Slik kan russiske utøvere likevel få delta i OL

WIEN/OSLO (NRK): IAAF har bestemt at russiske friidrettsutøvere ikke får delta i OL i Rio. Likevel kan noen av dem bli å se på startstreken under lekene.

VM FRIIDRETT

UTESTENGT: Noen russiske utøvere vil sannsynligvis få tillatelse til å stille i Rio-OL, men da under nøytralt flagg. Jelena Isinbajeva er i så fall trolig ikke en av dem.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Fredag kom dommen fra Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF): russiske friidrettsutøvere er fortsatt utestengt og får ikke delta i OL i Rio om under to måneder, på bakgrunn av en rekke dopingavsløringer.

I en pressemelding lørdag skriver Den internasjonale olympiske komité (IOC) at de respekterer avgjørelsen, og at de støtter IAAFs tydelig standpunkt mot doping.

Tirsdag skal IOC ta den endelige avgjørelsen for om de vil overstyre bestemmelsen. Visepresident, John Coates, tror også IOC sier «njet» til Russland.

– Vi vil vurdere å overstyre vedtaket, men det vil overraske meg veldig, veldig mye om vi gjøre det. Det er det internasjonale forbundets rett å suspendere nasjoner, og jeg tror ikke vi vil gå imot det i det hele tatt, sier han ifølge AP.

Dispensasjon

Om IOC skulle opprettholde suspensjonen, finnes likevel enda en mulighet for at enkelte russiske utøvere får lov å reise til Brasil for å konkurrere.

Det hvis de får dispensasjon fra IAAF til å stille som nøytrale, i stedet for å representere landet sitt. Dette gjelder blant annet varsleren Julia Stepanova, som IAAF anbefaler at får delta.

– Man skal ikke tenke at dette blir et stort antall. Vi har et styre, og de vil se på noen enkeltutøvere for å ta en avgjørelse om de møter betingelsene, og er i trygge og sikre systemer vi kan garantere for, sa IAAF-president Sebastian Coe på pressekonferansen.

Disse må i så fall ha trent utenlands, og kunne bevise at de er blitt testet regelmessig, opplyser IAAF.

– Noen rene utøvere vil bli straffet på grunn av dette, men vi er likevel klare på at Russland ikke har tilfredsstilt kravene til å få komme tilbake, sier Coe til NRK.

SPORT-DOPING/RUSSIA-IAAF

KLARE: IAAF-president Sebastian Coe, og leder for Russland-granskning, Rune Andersen var enige på gårsdagens pressekonferanse i Wien.

Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

Andersen fortsetter arbeidet

Norske Rune Andersen har ledet arbeidsgruppa som har gransket doping i russisk friidrett. Innstillingen om at suspensjonen burde opprettholdes, var klar. Han frykter det kan ta flere år å få fjerne dopingkulturen.

– Vi kan ikke si at noe er borte nå, for det er såpass dype røtter i forhold til korrupsjon og måter å lure systemet på, sier Andersen til NRK.

Nå skal han ta seg en liten ferie, før han og resten av arbeidsgruppa går tilbake til jobben i Russland.

– Vi skal fortsette arbeidet for å prøvde å få Russland til å oppfylle kravene IAAF har satt. Men for å endre en kultur må man først anerkjenne at det er en problem, og det har de faktisk ikke klart, forklarer Andersen.

Siste nytt

 • Historisk VM-oppgjør i Nord-Korea

  Det historiske oppgjøret mellom Nord-Korea og Sør-Korea endte målløst da landene tirsdag kjempet om tabelltopp i gruppe H i den asiatiske VM-kvalifiseringen.

  Det var det første nabooppgjøret siden 1990 som ble spilt i Nord-Koreas hovedstad Pyongyang.

  HgLLPguv4FQ
  Foto: AP
 • Nilsson skal trene med herrene

  Stina Nilsson reiser ikke til høydeopphold i Val Senales, men velger i stedet snøtrening i Idre. Der skal også det svenske herrelandslaget oppholde seg.

  Charlotte Kalla og de fleste andre svenske landslagskvinnene drar til høydesamling i Val Senales.

  29WcnHchnj0
  Foto: Fredrik Hagen
 • Ber fotballpresidenten gå av

  Den bulgarske statsministeren Bojko Borissov har bedt landets fotballpresident gå av etter mandagens skandalekamp mot England i Sofia, melder TV 2.

  – Fra i dag vil vi kutte alle bånd, inkludert økonomiske, til Det bulgarske fotballforbundet inntil Borislav Mihajlov trekker seg fra stillingen sin, sier sportsminister Krasen Kralev på vegne av statsminister Bojko Borissov, ifølge TV 2.

  – Vi tåler ikke slik oppførsel lenger, sier han. (NTB)

  Bulgaria England Euro 2020 Soccer
  Foto: Vadim Ghirda / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal