NRK Meny
Normal

FIS vurderer mix-stafett: – Frister ikke

LILLEHAMMER (NRK): FIS vurderer å innføre mix-stafett i langrenn. – Vi har nok øvelser, sier Finn-Hågen Krogh.

finn-hågen krogh

KRITISK TIL MIX-STAFETT: – Jeg synes langrenn har nok øvelser fra før av. Det skal ikke bli for mye å holde styr på heller, mener Finn-Hågen Krogh.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Leder i langrennskomiteen i FIS, Vegard Ulvang, forteller til NRK at øvelsen der man blander kjønnene, en såkalt mix-stafett, er oppe til diskusjon.

– På Lillehammer var det åtte nasjoner til start under kvinnestafetten, mens det var 14 nasjoner under herrestafetten. Med en mix-stafett med to herrer og to damer ville vi hatt minst 14-15 nasjoner til start, og det blir god underholdning, forklarer Ulvang.

– Vi har nok øvelser

Det er ingen hemmelighet at nordmenn har dominert i langrenn denne sesongen, både på herre- og damesiden.

Under søndagens herrestafett var pallen tapetsert i rødt, hvitt og blått med totalt 12 norske løpere på første-, andre- og tredjeplass. Det er nettopp det FIS vil unngå, og et av tiltakene kan være å innføre en øvelse som mix-stafett.

Finn-Hågen Krogh tok annenplassen med sitt lag på søndagens stafett. Han tror ikke innføring av mix-stafett vil gjøre at andre nasjoner får bedre vinnersjanser.

– Jeg er i utgangspunktet ikke for den typen øvelser. Vi har nok øvelser. Norge er sterke både på dame- og herresiden, og jeg tror ikke noen ander nasjoner ville komme noe nærmere vårt nivå av den grunn. De må rett og slett bare jobbe mer og bli bedre på ski, sier Krogh.

– Så du ville ikke byttet ut en av dagens øvelser?

– Nei takk. Det er ikke en øvelse som frister meg i alle fall.

Johaug Northug

PÅ LAG: Therese Johaug og Petter Northug vant den uhøytidlige mix-stafetten i Kirkebakken Grand Prix i 2014.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

En populær øvelse i skiskyting

Mix-stafett er på VM-programmet i både alpint, hopp og skiskyting, men har aldri vært relatert til langrenn. Øvelsen er spesielt populær i skiskyting, på tross av at det var en tendens til at man ikke toppet lagene i starten.

Niklas Dyrhaug gikk helt til topps med Norges førstelag på stafetten på Lillehammer. Han er positiv til å teste ut mix-stafett i langrenn, og forstår FIS-argument om det kan bidra til at flere nasjoner kjemper om pallplass.

– Nå har jo Norge gode utøvere fra begge kjønn, men det er klart at noen nasjoner ikke har like mange. Derfor tror jeg en mix-stafett kunne vært en spennende konkurranseform.

Om det vil være like prestisjefullt å ta et vm-gull på en mix-stafett som på en ren herrestafett, vet ikke Dyrhaug sikkert.

– Men det vil sikkert bli litt sånn som team-sprint i langrenn var i starten. Da var ikke øvelsen særlig attraktiv, men så kom den inn i varmen og ble kjempepopulær.

Vegard Ulvang kan fortelle at mix-stafett kan bli gjeldende allerede fra neste sesong.

– Det er noe som diskuteres fortløpende, men vi fatter ikke beslutninger før etter sesongen.

Siste nytt

 • Solbakken hissa seg opp

  FC København vann 1–0 heime mot CSKA Sofia og 4–2 samanlagt i Europaligaen. Likevel var FCK-trenar Ståle Solbakken sint. Ifølgje NTB var grunnen at lagets scoring vart vist på storskjerm i Parken. Bileta viste at målscorar N'Doye står i offside.

  Ståle Solbakken
  Foto: Mads Claus Rasmussen / Scanpix Denmark / NTB scanpix
 • Rønningen står over friidretts-NM

  Sprinteren Helene Rønningen er skadd og har meldt forfall til helgens NM i friidrett i Byrkjelo. Hun har fått en skade under i plantarfacien, bindevevshinnen som går under foten. Rønningen deltok på 100- og 200 meter under friidretts-EM i Berlin.

  Helene Rønningen, Bislett 2018
  Foto: Anders Skjerdingstad / NRK
 • Rosenborg enkelt videre

  Rosenborg hadde 2-0 å gå på fra den første kampen mot irske Cork i kvalifiseringen til europaligaen og gjorde jobben i den andre. Mål fra Besim Serbecic, Alexander Søderlung og Anders Trondsen sørget for 3-0 seier for trønderne og 5-0 sammenlagt.

  Europa League kvalifisering Cork City - Rosenborg
  Foto: Ryan Byrne / INPHO / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live med NM-veka
NM-veka: Styrkeløft
NM-veka: Styrkeløft, kvinner
NM-veka: Rugby, menn
Sport i dag med NM-veka
NM-veka: Rugby, finale for kvinner
NM-veka: Rugby, kvinner
NM-veka: El-innebandy, finale