Snytt for pallplass av omstridt regel: – Ingen sunn fornuft

QUEBEC (NRK): Andrew Young startet bak og gikk i mål foran Simeon Hamilton. Men Hamilton fikk bedre tid og en plass på seierspallen.

Andrew Young og Jostein Vinjerui

FØLER SEG SNYTT: Andrew Young og trener Jostein Vinjerui reiser hjem fra Quebec uten en pallplass Young skulle hatt dersom langrenn handler om å gå fortere enn konkurrenten.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Han skjønte at jeg hadde slått Hamilton, men tidene sier at jeg ikke har slått ham. Det har ingen sunn fornuft, sier britiske Andrew Young til NRK på flyplassen i Quebec.

Han snakker om besøket hos renndirektør Pierre Mignerey i juryrommet etter søndagens jaktstart i verdenscupfinalen i langrenn.

Nok en gang ble det smått surrealistiske utslag på resultatlista på grunn av utregningsmåten som brukes når man skal finne ut hvem som har best etappetid.

I minitouren på Lillehammer i desember fikk Johaug en verdenscupseier for beste etappetid, selv om Ingvild Flugstad Østberg gikk ett tidel raskere enn Johaug.

Gikk forbi, ble slått

I Quebec ble det veldig synlig hvor urimelige utslag regnemåten gir. Både Andrew Young og amerikanske Simeon Hamilton lå så langt bak i sammendraget at de gikk ut i en såkalt bølgestart.

Det betyr at de startet likt, men Young startet faktisk bak Hamilton fordi han var svakere plassert. Underveis gikk Young forbi Hamilton – og passerte målstreken før ham.

Likevel ble altså Hamilton klokket inn til bedre etappetid og en tredjeplass i verdenscupkonkurransen, mens Young ble nummer fire.

– Først trodde jeg at det var en feil som ville bli rettet opp, sier Young.

Young og Hamilton

BILDEBEVISET: Andrew Young (t.v.) krysser målstreken noen meter foran Simeon Hamilton (t.h.) etter å ha gått forbi underveis. Likevel fikk Hamilton bedre etappetid.

Foto: Jostein Vinjerui

Økonomiske konsekvenser

Men det hjalp ikke at landslagstrener Jostein Vinjerui gikk til juryen, og heller ikke at Young selv tok turen. Reglene er som de er.

– Det er surt, erkjenner Young, som gikk glipp av karrierens andre pallplass i verdenscupen – og tapte nesten 18000 kroner i premiepenger.

Pallplassen han ikke fikk kan også bli kostbar for det britiske laget.

– Når vi skal søke om støtte fra britisk idrett, så er det pallplasser de går etter, forklarer han.

Varsler endring

Storbritannia vurderer å klage til en høyere instans i Det internasjonale skiforbundet (FIS). Aller helst vil de ha resultatlista i Quebec omgjort, og i hvert fall vil de ha regelen endret for framtida.

– Dette må vi ta en diskusjon på. Det er viktig at ting er forståelig. Vi må rydde opp, sa lederen i langrennskomiteen i FIS, Vegard Ulvang, til NRK allerede før episoden med Young og Hamilton.

Ifølge renndirektør Mignerey er diskusjonen om regelendring allerede på bordet. Overfor NRK bekrefter han at det er svært sannsynlig at reglene blir endret.

Mignerey ønsker også en diskusjon velkommen om man i det hele tatt skal ha beste etappetid i jaktstart som egen poenggivende konkurranse i verdenscupen.

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn har allerede tatt til ordet for å droppe hele konkurransetypen, og blant annet fått støtte av Therese Johaug.

Siste nytt

 • VG: Kan trene organisert igjen

  Fra og med 1. april får Eliteserie- og Obosliga-klubbene trene i små grupper. Norsk Toppfotball (NTF) fattet mandag kveld et vedtak om at klubbene skal følge myndighetenes råd om uteaktivitet. Styreleder i NTF, Cato Haug, bekrefter til VG at de kan trene organisert i små grupper på opp til fem personer så lenge alle holder én meters avstand.

  Leder for Toppfotball Kvinner, Hege Jørgensen, forteller til NRK at de vil avvente et eventuelt vedtak til de har fått en avklaring fra myndighetene.

  Eliteserien fotball 2019, Molde - Bodø/Glimt.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
 • Newcastle permitterer

  Newcastle er den første klubben i Premier League sompermitterer tilsette på grunn av korona-viruset. Alle ikkje-aktive i klubben blir permittert, melder BBC.

  Championship-klubbane Birmingham og Millwall har også permittert fleire av sine tilsette.

  All fotball i England er sett på vent til tidlegast 30. april. Komande fredag skal partane i den engelske fotballen møtest for å diskutere ulike scenario for å avslutte sesongen.

  St. James' Park, Newcastle
  Foto: Scott Heppell / Reuters
 • Italiensk fotball utsatte samtaler

  Italias spillerforening for fotball (AIC) og Serie A-klubbene frykter at fotballsesongen kan være over. Et viktig møte ble utsatt mandag. Partene skulle blant annet ha diskutert lønnskutt.

  – Bekymringen for at seriene er ferdigspilt for sesongen eksisterer. Vi er derfor nødt til å diskutere hvordan vi skal eventuelt skal avslutte dette på formelt vis. Samtidig må vi ta i betraktning både sportslige resultater og kontrakter, sa AICs president Damiano Tommasi.

  Uttalelsen til Tommasi må ses i sammenheng med uttalelsen til Italias idrettsminister Vincenco Spadafora søndag. Han sa at han vil forlenge idrettsstansen fra 3. april og ut resten av måneden. (NTB)

  Damiano Tommasi
  Foto: Pier Paolo Cito / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal