Olympiatoppen snur etter krass kritikk: – Det er helt absurd

Forrige uke fikk bruddet mellom Stiftelsen VI og Norges idrettsforbund stor oppmerksomhet. Nå har Olympiatoppen tatt grep, men Birgit Skarstein (32) er ikke fornøyd ennå.

Landslag langrenn og kombinert sesongen 2019/2020

REFSER NIF: Birgit Skarstein mener at NIF og Olmypiatoppen mangler kunnskap om paraidrett.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Etter å ha fått kritikk for manglende bidrag til parautøvere, har nå Norges idrettsforbund tatt grep. Nå får parautøvere 100 000 kroner hver i stipend fra NIF. Det er samme beløp som funksjonsfriske utøvere får. Det meldte Dagbladet onsdag.

– Alle kan gjøre og nå har de innrømmet at det var feil i denne saken å avfeie en hel gruppe, sier roer Birgit Skarstein og fortsetter:

– Det er greit å gjøre feil, men det er ingen skam å snu. Jeg er veldig glad for at Olympiatoppen har snudd i denne saken, sier Skarstein.

Parautøveren er nå fornøyd med at det blir tatt grep.

– Det er fint for dagens utøvere at dette ble ryddet opp i, og nå er det viktig å sørge for at morgendagens utøvere skal slippe å oppleve det samme. Jeg tror ikke det er vond vilje som ligger til grunn her, men heller manglende kunnskap om deler av utøverpopulasjonen, mener hun.

Hun inviterer nå Olympiatoppen til å være med i treningshverdagen til parautøverne.

– Jeg forventer, som en paralympisk toppidrettsutøver som satser for fullt mot Tokyo, at de som legger så sterke føringer for premissene våre setter seg inn mot den virkeligheten vi presterer i. At de setter seg ned, leser seg opp, oppsøker miljøene og lærer om hvordan hverdagen vår er, oppfordrer Skarstein.

Ut mot Olympiatoppens kunnskap

Parautøvere har også gjerne store utgifter som må brukes på for eksempel rosete og skikjelke. Her er stipendet et kjærkomment bidrag for å i det hele tatt kunne utøve idretten.

– Vi er kjempeheldige som har Stiftelsen VI som har kommet på banen med et toppidrettsstipend. Men det skal dekke utgifter som vi har fordi vi er parautøvere, og som olympiske utøvere ikke har, mener Skarstein.

Roeren mener at det er helt feil å legge dette stipendet til grunn som frie midler i en likviditetsvurdering.

Men Skarstein er også kritisk til holdningene til NIF og Olympiatoppen. Hun mener at saken viser at de ikke har nok kunnskap om paraidrett.

– Jeg opplever at det gjøres masse godt og profesjonelt arbeid i hverdagen. Jeg trodde imidlertid at også ledelsen i Olympiatoppen hadde fingrene på pulsen og visste hva det innebar å satse mot Paralympics. Men nå viser det seg at de ikke har det, og ikke vet ganske grunnleggende hvor store utgifter vi selv må dekke, hvor mye rigg og organisering vi må håndtere, sier Skarstein.

– Helt fantastisk

Daglig leder i Stiftelsen VI, Knut Nystad, er veldig fornøyd med grepet NIF har tatt.

– Det er helt fantastisk. Det viser at å ta opp saken er viktig for den gruppen vi jobber for. Vi mener at alle som skal konkurrere må behandles likt, sier Nystad til NRK.

Holmenkollen 2018

JUBLER: Daglig leder i VI, Knut Nystad, er fornøyd med at Olympiatoppen tar grep.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Til tross for at parautøvere får lik støtte som funksjonsfriske utøvere, har fortsatt Stiftelsen VI trukket seg fra avtalen med NIF. Nystad sier det er en dialog på gang, men han kan ikke kommentere den ytterligere.

NRK har vært i kontakt med Tore Øvrebø, som er toppidrettssjef i Olympiatoppen. Han vil ikke kommentere saken ytterligere på nåværende tidspunkt.

– NIF erkjenner, både som følge av Stiftelsen VIs tydelige tilbakemelding og med vårt overordnede ansvar som både en Olympisk og en Paralympisk komité, at også de paralympiske utøverne burde blitt tilgodesett i første tildelingsrunde, sa Øvrebø i en pressemelding lørdag.

Nystad viser også til at dette ikke bare handler om økonomi.

