NRK Meny
Normal

En rekord til begjær?

Ungdommelig hovmod eller reell mulighet? Om det er stevnedirektør Steinar Hoens inderlige ønske om den 70. registrerte verdensrekorden på Bislet eller litt utålmodig iver fra stortalentene Abubaker Kaki fra Sudan og omtrent jevngamle David Rudisha fra Kenya, spiller for så vidt mindre rolle.

Radusha Kaki

Abubaker Kaki og David Rudisha kjemper om 800 meter-tronen.

Foto: AFP/ Reuters

Lars Lystad kommenterer 225
Foto: NRK

800 meter-rekorden til Wilson Kipketer på 1.41.11 er snart 13 år gammel, og egentlig i ferd med å bli skikkelig moden. Dessuten har Bislet-publikum et forhold til en distanse, som også norske utøvere i høy grad har vært med å prege.

Allerede på 1950-tallet skapte Audun Boysen mye jubel på Bislet. Vebjørn Rodals bravader er velkjente for alle norske idrettsinteresserte. Hans triumf i Atlanta vil alltid skinne i den norske idrettshistorien. Det er fremdeles bare åtte mann som har løpt distansen raskere enn hans olympiske rekord på 1.42.58.

Men også på Bislet var Vebjørn med på å skape stemning på hele 90-tallet. Kipketer var alltid ”the man to beat”. Vebjørn vant en gang - i 1998, men uten Kipketer i feltet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

David Rudisha og Abubaker Kaki, (født 1988 og 1989) er forlengst utpekt som potensielle arvtakere av Kipketers rekord. Begge debuterte på Bislet for to år siden da spesielt Kaki imponerte enormt med bunnsolid gjennomføring og juniorrekord på 1.42.69.

GREECE OLYMPICS ATHLETICS

Wilson Kipketer under OL i Athen i 2004. Hans verdensrekord er fra 1997.

Foto: RUSTY KENNEDY / AP

Kenyaneren David Rudisha satte et rungende punktum i Rieti i september i fjor med 1.42.01. Det er den beste tiden på distansen siden Wilson Kipketers dager.

Forberedelsene sist vinter har vært svært forskjellige for de to: Kaki satset på deler av innendørssesongen, der han blant annet forsvarte sitt VM-gull fra 2008. Rudisha tilbrakte mange uker i Australia, der han allerede i slutten av februar presterte 1.43.15, en tid han forbedret til 1.43.00 da han vant det første Diamond League-stevnet i Doha. Abubaker Kaki sesongdebuterte nå sist helg ved å vinne 800 meter i Hengelo i Nederland.

Og skulle de virkelig lykkes på Bislet, så fortsetter de en aldri så liten tradisjon – startet av Roger Moens fra Belgia i 1955, da han i det første registrerte ”hare”-løpet satte verdensrekord med 1.45.7 – og slo 50-tallets norske 800 meter-stjerne Audun Boysen med 2/10 sekund.

Lars Lystad kommenterer friidrett: Les mer her

Da den britiske mellomdistansebølgen kom rullende noen tiår seinere, feide Sebastian Coe inn til 1.42.33 på Bislet i 1979 – og ny rekord. Lord Coe satte totalt fire verdensrekorder på tre forskjellige distanser på Bislett, og er tilstede i år som æresgjest.

Etter at Wilson Kipketer la opp, har 800 meter manglet de helt store profilene. Kanskje er det likevel på høy tid med friskt ungdommelig hovmot!

Skjønt jeg tror at selv for de afrikanske supertalentene Abubaker Kaki og David Rudisha er det ett år for tidlig å snakke om verdensrekord?

Danskens 1.41.11 satt i Köln august 1997 er knallsterk!

Siste nytt

 • Bastiansen sikret Frisk-seier

  Frisk Asker slo Storhamar 4–3 i den tredje NM-semifinalen mandag. De reduserte dermed til 1–2 i kamper.

  Kampen sto 3–3 etter full tid, og kampen gikk til forlengning. Der stupte Anders Bastiansen fram på en retur og sikret Frisk Asker-seier.

  Storhamar og Frisk Asker spilte i dag semifinale tre av syv kamper. Det var uhyre jevnt og kampen måtte til slutt avgjøres på første mål vinner. Storhamars Eirik Skadsdammen ble også hedret for sin kamp nummer 900 før start.
 • Thoresen-assist da SKA slo tilbake

  Patrick Thoresen var nest sist på 2-0-målet da SKA St. Petersburg vant 2–0 borte mot Lokomotiv Jaroslavl i KHL-sluttspillet mandag.

  SKA leder nå 2–1 i kvartfinaleserien som spilles best av syv kamper.

  Patrick Thoresen
  Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
 • Seier for Tromsø

  Tromsø slo byrivalen Tromsdalen 2–0 i en treningskamp mandag ettermiddag. Tromsøs kamp mot Strømsgodset ble avlyst grunnet snøvær søndag, men mandag var det gode spilleforhold på Alfheim.

  Slobodan Vuk og Mushaga Bakenga scoret for TIL.

  Eliteserien fotball 2017. Tromsø - Odd BK.
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal