NRK Meny
Normal

Vil ikke stille med 15-åringer

Eldar Rønning mener det er feil at 15-åringer skal konkurrere om OL-gull i Norge. Nå sier langrennssjefen at de ikke vil la så unge utøvere konkurrere under ungdomslekene.

Skinstad

KUN FOR DE ELDSTE: Åge Skinstad tror Norge kun vil stille med attenåringer på langrennsdelen i ungdoms-OL.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Eldar Rønning mener det er dobbeltmoral å arrangere ungdoms-OL i Norge, og at det strider mot den norske utviklingstrappa å kåre olympiske mestere helt ned i 15-årsalderen.

Åge Skinstad følger ikke alle Rønnings argumenter, men saken har lenge vært et tema i langrennsnorge. Skinstad forteller at Norge kun stilte med utøvere fra den eldste årsklassen i ungdoms-OL i 2012, og at de også vil gjøre det ved neste anledning. Det vil si løpere født i 1998.

– Det er viktig er at man tar ett og ett trinn. Man må gjøre riktige prioriteringer både som ung og litt eldre, legger Skinstad til.

For han legger ikke skjul på at ungdoms-OL også kan ha noen negative sider.

– Hvis det blir hovedmålet for alle utøvere født i 1998, slik at en spisser veldig og ikke tenker på den utviklingstrappa som Eldar var inne på, så kan det være et faresignal, mener Skinstad og fortsetter.

– Jeg tror ikke måten å skape gode seniorløpere på er å ha en spissing mot ungdoms-OL, sier den avtroppende langrennssjefen og poengterer samtidig at man skal respektere at enkelte ikke ønsker å fortsette med idretten sin etter å ha fylt tjue år.

– Vanskelig å generalisere

Eldar Rønning

IKKE FOR UNGDOMS-OL: Eldar Rønning føler ungdoms-OL er et arrangement Norge burde være grunnleggende skeptisk til – og definitivt ikke noe Norge burde påta seg å arrangere.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

I februar neste år blir Lillehammer nok en gang arena for de olympiske vinterlekene, når 1.100 unge og lovende utøvere skal i aksjon. De eldste vil være 18 år, mens de yngste vil i enkelte idretter ikke engang ha fylt 15.

Eldar Rønning frykter at disse utøverne skal ta ut potensialet sitt for tidlig.

– Det som ofte skjer, er at de har opplevd alt når de er 15-16-17 år. Og det er jo da de virkelig skal begynne å komme seg ut av landet for å konkurrere og smake på toppnivået, sier Rønning.

Åge Skinstad er ikke bekymret for at de skal miste noen talenter på veien.

– Det kan selvfølgelig skje, men det kan også være at noen kommer til å gi seg før de er 20 uansett. Jeg tror det er veldig vanskelig å generalisere, sier han.

Stiller med den eldste årsklassen

Ett offisielt ungdoms-OL har blitt arrangert før. Disse lekene ble holdt i østerrikske Innsbruck i 2012.

– Da stilte vi med den eldste årsklassen, de som er født i 1994. Det betyr, om det ikke skjer noen endringer, at vi vil stille med utøvere som er født i 1998 under ungdoms-OL i 2016, sier Skinstad.

– Hvilken oppfølging får disse?

– Utøvere som skal representere Norge skal være med på en samling med Olympiatoppen og Norges Skiforbund der vi går gjennom de ulike aspektene ved det å representere Norge.

Siste nytt

 • Toronto sikret kamp syv

  Toronto Maple Leafs slo Boston Bruins 3–1 i den sjette kampen i NHL-sluttspillet, og utlignet til 3–3 i kamper.

  Den syvende og avgjørende sluttspillkampen spilles i Boston i morgen.

  Toronto Maple Leafs
  Foto: Frank Gunn / AP
 • NFL-stjerne satser videre

  Den amerikanske quarterbacken Tom Brady (40) tar en ny sesong med New England Patriots i amerikansk fotball. Det melder hans agent til ESPN. Brady har vært proff i 18 år og har de fleste rekordene i NFL, blant annet med flest Super Bowl-seire (fem).

  SPO-FBN-SUPER-BOWL-LII---PHILADELPHIA-EAGLES-V-NEW-ENGLAND-PATRI
  Foto: Patrick Smith / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag
Mesterligaen: Semifinale Liverpool - Roma