Hopp til innhold

Snytt for pallplass av omstridt regel: – Ingen sunn fornuft

QUEBEC (NRK): Andrew Young startet bak og gikk i mål foran Simeon Hamilton. Men Hamilton fikk bedre tid og en plass på seierspallen.

Andrew Young og Jostein Vinjerui

FØLER SEG SNYTT: Andrew Young og trener Jostein Vinjerui reiser hjem fra Quebec uten en pallplass Young skulle hatt dersom langrenn handler om å gå fortere enn konkurrenten.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Han skjønte at jeg hadde slått Hamilton, men tidene sier at jeg ikke har slått ham. Det har ingen sunn fornuft, sier britiske Andrew Young til NRK på flyplassen i Quebec.

Han snakker om besøket hos renndirektør Pierre Mignerey i juryrommet etter søndagens jaktstart i verdenscupfinalen i langrenn.

Nok en gang ble det smått surrealistiske utslag på resultatlista på grunn av utregningsmåten som brukes når man skal finne ut hvem som har best etappetid.

I minitouren på Lillehammer i desember fikk Johaug en verdenscupseier for beste etappetid, selv om Ingvild Flugstad Østberg gikk ett tidel raskere enn Johaug.

Gikk forbi, ble slått

I Quebec ble det veldig synlig hvor urimelige utslag regnemåten gir. Både Andrew Young og amerikanske Simeon Hamilton lå så langt bak i sammendraget at de gikk ut i en såkalt bølgestart.

Det betyr at de startet likt, men Young startet faktisk bak Hamilton fordi han var svakere plassert. Underveis gikk Young forbi Hamilton – og passerte målstreken før ham.

Likevel ble altså Hamilton klokket inn til bedre etappetid og en tredjeplass i verdenscupkonkurransen, mens Young ble nummer fire.

– Først trodde jeg at det var en feil som ville bli rettet opp, sier Young.

Young og Hamilton

BILDEBEVISET: Andrew Young (t.v.) krysser målstreken noen meter foran Simeon Hamilton (t.h.) etter å ha gått forbi underveis. Likevel fikk Hamilton bedre etappetid.

Foto: Jostein Vinjerui

Økonomiske konsekvenser

Men det hjalp ikke at landslagstrener Jostein Vinjerui gikk til juryen, og heller ikke at Young selv tok turen. Reglene er som de er.

– Det er surt, erkjenner Young, som gikk glipp av karrierens andre pallplass i verdenscupen – og tapte nesten 18000 kroner i premiepenger.

Pallplassen han ikke fikk kan også bli kostbar for det britiske laget.

– Når vi skal søke om støtte fra britisk idrett, så er det pallplasser de går etter, forklarer han.

Varsler endring

Storbritannia vurderer å klage til en høyere instans i Det internasjonale skiforbundet (FIS). Aller helst vil de ha resultatlista i Quebec omgjort, og i hvert fall vil de ha regelen endret for framtida.

– Dette må vi ta en diskusjon på. Det er viktig at ting er forståelig. Vi må rydde opp, sa lederen i langrennskomiteen i FIS, Vegard Ulvang, til NRK allerede før episoden med Young og Hamilton.

Ifølge renndirektør Mignerey er diskusjonen om regelendring allerede på bordet. Overfor NRK bekrefter han at det er svært sannsynlig at reglene blir endret.

Mignerey ønsker også en diskusjon velkommen om man i det hele tatt skal ha beste etappetid i jaktstart som egen poenggivende konkurranse i verdenscupen.

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn har allerede tatt til ordet for å droppe hele konkurransetypen, og blant annet fått støtte av Therese Johaug.

Siste nytt

 • Den svenske landslagsspilleren Kristoffer Olsson lagt i respirator

  Midtjylland-spiller Kristoffer Olsson er innlagt på sykehus i respirator etter en akutt sykdom hvor han mistet bevisstheten i sitt hjem sist uke.

  Det er Midtjylland som opplyser om Olssons tilstand.

  Klubben skriver at 28 år gamle Olsson er rammet av det som trolig er en «akutt sykdom knyttet til hjernen».

  Olsson har hatt familien sin rundt seg i tillegg til deler av klubbens medisinske team den siste tiden.

  Midtjylland opplyser at informasjonen kommer ut på grunn av ryktene om Olssons fravær den siste tiden.

  – Alle i Midtjylland er selvsagt dypt preget av Kristoffers plutselige sykdom, og våre tanker og fulle støtte går til Kristoffer og hans familie.

  Olsson står oppført med 47 landskamper for Sverige.

  Olsson var i Arsenal som unggutt. Siden har han hatt opphold i AIK, Krasnodar og Anderlecht. (NTB)

  Kristoffer Olsson
  Foto: NTB
 • Riiber står over i Lahti

  Jarl Magnus Riiber har vunnet samtlige ti verdenscuprenn i kombinert i 2024 og med det også verdenscupen sammenlagt.

  Til denne ukens verdenscuprenn i Lahti velger Riiber nå å stå over. Skiforbundet skriver i en pressemelding at Riiber prioriterer å teste skulderen, som han har fått ut av ledd ved flere anledninger og som han vurderer om skal opereres.

  – Jarl har hatt en fantastisk sesong. Krystallkula er hans med fire renn igjen av sesongen. Nå står han over Lahti for å være maksimalt forberedt inn mot Kollen og deretter prøve-VM i Trondheim. Det er ingen tvil om at Jarl ønsker å teste hva skulderen tåler av belastning, sier sportssjef Ivar Stuan.

  Riiber skulle etter planen også stå over NM forrige uke på grunn av skulderen, et renn som senere ble avlyst.

  Uttaket til helgens renn blir dermed slik:

  Espen Andersen (Lommedalens IL)
  Espen Bjørnstad (Byaasen SK)
  Kasper Moen Flatla (IL Jardar)
  Jørgen Graabak (Byåsen IL)
  Jens Lurås Oftebro (IL Jardar)
  Andreas Skoglund (Molde og Omegn IF)
  Simen Tiller (Moelven IL)

  Lørdag skal de gå lagsprint i Lahti, mens det er individuelt renn søndag. Kombinertsesongen avsluttes med tre individuelle renn i Norge senere i mars, to i Oslo og ett i Trondheim.

  Jarl Magnus Riiber
  Foto: NTB
 • Stina Nilsson får sjansen i Holmenkollen – syk Öberg står over

  Stina Nilsson får blant annet med seg en debutant når verdenscupen i skiskyting forflytter seg til Holmenkollen denne uken.

  Den tidligere langrennsløperen Nilsson er tilbake i verdenscupen igjen etter at hun ikke fikk muligheten til å vise seg fram i VM i Nove Mesto na Morave. Hun har konkurrert mest på nivå to i IBU-cupen denne sesongen.

  Anna-Karin Heijdenberg er også en del av den svenske troppen. Det blir sistnevntes debut i verdenscupen.

  Hanna Öberg blir ikke å se i Oslo. Hun ble syk i etterkant av VM i Tsjekkia og trenger mer tid før hun er tilbake på startstreken. Rennene i Oslo kommer for tidlig for den eldste av Öberg-søstrene.

  Elvira Öberg er best plassert i verdenscupen sammenlagt av svenskene. Hun er på 5.-plass med drøyt 100 poeng opp til lederen Ingrid Landmark Tandrevold.

  Det første rennet i Holmenkollen går torsdag. Da står normaldistansen for kvinner på programmet. Det gjenstår tre helger av årets verdenscup i skiskyting. (NTB)

  Kvinner 7.5km sprint skiskyting verdenscup
  Foto: Terje Bendiksby / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal