Hopp til innhold

Norges langrennskvote kuttes: – Vanskeligere å komme med

CANCUN (NRK): Til vinteren blir det aldri mer enn åtte norske løpere på start i langrennsverdenscup utenfor Norge.

Ski Tour Canada

TRIPPELT: Therese Johaug, Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg sikret trippelt norsk i Ski Tour Canada.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Norsk dominans har blitt en trussel mot langrennssporten internasjonalt. Derfor var det ventet at de norske kvotene i verdenscupen – eller mer presist; kvotene for de beste nasjonene – ville bli redusert under FIS-kongressen i Cancun.

Onsdag formiddag, lokal tid, vedtok verdenscupkomiteen det de mener skal være de nye reglene.

Før de blir gjeldende, skal de også behandles i hovedkomiteen for langrenn.

Men trolig blir kvotene som dette:

  • Grunnkvote på seks løpere for de beste nasjonene
  • Friplass for regjerende verdenscupvinner i første periode (før jul) og for verdenscupleder i de øvrige periodene
  • Friplass for regjerende kontinentalcupvinnere (før jul) og for kontinentalcupledere etter jul
  • I renn i eget land opprettholdes fortsatt en nasjonal kvote, men ingen nasjon kan noen gang stille med mer enn 15 løpere (10 i Tour de Ski)

– Veldig fornøyd

Dette betyr at regjerende verdenscupvinner ikke lenger har friplass gjennom hele sesongen. Det betyr også at antallet løpere som kan skaffe seg friplass i verdenscupen via kontinentalcupene (for norske løperes del: skandinavisk cup) reduseres fra tre til én.

Det innebærer også at Norge aldri kan stille med mer enn åtte løpere i konkurranser utenfor Norge. Sist vinter stilte Norge flere gange med et tosifret antall.

– Jeg er veldig fornøyd. Det var noen forslag på bordet i forkant som kunne kuttet mye mer for oss, sier Åge Skinstad, som er Norges representant i verdenscupkomittéen.

Vanskeligere for de nest beste

Kuttet i den nasjonale kvoten får konsekvenser for norske løpere som ikke er inne i verdenscupen på regulær basis. For eksempel stilte Norge med 20 herreløpere på verdenscuptremila på Lillehammer sist vinter. Kommende sesong blir altså det maksimale tallet 15.

– I fjor hadde vi 10-11 løpere i verdenscup, og 22 i verdenscup på hjemmebane. Det blir vanskeligere å komme med i verdenscupen nå, så vi må titte nærmere på cupene under, så også de får god status, mener Skinstad.

– Vil dette bidra til å hindre norsk dominans?

– Jeg er ikke sikker på at vi legger mer til redde for andre nasjoner ved kvotediskusjoner. Å bidra med samarbeid og opplæring tror jeg kan hjelpe mer, svarer Skinstad.

Norge

HELNORSK: Stafettpallen under verdenscupen på Lillehammer forrige sesong, bestod kun av nordmenn.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Maks to stafettlag

Til vinteren blir det heller ikke mulig å stille med mer enn to stafettlag per nasjon, og bare førstelaget skal telle i nasjonscupen. Sist vinter tok Norge de tre første plassene i herrestafetten på Lillehammer. Norges fjerdelag ble nummer ni.

Det ble diskutert å kutte ned til ett lag per nasjon, men dette ble ikke vedtatt.

Også i lagsprint kan hver nasjon stille med to lag.

På møtet i verdenscupkomiteen ble det dessuten diskutert å innføre en mixed stafett med to løpere av hvert kjønn i verdenscupen kommende sesong, nærmere bestemt i Pyeongchang 5. februar. Dette forslaget blir det ikke flertall for.

Dermed blir det ikke innført mixed stafett i langrenn kommende sesong – som ble lansert før jul som ett av tiltakene for å få med flere nasjoner.

Siste nytt

  • Fire argentinske fotballspillere arrestert for voldtekt

    Fire profesjonelle fotballspillere i Argentina ble mandag pågrepet for å ha voldtatt en kvinnelig sportsjournalist på et hotellrom tidligere denne måneden. Den 24-år gamle kvinnen sier hun ble med på et hotellrom med en av dem, sovnet, og ble voldtatt, melder AFP.

    Toppklubben Velez Sarsfield har suspendert de fire og satt i gang en intern etterforskning.

  • Tidligere Brann-profil dropper skjebnekamper – nå beklager han til lagkameratene

    Tidligere Brann-spiller Robert Taylor skapte irritasjon da han takket nei til å spille for Finland i torsdagens EM-skjebnekamp mot Wales. Nå forklarer han seg.

    Taylor, som også har en fortid i Tromsø, spiller til daglig sammen med superstjernen Lionel Messi i Inter Miami.

    Kampen mot Wales er semifinale i omspillet i nasjonsligaen.

    – Jeg har stor tro på at Finland i disse svært viktige kampene trenger spillere som er hundre prosent i form, slik at vi forhåpentligvis kan sikre oss en plass i EM. Det hadde vært egoistisk av meg å ta denne muligheten fra en annen spiller, skriver Taylor på Instagram.

    – Fordi dette var en svært vanskelig avgjørelse å ta, tok det lengre tid enn forventet å komme fram til denne løsningen. Jeg vet at det har satt laget i en utfordrende situasjon, så jeg vil be om unnskyldning til lagkameratene og trenerne mine, legger han til. (NTB)

    Taylor
    Foto: AP
  • Konow med sammenlagtseier i verdencupen i telemark

    Kaja Bjørnstad Konow tok sammenlagtseieren i øvelsen klassisk distanse i verdenscupen i telemark mandag.

    Det var Konows første sammenlagtseier i verdenscupen.

    Den norske profilen tok annenplassen i mandagens avslutningsrenn i franske Pra Loup. Det holdt til å ta verdenscupkula hjem til Norge.

    Konow vant med 30 poeng ned til franske Augustine Carliez, og hadde 76 poeng til en annen fransk løper, Laly Chaucheprat, på tredjeplassen.

    Gøril Strøm Eriksen sørget for en god norsk dag mandag med tredjeplass i avslutningsrennet.

    På herresiden er Trym Nygaard Løken tilbake for fullt i verdenscupen. Han tok seieren i herrenes renn og var 1,9 sekunder foran franskmannen Elie Nabot.

    Jacob Alveberg kjørte inn til femteplass. (NTB)

    Kaja Bjørnstad Konow
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal