Millionsmell for skiforbundet – alle reiser stoppes for utøverne

Styret i Norges Skiforbund har besluttet permitteringer og stopp i alle samlinger og reiser. Foreløpige tall viser et tap på 27 millioner kroner.

Therese Johaug

REISESTOPP: Skiforbundet stopper reiser og samlinger for samtlige utøvere i alle grener. Her er Therese Johaug i aksjon i Holmenkollen 7. mars.

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Det opplyser skiforbundet i en pressemelding tirsdag kveld. Til NRK understreker generalsekretær Ingvild Bretten Berg at utfordringene som handler om liv og helse i den store sammenhengen er langt viktigere enn forbundets store tap.

– Men så påvirker dette oss med voldsom kraft på veldig kort tid. Det er kanskje den mest krevende situasjonen vi har stått i noen gang på kort varsel, sier hun.

– Det preger naturligvis stemningen hos oss. I styret, for oss som er ledere og alle ansatte. Det blir alvorspreget stemning av dette.

Arrangementer stoppet og avlyst

Koronaviruset slo innover Norge på det verst tenkelig tidspunktet for Norges Skiforbund. Det foreløpig realiserte tapet på 27 millioner kroner knytter seg først og fremst til en rekke avlysninger av både små og store arrangement.

For å nevne noe gikk verdenscupen for kombinert, langrenn og hopp i Holmenkollen for tomme tribuner. Arrangørselskapet Holmenkollen Skifestival AS eies nesten helt og holdent av Skiforbundet.

8Na5mI0S0_g

ALVOR: For Skiforbundets generalsekretær Ingvild Bretten Berg (høyre), her sammen med Kristin Vestgren Sæterøy under en pressekonferanse i forbindelse med verdenscupen i Holmenkollen for en drøy uke siden.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Amputert ble også Raw Air-turneringen i hopp. Den gikk dels for tomme tribuner, mens rennene i Trondheim og Vikersund ble avlyst.

Avlyst ble også Norgesmesterskapet i flere av forbundets grener. NM-uken på Lillehammer i slutten av mars skulle samle Telemark, aking, bob, badminton, curling, hundekjøring, radiostyrt bil, snowcross, langrenn, hopp, kombinert, freeski, randoneé og alpint.

Junior-VM i alpint i Narvik ble stoppet. Ski-NM for juniorer på Beitostølen det samme.

I tillegg har Skiforbundet inntekter fra engangslisenser i en rekke turrenn og langløpskonkurranser. Men nå i mars har Birken, Skarverennet og Reistadløpet blitt avlyst.

– Så har vi også penger i fond. Aksjemarkedet har gått en vei denne perioden... Så det er flere elementer her, sier Bretten Berg.

Frykter ytterligere stortap av inntekter

Men det er ikke bare realiserte tap som bekymrer generalsekretæren. Det er også knyttet usikkerhet til planlagte inntekter dette året på 20 til 25 millioner kroner.

Bretten Berg ønsker ikke å gå i detalj på hva slags inntekter dette er, men at det er en generell vurdering av inntektsporteføljen for resten av året.

– Men vi går alltid inn i et år med en viss grad av usikre inntekter. Med den situasjonen vi har i samfunnet rundt oss nå, har jo ikke dette blitt noe sikrere, sier Bretten Berg, som deretter bekrefter at deler av dette vil knytte seg til fremtidige sponsorinntekter.

– Svært vanskelig

Erik Røste

MÅ TA GREP: Skipresident Erik Røste.

Foto: Vidar Ruud / NTB sc

Dagens situasjon gjør at skistyret har besluttet permitteringer av ansatte og full stopp i alle samlinger og reiser inntil videre.

Når det gjelder permitteringene kommer det ifølge Bretten Berg som en følge av at aktiviteten er stoppet. Arbeidsoppgavene er for mange ansatte borte. Det handler ikke om det store inntektstapet den siste drøye uken.

Hvor mange som blir permittert kan ikke generalsekretæren si noe om. Akkurat nå foregår det drøftinger med de tillitsvalgte organene. Etter dette blir det sendt ut permitteringsvarsler.

Vi er oppe i en svært vanskelig situasjon med store inntektstap som preger oss alle. Det er en helt surrealistisk situasjon hvor en hel verden arbeider med å bekjempe koronaviruset. I dette bildet blir våre utfordringer underordnet, men for skiforbundet er de kritiske. Konsekvensene er store både menneskelig, sportslig og økonomisk, sier skipresident Erik Røste.

Flytter skitinget

De omfattende tiltakene innebærer også direkte konsekvenser for eliteutøverne i forbundet.

Alle reiser og samlinger er stoppet inntil videre. Dette omfatter alle grener og administrasjonen i skiforbundet. For eksempel kommer den første fellessamlingene for langrennsløperne på Sognefjellet i juni måned. Hva som skjer med den er i det uvisse.

GG9CbFbptM

KAN FÅ REDUSERT SAMLINGSDØGN: Ingvild Flugstad Østberg, Therese Johaug og landslagstrener Geir Endre Rogn, her fra Font-Romeu i Frankrike høsten 2019.

Foto: Berit Roald

– Men er det slik at grenene har fått beskjed om at de eksempelvis ikke får dra på samlinger før til høsten?

– Nå jobber alle sportssjefene med å gjennomgå sin del av virksomheten og hvilke følger og konsekvenser koronaviruset får for deres aktivitet. Utgangspunktet slik situasjonen er nå er at all aktivitet stoppet inntil videre, sier Bretten Berg.

I tillegg blir det planlagte skitinget i Ålesund flyttet fra juni til juni 2021.

– Vi mener disse tiltakene skal bidra til at skiforbundet skal være levedyktig når samfunnet på et tidspunkt normaliserer seg, sier generalsekretæren.

Skiforbundet

TOMME TRIBUNER: Her går blant andre Martin Johnsrud Sundby (foran) femmila i Holmenkollen 8. mars. Rennet gikk for tomme tribuner før all idrett ble stanset i Norge.

Foto: Vidar Ruud / Vidar Ruud

Status Norge

Sist oppdatert: 27.11.2020
2 500
Siste uke
121
Innlagt
328
Døde

Siste nytt

 • Kristoffersen med knepent finaletap

  Henrik Kristoffersen har flere ganger sagt hva han mener om disiplinen, men fredag sikret han en sterk andreplass i parallellstorslalåm.

  Kristoffersen har aldri vunnet et parallellslalåmrenn. Han hadde fra før en 2.-plass som bestenotering.

  Alpinisten har flere ganger sagt at han ikke er noen tilhenger av disiplinen, som han mener handler mer om flaks enn om prestasjoner.

  Fredag så han imidlertid ut til å trives i parallell-løypa i Østerrike.

  Nordmannen kvalifiserte seg til finalen etter å ha vist svært sterk kjøring i semifinalen. I finalen møtte han Alexis Pinturault, som tok første stikk i duellen med 16 hundredeler.

  Franskmannen var også raskest i det andre møtet og vant dermed rennet. Kristoffersen ble slått med 11 hundredeler i østerrikske Lech.

  Han var eneste nordmann som tok seg videre til kvartfinalene.

  Tidligere fredag nådde ikke Lucas Braathen opp i kvalifiseringen. Norges alpinkomet vant verdenscuppremieren i storslalåm i oktober, men i Lech fikk unggutten en nedtur.

  Henrik Kristoffersen
  Foto: Martti Kainulainen / AFP
 • Alle de norske hopperne gikk videre

  Alle de norske hopperne gikk videre til morgendagens renn, etter en lite spenstig kvalifisering.

  Halvor Egner Granerud ble beste norske og havnet på tredjeplass i kvalifiseringen, bak tyske Karl Geiger og polske Dawid Kubacki.

  Øvrig norske: Johann André Forfang ble nummer 15, Sander Vossan Eriksen nummer 24, Anders Håre nummer 30, Marius Lindvik nummer 38, Robert Johansson nummer 43 og Daniel-André Tande ble nummer 48 av de 50 som kvalifiserte seg.

  Det var i en liten periode knyttet spenning rundt Daniel-André Tande som var avhengig av at andre hoppet dårligere. Han kom seg videre han også, men freste etter at han hadde hoppet.

  – Nei, det er faktisk noe av det latterligste jeg har vært med på. Så lav fart med så mye bakvind over kulen. Det blir rett og slett for dumt, sa Tande til NRK, etter et skuffende hopp.

  Tande
  Foto: JANEK SKARZYNSKI / AFP
 • Strengere regime i toppfotballen

  Det har hopet seg opp med smittefilfeller i den norske toppfotballen de siste ukene.

  Nå gjør Norges Fotballforbund noen endringer i toppfotballens smittevernprotokoll. Det melder NFF selv i en pressemelding.

  – Vi gjør nå noen innstramminger og presiseringer i protokollene som vil gjelde i sesonginnspurten. Vi har fått god bistand fra Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet, og tar selvsagt deres innspill til følge i de oppdaterte protokollene, sier leder av konkurranseavdelingen i NFF, Nils Fisketjønn.

  Blant de nye endringene er at treningskamper nå kun tillates etter søknad. Det er også krav til negativ test før spillere kan gjenoppta trening etter symptomer på luftveisinfeksjon.

  Patrick Berg og Fredrik Bjørkan.
  Foto: Mats Torbergsen

Sendeplan

Kl. Program Kanal