Hopp til innhold

Skiforbundet gransket kritikk – mener skitopp er habil

Dermed går prosessen med valg av Hafjell/Kvitfjell eller Narvik som kandidat til et alpin-VM som planlagt.

Stein Opsal og Anne-Lise H. Rolland

VURDERTE HABILITETEN: Anne-Lise H. Rolland (t.h.) og to eksterne jurister har konkludert med at styrevervene til generalsekretær Stein Opsal er uproblematisk i habilitetssammenheng.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Avgjørelsen om hvem som skal være kandidat til det første alpin-VM i Norge noensinne skal tas av styret i Norges skiforbund i høst. Innstillingen fra administrasjonen skal etter planen være klar i oktober.

Det er arbeidet med denne innstillingen som har skapt kontroverser. I vår mente idrettsjurist Gunnar Martin Kjenner at forbundets generalsekretær, Svein Opsal, er inhabil fordi han er styreleder for både Hafjell Idrett AS og Kvitfjell Idrett AS – altså den ene av de to søkerne.

– Han er klokkeklart inhabil, sa Kjenner i mars.

– Ifølge loven er dermed også alle som arbeider under hans ledelse, det vil si alle ansatte i skiforbundet, også inhabile.

– Viktig med avklaring

Kjenner mente at konsekvensen måtte bli at ingen ansatte i forbundet derfor kunne jobbe med å forberede søknadene.

– Vi har fått det grundig vurdert av både interne og eksterne advokater. De har kommet til det motsatte av Kjenners konklusjon, og funnet ut at jeg ikke er inhabil, sier Opsal selv til NRK nå fem måneder senere.

– Jeg vet ikke hvor stor kunnskap Kjenner har til mine forskjellige roller. Men det var viktig å få en avklaring slik at arbeidet kan fortsette, sier Opsal, som selv skal slutte i jobben 1. oktober.

Skiforbundets advokat Anne-Lise H. Rolland er én av dem som har vurdert Opsal som habil.

Hun mener at selskapene han er leder for – Hafjell Idrett AS og Kvitfjell Idrett AS – ikke vil få fordeler av en eventuell tildeling av et VM i Gudbrandsdalen.

Juristen opplyser at det vanlige er at det opprettes egne VM-selskap i forkant av et VM i Norge, med skiforbundet som eier, uavhengig av hvor VM-et gjennomføres.

– Trenger en streng norm

– Hans verv som styremedlem anses etter mitt syn for å være uproblematisk i habilitetssammenheng, skriver Rolland.

Rolland gir følgende begrunnelse til NRK:

  • Stein Opsal er styreleder i Hafjell Idrett AS og Kvitfjell Idrett AS. Dette er selskaper som på ingen måte vil få fordeler av en tildeling av VM til Gudbrandsdalen, og anses ikke for å falle innenfor partsbegrepet i habilitetssammenheng. Hans verv som styreleder anses etter mitt syn åpenbart for å være uproblematisk i habilitetssammenheng, både under § 10 (1) og § 10 (2).
  • Han er videre styremedlem i Hafjell Kvitfjell Alpin AS. Dette selskapet vil potensielt kunne få fordeler, men kun hvis det faktisk blir valgt til å være arrangørselskap for VM i Gudbrandsdalen. Dette er foreløpig rent hypotetisk og det vanlige er at det opprettes egne VM selskap i forkant av et VM i Norge. Det er også vanlig at Norges Skiforbund går inn som eier i et slikt selskap, helt uavhengig av hvor VM-et gjennomføres. Videre har administrasjonen også innstilt på opprettelse av et eget VM-selskap som arrangørselskap i skistyrets møte 9 i perioden 2016-2018. Administrasjonens innstilling er tatt til etterretning av Skistyret.
  • Hans verv som styremedlem anses etter mitt syn for å være uproblematisk i habilitetssammenheng, både under § 10 (1) og (2). Det er et hypotetisk spørsmål om dette selskapet vil bli valgt til å være arrangørselskap for VM Alpint 2025. Det er i grunn allerede avgjort at det opprettes et eget VM-selskap. Og videre vil det også måtte opprettes et arrangørselskap om det er Narvik kommune som søker. Norges Skiforbund vil da også etter vanlig kutyme gå inn som hovedeier i arrangørselskapet. Jeg kan ikke se at en avgjørelse i saken på noen som helst måte kan innebære særlig fordel, tap eller ulempe for ham selv eller noen som han har nær personlig tilknytning til. Han får videre heller ingen godtgjørelse av selskapet.

NRK har senere spurt om forbundet har tatt høyde for den eventuelle langsiktige gevinsten som kan tilfalle selskapene ved et VM i Gudbrandsdalen.

Selv om selskapene ikke vil være arrangørselskap for mesterskapet, er det grunn til å tro at et eventuelt VM vil medføre økt turisme til Hafjell/Kvitfjell, noe som i tilfelle kan gi økte inntekter.

  • Skiforbundet arrangerer en rekke mesterskap og konkurranser over hele landet hver eneste sesong. Disse arrangementene kan naturligvis ha betydning for stedet, regionen og anlegget som er involvert, også økonomisk.
  • For eksempel vil et VM på ski i Trondheim ha stor betydning for mange næringer i hele Trøndelag og Norge. Også her har skiforbundet representanter i styret/selskap og det blir trolig opprettet et VM-selskap på samme måte som i Holmenkollen i 2011.
  • Stein Opsal ville ikke ha vært den som fatter en beslutning om hvilken kommune som får tildelt VM i alpint. Spørsmålet var derfor kun hvorvidt han var med på å tilrettelegge grunnlaget for beslutningen og eventuelt var inhabil til å gjøre dette. Personlig arbeider han ikke med en utredning av søknadene. Hans eventuelle befatning med saken, er at han leder administrasjonen som utreder søknadene. Om han var inhabil til å fatte beslutningen, ville hans nærmeste underordnede også være inhabil til å fatte beslutningen. Men de kunne fortsatt være med på å tilrettelegge grunnlaget for beslutningen (som i så fall ville ha blitt fattet av en annen enn han). Siden det ikke er han som fatter beslutningen, og han heller ikke selv utreder grunnlaget for beslutningen, blir spørsmålet om habilitet for hans del i denne saken heller teoretisk.

Rolland opplyser til NRK at Skiforbundet har drøftet saken med to eksterne advokater for å kvalitetssikre egne vurderinger. Skiforbundet tar imidlertid selv ansvaret for egne konklusjoner, og kan ikke oppgi hvem de har snakket med.

Skipresident Erik Røste, som er styrelder i Hafjell Nasjonalanlegg AS, vil ikke være involvert i prosessen før avgjørelsen skal tas. Derfor blir hans habilitet ikke vurdert før eventuelt det aktuelle styremøtet, opplyser Rolland.

Opsal har videre som kjent offentliggjort at han slutter som generalsekretær 1. oktober og vil uansett ikke være involvert i prosessen.

Kjenner har gått gjennom skiforbundets argumentasjon, og nå er idrettsjuristen enig med Rolland i det vesentlige.

Han sier at uenigheten går på om Opsal kan få fordeler av sine roller i de ulike selskapene, noe Kjenner mener blir en ren faktavurdering.

– Generelt vil jeg si at inhabilitetsbestemmelsen er blant de bestemmelsene som brytes hyppigst i idretten, spesielt på lagsplan. Derfor bør idrettens overordnede organer, som for eksempel NSF, gå foran i sine egne habilitetsvurderingene og legge en streng norm til grunn i egne avgjørelser, mener Kjenner.

Kvitfjell 2017
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Siste nytt

  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • KBKs Max Williamsen ute resten av sesongen

    Et avrevet korsbånd i venstre kne gjør at sesongen er over for Kristiansunds Max Williamsen.

    Etter 15 minutter i onsdagens cupkamp på Reknesbanen, gikk KBKs høyreback i bakken etter en duell med en Træff-spiller, skriver Tidens Krav.

    – Det er bare å forberede seg på det verste, sa 20-åringen til da han hinket inn i KBK-bussen for å reise hjem til Kristiansund en liten time etter kampslutt.

    Etter MR-undersøkelse torsdag kom bekreftelsen på at 20-åringen ikke kan spille mer fotball denne sesongen. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Kristiansund - KFUM Oslo (1-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal