Kommentar

Østberg slo Johaug, Johaug fikk seieren – hvordan er det mulig?

Her er regnestykket som ga Therese Johaug seieren selv om hun ble slått, og som kan koste Ingvild Flugstad Østberg sammenlagtseieren i verdenscupen.

Johaug

TRE STORE: Ingvild Flugstad Østberg (t.v.) og Ebba Andersson (t.h.) er de som har gitt Therese Johaug tøffest kamp i vinter. Østberg har faktisk én gang slått Johaug på distanse, men uten å få betalt.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Langrenn er normalt sett en ganske enkel idrett å forholde seg til. Den som bruker kortest tid fra start til mål vinner, enten det er intervallstart eller fellesstart.

Unntaket er jaktstart. Der holder det å komme først i mål, selv om løpere med et dårligere utgangspunkt går den tilmålte distansen raskere.

Tourer (eller etappeløp), som det etter hvert har blitt ganske mange av i langrenn, avsluttes alltid med en jaktstart.

For at alle – både den som starter først og den som starter sist – skal ha interesse av å gå så fort som mulig, har Det internasjonale skiforbundet (FIS) innført en egen konkurranse for beste etappetid i jaktstartene som avslutter tourer. Den som kommer først i mål vinner touren, men den som går etappen raskest vinner etappen.

Å ha beste etappetid på den avsluttende jaktstarten gir like mange verdenscuppoeng som seier i hvilken som helst av de andre etappene, altså 50 poeng.

Det er bare ett problem. Det er ikke nødvendigvis den som går raskest på etappen som får beste etappetid.

Det absurde regnestykket

Det skyldes måten FIS regner på, en regnemåte som på ingen måte er ny.

Men absurditeten kom ikke virkelig godt til syne før i minitouren på Lillehammer i desember denne sesongen.

Der gikk Therese Johaug først i mål, og vant minitouren. Som om ikke det var nok, fikk hun 50 poeng for beste etappetid, hvilket hadde vært helt greit og vel fortjent om hun hadde gått fortest på etappen.

Men faktum er at Ingvild Flugstad Østberg gikk etappen 0,1 sekund raskere enn Johaug.

Så hvordan er dette mulig, undrer du kanskje?

Heng med:

Etter to av tre etapper ledet Charlotte Kalla Lillehammer-touren med en totaltid på 29.23,4. Deretter fulgte Therese Johaug med 29.25,9 (2,5 sekunder bak Kalla), Ebba Andersson med 29.37,7 (14,3 sekunder bak Kalla) og Ingvild Flugstad Østberg med 29.43,2 (19,8 sekunder bak Kalla).

Østberg var med andre ord 17,3 sekunder bak Johaug etter to av tre etapper.

Johaug gikk i mål først på jaktstarten og vant minitouren, foran Ebba Andersson og Ingvild Flugstad Østberg. Avstanden mellom Johaug og Østberg i mål var 17,9 sekunder.

Østberg var altså 17,3 sekunder bak Johaug etter to etapper og 17,9 sekunder bak etter tre etapper. Sånn sett kan det høres helt greit ut når FIS har regnet seg fram til at Johaug hadde dagens beste etappetid, 0,6 sekunder foran Østberg.

Når desimalene slettes

Men det er ett vesentlig poeng dette regnestykket ikke tar hensyn til. I jaktstarter stryker man nemlig tidelene på sammenlagtlista når man setter opp startdifferansene.

Så på jaktstarten startet Johaug to sekunder bak Charlotte Kalla, mens Ingvild Flugstad Østberg startet 20 sekunder bak Kalla.

Følgelig startet Østberg i realiteten 18 sekunder bak Johaug, ikke 17,3 som stillingen før etappen skulle tilsi og som FIS legger til grunn i sitt regnestykke.

Østberg startet 18 sekunder bak Johaug og kom i mål 17,9 sekunder bak Johaug. Man trenger ikke være mye over middels god i hoderegning for å forstå at Østberg dermed gikk etappen 0,1 sekund raskere enn Johaug.

Likevel var det altså Johaug som fikk etappeseieren og 50 verdenscuppoeng, mens Østberg måtte nøye seg med andreplass og 46 verdenscuppoeng, selv om hun i realiteten slo Therese Johaug.

Nå kjemper Ingvild Flugstad Østberg en innbitt kamp mot russiske Natalja Neprjajeva om verdenscupseieren sammenlagt. Etter at Neprjajeva ble syk og måtte stå over ett av rennene i Falun sist helg, har Østbergs ledelse riktig nok vokst til 97 poeng.

Men om Neprjajeva er tilbake i form til helgens minitour i Quebec, samtidig som Østberg får rusk i mage eller hals, så kan det bli et drama der hvert poeng teller.

Østberg har altså allerede tapt fire verdenscuppoeng på grunn av en regnemetode som ikke klarer å kåre den som går fortest til den raskeste løperen.

Tenk om hun skulle tape cupen med mindre enn fire poeng?

Kan skje igjen i Quebec

Regnemetoden blir neppe endret til minitouren i Quebec. Den avsluttes også med en jaktstart der det skal deles ut poeng for beste etappetid på den avsluttende jaktstarten.

Da kan i teorien det samme skje igjen. Østberg kan gå fortere enn Neprjajeva og likevel havne bak på resultatlista, eller omvendt.

La oss håpe det ikke skjer. Og la oss håpe at hvis det blir russisk seier i verdenscupen, så blir det med mer enn fire poengs margin.

Umiddelbart etter verdenscupavslutninga i Quebec må langrennskomiteen i FIS, med Vegard Ulvang i spissen, likevel spørre seg:

Er det noen mening i å dele ut verdenscuppoeng for beste etappetid når det ikke nødvendigvis er den med best etappetid som vinner?

Sportsnyheter

McGrath (21) brast i tårer etter pallplass – var tre hundredeler unna seier

Det har vært mye stang ut for Atle Lie McGrath den siste tiden. På nyttårsaften brakk han tommelen og måtte operere – men i Schladming slo han tilbake med pallplass. Og da kom følelsene til overflaten.

Siste nytt

 • Hodgson tar over Watford

  Roy Hodgson blir ny manager for Watford. Det bekrefter klubben i en pressemelding.

  Hodgson ledet Crystal Palace fra 2017 til 2021, og ga seg i utgangspunktet som manager etter den perioden.

  Nå er imidlertid 74-åringen klar for ny jobb, og det blir hans 23. periode som hovedtrener i en klubb.

  Han tar over for en annen veteran, Claudio Ranieri. Watford har slitt i nedrykksstriden denne sesongen, og ligger foreløpig på sisteplass i Premier League.

  Pozzo-familien, som eier Watford, har tidligere jobbet med Hodgson under hans korte tid i Udinese for 20 år siden. Nå gjenforenes de i England.

  FILE PHOTO: Premier League - Crystal Palace v Arsenal
  Foto: XXSTRINGERXX xxxxx / Reuters
 • Mané sendte Senegal til kvartfinale

  Storfavoritt Senegal slet lenge mot lille Kapp Verde i afrikamesterskapets åttedelsfinale, men vant 2-0 etter at motstanderen fikk to mann utvist.

  Kapp Verde har vært en av mesterskapets mange overraskelser, og laget holdt nullen i over en time, men Liverpool-stjernen Sadio Mané satte inn ledermålet i det 63. minutt.

  Da var Kapp Verde redusert til ni mann etter at midtbaneankeret Patrick Andrade og keeper Vozinha var sendt av banen med rødt kort. Andrade ble utvist i det 27. minutt, Vozinha i det 57., begge etter VAR-inngripen.

  Vozinha ble utvist etter å ha skallet med Mané. Tydelig preget av hodesmellen spilte Senegal-kapteinen videre lene nok til å score ledermålet, men så måtte han ut.

  Kampen levde helt til overtiden, da Ahmadou Bamba Dieng satte inn 2-0. Det var Dieng som kom inn for Mané.

  Sadio Mane
  Foto: PIUS UTOMI EKPEI / AFP
 • Afrikansk fotballpresident: Stengt port førte til tribunetragedie

  En inngangsport som av ukjente årsaker var stengt, forårsaket trengselen som kostet åtte mennesker livet før mandagens åttedelsfinale i afrikamesterskapet, sier Patrice Motsepe, som er president i Det afrikanske fotballforbundet (CAF).

  Åtte mennesker døde og 38 ble skadd da publikum prøvde å ta seg inn på Olembe stadion for å se vertslandet Kamerun møte Komorene.

  – Den porten skulle vært åpen. Om de hadde vært det, kunne publikum bare gått gjennom, men av uforklarlige årsaker var den stengt, sa Motsepe på en pressekonferanse tirsdag.

  – Nå sitter vi her og må forklare tap av menneskeliv. Hvem stengte porten? Hvem hadde ansvar for å holde den åpen?

  I en foreløpig rapport fra Kameruns helsemyndigheter står det at en av de døde var et barn. Det var også to kvinner i 30-årene og fire menn i 30-årene. Den åttendes alder er ukjent fordi familien tok hånd om kroppen før vedkommendes identitet kunne fastslås.

  Et spedbarn var blant de skadde, men barnets tilstand er ifølge helsedepartementet stabil. Sju mennesker har derimot alvorlige skader.

  Kameruns president Paul Biya har beordret en full gransking av omstendighetene. (NTB)

  Cameroon African Cup Soccer
  Foto: Themba Hadebe / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal