– Jeg bare gråt og gråt og gråt

Når en skihopper kaster seg utfor en hoppbakke, står det ofte en nervøs mor på sletta. Ekstra ille har det vært for Tone Hilde. Alle tre sønnene ble skihoppere.

Tone og Tom Hilde

Tone Hilde er mor til Norges beste skihopper Tom Hilde. Selv om hun har fulgt han i alle verdens hoppbakker i omtrent 20 år er hun like nervøs hver gang sønnen hopper.

Foto: Anders Rove Bentsen/Petr Josek / NRK/Reuters

Da Tom Hilde falt i Holmenkollen på torsdag, holdt hele stadion pusten. Men det var én som var enda mer nervøs enn alle de andre: Tone Hilde.

– Jeg forsøkte å få gutta til å starte med alpint, men det gikk ikke. De skulle hoppe, sier Tone Hilde, moren til Norges beste hopper denne sesongen.

Tom fulgte i fotsporene til storebror Terje. Lillebror Truls ville heller ikke være dårligere, og dermed hadde mor Hilde plutselig tre sønner å bekymre seg for.

Hun innrømmer lett at hun ikke likte dette, og selv etter over 20 år i hoppbakken er hun fortsatt nervøs når Tom setter utfor.

– Jeg er alltid nervøs. Det har jeg vært helt siden gutta startet å hoppe i Holmenbakken som seks- sjuåringer.

 • Vile du latt barna dine hoppe 200 meter? Diskutér nederst i saken!

Da Tom Hilde som 18-åring debuterte i verdenscupen i et skiflygingsrenn i Planica var Tone med. Hun glemmer det aldri.

– Det var helt forferdelig. Det verste jeg har vært med på. Jeg bare gråt og gråt og gråt. Både før han hoppet, mens han hoppet og etterpå.

(Les videre under bildet!)

Tom Hilde (i midten)

Her en åtter år gammel utgave av Tom Hilde (midten) sammen med storebror Terje (t.h.) og lillebror Truls (t.v.) med premier etter et hopprenn i Vikersund.

Foto: Privat

– Veldig lei meg

En annen hoppmor, Bente-Lill Romøren (mor til Bjørn Einar), har i motsetning til Tone Hilde klart å slå seg til ro med at sønnen lever av å kaste seg utfor hoppbakker.

– Jeg er ikke like redd som Tone Hilde, men jeg er nervøs når det gjelder resultater. Om Bjørn Einar klarer å gjøre det bra, sier Bente-Lill.

Det var derfor ekstra tøft å være mor da Romøren ble vraket til VM-konkurransen i Holmenkollen .

– Jeg ble veldig lei meg og skuffet da Bjørn Einar ikke ble tatt ut på laget, sier mor Romøren.

Romøren hoppet med gips

Hun har fulgt hoppmiljøet på nært hold i mange år, blant annet som nestleder i hoppkomiteen i Norges Skiforbund i 11 år. Selv om hun ikke har vært ordentlig redd for sønnen, glemmer hun ikke en dag på Lillehammer for 17 år siden.

Bjørn Einar hadde brukket begge armene, men var lovet å få hoppe i Holmenkollbakken. Til den da 12 år gamle guttens store skuffelse var hoppbakken stengt for sesongen, men hoppe i en stor bakke skulle han. Da bar det til Lysgårdsbakkene på Lillehammer i stedet.

– Jeg sto og så han hoppe i 120-metersbakken med begge armene i gips. Det gikk bra både for Bjørn Einar og meg, sier mor Romøren om opplevelsen en del mødre nok er glad de slipper å oppleve.

I hvert fall Tone Hilde.

Video Hilde falt i 1. omgang

Se Tom Hildes fall i første omgang av hopprennet i Holmenkollen.

Siste nytt

 • Slovenia-sjef fikk sparken

  Slovenias landslagssjef Tomaz Kavcic har fått sparken. Laget, som tapte for Norge i nasjonsligaen lørdag, har bare tatt ett poeng i gruppa – til tross for at de var i øverste seedingsnivå i gruppe C-divisjonen. Norge møter Slovenia borte i november.

  SOCCER-UEFA-NATIONS-SVN-CYP/
  Foto: BORUT ZIVULOVIC / Reuters
 • Mål for Hegerberg og Graham Hansen

  Caroline Graham Hansen bidro med mål og assist da Wolfsburg knuste Atlético Madrid hele 4-0 i mesterligaen fotball onsdag. Også Ada Hegerberg bidro foran mål for sin klubb Lyon, da hun scoret det tredje i 4-0-seieren borte mot Ajax.

  Graham Hansen
  Foto: VALENTYN OGIRENKO / Reuters
 • Bare uavgjort for LSK

  Det så lovende ut for LSK Kvinner da Guro Reiten banket inn ledelsen for hjemmelaget etter 30 minutter mot Brøndby i åttendedelsfinalen i mesterligaen torsdag. Men danskenes Emilie Henriksen sikret 1–1. LSK må dermed vinne returen neste uke.

  LSK Kvinner
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag