Hopp til innhold

FIS vurderer mix-stafett: – Frister ikke

LILLEHAMMER (NRK): FIS vurderer å innføre mix-stafett i langrenn. – Vi har nok øvelser, sier Finn-Hågen Krogh.

finn-hågen krogh

KRITISK TIL MIX-STAFETT: – Jeg synes langrenn har nok øvelser fra før av. Det skal ikke bli for mye å holde styr på heller, mener Finn-Hågen Krogh.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Leder i langrennskomiteen i FIS, Vegard Ulvang, forteller til NRK at øvelsen der man blander kjønnene, en såkalt mix-stafett, er oppe til diskusjon.

– På Lillehammer var det åtte nasjoner til start under kvinnestafetten, mens det var 14 nasjoner under herrestafetten. Med en mix-stafett med to herrer og to damer ville vi hatt minst 14-15 nasjoner til start, og det blir god underholdning, forklarer Ulvang.

– Vi har nok øvelser

Det er ingen hemmelighet at nordmenn har dominert i langrenn denne sesongen, både på herre- og damesiden.

Under søndagens herrestafett var pallen tapetsert i rødt, hvitt og blått med totalt 12 norske løpere på første-, andre- og tredjeplass. Det er nettopp det FIS vil unngå, og et av tiltakene kan være å innføre en øvelse som mix-stafett.

Finn-Hågen Krogh tok annenplassen med sitt lag på søndagens stafett. Han tror ikke innføring av mix-stafett vil gjøre at andre nasjoner får bedre vinnersjanser.

– Jeg er i utgangspunktet ikke for den typen øvelser. Vi har nok øvelser. Norge er sterke både på dame- og herresiden, og jeg tror ikke noen ander nasjoner ville komme noe nærmere vårt nivå av den grunn. De må rett og slett bare jobbe mer og bli bedre på ski, sier Krogh.

– Så du ville ikke byttet ut en av dagens øvelser?

– Nei takk. Det er ikke en øvelse som frister meg i alle fall.

Johaug Northug

PÅ LAG: Therese Johaug og Petter Northug vant den uhøytidlige mix-stafetten i Kirkebakken Grand Prix i 2014.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

En populær øvelse i skiskyting

Mix-stafett er på VM-programmet i både alpint, hopp og skiskyting, men har aldri vært relatert til langrenn. Øvelsen er spesielt populær i skiskyting, på tross av at det var en tendens til at man ikke toppet lagene i starten.

Niklas Dyrhaug gikk helt til topps med Norges førstelag på stafetten på Lillehammer. Han er positiv til å teste ut mix-stafett i langrenn, og forstår FIS-argument om det kan bidra til at flere nasjoner kjemper om pallplass.

– Nå har jo Norge gode utøvere fra begge kjønn, men det er klart at noen nasjoner ikke har like mange. Derfor tror jeg en mix-stafett kunne vært en spennende konkurranseform.

Om det vil være like prestisjefullt å ta et vm-gull på en mix-stafett som på en ren herrestafett, vet ikke Dyrhaug sikkert.

– Men det vil sikkert bli litt sånn som team-sprint i langrenn var i starten. Da var ikke øvelsen særlig attraktiv, men så kom den inn i varmen og ble kjempepopulær.

Vegard Ulvang kan fortelle at mix-stafett kan bli gjeldende allerede fra neste sesong.

– Det er noe som diskuteres fortløpende, men vi fatter ikke beslutninger før etter sesongen.

Siste nytt

 • Ny nordmann i Jumbo-Visma

  Jonas Kind Høydahl (17) blir den femte nordmannen i sykkelprofflaget Jumbo-Visma. Han er sønn av den tidligere terrengsyklisten Rune Høydahl.

  Rune Høydahl vant i sin tid flere verdenscupseirer og vant også Birkebeinerrittet sju ganger. Han var i åtte sesonger en del av det nederlandske laget Giant.

  Sønnen Jonas skal være en del av Jumbo Vismas utviklingslag, skriver Eurosport. Den nederlandske proffklubben er en av de aller største i sykkelsporten.

  – I starten visste jeg ikke om at de hadde tatt kontakt med pappa engang. Det var først én måned før jeg skulle ned på en samling med laget at jeg fikk vite at Jumbo-Visma var interessert. Det kom litt som en overraskelse, sier Jonas Kind Høydahl til Discovery.

  Også Jonas Kind Høøydahl har hovedsakelig bakgrunn som terrengsyklist, men fra den kommende sesongen blir det landeveien som teller.

  Tobias Foss, Johannes Staune-Mittet, Per Strand Hagenes og Jørgen Nordhagen er også en av satsingen til Jumbo-Visma.

  Syklist Rune Høydahl i Team Etto Høydah
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • NM i super-G er avlyst

  Krevende snøforhold gjorde at juryen i NM i alpint så seg tvunget til å avlyse fredagens super-G-renn i Trysil.

  Dermed ble NM-rennene avlyst for tredje dag på rad. Det var heller ikke mulig å gjennomføre utforrennene verken onsdag eller torsdag.

  Begge kjønn skulle ha kjørt renn, men slik blir det ikke.

  Onsdag var det i hovedsak tåken som ødela. Både torsdag og fredag var det mildvær kombinert med nysnø som gjorde at rennene ikke kunne arrangeres.

  Etter planen går lørdagens storslalåm og søndagens slalåm som planlagt. Det er meldt minusgrader til helgen, noe som øker sjansene for at rennene går som planlagt. Begge rennene skal sendes på NRK.

  FIS World Cup utfor kvinner
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Messi scoret sitt mål nummer 800

  Lionel Messi og resten av det argentinske landslaget var for første gang tilbake i hjemlandet for å spille fotballkamp igjen etter VM-triumfen i fjor.

  Mer enn 1,5 millioner mennesker hadde forsøkt å få billett til kampen.

  Panama var motstander, og det ble en historisk aften for Messi. Etter 78 minutter skjøt han et frispark så nære krysset som mulig, men ballen traff metallet. På returen dukket Thiago Almada opp og satte inn 1-0.

  Kun to minutter senere lyktes det skikkelig for Messi. Igjen var det på frispark, men denne gangen gikk den i en vakker bue over muren og inn i nettet.

  – Jeg har alltid drømt om dette øyeblikket, å få feire sammen med dere i mitt eget hjemland. Det er det beste som finnes, sa Messi.

  Det var Messis mål nummer 800 i karrieren.

  Det argentinske laget ble hyllet med fyrverkeri og allsang på tribunen før kampen, og spillerne stod ute på matta med tårer i øynene.

  – Jeg er evig takknemlig for denne spillegruppen. Fotballen er deres, den tilhører alle dem som bar trøyen i VM, sa landslagstreneren Lionel Scaloni.

  APTOPIX Argentina Panama Soccer
  Foto: Gustavo Garello / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste