Hopp til innhold

– Jeg bare gråt og gråt og gråt

Når en skihopper kaster seg utfor en hoppbakke, står det ofte en nervøs mor på sletta. Ekstra ille har det vært for Tone Hilde. Alle tre sønnene ble skihoppere.

Tone og Tom Hilde

Tone Hilde er mor til Norges beste skihopper Tom Hilde. Selv om hun har fulgt han i alle verdens hoppbakker i omtrent 20 år er hun like nervøs hver gang sønnen hopper.

Foto: Anders Rove Bentsen/Petr Josek / NRK/Reuters

Da Tom Hilde falt i Holmenkollen på torsdag, holdt hele stadion pusten. Men det var én som var enda mer nervøs enn alle de andre: Tone Hilde.

– Jeg forsøkte å få gutta til å starte med alpint, men det gikk ikke. De skulle hoppe, sier Tone Hilde, moren til Norges beste hopper denne sesongen.

Tom fulgte i fotsporene til storebror Terje. Lillebror Truls ville heller ikke være dårligere, og dermed hadde mor Hilde plutselig tre sønner å bekymre seg for.

Hun innrømmer lett at hun ikke likte dette, og selv etter over 20 år i hoppbakken er hun fortsatt nervøs når Tom setter utfor.

– Jeg er alltid nervøs. Det har jeg vært helt siden gutta startet å hoppe i Holmenbakken som seks- sjuåringer.

 • Vile du latt barna dine hoppe 200 meter? Diskutér nederst i saken!

Da Tom Hilde som 18-åring debuterte i verdenscupen i et skiflygingsrenn i Planica var Tone med. Hun glemmer det aldri.

– Det var helt forferdelig. Det verste jeg har vært med på. Jeg bare gråt og gråt og gråt. Både før han hoppet, mens han hoppet og etterpå.

(Les videre under bildet!)

Tom Hilde (i midten)

Her en åtter år gammel utgave av Tom Hilde (midten) sammen med storebror Terje (t.h.) og lillebror Truls (t.v.) med premier etter et hopprenn i Vikersund.

Foto: Privat

– Veldig lei meg

En annen hoppmor, Bente-Lill Romøren (mor til Bjørn Einar), har i motsetning til Tone Hilde klart å slå seg til ro med at sønnen lever av å kaste seg utfor hoppbakker.

– Jeg er ikke like redd som Tone Hilde, men jeg er nervøs når det gjelder resultater. Om Bjørn Einar klarer å gjøre det bra, sier Bente-Lill.

Det var derfor ekstra tøft å være mor da Romøren ble vraket til VM-konkurransen i Holmenkollen .

– Jeg ble veldig lei meg og skuffet da Bjørn Einar ikke ble tatt ut på laget, sier mor Romøren.

Romøren hoppet med gips

Hun har fulgt hoppmiljøet på nært hold i mange år, blant annet som nestleder i hoppkomiteen i Norges Skiforbund i 11 år. Selv om hun ikke har vært ordentlig redd for sønnen, glemmer hun ikke en dag på Lillehammer for 17 år siden.

Bjørn Einar hadde brukket begge armene, men var lovet å få hoppe i Holmenkollbakken. Til den da 12 år gamle guttens store skuffelse var hoppbakken stengt for sesongen, men hoppe i en stor bakke skulle han. Da bar det til Lysgårdsbakkene på Lillehammer i stedet.

– Jeg sto og så han hoppe i 120-metersbakken med begge armene i gips. Det gikk bra både for Bjørn Einar og meg, sier mor Romøren om opplevelsen en del mødre nok er glad de slipper å oppleve.

I hvert fall Tone Hilde.

Video Hilde falt i 1. omgang

Se Tom Hildes fall i første omgang av hopprennet i Holmenkollen.

Sportsnyheter

Britain Soccer Premier League, Erling Braut Haaland

Haaland fikk kjeft etter superdebuten: – Pass på språket

Presset var enormt, men Erling Braut Haaland (22) fikk en drømmedebut for Manchester City. Etterpå ble han irrettesatt for banning.

Siste nytt

 • Stengel glitret i Godset-opptur – problemene fortsetter for Sarpsborg

  Tidligere Vålerenga-spiller Herman Stengel hentet fram tryllestaven og leverte både mål og to målgivende da Strømsgodset slo Sarpsborg 3–1 i Eliteserien søndag.

  – Det er Godset-identitet fra start til mål. Et aggressivt hjemmelag som går ut i hundre og maler på. Jeg synes vi spiller den fotballen vi ønsker å spille, og i dag er alle mann på plass. Jeg synes vi har hatt litt marginer imot i det siste, men vi har fortsatt å jobbe, sa Godset-trener Håkon Wibe-Lund til Discovery etter søndagens seier.

  Med 3–1 til hjemmelaget røk Sarpsborg på sitt femte strake tap i Eliteserien, mens Strømsgodset fikk en etterlengtet trepoenger etter to poeng på de siste fire seriekampene.

  Strømsgodset klatrer med det til en foreløpig 6.-plass på tabellen, men drammenserne kan bli passert av Vålerenga senere søndag. Sarpsborg har på sin side nå bare ett poeng ned til Tromsø på kvalifiseringsplass.

  Eliteserien i fotball 2022: Strømsgodset - Sarpsborg 08
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Haugesund klatret opp fra nedrykksplass

  Haugesund tok seg forbi Tromsø og HamKam til 13.-plass med 3-1-seieren over Jerv i Eliteserien søndag. Jerv er på nedrykksplass.

  Haugesund har 19 poeng, HamKam har 18 etter at begge lagene har spilt 17 kamper. Tromsø ligger på kvalifiseringsplassen også med 18 poeng.

  Haugesund styrte det meste av det som skjedde i 1. omgang og burde strengt tatt hatt en større ledelse. Alexander Søderlund, Mads Sande, Nije og Alioune Ndour hadde alle sine muligheter.

  Innbytter Felix Schröter gjorde kampen spennende da han reduserte til 1-2 med 13 minutter igjen av kampen. Tyskeren har nå scoret fem mål for Jerv, men har bare startet tre av kampene.

  Martin Samuelsen satte 3-1 etter at gjestene hadde satset alt framover i jakten på en utligning.

  Eliteserien fotball 2022: FK Haugesund-Jerv
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB
 • Sjansesløseri av Viking – spilte uavgjort mot Sandefjord

  Viking sløste voldsomt med sjansene da de spilte 2-2 borte mot Sandefjord søndag, og siddisene sakker akterut i medaljekampen i Eliteserien i fotball.

  Sandefjord gikk til pause med 2-0 etter mål fra Mohamed Ofkir og Youssef Chaib, men Viking kom ut i andre omgang som et langt bedre lag og reddet ett poeng søndag.

  Også Mai Traore brant en stor mulighet alene med hjemmelagets Hugo Keto, og bortesupporterne måtte vente en drøy time før Kabran gjorde opp for seg ved å redusere for Viking. Like før slutt satt omsider også utligningen ved Herman Haugen. To minutter før full tid kunne snuoperasjonen vært fullbyrdet, men tverrliggeren sto i veien.

  Tross en solid opphenting fortsetter Viking å slite hjemme i Eliteserien. Forrige gang rogalendingene var i aksjon i hjemlig serie røk de på et 4-2-tap borte mot Vålerenga. Siddisene har nå fem poeng opp til Bodø/Glimt på 3.-plass med én kamp mer spilt.

  Eliteserien 2022: Sandefjord - Viking
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste