Hopp til innhold

Skipresidenten varsler prat om mulig hopp-exit: – Interessant tanke

Hoppkomitéen har sendt en innstilling til Skistyret og støtter Clas Brede Bråthens forslag om å løsrive hopp økonomisk fra NSF. Skipresident Tove Moe Dyrhaug har åpnet dialog.

Tove Moe Dyrhaug Clas Brede Bråthen

SKILLES? Clas Brede Bråthen har tatt til orde for å løsrive hopp økonomisk fra Skiforbundet og Tove Moe Dyrhaug.

Foto: Geir Olsen/Terje Haugnes / NTB/NRK

– Det er en interessant tanke det også. Det er noe man må snakke videre om med sportssjefen, hoppkomitéen, og resten av Ski-Norge, sier Tove Moe Dyrhaug til NRK.

Hun legger til at det er hoppkomiteen som må fremme forslaget for Skistyret og Skitinget hvis de ønsker denne løsningen.

Det har nå gått drøye tre uker siden et internt dokument ble lekket der hoppsjef Clas Brede Bråthen foreslo å løsrive hopp fra Skiforbundet økonomisk.

Foreløpig har Hoppkomitéen sendt en innstilling til Skistyret der de anmoder styret om å sette seg inn i dokumentet. Og responsen har vært god, ifølge hoppkomitéleder Stine Korsen.

Stine Korsen, leder av hoppkomiteen i Norges skiforbund.

HOPPKOMITÉLEDER: Stine Korsen mener at beslutningene som tas nå tas på feil økonomisk grunnlag.

Foto: Ketil Kern / NRK

– Hun er positivt innstilt, og vi har en god dialog. Hun tar dette med seg i arbeidet de driver med. Men det er ikke tatt opp som en sak i Skistyret ennå, sier Korsen til NRK.

Sportssjef for Hopp, Clas Brede Bråthen, bekrefter også en god dialog med skipresidenten.

– Jeg har fått en hilsen fra Tove om at hun har mottatt dokumentet. Hun syns det var interessant, og så har jeg fått en henvendelse fra et annet skistyremedlem, Kristin Gjertsen, som viste interesse for arbeidet som jeg hadde lagt ned, forteller Bråthen til NRK.

Raw Air 2023

HOPPSJEF: Clas Brede Bråthen mener den økonomiske delen av hoppsporten ikke passer inn i modellen som er etablert for Ski-Norge.

Foto: Geir Olsen / NTB

Mener løsrivelse er realistisk

Bråthen har ønsket en endring av den økonomiske modellen i Skiforbundet over lang tid, og mener at det er realistisk at Hopplandslaget kan bli skilt ut som egen juridisk enhet.

– Det er ikke noe i veien for at vi kan være en egen juridisk enhet i Norges Skiforbund, men fortsatt tilhøre forbundet politisk når det gjelder forpliktelsene ovenfor NIF, Olympiatoppen og Det Internasjonale Skiforbundet, sier Bråthen og fortsetter:

– Utfordringene ligger kun relatert til økonomi der hopp sin egenart ikke passer inn i den modellen som er etablert for Ski-Norge.

Til tross for at Bråthen forteller at det har vært fremskritt den siste tiden, så aner han ikke hvor fort det faktisk vil skje en endring.

– Jeg håper på det, spesielt gjennom Tove sin positive holdning til dette. Og gjennom at vi har fått en ny generalsekretær som jeg også håper kan se på dette med andre briller, sier sportssjefen.

Sesongåpning Beitostølen

– POSITIV: Ifølge Bråthen og Korsen har de fått positive signaler fra skipresident Tove Moe Dyrhaug. Til NRK kaller hun tanken «interessant».

Foto: Geir Olsen / NTB

– Kutt vil få varige konsekvenser

25. oktober vedtok styret i Skiforbundet at grenene må legge frem tiltak for hvordan de kan kutte kostnader, hvis de ikke får inn nødvendige inntekter.

Hopp genererer et stort overskudd på arrangementssiden, men grener opplever at disse inntektene ikke til grunn når Skiforbundet vurderer hvor mye grener må kutte. Der ser de bare på sponsor- og markedsinntekter.

– Beslutninger som tas nå baserer seg på en liten andel av inntektene og gir ikke totalinntrykket. Hvis det fortsetter sånn, så kan vi fort stå uten en hoppnasjon som er på kartet internasjonalt, sier Korsen, som presiserer at ingen gjør noe galt.

– Fordelingsnøkkelen er tingvedtatt. De opererer i henhold til den, og ingen gjør noe feil. Men vi må se på om den økonomimodellen må fornyes for å sikre grenene. I stedet for å ha en stor administrasjon samlet under ett, utdyper hun.

– Det er en manglende åpenhet rundt verdiskapningen, men når den blir ryddet av veien, så er jeg sikker på at vi alle har et bedre grunnlag for å gå videre, mener sportssjef Bråthen.

Les også Kan bli tvunget til store millionkutt: – Oppleves som uansvarlig

Ski-VM 2023: Hopp, lagkonkurranse

Hopp har en stor andel av det som kalles usikre inntekter, og kan derfor bli påført store kutt. Skistyret skal ha styremøte neste uke, og der skal kuttplanene presenteres.

– Det dette handler om er at vi mener at vår interne bærekraft er god. Og at gjennom at det hadde vært synliggjort, så ville nok vår kommersielle verdi vært på et helt annet nivå, sier han og fortsetter:

– Det er hvert fall ingen tvil om at signalene vi har sendt videre nå er at ytterligere kutt nå vil få varige negative konsekvenser for hele virksomheten, understreker Bråthen.

Sportsnyheter

Narve Gilje Nordås intervjues av Ida Nysæther Rasch om bronsemedaljen i VM i Budapest.

Nordås angrar etter NRK-intervjua: – Det der er ikkje meg

VM-bronsevinnar Narve Gilje Nordås kviknar som regel til når han får mikrofonen i ansiktet, men VM-håpet kjem med ei avsløring til NRK.

Siste nytt

 • Avlyst for Saltvik Pedersen i Østerrike

  Torsdagens storslalåmrenn i verdenscupen paraalpint ble avlyst på grunn av dårlige forhold i Wildschönau. Det blir en ny sjanse lørdag.

  Jesper Saltvik Pedersen ble nummer to i slalåm tirsdag og nummer tre onsdag. Torsdag tillot ikke forholdene kjøring i det første av to oppsatte storslalåmrenn.

  Verdenscupuka i Østerrike avsluttes etter planen lørdag med storslalåm. Også Magnus Valø Balchen er med i Wildschönau.

  Det er ikke bare paraalpinistene som slet med gjennomføring av renn torsdag. Europacuprennet i alpint for menn i sveitsiske Stoos (super-G) ble også avlyst.

  Heller ikke kvinnenes utfortrening i Kvitfjell før lørdagens verdenscuprenn kunne gjennomføres. (NTB)

  VM snøsport for parautøvere
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Femdobbelt norsk seier i IBU-cupen

  Det ble femdobbelt norsk seier på mennenes sprint da IBU-cupen i Obertilliach ble innledet torsdag. Ragnhild Femsteinevik vant kvinneklassen.

  Verdenscuprennet i Holmenkollen ble offer for tåke, men norske skiskyttere hevdet seg med bravur i Østerrike. I klassen for menn seiret Mats Øverby foran fire landsmenn.

  Øverby skjøt fullt hus og vant 39,9 sekunder foran Sindre Fjellheim Jorde, som hadde to bom. Sverre Dahlen Aspenes ble nummer tre, mens Jørgen Sæter og Martin Nevland fulgte på de neste plassene.

  På kvinnenes sprint vant Ragnhild Femsteinevik etter feilfri skyting, 14,4 sekunder foran franske Oceane Michelon og 40,4 foran østerrikske Kristina Oberthaler. (NTB)

  Mads Øverby
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Skiskyting: Tredobbelt norsk i junior-VM i Otepää

  Det ble en norsk jubeldag på fellesstarten for menn i junior-VM i skiskyting i Otepää torsdag. Sivert Gerhardsen fra Tromsø tok gullet.

  Gerhardsen skjøt feilfritt og tok med det sitt andre gull i årets junior-VM i Estland. Han var også med på laget som vant blandet stafett i det første rennet i mesterskapet i forrige uke. Onsdag måtte han nøye seg med den sure fjerdeplassen på sprinten.

  Isak Frey tok sølvet torsdag og fortsatte det som har vært et godt junior-VM. Han var også med på laget som vant blandet stafett. Frey vant dessuten også onsdagens sprint.

  Torsdag var han rask i sporet, men gjorde det vanskelig for seg selv da han bommet til sammen to ganger på de to første skytingene. Han reddet likevel sølvet.

  Tobias Alm fra Østre Toten bommet én gang og tok tredjeplassen. (NTB)

Sendeplan

Kl. Program Kanal