«Kampfiksing» handler ikke bare om å manipulere resultatet i en kamp. Manipulasjonen omhandler alle deler av spillet.

Fotball

Ikke alle fotballspark er med god samvittighet.

– Det kan være utrolig vanskelig å oppdage hvis du ikke kan enormt mye om fotball, forteller sportskommentator i Dagbladet, Esten O. Sæther.

Etter flere kampfiksingsskandaler i europeisk fotball kan det se ut til at fenomenet også har nådd det norske divisjonssystemet.

Søndag ble førstedivisjonskampen mellom Ull/Kisa og HamKam utsatt etter at en navngitt Ull/Kisa spiller ble mistenkt for å ha satt penger på kampen.

Andredivisjonsoppgjøret mellom Østsiden og Follo den 24. juni, der Østsiden vant 4-3 etter å ha ligget under 3-0 til pause, er også under mistanke.

– Kamuflere hva de holder på med

Kampfiksing, altså å påvirke eller manipulere utfallet av en kamp, gjelder ikke nødvendigvis bare å forhåndsbestemme resultatet i kampen. For å fikse en kamp, må du nå spillerne som kan enkelt påvirke hvordan kampen utarter seg.

– Forsvarsspillere og keepere er veldig jo veldig viktige for resultatet, og de må kunne kamuflere hva de holder på med, sier Sæther.

– Men er det ikke veldig vanskelig å ”lage” et uhell?

– Noen spillere kan spille svært godt skuespill. Du må følge fotball veldig tett for å i det hele tatt se hva de gjør.

Video Intervju med Esten O. Sæther

Esten O. Sæther, sportskommentator i Dagbladet.

Sæther har selv prøvd å se etter tegn i opptak av en av de omtalte kampene, Stabæk-Sandefjord (3-1) i 2009.

Ifølge Dagens Næringsliv-artikkelen «Kampfikserne» står denne kampen på UEFAs lister over kamper som er under mistanke.

– Jeg visste at den kampen var under mistanke i en tysk rettsak, men jeg synes det var veldig vanskelig å se om det foregikk noe ureglementert, sier Esten O. Sæther.

– Kampene brukes som hvitvasking av penger som kommer fra andre steder i kriminelle organisasjoner. Hvis du bruker de svarte pengene på å spille på et resultat som allerede er forutbestemt, vil du jo få ut hvite penger på den andre side, forteller Sæter.

– Hvor er det kampfiksing typisk skjer?

– Kanskje vi må begynne å tenke at de skjer her i Norge også? Det har jo skjedd i resten av Europa, så hvorfor ikke her?

– Bestakk begge keeperne

Men det er ikke bare mål det går an å satse penger på.

– Det handler ikke bare om å slippe inn mål, du kan også sette penger på når for eksempel det blir frispark i kampen. Dermed må spillerne sørge for at nettopp det skjer, sier Gøran Skaalmo, journalist i Dagens Næringsliv og en av forfatterne bak ”Kampfikserne”.

– Alt handler om å rigge kampen slik at det er enklest mulig å vinne penger.

– Det ble spilt en kamp i Belgia hvor begge keepere var bestukket. Da handlet det om hvor mange mål som ble scoret i andre omgang, ikke bare hvem som vant, forteller Skaalmo.

- Vet ikke at de fikser

Andreas Selliaas har jobbet som spesialrådgiver i Idrettsforbundet og fulgt problematikken rundt kampfiksing i flere år.

Han tror norske spillere kan ha bedrevet kampfiksing uten å vite det selv. Han illustrerer følgende scenario:

– En 18-åring som spiller i en norsk tredjedivisjonsklubb har markert seg i en kamp, og en person kommer bort til ham etter kampen og forteller ham at han skal få 500 kroner om han lager tre frispark i neste kamp. - Lettjente penger, tenker 18-åringen, som tar imot pengene ettersom disse frisparkene ikke får noe å si for selve kamputfallet, og han føler ikke at han har gjort noe galt. Samtidig satses det en halv million kroner på at det nettopp blir så og så mange frispark på et bettingnettsted i Asia, sier Selliaas.

Asia-feber

Og nettopp Asia regnes som kampfiksingens fødested.

– Vi tror det startet i Asia, det er der vi så de første store tilfellene, forteller Sæther.

Asia har et svært frynsete fotballrykte, og det har vært flere store kampfiksing-skandaler i bl.a. i Kina og Sør-Korea de siste årene. Nylig ble flere spillere og ansatte i den kinesiske superligaen dømt til 10-årige fengselsstraffer for korrupsjon.

Den Sør-Koreanske K-ligaen opplevde en stor korrupsjonsskandale i 2011, da et nettverk mellom spillere, kriminelle og trenere ble rullet opp. Det har allerede kostet menneskeliv, da den Sørkoreanske spilleren Lee Kyung-hwan tok livet av seg etter å ha blitt utestengt på grunn av korrupsjon.

Opplevde italiensk kampfiksing

Kanskje den mest berømte skandalen de siste årene er Serie A og Serie B skandalen i Italia. I 2006 plukket det italienske politiet opp flere telefonsamtaler mellom managere og dommerorganisasjoner.

Store lag som Juventus, AC Milan, Fiorentina, Lazio og Reggina ble trukket inn i skandalen, og lagene ble anklaget for å ha håndplukket dommere som kunne påvirke resultatene

Fotballspilleren Bjarte Vatlestad spilte for klubben Rodengo Saiano i Italiensk D-serie i 2000. Der møtte han en korrupt fotballkultur som var langt unna hverdagen i Norge, forteller han til NRK.no.

– Jeg ble trukket til side og fortalt at vi ikke trengte flere poeng i dag, forteller Vatlestad.

Han fikk ikke spille da han nektet å jukse.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kampfiksing - italia

Bjarte Vatlestad (innfelt) spilte i 2000 i den italienske klubben Rodengo Saiano. Der ble han bedt om å jukse.

– Jeg spilte et kvarter i hver av de to første kampene jeg spilte, og scoret i begge oppgjørene. Da fikk jeg ikke spille på en måned, så det var tydelig at de var bekymret for noe.

• KBKs Max Williamsen ute resten av sesongen

Et avrevet korsbånd i venstre kne gjør at sesongen er over for Kristiansunds Max Williamsen.

Etter 15 minutter i onsdagens cupkamp på Reknesbanen, gikk KBKs høyreback i bakken etter en duell med en Træff-spiller, skriver Tidens Krav.

– Det er bare å forberede seg på det verste, sa 20-åringen til da han hinket inn i KBK-bussen for å reise hjem til Kristiansund en liten time etter kampslutt.

Etter MR-undersøkelse torsdag kom bekreftelsen på at 20-åringen ikke kan spille mer fotball denne sesongen. (NTB)

Eliteserien i fotball 2024: Kristiansund - KFUM Oslo (1-1)
  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

– Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

– Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

– Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

(NTB)

Bpk8eLb85F0
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

– Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

– Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

– Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

– Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)