Slik «fikses» fotballkamper

«Kampfiksing» handler ikke bare om å manipulere resultatet i en kamp. Manipulasjonen omhandler alle deler av spillet.

Fotball

Ikke alle fotballspark er med god samvittighet.

– Det kan være utrolig vanskelig å oppdage hvis du ikke kan enormt mye om fotball, forteller sportskommentator i Dagbladet, Esten O. Sæther.

Etter flere kampfiksingsskandaler i europeisk fotball kan det se ut til at fenomenet også har nådd det norske divisjonssystemet.

Søndag ble førstedivisjonskampen mellom Ull/Kisa og HamKam utsatt etter at en navngitt Ull/Kisa spiller ble mistenkt for å ha satt penger på kampen.

Andredivisjonsoppgjøret mellom Østsiden og Follo den 24. juni, der Østsiden vant 4-3 etter å ha ligget under 3-0 til pause, er også under mistanke.

– Kamuflere hva de holder på med

Kampfiksing, altså å påvirke eller manipulere utfallet av en kamp, gjelder ikke nødvendigvis bare å forhåndsbestemme resultatet i kampen. For å fikse en kamp, må du nå spillerne som kan enkelt påvirke hvordan kampen utarter seg.

– Forsvarsspillere og keepere er veldig jo veldig viktige for resultatet, og de må kunne kamuflere hva de holder på med, sier Sæther.

– Men er det ikke veldig vanskelig å ”lage” et uhell?

– Noen spillere kan spille svært godt skuespill. Du må følge fotball veldig tett for å i det hele tatt se hva de gjør.

Video Intervju med Esten O. Sæther

Esten O. Sæther, sportskommentator i Dagbladet.

Foto: Nyhetsspiller

Sæther har selv prøvd å se etter tegn i opptak av en av de omtalte kampene, Stabæk-Sandefjord (3-1) i 2009.

Ifølge Dagens Næringsliv-artikkelen «Kampfikserne» står denne kampen på UEFAs lister over kamper som er under mistanke.

– Jeg visste at den kampen var under mistanke i en tysk rettsak, men jeg synes det var veldig vanskelig å se om det foregikk noe ureglementert, sier Esten O. Sæther.

– Kampene brukes som hvitvasking av penger som kommer fra andre steder i kriminelle organisasjoner. Hvis du bruker de svarte pengene på å spille på et resultat som allerede er forutbestemt, vil du jo få ut hvite penger på den andre side, forteller Sæter.

– Hvor er det kampfiksing typisk skjer?

– Kanskje vi må begynne å tenke at de skjer her i Norge også? Det har jo skjedd i resten av Europa, så hvorfor ikke her?

– Bestakk begge keeperne

Men det er ikke bare mål det går an å satse penger på.

– Det handler ikke bare om å slippe inn mål, du kan også sette penger på når for eksempel det blir frispark i kampen. Dermed må spillerne sørge for at nettopp det skjer, sier Gøran Skaalmo, journalist i Dagens Næringsliv og en av forfatterne bak ”Kampfikserne”.

– Alt handler om å rigge kampen slik at det er enklest mulig å vinne penger.

– Det ble spilt en kamp i Belgia hvor begge keepere var bestukket. Da handlet det om hvor mange mål som ble scoret i andre omgang, ikke bare hvem som vant, forteller Skaalmo.

- Vet ikke at de fikser

Andreas Selliaas har jobbet som spesialrådgiver i Idrettsforbundet og fulgt problematikken rundt kampfiksing i flere år.

Han tror norske spillere kan ha bedrevet kampfiksing uten å vite det selv. Han illustrerer følgende scenario:

– En 18-åring som spiller i en norsk tredjedivisjonsklubb har markert seg i en kamp, og en person kommer bort til ham etter kampen og forteller ham at han skal få 500 kroner om han lager tre frispark i neste kamp. - Lettjente penger, tenker 18-åringen, som tar imot pengene ettersom disse frisparkene ikke får noe å si for selve kamputfallet, og han føler ikke at han har gjort noe galt. Samtidig satses det en halv million kroner på at det nettopp blir så og så mange frispark på et bettingnettsted i Asia, sier Selliaas.

Asia-feber

Og nettopp Asia regnes som kampfiksingens fødested.

– Vi tror det startet i Asia, det er der vi så de første store tilfellene, forteller Sæther.

Asia har et svært frynsete fotballrykte, og det har vært flere store kampfiksing-skandaler i bl.a. i Kina og Sør-Korea de siste årene. Nylig ble flere spillere og ansatte i den kinesiske superligaen dømt til 10-årige fengselsstraffer for korrupsjon.

Den Sør-Koreanske K-ligaen opplevde en stor korrupsjonsskandale i 2011, da et nettverk mellom spillere, kriminelle og trenere ble rullet opp. Det har allerede kostet menneskeliv, da den Sørkoreanske spilleren Lee Kyung-hwan tok livet av seg etter å ha blitt utestengt på grunn av korrupsjon.

Opplevde italiensk kampfiksing

Kanskje den mest berømte skandalen de siste årene er Serie A og Serie B skandalen i Italia. I 2006 plukket det italienske politiet opp flere telefonsamtaler mellom managere og dommerorganisasjoner.

Store lag som Juventus, AC Milan, Fiorentina, Lazio og Reggina ble trukket inn i skandalen, og lagene ble anklaget for å ha håndplukket dommere som kunne påvirke resultatene

Fotballspilleren Bjarte Vatlestad spilte for klubben Rodengo Saiano i Italiensk D-serie i 2000. Der møtte han en korrupt fotballkultur som var langt unna hverdagen i Norge, forteller han til NRK.no.

– Jeg ble trukket til side og fortalt at vi ikke trengte flere poeng i dag, forteller Vatlestad.

Han fikk ikke spille da han nektet å jukse.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kampfiksing - italia

Bjarte Vatlestad (innfelt) spilte i 2000 i den italienske klubben Rodengo Saiano. Der ble han bedt om å jukse.

– Jeg spilte et kvarter i hver av de to første kampene jeg spilte, og scoret i begge oppgjørene. Da fikk jeg ikke spille på en måned, så det var tydelig at de var bekymret for noe.

Sportsnyheter

Magnus Carlsen

Her innser han Nepos giganttabbe – ny seier for Carlsen

Jan Nepomnjasjtsjij hadde et lite overtak. Men så kastet han bort alt. Nå skal det mye til for at Carlsen ikke tar sin femte VM-tittel.

Siste nytt

 • Mbappé scoret og tok Messi-rekord

  Kylian Mbappé scoret to mål i løpet av de første sju minuttene da PSG slo Club Brugge 4-1 på hjemmebane i siste omgang av gruppespillet i Champions League.

  Mbappé står dermed med 31 mål totalt i Champions League. Med sine 22 år og 352 dager er han den yngste som har passert 30 mål i turneringen.

  Lionel Messi, som tidligere var den yngste til å passere 30 mål som 23-åring, scoret PSGs tredje og fjerde mål.

  Erling Braut Haaland, som er 21 år gammel, står så langt med 21 mål i Champions League.

  PSG var klare for åttedelsfinalene allerede før kampen. I den andre kampen i gruppe A vant RB Leipzig 2-1 over Manchester City. Det engelske mesterlaget går likevel videre som gruppevinnere.

  Kylian Mbappe jubler
  Foto: FRANCK FIFE / AFP
 • Abelvik Rød mister håndball-EM

  Magnus Abelvik Rød blir ikke å se i håndball-EM i januar. Det ble klart da landslagssjef Christian Berge kunngjorde EM-troppen tirsdag.

  Det gjenstår kun en drøy måned til Norge skal spille EM i Slovakia og Ungarn. Turneringen avvikles i perioden 13. til 30. januar.

  Den kommer for tidlig for Abelvik Rød.

  Flensburg-Handewitt-profilen har slitt med en kneskade i lang tid, men gjorde comeback for sitt tyske klubblag forrige måned. Siden fikk han igjen kneproblemer og har vært gjennom et inngrep for å bli kvitt vedvarende smerter.

  Troppen:

  Keepere: Kristian Sæverås, Sander Drange Heieren,
  Torbjørn Sittrup Bergerud.

  Bakspillere: Vetle Eck Aga, Sander Sagosen, Sander A. Øverjordet, Erik Thorsteinsen Toft, Kent Robin Tønnesen, Gøran Søgard Johannessen, Christian O`Sullivan, Simen Holand Pettersen, Harald Reinkind, Christoffer Rambo.

  Kantspillere: Sebastian Barthold, Kristian Bjørnsen,
  Kevin Maagerø Gulliksen, Alexander C. Blonz.

  Linjespillere: Petter Øverby, Magnus Gullerud,
  Thomas Alfred Solstad.

  Håndball herrer: Gjensidige cup 2021
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Ikke tiltak for toppidretten

  – Toppidrett kan gjennomføres som normalt, skriver regjeringen i de nye nasjonale smitteverntiltakene.

  For voksne over 20 år som trener innendørs anbefaler regjeringen at det gjøres i grupper på inntil 20 personer. Det anbefales også at man holder 2 meter avstand ved høyintensiv trening.

  Det gis ikke konkrete anbefalinger om avstand og antall når barn og unge under 20 år trener og deltar på idrettsaktiviteter.

  For tilskuere på innendørs idrettsarrangementer må det være minst ett ledig sete mellom tilskuerne. Det gjelder ikke for personer i samme husstand.

Sendeplan

Kl. Program Kanal