NRK Meny
Normal

Skogstad om foreløpig astmarapport: – Vi er overhodet ikke friskmeldt

Den foreløpig astmarapporten viser ingen grove feil ved hvordan de norske løperne medisineres. Men Norges Skiforbund er tydelig på at de har mye å jobbe med.

Det kommer frem på en pressekonferanse på Beitostølen onsdag.

Da Torbjørn Skogstad, leder for Skiforbundets langrennskomite, møtte pressen, var han svært tydelig på at det internasjonale ekspertutvalget ikke er ferdig med arbeidet sitt.

Den foreløpige rapporten er imidlertid positiv.

– Vi er overhodet ikke friskmeldt. Det kan fortsatt være ting som dukker opp underveis, men vi er selvfølgelig glad for at utvalget ikke har avdekket noe som er alvorlig, sier Skogstad og påpeker:

– Jeg kjenner ikke til hva de ellers har funnet ut i arbeidet.

Norges Skiforbund fikk beskjeden etter én måneds gransking.

Heftig astmadebatt

Astmamedisinbruken til det norske langrennslandslaget har de siste ukene fått massiv omtale i norske og utenlandske medier etter Sundby-saken og etter at det ble kjent at «friske» utøvere har fått astmamedisin.

NRK har blant annet avslørt at norske juniorløpere uten astmadiagnose fikk astmamedisin gjennom forstøverapparat under junior-VM i februar.

Etter Sundby-saken satte Skiforbundets langrennskomité ned en internasjonal ekspertgruppe som over en lengre periode skal gå gjennom den norske medisineringen i langrenn.

Vidar Løfshus og Thorbjørn Skogstad

Vidar Løfshus, landslagssjef, og Torbjør Skogstad, leder langrennskomiteen, møtte pressen på Beitostølen.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Tok kontakt med utvalget

Skogstad forteller at forbundet valgte å ta kontakt med astmautvalget da dopingsaken med Therese Johaug slo ned som en bombe i oktober.

– Vi følte da at det var riktig å ta en dialog med utvalget slik at vi sikret oss hvis det oppstod ting underveis som var så alvorlig at det var behov for å foreta tiltak. Vi skulle altså få beskjed om det, men per i går har ikke vi fått denne beskjeden, sier Skogstad.

Granskingskommisjonens endelige rapport kommer trolig i januar.

Utvalget ledes av Katharina Rise, som er fungerende avdelingsleder ved Oslo statsadvokatembeter. De øvrige medlemmene er Kjell Larsson (professor), Lars Pedersen (overlege), Katja Mjøsund (lege) og Reidun Førde (lege og professor).

Utvalget består av personer tilknyttet antidopingorganisasjoner og med luftveisekspertise. Medlemmene er fra Finland, Danmark, Sverige og Norge.

Siste nytt

 • Norge opna EM med siger

  Norges herrelag slo Russland 11-3 i sin første kamp i curling-EM i Sveits. Norge møter heimelaget i sin neste kamp seinare i kveld.

 • Arsenal seiret mot erkerivalen

  Arsenal slo Tottenham 2-0 i dagens kamp mellom rivalene. Shkodran Mustafi og Alexis Sánchez scoret målene. Det er uhyre tett mellom de beste lagene bak Manchester City for øyeblikket.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Kirsty Wigglesworth / AP
 • Lorentzen 3 hundredeler unna pallen

  Håvard Holmefjord Lorentzen var bare 17 hundredeler bak Ronald Mulder, men siden det er så jevnt i toppen, holder 34,79 «bare» til 6.-plass. Daichi Yamanaka tar 2.-plassen med 34,65, mens Hein Otterspeer sikrer en pallplass med 34,76. Lorentzen var åpenbart preget av å ha gått 1500 meter i B-gruppen tidligere lørdag.

  Håvard Lorentzen
  Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Cupfinale kvinner: Avaldsnes - Vålerenga
V-cup hopp: Laghopp
Cupfinale: Avaldsnes - Vålerenga
Cupfinale kvinner: Avaldsnes - Vålerenga
V-cup hopp: Laghopp
4-4-2 med Schau og Aune
Sport i dag
Sport i dag
4-4-2 med Schau og Aune
V-cup fristil: Big Air
V-cup fristil: Big Air, Milano