NRK Meny
Normal

Smørerne om Kollen-giften: – Høres rart ut

SJUSJØEN (NRK): Skismører Ivar Michael Ulekleiv har smurt ski i Holmenkollen i en mannsalder. Nå er fluorverdiene i blodet hans opptil 20 ganger over normalen.

Ivar Michael Ulekleiv

GIFT I BLODET: Skismører Ivar Michael Ulekleiv er en av fem nye smørere i det norske teamet før årets viktige VM-sesongen. Nye blodprøver viser at Ulekleiv har opptil 20 ganger høyere fluorverdier i blodet enn gjennomsnittet.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

– Det er fryktelig kjedelig hvis det er skismurning som er skyld i det som skjer i Holmenkollen, sier Ivar Michael Ulekleiv til NRK.

Han er på plass i den norske smøretraileren før sesongåpningen på Sjusjøen, og har fått med seg torsdagens NRK-sak om giftstoffene i Holmenkollen.

En fersk rapport fra Miljødirektoratet viser at giftstoffer fra skismurning blir liggende igjen i sporet. Skogbunnen i nasjonalanlegget, som skal arrangere skiskytter-VM i mars, er visstnok full av fluoriserte stoffer.

Fryktet de nye prøvene

Ulekleiv kjenner godt til de farlige stoffene i skismurning.

I vår skrev NRK at han hadde mange ganger høyere fluornivå i blodet enn normalen. Dette var en av årsakene til at han ga seg som smører for den hviterussiske skiskytterstjernen Darja Domratsjeva.

1. juni i år tok 49-åringen fra Dombås nye blodprøver. Nå røper han at resultatene fortsatt er nedslående.

– Fluorverdiene i blodet mitt er ti til 20 ganger over normalverdiene i befolkning. Jeg hadde faktisk fryktet at det skulle være enda verre for jeg kjenner smørere som faktisk har høyere verdier enn meg, sier han.

Forskning viser at høye fluorverdier i blodet er svært helsefarlig og kan være kreftfremkallende.

Lite fluor under skiene

– Det er ikke bra at disse stoffene også spres i naturen, sier Ulekleiv.

Men i likhet med flere smørere NRK har snakket med, forstår ikke Ulekleiv at skismurning alene kan være årsaken til giftstoffene i Kollen-jorda.

Jeg synes det er litt rart. Det er fryktelig lite fluor som er igjen på skiene ute i løypa. Vi børster de helt rene, sier han.

– Men det er klart at det er noen mikroskopiske rester igjen, noen tusendels gram, så hvis det er et kraftig stoff er det ikke sikkert det skal så mye til…, sier han og lar svaret henge i litt i lufta før han legger til:

– Så jeg skal ikke benekte det.

For smørernes del er uansett det viktigste god ventilasjon i smøreboden. Det er her Ulekleiv og de andre puster inn farlige stoffer som sender fluorverdiene til himmels.

Nå er det også blitt et problem for naturen i nasjonalanlegget.

Siste nytt

 • Hamilton nærmer seg ny VM-tittel

  Lewis Hamilton vant USA Grand Prix foran nærmeste utfordrer Sebastian Vettel.

  Nå skiller det 66 poeng de to imellom i VM-sammendraget. Alt tyder på at det er bare et tidsspørsmål før Hamilton har avgjort duellen.

  FOR-F1-GRAND-PRIX-OF-USA
  Foto: CLIVE MASON / AFP
 • Verdensmester mister trolig OL

  Den slovenske alpinisten Ilka Štuhec har røket korsbåndet og mister trolig OL i Pyeongchang. Štuhec tok i fjor VM-gull i utfor og vant også utforcupen for kvinner.

  Laster Twitter-innhold

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Eliteserien fotball: Odd - Lillestrøm