Kamathi fra Kenya med gullmedalje og gulltann!

Det måtte en ung, lovende kenyaner til for å bryte Etiopias fenomenale seiersrekke på 10.000 i VM.

Charles Kamathi flankert av sølvinner Assefa Mezgebu (t.v.) og bronsevinner Haile Gebrselassie.

Charles Kamathi jubler i det han løper inn til VM-gull på 10.000 meter under VM i 1999.

Foto: LIONEL CIRONNEAU / AP

Lars Lystad kommenterer 225
Foto: NRK

Charles Kamathi var riktignok ingen nybegynner i løperfaget.

I sin Europa-debut i Bryssel i september 1999 hadde han prestert strålende 26.51.49, men å slå verdens beste langdistanseløper med det berømte "kicket", var nå allikevel for mye av det gode.

Gebrselassie hadde vært ubeseiret i 8 år, men etter en akillesoperasjon i desember 2000 pluss influensaplager i forkant av VM - var det kanskje allikevel en passende anledning i Edmonton-VM 2001.

Løp for Kamathi

Det ble en finale med vekslende tempo, og der kenyanerne John Korir og Paul Kosgei løp for lagets bestemann Charles Kamathi.

Charles Kamathi jubler i det han løper inn til VM-gull på 10.000 meter under VM i 1999.

Gullvinner Charles Kamathi flankert av sølvinner Assefa Mezgebu (t.v.) og bronsevinner Haile Gebrselassie i VM i 1999.

Foto: KEVIN FRAYER / AP

Ni løpere var fremdeles med i tetfeltet en kilometer før mål. Tittelforsvarer Gebrselassie manglet litt av den velkjente offensive spruten, og da Kamathi tok føringen med et "Haile-kick" i siste sving, cirka 120 meter før mål, var det ingen som greide å følge.

Også Assefa Mezgebu passerte den gamle mester, som fikk sitt første nederlag på åtte sesonger og endte som nummer tre i mesterskapet.

Fikk tilbud om tannlege

En lykkelig verdensmester Charles Kamathi - smilte fra øre til øre resten av dagen! Det gjorde ingenting at unggutten manglet et par fortenner, og åpenbarte et sprikende gap i overkjeven hver gang han svarte på spørsmål fra ivrige pressefolk!

Etter VM-gullet i Edmonton-VM kom naturligvis tilbud om både gulltann og tannlegetime.

Blant sine kenyanske lagkolleger hadde Kamathi lenge hatt tilnavnet "pastoren"- fordi han alltid ba en bønn foran viktige konkurranser.

Etter Edmonton blir nok Charles Kamathi i enda større grad husket som "giant killer", som brøt den etiopiske seiersrekke på 10.000 meter i VM.

Siste nytt

 • X Games: 4.-plass for Killi i slopestyle

  Friskikjører Johanne Killi (24) havnet på den sure 4.-plassen i lørdagens slopestyle i X Games i Aspen.

  Killi, som skal kjøre for Norge i Beijing-OL, lå godt an i starten og var i tet med Tess Ledeux.

  Ledeux vant til slutt foran Mathilde Gremaud og Megan Oldham. Killi måtte heve seg til den tredje omgangen om det skulle bli medalje, men hun falt, og Oldham snappet bronsen etter en sterk prestasjon.

  Det var sju deltakere som stilte til start. Killi endte på 7.-plass i big air-konkurransen i Aspen fredag.

  Killi står med sju X Games-medaljer. (NTB)

  X-Games Hafjell, Lillehammer
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • City med sjeldent poengtap

  Manchester City måtte til slutt ta til takke med 1-1 borte mot Southampton i Premier League lørdag. Dermed røk rekken på tolv ligaseirer på rad for de lyseblå.

  Kyle Walker-Peters ga City en kalddusj tidlig i 1. omgang da han på vakkert vis tuppet ballen i mål. Den ledelsen holdt inn til pause, men derfra og ut handlet alt om Manchester City. Det selv om det ikke var synlig på måltavla til slutt. Aymeric Laportes utligning ble omgangens eneste mål.

  City kjørte på etter utligningen, men stolpen sto i veien for laget ved flere anledninger. De lyseblå beleiret sekstenmeteren til vertene, og Southampton så lenge sluttkjørte ut i kampen om et svært sterkt poeng. Vertene holdt ut og sikret poenget.

  City har 57 poeng på 23 kamper og har tolv poeng ned til Liverpool på 2.-plass foran de rødes oppgjør mot Crystal Palace søndag ettermiddag.

  Premier League - Southampton v Manchester City
  Foto: DYLAN MARTINEZ / Reuters
 • Vipers med enkel seier i mesterligaen

  Vipers gjorde kort prosess mot tyrkiske Kastamonu Genclik i håndballens mesterliga for kvinner lørdag og vant til slutt 35-24.

  Det var sørlendingenes sjette strake seier i gruppespillet. Seieren gjør at Vipers er på 2.-plass med to poeng mer enn Metz på plassen under. De to beste går direkte til sluttspillet.

  Metz møter slovenske Krim søndag.

  Ana Debelic
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal