Millionsmell for skiforbundet – alle reiser stoppes for utøverne

Styret i Norges Skiforbund har besluttet permitteringer og stopp i alle samlinger og reiser. Foreløpige tall viser et tap på 27 millioner kroner.

Therese Johaug

REISESTOPP: Skiforbundet stopper reiser og samlinger for samtlige utøvere i alle grener. Her er Therese Johaug i aksjon i Holmenkollen 7. mars.

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Det opplyser skiforbundet i en pressemelding tirsdag kveld. Til NRK understreker generalsekretær Ingvild Bretten Berg at utfordringene som handler om liv og helse i den store sammenhengen er langt viktigere enn forbundets store tap.

– Men så påvirker dette oss med voldsom kraft på veldig kort tid. Det er kanskje den mest krevende situasjonen vi har stått i noen gang på kort varsel, sier hun.

– Det preger naturligvis stemningen hos oss. I styret, for oss som er ledere og alle ansatte. Det blir alvorspreget stemning av dette.

Arrangementer stoppet og avlyst

Koronaviruset slo innover Norge på det verst tenkelig tidspunktet for Norges Skiforbund. Det foreløpig realiserte tapet på 27 millioner kroner knytter seg først og fremst til en rekke avlysninger av både små og store arrangement.

For å nevne noe gikk verdenscupen for kombinert, langrenn og hopp i Holmenkollen for tomme tribuner. Arrangørselskapet Holmenkollen Skifestival AS eies nesten helt og holdent av Skiforbundet.

8Na5mI0S0_g

ALVOR: For Skiforbundets generalsekretær Ingvild Bretten Berg (høyre), her sammen med Kristin Vestgren Sæterøy under en pressekonferanse i forbindelse med verdenscupen i Holmenkollen for en drøy uke siden.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Amputert ble også Raw Air-turneringen i hopp. Den gikk dels for tomme tribuner, mens rennene i Trondheim og Vikersund ble avlyst.

Avlyst ble også Norgesmesterskapet i flere av forbundets grener. NM-uken på Lillehammer i slutten av mars skulle samle Telemark, aking, bob, badminton, curling, hundekjøring, radiostyrt bil, snowcross, langrenn, hopp, kombinert, freeski, randoneé og alpint.

Junior-VM i alpint i Narvik ble stoppet. Ski-NM for juniorer på Beitostølen det samme.

I tillegg har Skiforbundet inntekter fra engangslisenser i en rekke turrenn og langløpskonkurranser. Men nå i mars har Birken, Skarverennet og Reistadløpet blitt avlyst.

– Så har vi også penger i fond. Aksjemarkedet har gått en vei denne perioden... Så det er flere elementer her, sier Bretten Berg.

Frykter ytterligere stortap av inntekter

Men det er ikke bare realiserte tap som bekymrer generalsekretæren. Det er også knyttet usikkerhet til planlagte inntekter dette året på 20 til 25 millioner kroner.

Bretten Berg ønsker ikke å gå i detalj på hva slags inntekter dette er, men at det er en generell vurdering av inntektsporteføljen for resten av året.

– Men vi går alltid inn i et år med en viss grad av usikre inntekter. Med den situasjonen vi har i samfunnet rundt oss nå, har jo ikke dette blitt noe sikrere, sier Bretten Berg, som deretter bekrefter at deler av dette vil knytte seg til fremtidige sponsorinntekter.

– Svært vanskelig

Erik Røste

MÅ TA GREP: Skipresident Erik Røste.

Foto: Vidar Ruud / NTB sc

Dagens situasjon gjør at skistyret har besluttet permitteringer av ansatte og full stopp i alle samlinger og reiser inntil videre.

Når det gjelder permitteringene kommer det ifølge Bretten Berg som en følge av at aktiviteten er stoppet. Arbeidsoppgavene er for mange ansatte borte. Det handler ikke om det store inntektstapet den siste drøye uken.

Hvor mange som blir permittert kan ikke generalsekretæren si noe om. Akkurat nå foregår det drøftinger med de tillitsvalgte organene. Etter dette blir det sendt ut permitteringsvarsler.

Vi er oppe i en svært vanskelig situasjon med store inntektstap som preger oss alle. Det er en helt surrealistisk situasjon hvor en hel verden arbeider med å bekjempe koronaviruset. I dette bildet blir våre utfordringer underordnet, men for skiforbundet er de kritiske. Konsekvensene er store både menneskelig, sportslig og økonomisk, sier skipresident Erik Røste.

Flytter skitinget

De omfattende tiltakene innebærer også direkte konsekvenser for eliteutøverne i forbundet.

Alle reiser og samlinger er stoppet inntil videre. Dette omfatter alle grener og administrasjonen i skiforbundet. For eksempel kommer den første fellessamlingene for langrennsløperne på Sognefjellet i juni måned. Hva som skjer med den er i det uvisse.

GG9CbFbptM

KAN FÅ REDUSERT SAMLINGSDØGN: Ingvild Flugstad Østberg, Therese Johaug og landslagstrener Geir Endre Rogn, her fra Font-Romeu i Frankrike høsten 2019.

Foto: Berit Roald

– Men er det slik at grenene har fått beskjed om at de eksempelvis ikke får dra på samlinger før til høsten?

– Nå jobber alle sportssjefene med å gjennomgå sin del av virksomheten og hvilke følger og konsekvenser koronaviruset får for deres aktivitet. Utgangspunktet slik situasjonen er nå er at all aktivitet stoppet inntil videre, sier Bretten Berg.

I tillegg blir det planlagte skitinget i Ålesund flyttet fra juni til juni 2021.

– Vi mener disse tiltakene skal bidra til at skiforbundet skal være levedyktig når samfunnet på et tidspunkt normaliserer seg, sier generalsekretæren.

Skiforbundet

TOMME TRIBUNER: Her går blant andre Martin Johnsrud Sundby (foran) femmila i Holmenkollen 8. mars. Rennet gikk for tomme tribuner før all idrett ble stanset i Norge.

Foto: Vidar Ruud / Vidar Ruud

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 09.12.2021
27 357
Smittede siste 7 dager
316
Innlagte
1 135
Døde
4 252 976
Vaksinerte

Sportsnyheter

Denne hendelsen skapte debatt – nå vurderer FIDE å endre regelen

Det vekket oppsikt da Magnus Carlsen tirsdag rørte en brikke uten å flytte den. Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) erkjenner at den omstridte regelen også har blitt diskutert på bakrommet.

Siste nytt

 • Uvaksinerte Kimmich ferdigspilt for i år

  Bayern München-stjernen Joshua Kimmich sliter med lungene etter koronasykdom, og han kan ikke spille lagets neste tre kamper i 1. Bundesliga, melder klubben på sine nettsider. Tyskeren har ikke spilt siden starten av november som følge av koronakarantene og -sykdom, skriver NTB.

  Kimmich
  Foto: Matthias Schrader / AP
 • Dansk keeperlegende er død

  Den danske keeperlegenden Lars Høgh er død. Det bekrefter det danske fotballforbundet på Twitter. Den tidligere landslagskeeperen ble 62 år gammel. Han var keeper på det legendariske danske VM-laget fra 1986. Høgh spilte hele sin aktive klubbkarriere for danske OB.

  – Vi har mistet en stor personlighet, en nær kollega, en god venn og mest av alt et helt fantastisk menneske. Alle tanker går til Lars sin familie i denne vanskelige tiden, skriver det danske forbundet.

  Høgh har slitt med kreftsykdom i mange år.

  Laster Twitter-innhold
 • Johnsen sluttar i Eik Tønsberg

  Ronny Johnsen har gitt Eik Tønsberg beskjed om at han ikkje vil halde fram som trenar i klubben. Årsaka er at han ikkje vil halde fram i den nye organieringa som styret har vedteke.

  Det melder klubben sjølv på sine nettsider.

  Johnsen har dei to siste åra leia eit trenarteam på tre personar. Styret vil ha ein modell med færre trenarar.

  Han har også vore sentral i prosessen med samanslåing av Eik Tønsberg og FK Tønsberg. Klubben var to poeng unna opprykk til 2. divisjon i år.

  To profilar har dermed forlate Tønsberg-fotballen i løpet av kort tid. Etter sesongslutt måtte John Arne Riise slutte som trenar i Flint.

  Ronny Johnsen
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal