FIS vurderer mix-stafett: – Frister ikke

LILLEHAMMER (NRK): FIS vurderer å innføre mix-stafett i langrenn. – Vi har nok øvelser, sier Finn-Hågen Krogh.

finn-hågen krogh

KRITISK TIL MIX-STAFETT: – Jeg synes langrenn har nok øvelser fra før av. Det skal ikke bli for mye å holde styr på heller, mener Finn-Hågen Krogh.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Leder i langrennskomiteen i FIS, Vegard Ulvang, forteller til NRK at øvelsen der man blander kjønnene, en såkalt mix-stafett, er oppe til diskusjon.

– På Lillehammer var det åtte nasjoner til start under kvinnestafetten, mens det var 14 nasjoner under herrestafetten. Med en mix-stafett med to herrer og to damer ville vi hatt minst 14-15 nasjoner til start, og det blir god underholdning, forklarer Ulvang.

– Vi har nok øvelser

Det er ingen hemmelighet at nordmenn har dominert i langrenn denne sesongen, både på herre- og damesiden.

Under søndagens herrestafett var pallen tapetsert i rødt, hvitt og blått med totalt 12 norske løpere på første-, andre- og tredjeplass. Det er nettopp det FIS vil unngå, og et av tiltakene kan være å innføre en øvelse som mix-stafett.

Finn-Hågen Krogh tok annenplassen med sitt lag på søndagens stafett. Han tror ikke innføring av mix-stafett vil gjøre at andre nasjoner får bedre vinnersjanser.

– Jeg er i utgangspunktet ikke for den typen øvelser. Vi har nok øvelser. Norge er sterke både på dame- og herresiden, og jeg tror ikke noen ander nasjoner ville komme noe nærmere vårt nivå av den grunn. De må rett og slett bare jobbe mer og bli bedre på ski, sier Krogh.

– Så du ville ikke byttet ut en av dagens øvelser?

– Nei takk. Det er ikke en øvelse som frister meg i alle fall.

Johaug Northug

PÅ LAG: Therese Johaug og Petter Northug vant den uhøytidlige mix-stafetten i Kirkebakken Grand Prix i 2014.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

En populær øvelse i skiskyting

Mix-stafett er på VM-programmet i både alpint, hopp og skiskyting, men har aldri vært relatert til langrenn. Øvelsen er spesielt populær i skiskyting, på tross av at det var en tendens til at man ikke toppet lagene i starten.

Niklas Dyrhaug gikk helt til topps med Norges førstelag på stafetten på Lillehammer. Han er positiv til å teste ut mix-stafett i langrenn, og forstår FIS-argument om det kan bidra til at flere nasjoner kjemper om pallplass.

– Nå har jo Norge gode utøvere fra begge kjønn, men det er klart at noen nasjoner ikke har like mange. Derfor tror jeg en mix-stafett kunne vært en spennende konkurranseform.

Om det vil være like prestisjefullt å ta et vm-gull på en mix-stafett som på en ren herrestafett, vet ikke Dyrhaug sikkert.

– Men det vil sikkert bli litt sånn som team-sprint i langrenn var i starten. Da var ikke øvelsen særlig attraktiv, men så kom den inn i varmen og ble kjempepopulær.

Vegard Ulvang kan fortelle at mix-stafett kan bli gjeldende allerede fra neste sesong.

– Det er noe som diskuteres fortløpende, men vi fatter ikke beslutninger før etter sesongen.

Siste nytt

 • Hovland avslutta forrykande

  Viktor Hovland avslutta med birdie og leiar nå PGA-turneringa i golf i Puerto Rico før søndagens avslutningsrunde. Hovland låg på delt leiarplass før laurdagens tredjerunde, men med godt spel la han alle konkurrentane bak seg. Han varta opp med heile åtte birdiar og kan nå ta sin aller fyrste siger på PGA-touren. Åtte slag under par på runda og totalt 18 slag under par i turneringa er fasiten etter endt spel laurdag.

  Viktor Hovland i Puerto Rico
  Foto: Kevin C. Cox / AFP
 • Real Madrid gjekk på smell

  Real Madrid rauk på eit surt 0-1 tap heime mot Levante laurdag kveld. 11 minutt før full tid blei Jose Luis Morales matchvinnar da han traff perfekt på volley frå spiss vinkel. Barcelona vann derimot 5-0 mot Eibar og har dermed tatt over serieleiinga og har to poeng ned til hovudstadslaget.

  Real Madrid tapte mot Levante
  Foto: Alberto Saiz / AP
 • Kristoff krasja med gutt etter mål

  Alexander Kristoff var uheldig og krasja med ein liten gut etter å ha passert målstreken i sykkelrittet Algarve rundt. Både Kristoff og guten blei lettare skada i uhellet som skjedde på veg ned etter målgang frå fjelletappen i Tavira. – Eg køyrde normalt, og plutseleg kom ein gut springande ut rett framfor meg, og da var det umogleg å unngå og krasje, seier Kristoff til TV 2.

  Alexander Kristoff
  Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal