Hopp til innhold
Kommentar

Slik skal United se ut

I Ajax var Erik ten Hag prinsippfast og sta. Skal han lykkes i Manchester United, må han fortsette å være seg selv.

Manchester United

UNITED-SEIER: Manchester United fikk en etterlengtet seier mandag, mot selveste Liverpool.

Foto: PAUL ELLIS / AFP

Det føltes som å reise tilbake i tid.

Spesielt i starten minnet Manchester United fansen om hvordan ting pleide å være. De presset høyt og stormet over et forvirret Liverpool på et kokende Old Trafford.

Trykket var så høyt at man skulle tro Sir Alex Ferguson hadde vendt tilbake.

Men United vant 2–1 fordi Erik ten Hag gjorde ting på sin måte. Han vraket Cristiano Ronaldo og kaptein Harry Maguire, og ble belønnet med en seier som vil bli en referanse for hva United kan og skal være.

Triumfen kan nå vise Ten Hag veien fremover. Og den har lært oss mye om dette laget.

Modig laguttak

En av leksjonene er at United fungerer bedre med spillere som faktisk passer Ten Hags stil. Han vil ha aggressivt press, tekniske spillere og en høy forsvarslinje.

Alle disse tingene fikk han med laguttaket mot Liverpool.

Den fremste vrakingen var Ronaldo, 37-åringen som var spilleren som presset minst i de fem store europeiske ligaene forrige sesong. Omtrent alle utenom Ten Hag selv har sagt at Ronaldo ikke løper nok til å passe inn i Uniteds spillestil.

Selv Ten Hags forgjenger, Ralf Rangnick, innrømmet at han måtte skrinlegge sitt høye press på grunn av Ronaldo.

Her trengte United kun 20 minutter på å vise hva som skjer når alle løper.

Britain Soccer Premier League

Manchester United-manager Erik ten Hag får mye skryt for de taktiske valgene han gjorde mot Liverpool.

Foto: Dave Thompson / AP

På benken fikk Ronaldo selskap av Maguire, som har blitt utskjelt for å være treig og klossete. Inn kom Raphaël Varane, som har mer tempo og gjør at United kan stå høyere.

Også Fred ble vraket, da Bruno Fernandes og Christian Eriksen skulle spille sammen på midtbanen. På topp herjet Anthony Elanga, Marcus Rashford og Jadon Sancho. Det var fart, teknikk og intensitet.

Det var en oppstilling som var langt nærmere Ten Hags gamle Ajax.

Ble belønnet

I hvert fall om du ser hva Ten Hag har stilt opp med i United før. I åpningen hjemme mot Brighton brukte han Eriksen som spiss, med to grovarbeidere sentralt i Fred og Scott McTominay.

Så, mot Brentford, spilte Ronaldo på topp, med Fred og McTominay på plass igjen.

Det førte til 0–4 i en av Uniteds verste kamper det siste tiåret.
Og det sier litt.

Premier League - Brentford v Manchester United

En sjokkert Bruno Fernandes måtte innse at Manchester United tapte mot Brentford.

Foto: DAVID KLEIN / Reuters

Dette virket ikke som et typisk Ten Hag-lag. I Ajax brukte han én typisk ballvinner på midten, mens resten var tekniske spillere som kunne kombinere og spille seg ut bakfra. Han brukte flere ulike spisser, men alle bidro i presset.

Mot Liverpool valgte han et lag som kunne spille på en lignende måte. De store navnene ble ofret til fordel for fart og bevegelighet.

Ten Hag gjorde ting på sin måte. Og han ble belønnet.

Fornyelse

Dette er dårlige nyheter for mange av Ole Gunnar Solskjærs nøkkelspillere. Både Maguire og Aaron Wan-Bissaka ble hentet under ham, mens Luke Shaw var fast som venstreback.

Også Fred fikk ofte tillit av Solskjær. Ronaldo ble hentet i hans siste sommer.

Med unntak av Ronaldo var alle disse håpløse forrige sesong. Spesielt Shaw og Maguire bidro til kollapsen under Solskjær og Rangnick.

Kanskje må disse ut for at United skal gå fremover. Mot Liverpool besto forsvaret av Varane og Diego Dalot, pluss to av Ten Hags signeringer, Tyrell Malacia og Lisandro Martínez. Sentralt hadde han en annen nykommer, Eriksen, med Bruno Fernandes.

Den tredje var McTominay, som nok snart vil erstattes med storkjøpet Casemiro.

Dette virket som en fornyelse. Og den trengtes.

Andre spørsmål

Hva betyr denne seieren for fremtiden? Taktisk sett er den kanskje mindre relevant enn den kan virke.

Dette var en kamp hvor United kunne fokusere spesielt mye på ett område: presset. De visste at Liverpool ville spille seg ut bakfra, og at nøkkelen var å vinne ballen høyt. Da de hadde tatt ledelsen, la de seg lavt og kontret.

Det var nok til å vinne 2–1, men United hadde ballen lite. De spilte seg ikke ut bakfra, slik de prøvde mot Brentford. David de Gea slo mye langt.

De Gea /Twitter

Skjermdump fra StatsBomb/Twitter.

Mens dette var naturlig mot Liverpool, betyr det også at United fortsatt må mestre disse elementene i fremtidige kamper.

Dette er krevende og vil ta tid. Flere feil vil dukke opp.

Videre har United hatt lignende kvelder før. De slo Arsenal på et høylytt Old Trafford under flomlysene i desember i fjor, og banket Tottenham samme sted i mars. Ingen av de seirene løftet formen på lang sikt.

Også under Solskjær klarte United å stjele poeng fra Liverpool og Manchester City.

Nøkkelen er å slå de andre lagene hver uke. Flere av disse vil ikke spille seg ut bakfra. De vil slå langt mot Martínez, som er 175 centimeter. Kanskje vil stemningen være en annen om kampen spilles tidlig på lørdag i stekende sol.

I slike kamper vil United få andre spørsmål, og vil trenge andre svar.

Ny standard

Men det er kun det taktiske. Selve innstillingen og løpskraften vil være viktig uansett hvem United møter, og mot Liverpool viste de at de besitter den.

Ten Hag har nå fått ekstra autoritet. Han ble kritisert da han kansellerte spillernes fridag etter flausen mot Brentford. Ifølge engelsk presse skal han ha bedt dem løpe 13,8 kilometer – som var differansen mellom de to lagene i kampen.

Hva enn han har gjort denne siste uken, har det fungert.

Nå må han fortsette å gjøre ting på sin måte. Han må bruke spillerne som mestrer hans fotball. Om de senker tempoet eller mister fokus, kan han bruke denne seieren som et eksempel på standarden de skal holde.

For dette var et bevis på hva United kan være når alt klaffer. Spillerne viste hva de kan levere.

Og den påminnelsen kan bli verdt langt mer enn kun tre poeng.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

 • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

  Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

  Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

  Det bekrefter hun overfor NRK.

  Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

  – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

  Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

  Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

  Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

  Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

  PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

  Friidretts-VM 2023: Pressetreff
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

  Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

  Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

  For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

  – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

  – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

  Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

  Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

  – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

  Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

  55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

  NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
  Foto: Cornelius Poppe / NTB
 • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

  Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

  Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

  Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

  Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

  Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal