Hopp til innhold

Skipresidenten varsler prat om mulig hopp-exit: – Interessant tanke

Hoppkomitéen har sendt en innstilling til Skistyret og støtter Clas Brede Bråthens forslag om å løsrive hopp økonomisk fra NSF. Skipresident Tove Moe Dyrhaug har åpnet dialog.

Tove Moe Dyrhaug Clas Brede Bråthen

SKILLES? Clas Brede Bråthen har tatt til orde for å løsrive hopp økonomisk fra Skiforbundet og Tove Moe Dyrhaug.

Foto: Geir Olsen/Terje Haugnes / NTB/NRK

– Det er en interessant tanke det også. Det er noe man må snakke videre om med sportssjefen, hoppkomitéen, og resten av Ski-Norge, sier Tove Moe Dyrhaug til NRK.

Hun legger til at det er hoppkomiteen som må fremme forslaget for Skistyret og Skitinget hvis de ønsker denne løsningen.

Det har nå gått drøye tre uker siden et internt dokument ble lekket der hoppsjef Clas Brede Bråthen foreslo å løsrive hopp fra Skiforbundet økonomisk.

Foreløpig har Hoppkomitéen sendt en innstilling til Skistyret der de anmoder styret om å sette seg inn i dokumentet. Og responsen har vært god, ifølge hoppkomitéleder Stine Korsen.

Stine Korsen, leder av hoppkomiteen i Norges skiforbund.

HOPPKOMITÉLEDER: Stine Korsen mener at beslutningene som tas nå tas på feil økonomisk grunnlag.

Foto: Ketil Kern / NRK

– Hun er positivt innstilt, og vi har en god dialog. Hun tar dette med seg i arbeidet de driver med. Men det er ikke tatt opp som en sak i Skistyret ennå, sier Korsen til NRK.

Sportssjef for Hopp, Clas Brede Bråthen, bekrefter også en god dialog med skipresidenten.

– Jeg har fått en hilsen fra Tove om at hun har mottatt dokumentet. Hun syns det var interessant, og så har jeg fått en henvendelse fra et annet skistyremedlem, Kristin Gjertsen, som viste interesse for arbeidet som jeg hadde lagt ned, forteller Bråthen til NRK.

Raw Air 2023

HOPPSJEF: Clas Brede Bråthen mener den økonomiske delen av hoppsporten ikke passer inn i modellen som er etablert for Ski-Norge.

Foto: Geir Olsen / NTB

Mener løsrivelse er realistisk

Bråthen har ønsket en endring av den økonomiske modellen i Skiforbundet over lang tid, og mener at det er realistisk at Hopplandslaget kan bli skilt ut som egen juridisk enhet.

– Det er ikke noe i veien for at vi kan være en egen juridisk enhet i Norges Skiforbund, men fortsatt tilhøre forbundet politisk når det gjelder forpliktelsene ovenfor NIF, Olympiatoppen og Det Internasjonale Skiforbundet, sier Bråthen og fortsetter:

– Utfordringene ligger kun relatert til økonomi der hopp sin egenart ikke passer inn i den modellen som er etablert for Ski-Norge.

Til tross for at Bråthen forteller at det har vært fremskritt den siste tiden, så aner han ikke hvor fort det faktisk vil skje en endring.

– Jeg håper på det, spesielt gjennom Tove sin positive holdning til dette. Og gjennom at vi har fått en ny generalsekretær som jeg også håper kan se på dette med andre briller, sier sportssjefen.

Sesongåpning Beitostølen

– POSITIV: Ifølge Bråthen og Korsen har de fått positive signaler fra skipresident Tove Moe Dyrhaug. Til NRK kaller hun tanken «interessant».

Foto: Geir Olsen / NTB

– Kutt vil få varige konsekvenser

25. oktober vedtok styret i Skiforbundet at grenene må legge frem tiltak for hvordan de kan kutte kostnader, hvis de ikke får inn nødvendige inntekter.

Hopp genererer et stort overskudd på arrangementssiden, men grener opplever at disse inntektene ikke til grunn når Skiforbundet vurderer hvor mye grener må kutte. Der ser de bare på sponsor- og markedsinntekter.

– Beslutninger som tas nå baserer seg på en liten andel av inntektene og gir ikke totalinntrykket. Hvis det fortsetter sånn, så kan vi fort stå uten en hoppnasjon som er på kartet internasjonalt, sier Korsen, som presiserer at ingen gjør noe galt.

– Fordelingsnøkkelen er tingvedtatt. De opererer i henhold til den, og ingen gjør noe feil. Men vi må se på om den økonomimodellen må fornyes for å sikre grenene. I stedet for å ha en stor administrasjon samlet under ett, utdyper hun.

– Det er en manglende åpenhet rundt verdiskapningen, men når den blir ryddet av veien, så er jeg sikker på at vi alle har et bedre grunnlag for å gå videre, mener sportssjef Bråthen.

Les også Kan bli tvunget til store millionkutt: – Oppleves som uansvarlig

Ski-VM 2023: Hopp, lagkonkurranse

Hopp har en stor andel av det som kalles usikre inntekter, og kan derfor bli påført store kutt. Skistyret skal ha styremøte neste uke, og der skal kuttplanene presenteres.

– Det dette handler om er at vi mener at vår interne bærekraft er god. Og at gjennom at det hadde vært synliggjort, så ville nok vår kommersielle verdi vært på et helt annet nivå, sier han og fortsetter:

– Det er hvert fall ingen tvil om at signalene vi har sendt videre nå er at ytterligere kutt nå vil få varige negative konsekvenser for hele virksomheten, understreker Bråthen.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal