Hopp til innhold

Northug sjokkerte NRK-ekspert: – Det skal ikke være mulig

Petter Northug (37), som egentlig har lagt opp, tok seg helt til finalen i sprinten i Toppidrettsveka. En konkurranse han hadde bestemt seg for å stå over. Men i finalen vant lillebror.

Petter Northug Toppidrettsveka Aure

POPULÆR: Mange hadde møtt opp for å se sprinten i Aure. Etter finalen ville alle ha en bit av Petter Northug.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Langrennsveteran Petter Northug var så utslitt etter gårsdagens langløp i Toppidrettsveka, at han ikke hadde tenkt å gå dagens sprint.

Men da far og lillebror skulle kjøre til Aure klokka 13.30 i dag, ombestemte han seg.

– Jeg kjeda meg og gadd ikke å være alene i Trondheim i dag. Og når Even og pappa skulle kjøre innover til Aure, tenkte jeg at vi måtte få litt familietid og at jeg skulle bli med som support, forteller Northug til NRK.

Og det gjorde han lurt i. For han sjokkerte alle, utenom seg selv, gang, på gang, på gang.

– Når «farsan» sier at jeg ryker, så går jeg som regel videre, sa han etter fjerdeplassen i prologen.

– Jeg tror det muskulære minnet mitt husker litt, legger 37-åringen til.

petter northug. 54 km. toppidrettsveka

SLITEN: Etter langløpet på 54 kilometer i går var Petter Northug utslitt. Han endte på 43.-plass.

Foto: NTB

– Dette er en sensasjon

Lillebror Even Northug ble sjokkert over storebrors prestasjon i prologen:

– Ja, jeg skal innrømme det. Jeg husker på slutten av karrieren var han mellom nummer 25 og 30 hver eneste prolog. Og i dag så banker han inn til fjerdeplass. Jeg satt på venterommet og det gikk et sukk gjennom hele rommet. «Hva faen skjedde nå?». Jeg visste at han var ute å gikk, men det var sjokkerende.

– Mot alle odds ble han nummer fire i prologen. Han gikk fortere i prologen i dag enn det han gjorde i sine glansdager, sier NRKs kommentator Torger Bjørn.

Men det stoppet ikke der. For Northug vant sitt heat, og tok seg til semifinale.

Hva tenkte du på runden?

– Jeg tenkte vel at jeg er en idiot som går her. Men det er seigt og tungt. Det er så lenge siden jeg har gjort det her, så det føles som jeg er et museum.

Men 37-åringen er ikke klar for å utstoppes helt ennå. Han hadde mer krutt på lager i semifinalen, hvor han lå på skuddhold frem til oppløpet hvor han fant tilbake til gamle takter og vant.

– Skal Petter Northug ta seg til en finale? Dette er en sensasjon. Det skal ikke være mulig. Det bor ett eller annet i han som ingen andre langrennsløpere har, sa Torgeir Bjørn.

– Torgeir er en klok mann, så jeg er enig i at det ikke skal være mulig. Det er mye diesel i den gamle skrotten her, sa Northug etter målgang.

Du er sjokkert selv, eller?

– Nei, svarer stjernen kontant.

Even og Petter Northug før finalen

BRØDRENE NORTHUG: Både Even (til venstre) og Petter (til høyre) tok seg til finalen.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Nå må Klæbo komme seg på jobb

– På ett eller annet tidspunkt sier det stopp. Jeg ser at han går all inn. Men jeg vil hvert fall påstå at Even kommer til å slå han, sa pappa Northug til NRK før semifinalene.

Men begge brødrene Northug tok seg til finalen, og der fikk pappa Northug til slutt rett.

For der trakk Even Northug det lengste strået og vant sprinten foran Pål Trøan Aune og svenske Alvar Myhlback. Petter Northug gikk tom for drivstoff og ble nummer seks.

– Det gikk styggfort og i bunn av bakken her sa det stopp, sier storebror etter finalen. Han synes det er helt greit å bli slått av lillebror:

– Jeg trener ikke på det her. Hvis han ikke slår meg her bør han legge opp og begynne med noe annet, påpeker han.

Even Northug innrømmer at han hadde litt å bevise:

– Jeg kjente på presset når han leverer en kjempeprolog og fader meg kommer videre og videre. Jeg er sprinter og må ta han der. Det måtte jeg ha levd med i lang, lang tid.

Men etter løpet var det legenden Petter Northug alle ville ha en bit av.

fornøyde etter bilde med petter northug

FORNØYDE FANS: Disse jentene var i den syvende himmel etter å ha fått bilde med Northug.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Nå må Klæbo komme seg på jobb. Det her orker ikke jeg lenger, ler Northug. Klæbo gikk ikke dagens sprint.

På kvinnesiden ble det, ikke overraskende, dobbelt svensk. Maja Dahlqvist vant foran landskvinne Johanna Hagström. Hedda Østberg Amundsen sikret norsk tredjeplass.

even n

VANT: Even Northug vant til slutt sprinten.

Foto: NTB

Sportsnyheter

Norge vant høy­dramatisk stafett etter svensk sprekk: – Stakkars Sverige

Da det svenske hjemmehåpet kollapset på siste skyting, stakk et ferskt norsk lag vare på muligheten og klinket til med seier i Östersund.

Siste nytt

 • Aalesund-spiller brakk beinet på trening

  Aalesund-talentet Henrik Melland (18) var uheldig på onsdagens trening og pådro seg et beinbrudd.

  Det bekrefter Aalesund på sin nettside.

  «Det går etter forholdene bra med Henrik, og han vil bli operert i løpet av dagen», heter det i pressemeldingen.

  Beinbruddet skal ha kommet etter en duell på onsdagens treningsøkt.

  Midtbanespilleren har notert seg i 19 eliteseriekamper og 20 cupoppgjør for Aalesund denne sesongen. (NTB)

  Henrik Melland
  Foto: NTB
 • Varslingssak i Skiforbundet: – Hendelser som bryter med Skiforbundets etiske regler

  Tidligere landslagssmører, Frode Pedersen, varslet i sommer om påståtte kritikkverdige forhold. Pedersen har blant annet jobbet tett med Johannes Høsflot Klæbo tidligere.

  Nå er Norges Skiforbund ferdig med behandlingen av saken.

  «Konklusjonen er at det ikke har forekommet lovbrudd, men at enkeltstående hendelser bryter med Skiforbundets etiske regler», skriver Skiforbundet i en pressemelding.

  Skiforbundet engasjerte advokat Per Ragnar Bronken fra Elden Advokatfirma i arbeidet med saken, og advokatfirmaet har nå utarbeidet en rapport.

  – Det er vår vurdering at de kritikkverdige forholdene som er fremhevet av varsler, ikke utgjør lovbrudd etter norsk rett. Videre er det ingenting som tyder på at varsler har blitt utsatt for gjengjeldelse etter arbeidsmiljøloven på noe tidspunkt, sier advokat Bronken.

  Skiforbundet skriver videre i pressemeldingen at Bronken imidlertid vurderer «at det er klart at noen av de enkeltstående hendelsene som det er varslet om, er å anse som «utilbørlig opptreden» etter NSFs «etiske retningslinjer for skiidretten»».

  – Selv om varslingssaken er avsluttet, er det fremkommet kunnskap gjennom behandling av varselet som vil være viktig for oss fremover. Det gjelder både hvordan håndtere negative hendelser i arbeidsmiljøet for dem som jobber ute i felt, men også våre rutiner for behandling av varslingssaker, sier generalsekretær Arne Baumann i Norges Skiforbund.

  Frode Pedersen
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Ingebrigtsen utsatt for tyveri: – Tragikomisk hvor mye dritt det er nå

  I en oppdatering på sosiale medier onsdag kveld, delte Live Børkja Ingebrigtsen at hun hadde blitt frastjålet flere eiendeler fra huset. Henrik Børkja Ingebrigtsen var ikke til stede, da han for tiden er på treningsleir i Sierra Nevada.

  Ifølge Ingebrigtsen skal det ha skjedd mens hun lagde mat, samtidig som det var barn som lekte i et rom like ved inngangspartiet.

  – Jeg har akkurat hatt besøk av politiet, for vi har hatt tyv i gangen her nå, mens jeg var hjemme, sa Ingebrigtsen i en video på Snapchat.

  Hun fortalte at hun hørte at det gikk i ytterdøra nede og at hun hørte en lyd. Da hun skulle kjøre til turntrening, så hun at døra sto åpen. Samtidig så hun at en veske, med bilnøkler, og en pose, med en skinnjakke oppi, var borte.

  – Jeg tror ikke vedkommende kan følge meg på sosiale medier, for jeg har hatt et par drittdager. Ikke kom her og stjel fra meg i tillegg. Fy faen altså, sa Ingebrigtsen, og fortsatte:

  – Det er tragikomisk hvor mye dritt det er nå. Fy søren, nå gidder jeg ikke mer.

  NRK har ikke lyktes med å få en kommentar fra Ingebrigtsen-paret.

  Henrik og Liva Ingebrigtsen
  Foto: TV 2

Sendeplan

Kl. Program Kanal