NRK Meny
Normal

FIS vurderer mix-stafett: – Frister ikke

LILLEHAMMER (NRK): FIS vurderer å innføre mix-stafett i langrenn. – Vi har nok øvelser, sier Finn-Hågen Krogh.

finn-hågen krogh

KRITISK TIL MIX-STAFETT: – Jeg synes langrenn har nok øvelser fra før av. Det skal ikke bli for mye å holde styr på heller, mener Finn-Hågen Krogh.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Leder i langrennskomiteen i FIS, Vegard Ulvang, forteller til NRK at øvelsen der man blander kjønnene, en såkalt mix-stafett, er oppe til diskusjon.

– På Lillehammer var det åtte nasjoner til start under kvinnestafetten, mens det var 14 nasjoner under herrestafetten. Med en mix-stafett med to herrer og to damer ville vi hatt minst 14-15 nasjoner til start, og det blir god underholdning, forklarer Ulvang.

– Vi har nok øvelser

Det er ingen hemmelighet at nordmenn har dominert i langrenn denne sesongen, både på herre- og damesiden.

Under søndagens herrestafett var pallen tapetsert i rødt, hvitt og blått med totalt 12 norske løpere på første-, andre- og tredjeplass. Det er nettopp det FIS vil unngå, og et av tiltakene kan være å innføre en øvelse som mix-stafett.

Finn-Hågen Krogh tok annenplassen med sitt lag på søndagens stafett. Han tror ikke innføring av mix-stafett vil gjøre at andre nasjoner får bedre vinnersjanser.

– Jeg er i utgangspunktet ikke for den typen øvelser. Vi har nok øvelser. Norge er sterke både på dame- og herresiden, og jeg tror ikke noen ander nasjoner ville komme noe nærmere vårt nivå av den grunn. De må rett og slett bare jobbe mer og bli bedre på ski, sier Krogh.

– Så du ville ikke byttet ut en av dagens øvelser?

– Nei takk. Det er ikke en øvelse som frister meg i alle fall.

Johaug Northug

PÅ LAG: Therese Johaug og Petter Northug vant den uhøytidlige mix-stafetten i Kirkebakken Grand Prix i 2014.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

En populær øvelse i skiskyting

Mix-stafett er på VM-programmet i både alpint, hopp og skiskyting, men har aldri vært relatert til langrenn. Øvelsen er spesielt populær i skiskyting, på tross av at det var en tendens til at man ikke toppet lagene i starten.

Niklas Dyrhaug gikk helt til topps med Norges førstelag på stafetten på Lillehammer. Han er positiv til å teste ut mix-stafett i langrenn, og forstår FIS-argument om det kan bidra til at flere nasjoner kjemper om pallplass.

– Nå har jo Norge gode utøvere fra begge kjønn, men det er klart at noen nasjoner ikke har like mange. Derfor tror jeg en mix-stafett kunne vært en spennende konkurranseform.

Om det vil være like prestisjefullt å ta et vm-gull på en mix-stafett som på en ren herrestafett, vet ikke Dyrhaug sikkert.

– Men det vil sikkert bli litt sånn som team-sprint i langrenn var i starten. Da var ikke øvelsen særlig attraktiv, men så kom den inn i varmen og ble kjempepopulær.

Vegard Ulvang kan fortelle at mix-stafett kan bli gjeldende allerede fra neste sesong.

– Det er noe som diskuteres fortløpende, men vi fatter ikke beslutninger før etter sesongen.

Siste nytt

 • Manchester United slo tilbake

  José Mourinho fikk pusterom etter mesterliga-smellen da Manchester United tok seg til semifinale i FA-cupen med 2-0 over Brighton lørdag. Lukaku og Matic scoret målene. Tottenham skaffet seg semifinalebillett tidligere lørdag etter 3-0 over Swansea.

  Manchester United's Nemanja Matic
  Foto: Frank Augstein / AP
 • Disse går for Norge

  Lars Helge Birkeland, Henrik L'Abée-Lund, Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø går skiskytterstafetten for Norge i Holmenkollen i morgen. Det bekrefter landslagssjef Egil Kristiansen overfor NRK. Martin Fourcade står over for Frankrike.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Skiskyting menn.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Haag og Jönsson legger opp

  Det svenske langrennsparet Anna Haag (31) og Emil Jönsson (32) avslutter sine karrierer med søndagens sesongavslutning i Falun, melder Aftonbladet.se. De tok beslutningen under OL i Pyeongchang. Jönsson har 13 verdenscupseirer i sprint, mens Haag er olympisk mester i stafett for Sverige.

  Haag
  Foto: NISSE SCHMIDT / SCANPIX / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Paralympics: Langrenn, stafetter
Paralympics: Kjelkehockey Canada - USA, finale