Hopp til innhold

Skistjernen Svahn med sjokkbeskjed – mister OL: – Det verste som kunne skje

Sveriges store stjerneskudd Linn Svahn er forhåndsuttatt til OL i Beijing. Men skulderskaden fra sist vinter, høstens operasjon samme sted og den påfølgende rehabiliteringen har gjort den reisen umulig.

7shvIcEkdHQ

HER GIKK DET GALT: Under et sprintrenn i Ulricehamn falt Linn Svahn og skadet skulderen.

Foto: Adam Ihse/TT / NTB

Det forteller 21-åringen i en lengre samtale i podcasten til klesleverandøren Swix publisert onsdag.

– For meg blir det ikke noe OL i år, sier Svahn.

At hun allerede nå vet at hun ikke skal delta under lekene i Beijing, er naturligvis blytungt.

– Det er jo... Det er det verste som kan skje, sier hun – og fortsetter:

– Det å miste et av de største målene i min karriere, et mesterskap man har muligheten til å gjøre det bra i, jeg opplever det som det verste som kan skje i idrettssammenheng.

NRK-ekspert Torgeir Bjørn reagerer slik på nyheten:

– Den største OL-favoritten i sprintlangrenn er ute. Mesterskapet blir en attraksjon fattigere, det er kjipt, sier han.

Skulderskade fra februar

Linn Svahn

GJESTET NYLIG PODCAST: Linn Svahn, forteller om skulderskaden og at hun mister så å si resten av sesongen.

Foto: Patrick Dougherty / Patrick Dougherty

Bakgrunnen er den tilsynelatende ikke så alvorlige skulderskaden hun pådro seg i et verdenscuprenn på hjemmebane i Ulricehamn i februar sist sesong. Svahn reiste likevel til VM. Som ble en stor skuffelse.

Først etter sesongen kom det små drypp fra den svenske leiren og 21-åringen selv som tydet på at ting overhodet ikke var som det skulle.

Klarte ikke løfte melkekartong

For selv om formen på enkelte treningsøkter gjennom sommer og høst viste tider langt bedre enn tidligere, har hun slitt med å bruke skulderen ordentlig og trene hundre prosent. Å belaste den opp mot det maksimale viste seg å være for tøft.

Hun forteller om gjentatte tilbakeslag. Stakeøkter i visse kontrollerte former ble for tøffe for skulderen. For dagen etterpå kunne hun ikke engang løfte en melkekartong, forteller hun i podcasten.

Linn Svahn

FORLOT VM I SKUFFELSE: Linn Svahn, her etter sprinten i Oberstdorf i slutten av februar.

Foto: Adam Ihse/TT / NTB

– Et slags traume

De besluttet å operere i begynnelsen av september. Svahn sier situasjonen inne i skulderen var verre enn noen trodde og hun kunne forvente seg.

Hun fikk vite at vanlig rehabilitering uten inngrep hadde vært umulig. Da hun våknet fra operasjonen fikk hun altså beskjeden om at OL var umulig.

– Det var som et slags traume. Fra starten har jeg tendert til å pushe det fra meg, tenke at «det kommer ikke til å skje». Jeg er sånn person at hvis det finnes én til en million sjanse for at det kommer til å gå, så skal jeg vise det. Men når man innser det, så blir man litt brydd, lei seg over beskjeden. Jeg var oppgitt, sier hun.

Stusser over sen operasjon

fVCTkpDE36I

NRK-EKSPERT: Torgeir Bjørn, her avbildet tidligere i år.

Foto: Terje Pedersen / NTB

NRK-ekspert Bjørn husker hvordan Svahn var verdens ubestridt beste sprinter frem til hun falt i Ulricehamn 6. februar. Da hun dagen etter tapte en spurt mot slovenske Anamarija Lampic i lagsprint-konkurransen, skjønte Bjørn at noe var galt.

– Men det var altså mye verre enn man trodde.

– Hun var betydelig redusert under VM i Oberstdorf og ikke i nærheten av å vise sitt sanne jeg. Så er det overraskende at de ventet helt til september før de foretok inngrep. Hvorfor kunne man ikke gjøre noe etter skisesongen? I april hadde hun hatt fem måneder mer til rehabilitering, sier NRKs ekspert.

– Se på Bjørgen

Men med tiden har hun klart å snu det hele til noe positivt. Å se verdenscupåpningen i Ruka i slutten av november og OL i februar på TV, blir tøft. Men nå drives hun av å gjøre noe unikt.

Nemlig kun trene steinhardt i ett år.

– Jeg ser på det som en mulighet til å se hvor sterk jeg kan bli. Det finnes bevis på det tidligere, bare se på Johaug (i perioden etter dopingdommen), se på russerne og Marit Bjørgen (som alle var borte en periode etter å ha fått barn). Alle har kommet tilbake sterkere. Det er en inspirasjon, sier Svahn.

Siste nytt

  • OL-kravet glapp for Grøvdal i Tyskland

    Karoline Bjerkeli Grøvdal deltok lørdag under «Adizero: Road To Records» - et friidrettsstevne i regi av hennes sponsor Adidas.

    Det norske OL-håpet stilte til start på 10 kilometer gateløp, med håp om å kvalifisere seg til sommerens leker i Paris.

    Kravet for å kvalifisere seg direkte til Paris er 30 minutter og 40 sekunder. Grøvdal kom i mål på 30.52 i Tyskland.

    33-åringen kan kvalifisere seg på ranking, men kan ikke føle seg trygg på det slik situasjonen er nå.

    Agnes Jebet Ngetich vant løpet, bare to sekunder bak verdensrekorden på 10 kilometer. Hun kom i mål på 30,03.

    Friidretts-VM 2023: 5000 meter forsøk
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Breigan nær norgesrekord

    Ida Breigan har vært i fyr og flamme så langt denne sesongen. Innendørs satte hun norgesrekord i lengde i februar, og hun flyr langt utendørs også.

    Under Texas Invitational fredag hoppet hun 6,65 meter. Det er bare tre centimeter bak norgesrekorden utendørs, som tilhører Margrete Renstrøm.

    Vindresultatene fra konkurransen er ennå ikke kjent. Breigan har tidligere hoppet 6,74 meter, langt forbi norgesrekorden, med da med for mye medvind.

    Breigans personlige rekord utendørs fra tidligere er 6,58 meter. Om vindforholdene i Texas blir godkjent, er den nå altså forbedret.

    Ida Andrea Breigan
    Foto: PRIVAT
  • Borge misset cuten i Los Angeles

    Det ble med to runder for golfproffen Celine Borge på LPGA-touren i Los Angeles. Hun var tre slag fra å klare cuten i turneringen.

    Borge hadde en tøff fredagsrunde og endte den på fem slag over par som følge av fem bogeyer. Hun startet svakt og lå fire over par etter åtte hull.

    Tønsberg-kvinnen hadde gått åpningsrunden på par, og dermed endte hun på +5 etter to runder. Cutgrensen gikk mellom to og tre slag over par.

    Australieren Grace Kim har spilt glitrende i California og leder turneringen med hele tolv slag under par. (NTB)

    Celine Borge
    Foto: Darryl Webb / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal