Hopp til innhold

Olympiatoppen snur etter krass kritikk: – Det er helt absurd

Forrige uke fikk bruddet mellom Stiftelsen VI og Norges idrettsforbund stor oppmerksomhet. Nå har Olympiatoppen tatt grep, men Birgit Skarstein (32) er ikke fornøyd ennå.

Landslag langrenn og kombinert sesongen 2019/2020

REFSER NIF: Birgit Skarstein mener at NIF og Olmypiatoppen mangler kunnskap om paraidrett.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Etter å ha fått kritikk for manglende bidrag til parautøvere, har nå Norges idrettsforbund tatt grep. Nå får parautøvere 100 000 kroner hver i stipend fra NIF. Det er samme beløp som funksjonsfriske utøvere får. Det meldte Dagbladet onsdag.

– Alle kan gjøre og nå har de innrømmet at det var feil i denne saken å avfeie en hel gruppe, sier roer Birgit Skarstein og fortsetter:

– Det er greit å gjøre feil, men det er ingen skam å snu. Jeg er veldig glad for at Olympiatoppen har snudd i denne saken, sier Skarstein.

Parautøveren er nå fornøyd med at det blir tatt grep.

– Det er fint for dagens utøvere at dette ble ryddet opp i, og nå er det viktig å sørge for at morgendagens utøvere skal slippe å oppleve det samme. Jeg tror ikke det er vond vilje som ligger til grunn her, men heller manglende kunnskap om deler av utøverpopulasjonen, mener hun.

Hun inviterer nå Olympiatoppen til å være med i treningshverdagen til parautøverne.

– Jeg forventer, som en paralympisk toppidrettsutøver som satser for fullt mot Tokyo, at de som legger så sterke føringer for premissene våre setter seg inn mot den virkeligheten vi presterer i. At de setter seg ned, leser seg opp, oppsøker miljøene og lærer om hvordan hverdagen vår er, oppfordrer Skarstein.

Ut mot Olympiatoppens kunnskap

Parautøvere har også gjerne store utgifter som må brukes på for eksempel rosete og skikjelke. Her er stipendet et kjærkomment bidrag for å i det hele tatt kunne utøve idretten.

– Vi er kjempeheldige som har Stiftelsen VI som har kommet på banen med et toppidrettsstipend. Men det skal dekke utgifter som vi har fordi vi er parautøvere, og som olympiske utøvere ikke har, mener Skarstein.

Roeren mener at det er helt feil å legge dette stipendet til grunn som frie midler i en likviditetsvurdering.

Men Skarstein er også kritisk til holdningene til NIF og Olympiatoppen. Hun mener at saken viser at de ikke har nok kunnskap om paraidrett.

– Jeg opplever at det gjøres masse godt og profesjonelt arbeid i hverdagen. Jeg trodde imidlertid at også ledelsen i Olympiatoppen hadde fingrene på pulsen og visste hva det innebar å satse mot Paralympics. Men nå viser det seg at de ikke har det, og ikke vet ganske grunnleggende hvor store utgifter vi selv må dekke, hvor mye rigg og organisering vi må håndtere, sier Skarstein.

– Helt fantastisk

Daglig leder i Stiftelsen VI, Knut Nystad, er veldig fornøyd med grepet NIF har tatt.

– Det er helt fantastisk. Det viser at å ta opp saken er viktig for den gruppen vi jobber for. Vi mener at alle som skal konkurrere må behandles likt, sier Nystad til NRK.

Holmenkollen 2018

JUBLER: Daglig leder i VI, Knut Nystad, er fornøyd med at Olympiatoppen tar grep.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Til tross for at parautøvere får lik støtte som funksjonsfriske utøvere, har fortsatt Stiftelsen VI trukket seg fra avtalen med NIF. Nystad sier det er en dialog på gang, men han kan ikke kommentere den ytterligere.

NRK har vært i kontakt med Tore Øvrebø, som er toppidrettssjef i Olympiatoppen. Han vil ikke kommentere saken ytterligere på nåværende tidspunkt.

– NIF erkjenner, både som følge av Stiftelsen VIs tydelige tilbakemelding og med vårt overordnede ansvar som både en Olympisk og en Paralympisk komité, at også de paralympiske utøverne burde blitt tilgodesett i første tildelingsrunde, sa Øvrebø i en pressemelding lørdag.

Nystad viser også til at dette ikke bare handler om økonomi.

– Dette er en god start. Men det handler også om holdninger og verdier. Vi jobber for å gi like mulgihtere for å prestere – enten du deltar i OL eller PL, sier han.

– Skarstein mener at Olympiatoppen ikke har nok kunnskap om paraidrett. Hva tenker du om det?

– Jeg tror det er viktig å lytte til henne. Det er hun som driver med idretten og kan den. Jeg jobber kun i stiftelsen, men det er viktig å lytte til de som har kompetansen.

Bordtennisforbundet jubler

Skarstein mener at stiftelsens støtte ikke bare kan overføres til å skulle håndtere koronasituasjonen, siden disse har en annen hensikt og allerede brukes på utgifter hun ikke kommer unna som parautøver.

– Det er helt absurd at bare fordi vi skal til et Paralympics, som går en måned etter OL, så er det diskvalifiserende for å få koronastøtte fordi vi får et stipend som dekker ekstraordinære utgifter, som andre utøvere ikke har. Det argumentet faller for sin egen urimelighet, sier hun.

Generalsekretær Bengt Paulsen i Norges Bordtennisforbund hadde akkurat fått beskjed om kuvendingen da NRK ringte.

– Dette betyr at det blir enda mer optimalisering og bedre vilkår for våre parautøvere, sier Paulsen til NRK.

– For oss er det bra at våre utøvere får enda bedre muligheter til å konsentrere seg om Tokyo-OL. Det gjør hverdagen enklere for våre parautøvere. Det gir også en psykologisk effekt. De føler seg verdsatt og likestilt, fortsetter Paulsen.

Fikk 125 millioner

Da idrettsforbundet mottok 5,5 millioner fra Kulturdepartementet, ble det bestemt at de skulle fordeles på 55 funksjonsfriske utøvere, mens parautøvere fikk ingenting. Det fikk Stiftelsen VI, med Kjell Inge Røkke i spissen, til å reagere.

Det endte altså med at stiftelsen trakk seg fra samarbeidet. Stiftelsen bidro med 125 millioner kroner over fem år. I styret finner man blant annet Birgit Skarstein, prinsesse Märtha Louise, Marit Bjørgen, Aksel Lund Svindal og Therese Johaug.

Skarstein påpeker at det brukes flere 100 000 av egen lomme på utstyr som er helt nødvendig for parautøvere på toppnivå.

Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Siste nytt

  • Regjerende mester Molde slapp med skrekken – snudde til seier etter Sarpsborg-utvisning

    Sarpsborg 08 var nær en skikkelig cupbombe, før Sondre Ørjasæter ble sendt i dusjen. Da snudde de regjerende mesterne Molde til 4-2-seier på hjemmebane.

    Dermed lever fortsatt Moldes drøm om å forsvare NM-tittelen.

    Det var Sarpsborg som kom best ut fra startblokkene da Peter Reinhardsen sendte Sarpsborg i ledelsen etter en drøy halvtime.

    Tre minutter inn i 2. omgang utlignet Kristian Eriksen for Molde, men det resultatet holdt seg ikke i ett minutt engang før Sondre Ørjasæter sendte østfoldingene i ledelsen igjen.

    Dessverre for 20-åringen var veien kort fra helt til syndebukk da han satte inn en grisetakling på Eirik Haugan. Det resulterte i hans annet gule kort og marsjordre.

    Dermed åpnet det seg store rom for de regjerende mesterne, som satte inn to raske mål signert Anders Hagelskjær og Magnus Wolff Eikrem.

    Med åtte minutter igjen på klokken fastsatte Eirik Hestad resultatet for vertene.

    I Bærum tok Stabæk seg videre med 5-1-seier over divisjonskollega Bryne, mens Sandnes Ulf vant 5-3 borte over Eidsvold Turn. Fredrikstad sikret seg også avansement med 3-2 borte over Raufoss.

    Etter ekstraomganger klarte også KFUM å ta seg videre med 3-2-seier over Lysekloster, mens Vålerenga tok seg videre på straffet på bekostning av HamKam. (NTB)

    Kristian Eriksen
    Foto: NTB
  • Beltran sendte Fiorentina til conferenceligafinalen – 4-3 sammenlagt over Vetlesen og Nusas Brugge

    Lucas Beltran ble den store helten da han sikret 1-1 til Fiorentina borte mot Brugge i semifinalen i conferenceligaen.

    Italienerne hadde nemlig en 3-2-ledelse fra det første oppgjøret og er dermed klar for finalen i conferenceligaen med 4-3-seier sammenlagt.

    Hugo Vetlesen startet kampen for Brugge og pådro seg et gult kort før han ble byttet ut etter 70 minutter. Antonio Nusa startet på benken, men kom inn etter 86 minutter.

    Brugge fikk en drømmestart på kampen da Maxim De Cuyper stanget vertene i ledelsen etter 20 minutter. Dermed sto det også likt mellom lagene.

    Dessverre for belgierne pådro de seg en straffe da det bare sto igjen fem minutter på klokken. Den banket Beltran i nettmaskene bak Simon Mignolet.

    Vetlesen
    Foto: AP
  • Hoppkvinnene får utvidet skiflygingsrenn i Vikersund neste sesong: – Et veldig stort skritt

    Neste sesong skal for første gang 25 kvinnelige hoppere få delta i et skiflygningsrenn i Vikersund. Det blir også renn i Holmenkollen, tross VM i Trondheim.

    Det ble klart da hoppkomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) hadde møte i slovenske Portoroz onsdag.

    – Vi er stolte over at vi får til en Raw Air-turnering også i VM-året i Trondheim, og vi gleder oss ekstra til å vise fram VM-heltene i Holmenkollen og Vikersund bare noen dager etter mesterskapet, forteller prosjektleder for turneringen, Ståle Villumstad.

    Til tross for at det skal arrangeres ski-VM i Trondheim mellom 28. februar og 9. mars, har også Holmenkollen fått hopprenn bare fire dager etter mesterskapet, på en torsdag.

    Forrige sesong satte Silje Opseth verdensrekord i Vikersund, og hun gleder seg nå over at 25 kvinner skal få delta i 2025. Denne sesongen var det 17. (NTB)

    Silje Opseth
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal