NRK Meny
Normal

Skandalen i friidretten vokser: – Det er et system med korrupsjon

Nå etterforskes også sønnen til den tidligere friidrettspresidenten Lamine Diack for utpressing og korrupsjon.

Lamine Diack

ETTERFORSKES: Tidligere friidrettspresident Lamine Diack.

Foto: GREG BAKER / Afp

Den tidligere presidenten for Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) Lamine Diack er allerede under etterforskning for både korrupsjon og hvitvasking.

Diack, som ga seg som IAAF-president i august i år, skal ha tatt imot nesten 2 millioner kroner fra Russland for å skjule positive dopingprøver.

Fredag bekrefter forbundet at de har åpnet etterforskning også av sønnen Papa Massata Diack.

Diack junior ble tvunget til å trekke seg i desember på grunn av beskyldninger om at han skjulte dopingprøver på vegne av russiske idrettsutøvere.

Flere er innblandet

Eliane Houlette

KORRUPSJON: Eliane Houlette, statsadvokat i Franrkike.

Foto: John Leicester / Ap

Også tre andre andre tidligere høyststående IAAF-medlemmer er tiltalt for utpressing og korrupsjon.

Seks russiske utøvere, blant dem maratonløperen Lilia Sjobukhova, skal ifølge avisen Medipart ha blitt utpresset.

Sjobukhova skal ha betalt mer enn 50.000 euro i perioden 2012-14 til treneren Aleksej Melnikov, en av dem som nå etterforskes i denne saken.

Melnikov var mellommann i utpressingssaken og pengene gikk senere til russiske idrettsledere.

– Det er en form for utpressing

Ifølge Mediapart skal Diacks sønner Pape Massata Diack og Khalil Diack ha krevd nesten en halv million euro fra den tyrkiske løperen Asli Cakir Alptekin.

Hun nektet å betale og ble dermed utestengt for doping.

Eliane Houlette, statsadvokat i Franrkike, beskriver virksomheten som ren korrupsjon.

Sebastian Coe

BEKYMRET: IAAF-president Sebastian Coe.

Foto: SAJJAD HUSSAIN / Afp

– Jeg vil ikke kalle det et mafiasystem, men det er et system med korrupsjon. Det er en form for utpressing når du sier: «Betal, ellers får du ikke konkurrere». Spesielt uheldig er det for en utøver som har brukt mesteparten av sin tid til å t rene til store konkurranser som VM og OL, sier hun.

Avlyste galla

Mediapart skriver at opplysningene har kommet fram i en rapport fra det internasjonale antidopingbyrået WADA, en rapport som offentliggjøres førstkommende mandag.

De nye opplysningene har rystet Det internasjonale friidrettsforbundet, og torsdag bestemte derfor forbundet å avlyse sin årlige galla som skulle gått 28. november.

Årsaken er det franske politiets siktelse mot den tidligere IAAF-presidenten Lamine Diack, skriver den franske avisa L'Equipe.

– Med tanke på skyen som henger over vårt forbund er dette helt klart ikke tiden for at friidrettsfamilien skal samles for å feire sporten vår, sa den nyvalgte IAAF-presidenten Sebastian Coe.

Nå øker korrupsjonsskandalen i det internasjonale friidrettsforbundet i omfang. Den tidligere presidenten, Lamine Diack, skal ha fått over ti millioner kroner for å skjule russiske dopere. Reporter: Anders Engeland, redigering: Guro L. Grønn.

Siste nytt

 • Sørloth storspilte i dansk toppkamp

  Alexander Sørloth scoret ett og hadde tre målgivende da Midtjylland slo Horsens 4-2 og tok over tabelltoppen i Danmark. Sørloth er nå på delt tredjeplass på toppscorerlisten i den danske eliteserien med åtte mål.

  Alexander Sørloth
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 • Heintz forlenget med Sarpsborg

  19-åringen Tobias Heintz skrev fredag under en ny fireårskontrakt med Sarpsborg 08. Unggutten fra Moss har hatt en god sesong og scoret tre mål for Sarpsborg 08. Den nye avtalen varer til sommeren 2019, melder klubben i en pressemelding.

  Eliteserien fotball 2017: Sarpsborg - Lillestrøm.
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
 • Islands fotballkvinner slo Tyskland

  Det er ikke bare mennene som kan sørge for fotballsensasjon på Island. Fredag tok kvinnene en svært sterk 3-2-seier borte mot Tyskland. Dermed tok Island sin andre seier i VM-kvalifiseringen.

  Germany Soccer Women WCup Iceland
  Foto: Thomas Frey / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 Eliteserien fotball: Aalesund - Kristiansund