Klar tale fra Johaug: – Blir feil å få en verdenscupseier

QUEBEC (NRK): Therese Johaug vil ha slutt på at det deles ut verdenscupseirer for beste etappetid i jaktstarter i langrenn.

Johaug

VIL HA ENDRING: Therese Johaug fikk en verdenscupseier uten å gå raskest på Lillehammer. Den hadde hun greid seg godt uten.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

– Jeg skjønner det er vanskelig for publikum å følge med, og jeg visste jo knapt at det var sånn sjøl, egentlig. Så det er klart at det må gjøres noe med hele systemet, sier Therese Johaug om det som skjedde på Lillehammer i desember.

Ingvild Flugstad Østberg gikk 0,1 sekund raskere enn Johaug i jaktstarten som avsluttet minitouren på Lillehammer i desember, men det var likevel Johaug som fikk 50 poeng og verdenscupseier for beste etappetid.

Hvordan det kunne skje, kan du lese mer om i denne kommentaren:

Østberg og Neprjajeva

MISTET POENG: Ingvild Flugstad Østberg fikk fire poeng for lite betalt på Lillehammer, mener Torgeir Bjørn. Det kan bli dyrt i kampen mot Natalja Neprjajeva.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Hvis man først skal ha et system hvor man kårer en etappevinner som gir en verdenscupseier, så må i hvert fall den som går fortest få etappeseieren, sier NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn om det som skjedde.

– Det blir feil

Det er Johaug enig i, men hun drar det lenger.

– Jeg synes de bare kan sløyfe hele greia med at du kan få en verdenscupseier på en sånn etappe, for folk stiller ikke på like vilkår, og da synes jeg det blir feil at man skal få en verdenscupseier, sier Johaug til NRK.

Hennes viktigste argument er at det er en stor fordel å gå i ei gruppe bak, kontra å ligge i tet.

– Det er veldig stor forskjell på å gå baki et felt kontra å gå for seg selv frammi der, og du kan få en verdenscupseier selv om du kommer i mål som for eksempel nummer 36, påpeker hun.

Ser man på det som skjedde i herrenes jaktstart på Lillehammer i desember, skjønner man hva Johaug mener.

Tyske Janosch Brugger fikk en verdenscupseier for beste etappetid. Han startet som nummer 45 og kom i mål som nummer 17 på jaktstarten.

Didrik Tønseth gikk ut som nummer to og vant jaktstarten og følgelig minitouren. Likevel hadde han bare 30. beste etappetid.

Klæbo og Bolsjunov

TØFF DUELL: Hvert poeng kan bli avgjørende i kampen mellom Johannes Høsflot Klæbo og Alexandr Bolsjunov. Kanskje vet de ikke hvem som har vunnet verdenscupen når de går i mål søndag.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Frykter full forvirring

Også Torgeir Bjørn mener det er på tide å droppe beste etappetid i jaktstart som egen konkurranse i verdenscupen.

– Kanskje er tida moden for å ta vekk den ordningen, og si at den som er først over mål på siste etappe også får etappeseieren, sier Bjørn.

Hans viktigste argument er imidlertid ikke diskusjonen etter det som skjedde på Lillehammer, og heller ikke at det er en stor fordel å komme bakfra.

Bjørn frykter nemlig enda mer kaotiske tilstander enn på Lillehammer under verdenscupfinalen i Quebec i helga.

Bjørns bekymring er at det skal ta for lang tid å finne ut hvem som går seirende ut av de jevne duellene Ingvild Flugstad Østberg/Natalja Neprjajeva og Johannes Høsflot Klæbo/Alexandr Bolsjunov om å vinne verdenscupen sammenlagt.

Torgeir Bjørn

KRITISK: NRKs langrennsekspert mener det ikke burde vært delt ut verdenscuppoeng for beste etappetid på søndagens jaktstart i Quebec.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Ulvang varsler opprydding

Løperne får én poengsum for sammenlagtresultatet i minitouren (inntil 200 poeng). I tillegg får de altså poeng ut fra resultatlista for beste etappetid på den avsluttende jaktstarten (inntil 50 poeng).

– I en verdenscupavslutning gjelder det å gjøre reglementet enkelt for publikum. Nå kan man risikere at man må sitte og vente til alle er i mål for å regne ut etappetidene på alle, før man kan slå fast helt sikkert hvem som har vunnet verdenscupen sammenlagt, påpeker Bjørn.

– Det er å gå tilbake i tida, til da man satt og regnet ut lenge etterpå og måtte lese i avisa på mandag hvordan det hadde gått i rennet på søndag, utdyper han.

Vegard Ulvang, som er leder i langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS), lytter interessert til Bjørns budskap, både når det gjelder utregning av etappevinner og om det er riktig å i det hele tatt kåre en etappevinner.

– Dette må vi ta en diskusjon på. Det er viktig at ting er forståelig. Vi må rydde opp, fastslår Ulvang overfor NRK.

 • Denne helgen skal NRK sette fokus på Skisportens fremtid. Hvordan påvirkes skisporten av den norske dominansen? Hvordan skal man løse klimaendringene? Er talentutviklingen i Norge bedre enn andre land? Disse temaene skal også diskuteres i helgens vintersport-sendinger på NRK1.

Siste nytt

 • Avviser bekymring rundt Kollen-renn

  Tirsdag ble det kjent at verdenscupsprinten i Drammen ikke kan arrangeres i sentrumsgatene på grunn av snømangel. Bare noen dager senere er det klart for den tradisjonsrike Homenkoll-helga. Heller ikke der er det snø i overflod, men rennene er ikke i fare. Arrangørene føler seg trygge på at rennene skal kunne gjennomføres som oppsatt. (NTB)

  Vinterferiestart i Oslo
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Casper Ruud skuffet etter tap i Rio

  Casper Ruud, som ble historiens første nordmann til å vinne en ATP-turnering søndag, kom brått ned på jorda igjen natt til onsdag. 21-åringen tapte mot italieneren Gianluca Mager allerede i første runde av ATP-turneringen i Rio de Janeiro. Dermed må Ruud belage seg på å falle ned flere plasser fra den historisk gode 34. plassen på rankingen.

  – Jeg visste at det var en tøff utfordring å spille kamp 48 timer etter finalen på søndag. Det er klart at det er litt tøft, men sånn er det innimellom, det er en del av idretten. Jeg gjorde mitt beste og prøvde å vinne denne kampen her, men det gikk ikke i dag, fortalte en tydelig skuffet Casper Ruud til NRK i Rio de Janeiro.

  Argentina Open Tennis
  Foto: Gustavo Garello / AP
 • Liverpool tapte mot Atletico Madrid

  Liverpool tapte den første kampen i mesterligaens åttedelsfinale tirsdag kveld.

  Hjemmelagets Saúl Ñíguez scoret etter et hjørnespark allerede etter fire minutter.

  Målet ble kampens eneste, til tross for at Liverpool presset voldsomt mot slutten. De fikk også et mål korrekt annullert for offside.

  Dermed vant Atletico 1-0. Returoppgjøret spilles på Anfield 11. mars.

  Vi fulgte kampen her.

Sendeplan

Kl. Program Kanal