Hopp til innhold

Northug sjokkerte NRK-ekspert: – Det skal ikke være mulig

Petter Northug (37), som egentlig har lagt opp, tok seg helt til finalen i sprinten i Toppidrettsveka. En konkurranse han hadde bestemt seg for å stå over. Men i finalen vant lillebror.

Petter Northug Toppidrettsveka Aure

POPULÆR: Mange hadde møtt opp for å se sprinten i Aure. Etter finalen ville alle ha en bit av Petter Northug.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Langrennsveteran Petter Northug var så utslitt etter gårsdagens langløp i Toppidrettsveka, at han ikke hadde tenkt å gå dagens sprint.

Men da far og lillebror skulle kjøre til Aure klokka 13.30 i dag, ombestemte han seg.

– Jeg kjeda meg og gadd ikke å være alene i Trondheim i dag. Og når Even og pappa skulle kjøre innover til Aure, tenkte jeg at vi måtte få litt familietid og at jeg skulle bli med som support, forteller Northug til NRK.

Og det gjorde han lurt i. For han sjokkerte alle, utenom seg selv, gang, på gang, på gang.

– Når «farsan» sier at jeg ryker, så går jeg som regel videre, sa han etter fjerdeplassen i prologen.

– Jeg tror det muskulære minnet mitt husker litt, legger 37-åringen til.

petter northug. 54 km. toppidrettsveka

SLITEN: Etter langløpet på 54 kilometer i går var Petter Northug utslitt. Han endte på 43.-plass.

Foto: NTB

– Dette er en sensasjon

Lillebror Even Northug ble sjokkert over storebrors prestasjon i prologen:

– Ja, jeg skal innrømme det. Jeg husker på slutten av karrieren var han mellom nummer 25 og 30 hver eneste prolog. Og i dag så banker han inn til fjerdeplass. Jeg satt på venterommet og det gikk et sukk gjennom hele rommet. «Hva faen skjedde nå?». Jeg visste at han var ute å gikk, men det var sjokkerende.

– Mot alle odds ble han nummer fire i prologen. Han gikk fortere i prologen i dag enn det han gjorde i sine glansdager, sier NRKs kommentator Torger Bjørn.

Men det stoppet ikke der. For Northug vant sitt heat, og tok seg til semifinale.

Hva tenkte du på runden?

– Jeg tenkte vel at jeg er en idiot som går her. Men det er seigt og tungt. Det er så lenge siden jeg har gjort det her, så det føles som jeg er et museum.

Men 37-åringen er ikke klar for å utstoppes helt ennå. Han hadde mer krutt på lager i semifinalen, hvor han lå på skuddhold frem til oppløpet hvor han fant tilbake til gamle takter og vant.

– Skal Petter Northug ta seg til en finale? Dette er en sensasjon. Det skal ikke være mulig. Det bor ett eller annet i han som ingen andre langrennsløpere har, sa Torgeir Bjørn.

– Torgeir er en klok mann, så jeg er enig i at det ikke skal være mulig. Det er mye diesel i den gamle skrotten her, sa Northug etter målgang.

Du er sjokkert selv, eller?

– Nei, svarer stjernen kontant.

Even og Petter Northug før finalen

BRØDRENE NORTHUG: Både Even (til venstre) og Petter (til høyre) tok seg til finalen.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Nå må Klæbo komme seg på jobb

– På ett eller annet tidspunkt sier det stopp. Jeg ser at han går all inn. Men jeg vil hvert fall påstå at Even kommer til å slå han, sa pappa Northug til NRK før semifinalene.

Men begge brødrene Northug tok seg til finalen, og der fikk pappa Northug til slutt rett.

For der trakk Even Northug det lengste strået og vant sprinten foran Pål Trøan Aune og svenske Alvar Myhlback. Petter Northug gikk tom for drivstoff og ble nummer seks.

– Det gikk styggfort og i bunn av bakken her sa det stopp, sier storebror etter finalen. Han synes det er helt greit å bli slått av lillebror:

– Jeg trener ikke på det her. Hvis han ikke slår meg her bør han legge opp og begynne med noe annet, påpeker han.

Even Northug innrømmer at han hadde litt å bevise:

– Jeg kjente på presset når han leverer en kjempeprolog og fader meg kommer videre og videre. Jeg er sprinter og må ta han der. Det måtte jeg ha levd med i lang, lang tid.

Men etter løpet var det legenden Petter Northug alle ville ha en bit av.

fornøyde etter bilde med petter northug

FORNØYDE FANS: Disse jentene var i den syvende himmel etter å ha fått bilde med Northug.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Nå må Klæbo komme seg på jobb. Det her orker ikke jeg lenger, ler Northug. Klæbo gikk ikke dagens sprint.

På kvinnesiden ble det, ikke overraskende, dobbelt svensk. Maja Dahlqvist vant foran landskvinne Johanna Hagström. Hedda Østberg Amundsen sikret norsk tredjeplass.

even n

VANT: Even Northug vant til slutt sprinten.

Foto: NTB

Sportsnyheter

Narve Gilje Nordås og Per Svela hentes av Gjert Ingebrigtsen etter løpet i Huelva

Nordås hentet av Gjert Ingebrigtsen etter seieren: – En trist sak for alle parter

Narve Gilje Nordås sier han kan fortsette trenersamarbeidet med Gjert Ingebrigtsen selv om det har blitt ut tiltale mot treneren. Tirsdag kveld forlot de stadion sammen.

Siste nytt

  • Astrid Uhrenholdt Jacobsen venter sitt første barn

    Astrid Uhrenholdt Jacobsen (37) avslører på Instagram at hun er gravid. På flere bilder viser hun synlig fram babymagen.

    «Vi utvider flokken», skriver den tidligere langrennsstjernen i innlegget.

    Hun har lagt ved flere bilder der hun er ute på tur med kjæresten Ingeborg Djupnes. På det ene peker samboeren mot Jacobsens voksende mage.

    Under innlegget strømmer gratulasjonene inn. Den tidligere golfstjernen Suzann Pettersen er blant dem som har sendt sine lykkønskninger.

    Jacobsen slo gjennom for fullt med VM-gullet i sprint i Sapporo i 2007. Bare uker tidligere hadde hun tatt sin første pallplass i verdenscupen. Det skjedde i sprint i Otepää i Estland.

    Hennes siste verdenscuprenn ble på hjemmebane i Holmenkollen i mars 2020.

    I 2018 var hun med på det norske laget som tok OL-gull i stafett i Pyeongchang. To stafettgull har det også blitt i VM-sammenheng.

    Individuelt har hun to VM-sølv og fem VM-bronser på merittlisten. Jacobsen har også vært på pallen i verdenscupen 56 ganger.

    Etter den aktive karrieren har Jacobsen vært langrennsekspert for NRK og sittet som leder av utøverkomiteen i Norges idrettsforbund. (NTB)

    Astrid Uhrenholdt Jacobsen
    Foto: Terje Bendiksby / NTB
  • Red Bull bekrefter: Newey forlater laget

    Det skriver Formel 1-laget på sine nettsider.

    Adrian Newey er sjeftekniker på laget, og er av mange regnet som hjernen bak en av de mest dominante bilene i Formel 1-historien.

    Red Bull har knust resten av Formel 1-sirkuset de siste sesongene, og er på vei til å vinne både førermesterskapet og kontruktørmesterskapet denne sesongen også. Newey har vært i Red Bull i nesten 20 år.

    – Hans visjon og briljans har hjulpet oss til 13 titler på 20 sesonger, sier Red Bull-sjef Christian Horner.

    Flere medier, blant annet BBC og tyske AMuS meldte i forrige uke at Newey slutter i Formel 1-laget grunnet misnøye med håndteringen av trakassering-anklagene mot Christian Horner.

    Horner ble tidligere i år anklaget av en kvinnelig kollega, men etter en ekstern etterforskning fikk briten fortsette som Red Bull-sjef.

    Bahrain Grand Prix
    Foto: Hamad I Mohammed / Reuters
  • Elverum klar for sluttspillfinale i håndball

    Elverum tok seg videre til finalen i sluttspillet i håndball etter at de vant 41-30 borte mot Arendal tirsdag kveld.

    Elverum møter Kolstad, som slo ut Drammen i sine semifinalekamper med 2-0. Første finalekamp i best av tre spilles mellom de to lagene 22. mai i Trondheim.

Sendeplan

Kl. Program Kanal