NRK Meny
Normal

Skogstad om foreløpig astmarapport: – Vi er overhodet ikke friskmeldt

Den foreløpig astmarapporten viser ingen grove feil ved hvordan de norske løperne medisineres. Men Norges Skiforbund er tydelig på at de har mye å jobbe med.

Foreløpig rapport om medisinbruk i norsk langrenn

SE VIDEO: Torbjørn Skogstad, leder for Skiforbundets langrennskomite, sier den foreløpige rapporten viser ingen grove feil.

Det kommer frem på en pressekonferanse på Beitostølen onsdag.

Da Torbjørn Skogstad, leder for Skiforbundets langrennskomite, møtte pressen, var han svært tydelig på at det internasjonale ekspertutvalget ikke er ferdig med arbeidet sitt.

Den foreløpige rapporten er imidlertid positiv.

– Vi er overhodet ikke friskmeldt. Det kan fortsatt være ting som dukker opp underveis, men vi er selvfølgelig glad for at utvalget ikke har avdekket noe som er alvorlig, sier Skogstad og påpeker:

– Jeg kjenner ikke til hva de ellers har funnet ut i arbeidet.

Norges Skiforbund fikk beskjeden etter én måneds gransking.

Heftig astmadebatt

Astmamedisinbruken til det norske langrennslandslaget har de siste ukene fått massiv omtale i norske og utenlandske medier etter Sundby-saken og etter at det ble kjent at «friske» utøvere har fått astmamedisin.

NRK har blant annet avslørt at norske juniorløpere uten astmadiagnose fikk astmamedisin gjennom forstøverapparat under junior-VM i februar.

Etter Sundby-saken satte Skiforbundets langrennskomité ned en internasjonal ekspertgruppe som over en lengre periode skal gå gjennom den norske medisineringen i langrenn.

Vidar Løfshus og Thorbjørn Skogstad

Vidar Løfshus, landslagssjef, og Torbjør Skogstad, leder langrennskomiteen, møtte pressen på Beitostølen.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Tok kontakt med utvalget

Skogstad forteller at forbundet valgte å ta kontakt med astmautvalget da dopingsaken med Therese Johaug slo ned som en bombe i oktober.

– Vi følte da at det var riktig å ta en dialog med utvalget slik at vi sikret oss hvis det oppstod ting underveis som var så alvorlig at det var behov for å foreta tiltak. Vi skulle altså få beskjed om det, men per i går har ikke vi fått denne beskjeden, sier Skogstad.

Granskingskommisjonens endelige rapport kommer trolig i januar.

Utvalget ledes av Katharina Rise, som er fungerende avdelingsleder ved Oslo statsadvokatembeter. De øvrige medlemmene er Kjell Larsson (professor), Lars Pedersen (overlege), Katja Mjøsund (lege) og Reidun Førde (lege og professor).

Utvalget består av personer tilknyttet antidopingorganisasjoner og med luftveisekspertise. Medlemmene er fra Finland, Danmark, Sverige og Norge.

Siste nytt

 • Jarstein skadd før kamp

  Rune Almenning Jarstein skadet seg på oppvarmingen før fredagens Hertha Berlin-kamp, melder NTB. han kunne ikke vokte buret da hovedstadslaget spilte 1–1 mot Borussia Dortmund.

  Per Ciljan Skjelbred spilte hele kampen.

  Rune Almenning Jarstein
  Foto: Axel Schmidt / Reuters
 • Andreplass på Pedersen

  Sverre Lunde Pedersen ble nummer to på 1500-meteren i Erfurt fredag. Han gikk inn til 1,45,76, og var 43 hundredeler bak russiske Denis Juskov, som vant.

  Sindre Henriksen og Allan Dahl Johansson ble henholdsvis nummer fem og seks på distansen.

  World cup skøyter i Stavanger.
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
 • To poeng for Danmark

  Lasse Svan scoret 11 mål da Danmark slo Slovenia 31-28, og tok to poeng i mellomspillet fredag kveld.

  Seieren gjør at danskene leder gruppen foran Tyskland.

  Men's EHF European Handball Championship
  Foto: Antonio Bronic / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal