NRK Meny
Normal

Kamathi fra Kenya med gullmedalje og gulltann!

Det måtte en ung, lovende kenyaner til for å bryte Etiopias fenomenale seiersrekke på 10.000 i VM.

Charles Kamathi flankert av sølvinner Assefa Mezgebu (t.v.) og bronsevinner Haile Gebrselassie.

Charles Kamathi jubler i det han løper inn til VM-gull på 10.000 meter under VM i 1999.

Foto: LIONEL CIRONNEAU / AP

Lars Lystad kommenterer 225
Foto: NRK

Charles Kamathi var riktignok ingen nybegynner i løperfaget.

I sin Europa-debut i Bryssel i september 1999 hadde han prestert strålende 26.51.49, men å slå verdens beste langdistanseløper med det berømte "kicket", var nå allikevel for mye av det gode.

Gebrselassie hadde vært ubeseiret i 8 år, men etter en akillesoperasjon i desember 2000 pluss influensaplager i forkant av VM - var det kanskje allikevel en passende anledning i Edmonton-VM 2001.

Løp for Kamathi

Det ble en finale med vekslende tempo, og der kenyanerne John Korir og Paul Kosgei løp for lagets bestemann Charles Kamathi.

Charles Kamathi jubler i det han løper inn til VM-gull på 10.000 meter under VM i 1999.

Gullvinner Charles Kamathi flankert av sølvinner Assefa Mezgebu (t.v.) og bronsevinner Haile Gebrselassie i VM i 1999.

Foto: KEVIN FRAYER / AP

Ni løpere var fremdeles med i tetfeltet en kilometer før mål. Tittelforsvarer Gebrselassie manglet litt av den velkjente offensive spruten, og da Kamathi tok føringen med et "Haile-kick" i siste sving, cirka 120 meter før mål, var det ingen som greide å følge.

Også Assefa Mezgebu passerte den gamle mester, som fikk sitt første nederlag på åtte sesonger og endte som nummer tre i mesterskapet.

Fikk tilbud om tannlege

En lykkelig verdensmester Charles Kamathi - smilte fra øre til øre resten av dagen! Det gjorde ingenting at unggutten manglet et par fortenner, og åpenbarte et sprikende gap i overkjeven hver gang han svarte på spørsmål fra ivrige pressefolk!

Etter VM-gullet i Edmonton-VM kom naturligvis tilbud om både gulltann og tannlegetime.

Blant sine kenyanske lagkolleger hadde Kamathi lenge hatt tilnavnet "pastoren"- fordi han alltid ba en bønn foran viktige konkurranser.

Etter Edmonton blir nok Charles Kamathi i enda større grad husket som "giant killer", som brøt den etiopiske seiersrekke på 10.000 meter i VM.

Siste nytt

 • Márquez økte VM-ledelsen

  Marc Márquez har 33 poeng til nestemann i VM-sammendraget etter å ha kjørt inn til en overlegen seier i Australias Grand Prix i roadracing. Triumfen sørget for at Márquez har ytterligere 22 poeng ned til Andrea Dovizioso i sammendraget, skriver NTB.

  Marquez
  Foto: Andy Brownbill / AP
 • Zekhnini ute av kamptroppen igjen

  Etter å ha returnert til kamptroppen til Fiorentina til forrige serierunde, er Rafik Zekhnini ute av varmen igjen til søndagens Serie A-kamp mot Benevento, melder NTB. Zekhnini og co. står med ti poeng etter tre seirer, én uavgjort og fire tap.

  Zekhnini
  Foto: Paul White / AP
 • Johansen-scoring i Fulham-tap

  Norges landslagskaptein, Stefan Johansen, scoret sitt fjerde seriemål for sesongen da Fulham tapte 1–2 mot Aston Villa i engelsk mesterskapsserie lørdag.

  Stefan Johansen
  Foto: Alan Walter / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
Sportsrevyen
4-4-2 Eliteserien fotball: Brann - Rosenborg