– Dette er en god start. Men det handler også om holdninger og verdier. Vi jobber for å gi like mulgihtere for å prestere – enten du deltar i OL eller PL, sier han.

– Skarstein mener at Olympiatoppen ikke har nok kunnskap om paraidrett. Hva tenker du om det?

– Jeg tror det er viktig å lytte til henne. Det er hun som driver med idretten og kan den. Jeg jobber kun i stiftelsen, men det er viktig å lytte til de som har kompetansen.

Bordtennisforbundet jubler

Skarstein mener at stiftelsens støtte ikke bare kan overføres til å skulle håndtere koronasituasjonen, siden disse har en annen hensikt og allerede brukes på utgifter hun ikke kommer unna som parautøver.

– Det er helt absurd at bare fordi vi skal til et Paralympics, som går en måned etter OL, så er det diskvalifiserende for å få koronastøtte fordi vi får et stipend som dekker ekstraordinære utgifter, som andre utøvere ikke har. Det argumentet faller for sin egen urimelighet, sier hun.

Generalsekretær Bengt Paulsen i Norges Bordtennisforbund hadde akkurat fått beskjed om kuvendingen da NRK ringte.

– Dette betyr at det blir enda mer optimalisering og bedre vilkår for våre parautøvere, sier Paulsen til NRK.

– For oss er det bra at våre utøvere får enda bedre muligheter til å konsentrere seg om Tokyo-OL. Det gjør hverdagen enklere for våre parautøvere. Det gir også en psykologisk effekt. De føler seg verdsatt og likestilt, fortsetter Paulsen.

Fikk 125 millioner

Da idrettsforbundet mottok 5,5 millioner fra Kulturdepartementet, ble det bestemt at de skulle fordeles på 55 funksjonsfriske utøvere, mens parautøvere fikk ingenting. Det fikk Stiftelsen VI, med Kjell Inge Røkke i spissen, til å reagere.

Det endte altså med at stiftelsen trakk seg fra samarbeidet. Stiftelsen bidro med 125 millioner kroner over fem år. I styret finner man blant annet Birgit Skarstein, prinsesse Märtha Louise, Marit Bjørgen, Aksel Lund Svindal og Therese Johaug.

Skarstein påpeker at det brukes flere 100 000 av egen lomme på utstyr som er helt nødvendig for parautøvere på toppnivå.

Siste nytt

 • Slapp møte med storfavoritt Györ

  Vipers Kristiansand skal møte CSKA Moskva i semifinalen i mesterligaen. Det ble klart etter trekning i ettermiddag. Dermed slapp kristiansandslaget å møte storfavoritt Györ før en eventuell finale. Semifinalene spilles lørdag 29. mai.

  Handball, Rema 1000-ligaen, Flint - Vipers
  Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN
 • Ada Hegerberg ute denne sesongen

  Ada Hegerberg kommer ikke tilbake på banen for Lyon denne sesongen, men sikter mot neste sesong. Det melder klubben på sitt nettsted.

  Hegerberg har ikke spilt siden hun pådro seg en korsbåndskade i januar i fjor. På ettersommeren gjennomgikk hun en ny operasjon for å fikse en gammel skade, men rehabiliteringen har tatt lenger tid enn forventet.

  Nå har hun ifølge klubben gitt opp å gjøre comeback denne sesongen. I stedet prøver hun å bli klar til sesongforberedelsene til 2021-22-sesongen.

  Det har kommet få nyheter om Hegerberg fra Lyon under hennes skadeperiode, men før juli i fjor meldte klubben at kontrakten hennes er forlenget til 2024. (NTB)

  Hegerberg
  Foto: JEFF PACHOUD / AFP
 • Leier ut lillebror Hauge igjen

  Bodø/Glimt og Stjørdals-Blink er enige om en utlånsavtale for angrepsspilleren Runar Hauge (19).

  Det opplyser eliteserieklubben selv på sine nettsider tirsdag. Hauge er lillebror av Milan-proffen Jens Petter Hauge, som gjorde det strålende for Glimt i fjorårets sesong.

  Stjørdals-Blink berget plassen i 1. divisjon etter å ha spilt kvalifisering forrige sesong. Foran årets er spillerstallen allerede forsterket med en annen Glimt-spiller, Aleksander Foosnæs.

  zuyEOcMdB_o
  Foto: Mats Torbergsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal