Hopp til innhold

Olympiatoppen snur etter krass kritikk: – Det er helt absurd

Forrige uke fikk bruddet mellom Stiftelsen VI og Norges idrettsforbund stor oppmerksomhet. Nå har Olympiatoppen tatt grep, men Birgit Skarstein (32) er ikke fornøyd ennå.

Landslag langrenn og kombinert sesongen 2019/2020

REFSER NIF: Birgit Skarstein mener at NIF og Olmypiatoppen mangler kunnskap om paraidrett.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Etter å ha fått kritikk for manglende bidrag til parautøvere, har nå Norges idrettsforbund tatt grep. Nå får parautøvere 100 000 kroner hver i stipend fra NIF. Det er samme beløp som funksjonsfriske utøvere får. Det meldte Dagbladet onsdag.

– Alle kan gjøre og nå har de innrømmet at det var feil i denne saken å avfeie en hel gruppe, sier roer Birgit Skarstein og fortsetter:

– Det er greit å gjøre feil, men det er ingen skam å snu. Jeg er veldig glad for at Olympiatoppen har snudd i denne saken, sier Skarstein.

Parautøveren er nå fornøyd med at det blir tatt grep.

– Det er fint for dagens utøvere at dette ble ryddet opp i, og nå er det viktig å sørge for at morgendagens utøvere skal slippe å oppleve det samme. Jeg tror ikke det er vond vilje som ligger til grunn her, men heller manglende kunnskap om deler av utøverpopulasjonen, mener hun.

Hun inviterer nå Olympiatoppen til å være med i treningshverdagen til parautøverne.

– Jeg forventer, som en paralympisk toppidrettsutøver som satser for fullt mot Tokyo, at de som legger så sterke føringer for premissene våre setter seg inn mot den virkeligheten vi presterer i. At de setter seg ned, leser seg opp, oppsøker miljøene og lærer om hvordan hverdagen vår er, oppfordrer Skarstein.

Ut mot Olympiatoppens kunnskap

Parautøvere har også gjerne store utgifter som må brukes på for eksempel rosete og skikjelke. Her er stipendet et kjærkomment bidrag for å i det hele tatt kunne utøve idretten.

– Vi er kjempeheldige som har Stiftelsen VI som har kommet på banen med et toppidrettsstipend. Men det skal dekke utgifter som vi har fordi vi er parautøvere, og som olympiske utøvere ikke har, mener Skarstein.

Roeren mener at det er helt feil å legge dette stipendet til grunn som frie midler i en likviditetsvurdering.

Men Skarstein er også kritisk til holdningene til NIF og Olympiatoppen. Hun mener at saken viser at de ikke har nok kunnskap om paraidrett.

– Jeg opplever at det gjøres masse godt og profesjonelt arbeid i hverdagen. Jeg trodde imidlertid at også ledelsen i Olympiatoppen hadde fingrene på pulsen og visste hva det innebar å satse mot Paralympics. Men nå viser det seg at de ikke har det, og ikke vet ganske grunnleggende hvor store utgifter vi selv må dekke, hvor mye rigg og organisering vi må håndtere, sier Skarstein.

– Helt fantastisk

Daglig leder i Stiftelsen VI, Knut Nystad, er veldig fornøyd med grepet NIF har tatt.

– Det er helt fantastisk. Det viser at å ta opp saken er viktig for den gruppen vi jobber for. Vi mener at alle som skal konkurrere må behandles likt, sier Nystad til NRK.

Holmenkollen 2018

JUBLER: Daglig leder i VI, Knut Nystad, er fornøyd med at Olympiatoppen tar grep.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Til tross for at parautøvere får lik støtte som funksjonsfriske utøvere, har fortsatt Stiftelsen VI trukket seg fra avtalen med NIF. Nystad sier det er en dialog på gang, men han kan ikke kommentere den ytterligere.

NRK har vært i kontakt med Tore Øvrebø, som er toppidrettssjef i Olympiatoppen. Han vil ikke kommentere saken ytterligere på nåværende tidspunkt.

– NIF erkjenner, både som følge av Stiftelsen VIs tydelige tilbakemelding og med vårt overordnede ansvar som både en Olympisk og en Paralympisk komité, at også de paralympiske utøverne burde blitt tilgodesett i første tildelingsrunde, sa Øvrebø i en pressemelding lørdag.

Nystad viser også til at dette ikke bare handler om økonomi.

– Dette er en god start. Men det handler også om holdninger og verdier. Vi jobber for å gi like mulgihtere for å prestere – enten du deltar i OL eller PL, sier han.

– Skarstein mener at Olympiatoppen ikke har nok kunnskap om paraidrett. Hva tenker du om det?

– Jeg tror det er viktig å lytte til henne. Det er hun som driver med idretten og kan den. Jeg jobber kun i stiftelsen, men det er viktig å lytte til de som har kompetansen.

Bordtennisforbundet jubler

Skarstein mener at stiftelsens støtte ikke bare kan overføres til å skulle håndtere koronasituasjonen, siden disse har en annen hensikt og allerede brukes på utgifter hun ikke kommer unna som parautøver.

– Det er helt absurd at bare fordi vi skal til et Paralympics, som går en måned etter OL, så er det diskvalifiserende for å få koronastøtte fordi vi får et stipend som dekker ekstraordinære utgifter, som andre utøvere ikke har. Det argumentet faller for sin egen urimelighet, sier hun.

Generalsekretær Bengt Paulsen i Norges Bordtennisforbund hadde akkurat fått beskjed om kuvendingen da NRK ringte.

– Dette betyr at det blir enda mer optimalisering og bedre vilkår for våre parautøvere, sier Paulsen til NRK.

– For oss er det bra at våre utøvere får enda bedre muligheter til å konsentrere seg om Tokyo-OL. Det gjør hverdagen enklere for våre parautøvere. Det gir også en psykologisk effekt. De føler seg verdsatt og likestilt, fortsetter Paulsen.

Fikk 125 millioner

Da idrettsforbundet mottok 5,5 millioner fra Kulturdepartementet, ble det bestemt at de skulle fordeles på 55 funksjonsfriske utøvere, mens parautøvere fikk ingenting. Det fikk Stiftelsen VI, med Kjell Inge Røkke i spissen, til å reagere.

Det endte altså med at stiftelsen trakk seg fra samarbeidet. Stiftelsen bidro med 125 millioner kroner over fem år. I styret finner man blant annet Birgit Skarstein, prinsesse Märtha Louise, Marit Bjørgen, Aksel Lund Svindal og Therese Johaug.

Skarstein påpeker at det brukes flere 100 000 av egen lomme på utstyr som er helt nødvendig for parautøvere på toppnivå.

Siste nytt

 • Tøffare kamp for Klaesson

  Leeds har forsterka stallen på keeperplass ved å hente inn rutinerte Joel Robles (32) frå Betis.

  32-åringen skreiv tysdag under på ein eittårskontrakt for Premier League-klubben. Robles' kontrakt med Betis gjekk ut etter førre sesong, og dermed kunne han hentast utan overgangssum.

  Leeds har frå før målvaktene Illan Meslier og Kristoffer Klaesson i A-stallen. Nordmannen, som har stått éin Premier League-kamp for klubben, må belage seg på hardare konkurranse med Robles på plass.

  Spanjolen har tidlegare spilt for Atlético Madrid, Rayo Vallecano, Wigan og Everton, så han er godt kjent med den engelske ligaen frå før.

  Joel Robles
  Foto: Miguel Morenatti / AP
 • Tidligere Arsenal-keeper klar for FC København

  Den australske landslagsmålvakten Mathew Ryan (30) selges fra Real Sociedad til FC København og har undertegnet en toårskontrakt.

  Det opplyser den danske storklubben på sitt nettsted tirsdag. FCK trengte ny keeper ettersom Kamil Grabara er skadd.

  Ryan har meget solid erfaring fra europeisk toppfotball og er fast førstekeeper og kaptein for Australia. I klubbfotballen har han spilt for blant andre Brugge, Valencia, Brighton og Arsenal.

  – Vi får en erfaren og sterk keeper i sin beste alder som kommer for å ta opp konkurransen med våre øvrige målmenn, sier sportsdirektør Peter Christiansen i FCK. (NTB)

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Daniel Leal Olivas / AP
 • Norges avsluttet sjakk-OL med tap for Filippinene

  Norge var nevnt blant medaljekandidatene, men endte på en skuffende plassering etter å ha tapt den siste kampen mot Filippinene med 1,5-2,5.

  Norge var ranket som nummer tre i turneringen, men flere sjakkeksperter mener at nordmennene var den store skuffelsen i turneringen. Laget var oppe på 21. plass med to runder igjen, men har falt ned til 48.-plassen før den siste runden er helt ferdigspilt.

  Magnus Carlsen spilte ikke den siste kampen. Aryan Tarik møtte Mark Paragua med svarte brikker og avsluttet med remis etter 30 trekk.

  Jon Ludvig Hammer spilte med hvite brikker mot John Paul Gómez, men endte også opp med remis. Johan-Sebastian Christiansen møtte Darwin Laylo og også den kampen endte remis.

  Frode Urkedal avsluttes mot Paulo Bersamina og kom under etter et dårlig trekk underveis. Han klarte ikke å ta seg inn igjen og partiet endte med tap etter 37 trekk.

  Magnus Carlsen
  Foto: ARUN SANKAR / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste