Hopp til innhold

Millionsmell for skiforbundet – alle reiser stoppes for utøverne

Styret i Norges Skiforbund har besluttet permitteringer og stopp i alle samlinger og reiser. Foreløpige tall viser et tap på 27 millioner kroner.

Therese Johaug

REISESTOPP: Skiforbundet stopper reiser og samlinger for samtlige utøvere i alle grener. Her er Therese Johaug i aksjon i Holmenkollen 7. mars.

Det opplyser skiforbundet i en pressemelding tirsdag kveld. Til NRK understreker generalsekretær Ingvild Bretten Berg at utfordringene som handler om liv og helse i den store sammenhengen er langt viktigere enn forbundets store tap.

– Men så påvirker dette oss med voldsom kraft på veldig kort tid. Det er kanskje den mest krevende situasjonen vi har stått i noen gang på kort varsel, sier hun.

– Det preger naturligvis stemningen hos oss. I styret, for oss som er ledere og alle ansatte. Det blir alvorspreget stemning av dette.

Arrangementer stoppet og avlyst

Koronaviruset slo innover Norge på det verst tenkelig tidspunktet for Norges Skiforbund. Det foreløpig realiserte tapet på 27 millioner kroner knytter seg først og fremst til en rekke avlysninger av både små og store arrangement.

For å nevne noe gikk verdenscupen for kombinert, langrenn og hopp i Holmenkollen for tomme tribuner. Arrangørselskapet Holmenkollen Skifestival AS eies nesten helt og holdent av Skiforbundet.

8Na5mI0S0_g

ALVOR: For Skiforbundets generalsekretær Ingvild Bretten Berg (høyre), her sammen med Kristin Vestgren Sæterøy under en pressekonferanse i forbindelse med verdenscupen i Holmenkollen for en drøy uke siden.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Amputert ble også Raw Air-turneringen i hopp. Den gikk dels for tomme tribuner, mens rennene i Trondheim og Vikersund ble avlyst.

Avlyst ble også Norgesmesterskapet i flere av forbundets grener. NM-uken på Lillehammer i slutten av mars skulle samle Telemark, aking, bob, badminton, curling, hundekjøring, radiostyrt bil, snowcross, langrenn, hopp, kombinert, freeski, randoneé og alpint.

Junior-VM i alpint i Narvik ble stoppet. Ski-NM for juniorer på Beitostølen det samme.

I tillegg har Skiforbundet inntekter fra engangslisenser i en rekke turrenn og langløpskonkurranser. Men nå i mars har Birken, Skarverennet og Reistadløpet blitt avlyst.

– Så har vi også penger i fond. Aksjemarkedet har gått en vei denne perioden... Så det er flere elementer her, sier Bretten Berg.

Frykter ytterligere stortap av inntekter

Men det er ikke bare realiserte tap som bekymrer generalsekretæren. Det er også knyttet usikkerhet til planlagte inntekter dette året på 20 til 25 millioner kroner.

Bretten Berg ønsker ikke å gå i detalj på hva slags inntekter dette er, men at det er en generell vurdering av inntektsporteføljen for resten av året.

– Men vi går alltid inn i et år med en viss grad av usikre inntekter. Med den situasjonen vi har i samfunnet rundt oss nå, har jo ikke dette blitt noe sikrere, sier Bretten Berg, som deretter bekrefter at deler av dette vil knytte seg til fremtidige sponsorinntekter.

– Svært vanskelig

Erik Røste

MÅ TA GREP: Skipresident Erik Røste.

Foto: Vidar Ruud / NTB sc

Dagens situasjon gjør at skistyret har besluttet permitteringer av ansatte og full stopp i alle samlinger og reiser inntil videre.

Når det gjelder permitteringene kommer det ifølge Bretten Berg som en følge av at aktiviteten er stoppet. Arbeidsoppgavene er for mange ansatte borte. Det handler ikke om det store inntektstapet den siste drøye uken.

Hvor mange som blir permittert kan ikke generalsekretæren si noe om. Akkurat nå foregår det drøftinger med de tillitsvalgte organene. Etter dette blir det sendt ut permitteringsvarsler.

Vi er oppe i en svært vanskelig situasjon med store inntektstap som preger oss alle. Det er en helt surrealistisk situasjon hvor en hel verden arbeider med å bekjempe koronaviruset. I dette bildet blir våre utfordringer underordnet, men for skiforbundet er de kritiske. Konsekvensene er store både menneskelig, sportslig og økonomisk, sier skipresident Erik Røste.

Flytter skitinget

De omfattende tiltakene innebærer også direkte konsekvenser for eliteutøverne i forbundet.

Alle reiser og samlinger er stoppet inntil videre. Dette omfatter alle grener og administrasjonen i skiforbundet. For eksempel kommer den første fellessamlingene for langrennsløperne på Sognefjellet i juni måned. Hva som skjer med den er i det uvisse.

GG9CbFbptM

KAN FÅ REDUSERT SAMLINGSDØGN: Ingvild Flugstad Østberg, Therese Johaug og landslagstrener Geir Endre Rogn, her fra Font-Romeu i Frankrike høsten 2019.

Foto: Berit Roald

– Men er det slik at grenene har fått beskjed om at de eksempelvis ikke får dra på samlinger før til høsten?

– Nå jobber alle sportssjefene med å gjennomgå sin del av virksomheten og hvilke følger og konsekvenser koronaviruset får for deres aktivitet. Utgangspunktet slik situasjonen er nå er at all aktivitet stoppet inntil videre, sier Bretten Berg.

I tillegg blir det planlagte skitinget i Ålesund flyttet fra juni til juni 2021.

– Vi mener disse tiltakene skal bidra til at skiforbundet skal være levedyktig når samfunnet på et tidspunkt normaliserer seg, sier generalsekretæren.

Skiforbundet

TOMME TRIBUNER: Her går blant andre Martin Johnsrud Sundby (foran) femmila i Holmenkollen 8. mars. Rennet gikk for tomme tribuner før all idrett ble stanset i Norge.

Foto: Vidar Ruud / Vidar Ruud

Siste nytt

  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Lilleberg og Pettersen ønsker å være med i VM: – Selvfølgelig har jeg lyst

    De to USA-proffene Emil Lilleberg og Mathias Emilio Pettersen har forsikret landslagssjef Tobias Johansson om at de ønsker å bidra for landslaget under VM.

    Spillerne er riktignok avhengig av hvordan det går i sluttspillet for sine respektive lag. Lillebergs Tampa Bay Lightning ligger under 0-3 i kamper mot Florida Panthers, mens Emilio Pettersens Texas Stars slo ut Manitoba Moose og møter Milwaukee Admirals i en best av fem-serie.

    – Jeg spiste middag med Emil for en måned siden, og han var veldig positiv til VM-spill når han er ferdig der borte. Men det er usikkert om Tampa vil sende ham til Syracuse, eller hva som skjer når de eventuelt ryker ut, sier Johansson til nitten.no.

    Første kamp for Emilio Pettersen & co. spilles først 2. mai. Serien avsluttes så sent som 12. mai, dersom de spiller alle de fem kampene.

    – Jeg prøver å ha fokus på sluttspillet her nå, men selvfølgelig har jeg lyst til å spille VM om det åpner seg opp en mulighet for det, sier Pettersen.

    – Kan du reise dersom dere ryker i neste runde med Texas Stars?

    – Jeg er usikker på hva som skjer med Dallas i sluttspillet, så jeg må ta det som det kommer da. Jeg kan ikke si noe 100 prosent nå, svarer han.

    Fra før har veteranene Mats Zuccarello og Patrick Thoresen stilt seg tilgjengelig til verdensmesterskapet i Praha, som spilles fra 10. til 26. mai.

    (©NTB)

    eFmZjB-LXIs
    Foto: NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal