Hopp til innhold

Slik vil de ta hevn og ruinere Armstrong

Både den amerikanske regjeringen og en delstat i Australia vurderer gigantsøksmål mot Lance Armstrong etter at amerikaneren skal ha innrømmet dopingmisbruk.

Armstrong

Dopingdømte Lance Armstrong skal ha innrømmet misbruket i et intervju med Oprah Winfrey natt til tirsdag.

Foto: ROGERIO BARBOSA / Afp

Gunnar Martin Kjenner

Advokat Gunnar-Martin Kjenner har over 30 års erfaring innen idrettsjus.

Foto: Knut Falch / SCANPIX

Den dopingdømte amerikaneren skal i natt ha erkjent sin dopingfortid i et intervju med Oprah Winfrey.

Armstrong er allerede utstengt fra all idrett på livstid, og han er blitt strippet for alle de syv Tour de France-titlene.

Sponsorene trakk seg én etter én i kjølvannet av den knusende dommen, men nå kan erkjennelsen gjøre ham til et enkelt bytte for alle som har investert i amerikaneren.

Ifølge CBS anbefaler justisdepartementet at den amerikanske regjeringen slutter seg til et søksmål opprettet av Floyd Landis der Armstrong anklages for å ha svindlet staten.

Tidligere lagkamerat Floyd Landis, som selv testet positivt i 2006, var den første til å vitne mot Lance Armstrong i 2010. Landis hadde likevel ingen sjanser mot Armstrongs mektige advokater.

Nå har han tatt ut et såkalt «whistle blower»-søksmål mot den tidligere lagkameraten. Det betyr at han kan få en stor prosentandel av et eventuelt søksmål fra den amerikanske staten.

Som stjerne på US Postal-laget skal Armstrong ha mottatt rundt 200 millioner skattekroner i støtte fra det statlig eide postvesenet.

– Innrømmer å ha bedratt dem

– Når han erkjenner dopingen, sier han samtidig at han har lurt dem. Han innrømmer dermed å ha bedratt alle som har støttet ham, og dermed gir han alle kortene til motstanderen, sier Gunnar-Martin Kjenner til NRK.no.

Han er en av Norges fremste eksperter innen idrettsjus.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Armstrong

Floyd Landis (t.v.) og Lance Armstrong var tidligere lagkamerater i US Postal. Siden Landis vitnet mot Armstrong i 2010, har amerikanerne vært bitre fiender.

Foto: Bernard Papon / Ap

– Den som har inngått en kontrakt med Armstrong har i utgangspunktet krav på det de har spyttet inn. Men hvis de kan bevise at de har tapt mer enn de har investert, kan de fremme høyere krav, sier Kjenner, og påpeker:

– Amerikansk erstatningsrett ligger på et langt høyere nivå enn vi er vant med i Norge og i Europa. Det skulle ikke forundre meg om han blir slått konkurs.

– Forhandlet på forhånd

New York Times skriver at Armstrong skal være villig til å vitne mot ledelsen i Det internasjonale sykkelforbundet.

Han skal også planlegge å vitne i en føderal sak mot medlemmer av US Postal, laget han syklet for i en årrekke.

Gunnar-Martin Kjenner er overbevist om at vitneforklaringene er en del av forhandlingene i forkant av Armstrongs angivelige erkjennelse.

– Med det apparatet Armstrong har rundt seg, er det svært usannsynlig at de ikke har forhandlet frem en avtale på forhånd. Han har nok forhandlet frem de store pengene, men han kan ikke gardere seg mot alt, sier Kjenner.

Flere rittarrangører, sponsorer og enkeltpersoner står også på trappene til å saksøke millionæren.

Jay Weatherill, delstatsminister i Sør-Australia, sier til AP at myndighetene vil søke erstatning for flere titalls millioner kroner.

Delstaten ga saftige honorarer for at sykkelstjernen skulle stille opp i Tour Down Under fra 2009-2011.

– Vi ser gjerne at Armstrong betaler tilbake penger til oss, sier Weatherill.

Han ønsker ikke å oppgi hvor mye delstaten betalte Armstrong for å delta i rittene.

Kan ta hevn

Under Lance Armstrongs storhetsperiode var det flere som var overbevist om at amerikaneren var dopet.

Blant dem var Sunday Times’ sportsredaktør David Walsh som nektet å tro at Armstrong kunne gå fra å overleve kreft til å bli verdens beste syklist.

Lance Armstrong og hans advokater saksøkte til slutt Sunday Times for å ha svertet ham i en artikkel i 2004.

Amerikaneren vant i retten på grunn av manglende beviser.

Nå har Sunday Times varslet erstatningskrav for de rundt tre millioner kronene avisen ble tvunget å betale Armstrong.

Risikerer fengsel

Amerikaneren risikerer også å bli straffeforfulgt ved en tilståelse. I 2005 benektet han dopingmisbruk under ed, og det er straffbart etter amerikanske lover.

41-åringen kan også bli tiltalt for svindel etter å ha løyet for sjefene sine.

Jussprofessor Peter Keane sier til nyhetsbyrået AFP at amerikaneren kan tiltales etter lover som kan gi ham inntil fem års fengsel hvis han erkjenner dopingmisbruk.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal