Hopp til innhold

Snytt for pallplass av omstridt regel: – Ingen sunn fornuft

QUEBEC (NRK): Andrew Young startet bak og gikk i mål foran Simeon Hamilton. Men Hamilton fikk bedre tid og en plass på seierspallen.

Andrew Young og Jostein Vinjerui

FØLER SEG SNYTT: Andrew Young og trener Jostein Vinjerui reiser hjem fra Quebec uten en pallplass Young skulle hatt dersom langrenn handler om å gå fortere enn konkurrenten.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Han skjønte at jeg hadde slått Hamilton, men tidene sier at jeg ikke har slått ham. Det har ingen sunn fornuft, sier britiske Andrew Young til NRK på flyplassen i Quebec.

Han snakker om besøket hos renndirektør Pierre Mignerey i juryrommet etter søndagens jaktstart i verdenscupfinalen i langrenn.

Nok en gang ble det smått surrealistiske utslag på resultatlista på grunn av utregningsmåten som brukes når man skal finne ut hvem som har best etappetid.

I minitouren på Lillehammer i desember fikk Johaug en verdenscupseier for beste etappetid, selv om Ingvild Flugstad Østberg gikk ett tidel raskere enn Johaug.

Gikk forbi, ble slått

I Quebec ble det veldig synlig hvor urimelige utslag regnemåten gir. Både Andrew Young og amerikanske Simeon Hamilton lå så langt bak i sammendraget at de gikk ut i en såkalt bølgestart.

Det betyr at de startet likt, men Young startet faktisk bak Hamilton fordi han var svakere plassert. Underveis gikk Young forbi Hamilton – og passerte målstreken før ham.

Likevel ble altså Hamilton klokket inn til bedre etappetid og en tredjeplass i verdenscupkonkurransen, mens Young ble nummer fire.

– Først trodde jeg at det var en feil som ville bli rettet opp, sier Young.

Young og Hamilton

BILDEBEVISET: Andrew Young (t.v.) krysser målstreken noen meter foran Simeon Hamilton (t.h.) etter å ha gått forbi underveis. Likevel fikk Hamilton bedre etappetid.

Foto: Jostein Vinjerui

Økonomiske konsekvenser

Men det hjalp ikke at landslagstrener Jostein Vinjerui gikk til juryen, og heller ikke at Young selv tok turen. Reglene er som de er.

– Det er surt, erkjenner Young, som gikk glipp av karrierens andre pallplass i verdenscupen – og tapte nesten 18000 kroner i premiepenger.

Pallplassen han ikke fikk kan også bli kostbar for det britiske laget.

– Når vi skal søke om støtte fra britisk idrett, så er det pallplasser de går etter, forklarer han.

Varsler endring

Storbritannia vurderer å klage til en høyere instans i Det internasjonale skiforbundet (FIS). Aller helst vil de ha resultatlista i Quebec omgjort, og i hvert fall vil de ha regelen endret for framtida.

– Dette må vi ta en diskusjon på. Det er viktig at ting er forståelig. Vi må rydde opp, sa lederen i langrennskomiteen i FIS, Vegard Ulvang, til NRK allerede før episoden med Young og Hamilton.

Ifølge renndirektør Mignerey er diskusjonen om regelendring allerede på bordet. Overfor NRK bekrefter han at det er svært sannsynlig at reglene blir endret.

Mignerey ønsker også en diskusjon velkommen om man i det hele tatt skal ha beste etappetid i jaktstart som egen poenggivende konkurranse i verdenscupen.

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn har allerede tatt til ordet for å droppe hele konkurransetypen, og blant annet fått støtte av Therese Johaug.

Siste nytt

 • Svenske langrennsstjerner gjør som Klæbo – reiser på egenfinansierte høydeopphold

  De svenske langrennsløperne Jonna Sundling og Emma Ribom finansierer egne høydesamlinger etter at det svenske landslaget ikke prioriterer høydetrening, skriver den svenske avisen Expressen.

  Sundling og Ribom investerer egne penger i høydetreningen i stedet for å være en del av landslaget sin treningsplan.

  Landslagsledelsen har valgt å ikke ha høydeleir fordi de kommende mesterskapene avgjøres i lavlandet.

  I Norge har Johannes Høsflot Klæbo allerede valgt å satse på sitt eget høydeopplegg utenfor landslagets egne samlinger.

  Langrennsutøverne Maja Dahlqvist, Frida Karlsson og Linn Svahn har valgt å stå utenfor landslaget inn mot Planica-VM den kommende vinteren. En av grunnene til valget handlet om at de ønsket flere treningsdager på hjemmebane og å slippe fellessamlinger.

  Sundling
  Foto: ANTTI YRJONEN / AFP
 • Svensk svømmestjerne koronasmittet etter VM-suksess

  Den svenske svømmeren Sarah Sjöström har testet positivt for korona etter svømme-VM i Budapest, opplyser hun selv på egen Instagram-konto.

  – Første gang jeg har testet positivt for korona, skriver 28-åringen.

  Den svenske svømmestjernen rakk å sikre seg tre medaljer under mesterskapet i Budapest før hun ble koronasmittet. Hun tok gullmedalje på 50 meter fri og 50 meter butterfly, samt en sølvmedalje på 100 meter fri.

  Svømmekonkurransene i Budapest ble avsluttet lørdag. (NTB)

  Sarah Sjöström
  Foto: ANTONIO BRONIC / Reuters
 • Bohinen permanent klar for Serie A-klubben Salernitana

  Den italienske fotballklubben Salernitana har benyttet seg av utkjøpsklausulen på den norske midtbanespilleren Emil Bohinen.

  Det bekrefter klubben på sine nettsider onsdag. Bohinen har signert en avtale som strekker seg fram til 2026.

  Emil Bohinen hentes fra russiske CSKA Moskva. 23-åringen har vært utlånt til Salernitana siden januar, hvor han fikk elleve kamper i Serie A i løpet av vårsesongen.

  Han var med på å berge plassen i den øverste divisjonen etter at Salernitana endte på 17.-plass med 31 poeng.

  Bohinen spilte for Stabæk før han ble hentet til CSKA Moskva i februar 2021. Den gang signerte han en kontrakt på 4,5 år med den russiske hovedstadsklubben.

  Han er sønn av tidligere landslagsspiller Lars Bohinen.

  Emil Bohinen
  Foto: FILIPPO MONTEFORTE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste