avslutte kampen med ti mann da Matty Cash fikk to gule kort på tre minutter etter en knapp times spill.

  City
  Foto: Carl Recine / AP
 • Haaland-straffemiss i viktig seier

  Erling Braut Haaland fikk sjansen til å score sitt 24. ligamål fra straffemerket mot Union Berlin, men forsøket var altfor dårlig plassert. Likevel måtte keeper Andreas Luthe gi retur, og til slutt fikk Marco Reus kranglet inn ledelsen. Haaland hadde flere gylne sjanser, men det ville seg ikke for superspissen. I steden satte Raphaël Guerreiro spikeren i kista like før slutt. Dermed tok Dortmund tre svært viktige poeng i jakten på en mesterligaplass. Nå er det fire poeng opp til Eintracht Frankfurt på 4.-plass.

  Haaland
  Foto: INA FASSBENDER / AFP
 • Hevder utbryterne fratas verv

  Premier League-sjefen Richard Masters har ifølge Sky Sports bedt lederne i de seks klubbene involvert i superligaplaner om å trekke seg fra komitéverv, melder NTB. Ifølge kanalen kontaktet Masters Chelsea-formann Bruce Buck og Arsenal-direktør Vinai Venkatesham (bildet) og ba dem om å trekke seg fra arbeidsgrupper. Om de ikke gjør det frivillig, vil de bli fjernet.

  Manchester City-direktør Ferran Soriano skal også ha fått beskjed om å trekke seg fra sitt komitéverv, og kanalen har kilder på at Premier League vil fjerne Manchester United-direktør Ed Woodward og Liverpool-direktør Tom Werner fra kringkastingskomiteen.

  Venkatesham og Soriano er medlemmer av en strategikomité, mens Buck har plass i en økonomikomité.

  XXXdOx__Ygs
  Foto: DAVID KLEIN / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal