Leder i langrennskomiteen i FIS, Vegard Ulvang, forteller til NRK at øvelsen der man blander kjønnene, en såkalt mix-stafett, er oppe til diskusjon.
– På Lillehammer var det åtte nasjoner til start under kvinnestafetten, mens det var 14 nasjoner under herrestafetten. Med en mix-stafett med to herrer og to damer ville vi hatt minst 14-15 nasjoner til start, og det blir god underholdning, forklarer Ulvang.
– Vi har nok øvelser
Det er ingen hemmelighet at nordmenn har dominert i langrenn denne sesongen, både på herre- og damesiden.
Under søndagens herrestafett var pallen tapetsert i rødt, hvitt og blått med totalt 12 norske løpere på første-, andre- og tredjeplass. Det er nettopp det FIS vil unngå, og et av tiltakene kan være å innføre en øvelse som mix-stafett.
Finn-Hågen Krogh tok annenplassen med sitt lag på søndagens stafett. Han tror ikke innføring av mix-stafett vil gjøre at andre nasjoner får bedre vinnersjanser.
– Jeg er i utgangspunktet ikke for den typen øvelser. Vi har nok øvelser. Norge er sterke både på dame- og herresiden, og jeg tror ikke noen ander nasjoner ville komme noe nærmere vårt nivå av den grunn. De må rett og slett bare jobbe mer og bli bedre på ski, sier Krogh.
– Så du ville ikke byttet ut en av dagens øvelser?
– Nei takk. Det er ikke en øvelse som frister meg i alle fall.
PÅ LAG: Therese Johaug og Petter Northug vant den uhøytidlige mix-stafetten i Kirkebakken Grand Prix i 2014.
Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpixEn populær øvelse i skiskyting
Mix-stafett er på VM-programmet i både alpint, hopp og skiskyting, men har aldri vært relatert til langrenn. Øvelsen er spesielt populær i skiskyting, på tross av at det var en tendens til at man ikke toppet lagene i starten.
Niklas Dyrhaug gikk helt til topps med Norges førstelag på stafetten på Lillehammer. Han er positiv til å teste ut mix-stafett i langrenn, og forstår FIS-argument om det kan bidra til at flere nasjoner kjemper om pallplass.
– Nå har jo Norge gode utøvere fra begge kjønn, men det er klart at noen nasjoner ikke har like mange. Derfor tror jeg en mix-stafett kunne vært en spennende konkurranseform.
Om det vil være like prestisjefullt å ta et vm-gull på en mix-stafett som på en ren herrestafett, vet ikke Dyrhaug sikkert.
– Men det vil sikkert bli litt sånn som team-sprint i langrenn var i starten. Da var ikke øvelsen særlig attraktiv, men så kom den inn i varmen og ble kjempepopulær.
Vegard Ulvang kan fortelle at mix-stafett kan bli gjeldende allerede fra neste sesong.
– Det er noe som diskuteres fortløpende, men vi fatter ikke beslutninger før etter sesongen.