Hopp til innhold

Mistenkes for å ta seg betalt for å skjule doping

Franske myndigheter etterforsker Lamine Diack, tidligere president i Det internasjonale friidrettsforbundet, for å ha tatt imot penger fra Russland for å skjule positive dopingtester.

Lamine Diack

UNDER ETTERFORSKNING: Lamine Diack.

Foto: Matt Dunham / Ap

Diack er nå under etterforskning for både korrupsjon og hvitvasking, ifølge franske myndigheter. Det melder nyhetsbyrået AP.

Anklagene mot friidrettstoppen er oppsiktsvekkende: Diack, som ga seg som IAAF-president så sent som i august i år, skal ha tatt imot nesten 2 millioner kroner fra Russland for å skjule positive dopingprøver.

To etterforskninger

IAAF bekrefter onsdag at politiet besøkte forbundets kontorer på tirsdag.

Myndighetenes opplysninger stammer fra to etterforskninger, både én gjennomført av det internasjonale antidopingbyrået (WADA) og én fra IAAFs egen uavhengige etiske komité.

– Det er bra dette blir tatt tak i og etterforskes, for vi vil ikke ha den type adferd i vår sport, sier den norske friidrettspresidenten, Tore Hordnes, til NRK.

– Jeg må si jeg ble litt overrasket, men samtidig har vi hatt noen mistanker, sier Hordnes.

Det er fortsatt uklart hvor mange dopingprøver han mistenkes å ha dekket over.

Omstridt president

Diack var president i det internasjonale friidrettsforbundet i 16 år. Han er også æresmedlem av Den internasjonale olympiske komité.

Allerede i 2011 fikk han en advarsel fra IOC etter at han mottok en betaling fra et markedsføringsfirma. Sønnen Papa Massata Diack, som også har hatt prominente roller i IAAF, har sluttet etter anklager om korrupsjon.

Før Lamine Diack sluttet som president, rakk han blant annet å lage overskrifter ved å latterliggjøre de omfattende dopinganklagene mot friidretten i august.

Mediehusene ARD og The Times avslørte at en tredjedel av medaljevinnerne fra VM og OL mellom 2001 og 2012 hadde mistenkelige blodverdier, men det fikk bare Diack til å le.

– Dette er bare beskyldninger, ikke bevis. Jeg lo da jeg hørte at vi ikke hadde gjort en god nok jobb med dopingtestene, sa han.

Diack ble etterfulgt av Sebastian Coe i august. Da skrøt Coe av sin forgjenger, og lovet å beholde ham som en betrodd hjelper.

– Lamine Diack vil fortsette å være den spirituelle lederen, både for friidretten og for meg, sier Coe.

Mener russerne ønsker å rydde opp

Etterforskerne mener altså det er Russland som skal ha betalt presidenten for å skjule dopingresultater. Russland har vært involvert i en rekke dopingsaker i friidretten de siste årene, blant annet da seks kappgjengere ble tatt i en uanmeldt test i juni.

– Det er ikke tvil om at det har vært mange saker i Russland, men det virker som de prøver å rydde opp i dette. Det at de har tatt mange er et tegn på at de tar testene på alvor, og vi vet at Antidoping Norge har bistått dem. Russerne gir klart uttrykk for at de ikke kan leve med dette, sier den norske friidrettspresidenten.

Ikke alene

I tillegg til Diack skal minst to personer under ham i organisasjonen være involvert:

  • Direktøren i IAAFs antidopingavdeling, Gabriel Dolle, skal ha blitt satt i varetekt i sør-Frankrike
  • En juridisk rådgiver, Habib Cisse, er under etterforskning.

Siste nytt

  • To nordmenn klare for Mesterliga-finalen

    Et rødt kort til Chelseas Kadeisha Buchanan ble avgjørende da Barcelona vant 2-0 borte mot Chelsea og tok seg videre til finalen i kvinnenes Mesterliga.

    Caroline Graham Hansen og Ingrid Syrstad Engen startet for regjerende mester Barcelona, mens Maren Mjelde og Guro Reiten startet på benken for Chelsea.

    Chelsea ledet 1-0 fra den første kampen, og hadde overtaket før returoppgjøret på et fullsatt Stamford Bridge.

    Overtaket varte kun i 25 minutter. Da sendte Aitana Bonmatí bortelaget i ledelsen.

    Etter 59 minutter fikk Chelseas Kadeisha Buchanan sitt andre gule kort på fire minutter, dermed måtte Chelsea spille resten av kampen med en spiller mindre.

    – Det første gule kortet var soleklart, mens det andre gule kortet er klumsete og urutinert av en såpass rutinert spiller, sier NRKs ekspertkommentator Carl-Erik Torp om utvisningen av Buchanan, som har over 50 landskamper for Canada.

    Chelsea byttet inn Reiten like etter det røde kortet, uten at det hjalp stort.

    I det 73. minutt ble Bonmatí felt på vei frem og dommeren pekte på straffemerket.

    Svenske Fridolina Rolfö omsatte straffen i mål og sendte Barcelona opp i 2-0 ledelse med en spiller mer på banen.

    – En oppgave som var knalltøff for Chelsea fra før, blir bare enda tøffere, sa NRKs kommentator Christian Nilssen.

    Chelsea maktet ikke å slå tilbake, og Graham Hansen og Syrstad Engen kunne dermed juble for Barcelonas fjerde Mesterliga-finale på rad.

    Barcelona møter Lyon eller Paris Saint-Germain i finalen. Det blir avgjort i den helfranske semifinalen søndag.

    Barcelona
    Foto: Reuters
  • Tok 29 år gammel rekord fra Rodal

    21 år gamle Tobias Grønstad fra IK Tjalve satte lørdag norsk rekord på 600 meter. Den nye rekorden lyder på 1.15,22. Den tidligere rekorden var det OL-gullvinner på 800 meter fra 1996, Vebjørn Rodal, som hadde med tiden 1.15,29 helt tilbake i 1995.

    – Det er absolutt veldig gøy å ta en rekord fra en olympisk mester. Det er en god start å ta rekorden hans på 600 i hvert fall, så får vi se om jeg greier å knappe inn på tidene hans på 800 meter også, sier Grønstad til NRK.

    Løpet gikk av stabelen i Milano i Italia, og Grønstad løp hele løpet alene i front da haren trakk seg rett før start.

    – Jeg trener som oftest de 800-spesifikke øktene mine alene, så jeg er vant til å løpe alene. Men jeg ble litt overrasket over hvor lett det var.

    Nå planlegger Grønstad å løpe nok en 600 meter neste helg i et stevne i Tyskland, før han prøver seg på 800 meter om to uker. Det også i Tyskland.

    – Kanskje jeg skal greie å se 14-tallet hvis jeg får en hare i neste løp, sier Grønstad om sitt neste 600-løp om en ukes tid.

    Friidrett - Trond Mohn Games
    Foto: Geir Olsen / NTB
  • Vålerenga serieledere etter derby-seier

    Vålerenga har hatt en knallsterk start på sesongen og fortsatte den gode formen da de slo byrival Lyn 3-1 på hjemmebane lørdag. Dermed er Vålerenga à poeng med Rosenborg på toppen av tabellen i Toppserien.

    – Det er klasse. Derbyseier og vi viser hvem som er kongen, sier Vålerenga-kaptein Janni Thomsen til NRK etter kampen.

    Hjemmelaget styrte kampen fra start og tok ledelsen etter 36 minutter da Michaela Kovacs satte en retur enkelt i mål. Seks minutter senere doblet Tilde Lindwall ledelsen etter et innlegg fra Thea Bjelde.

    – Det er flott spill. Der går det fort og Lyn er sjanseløse, rett og slett, sa NRKs kommentator Patrick Steen Rowlands om Vålerengas 2-0-scoring.

    Like etter pause reduserte Lyn-spiller Selma Hernes til 1-2. Vålerenga holdt likevel unna og økte ledelsen på ny ved Ronja Arnesen etter 69 minutter.

    – Det var ekstremt gøy. Det var et etterlengtet mål, så det var deilig, sier Arnesen til NRK etter å ha scoret sitt første mål i Toppserien.

    Lyn hadde lite å komme med etter Vålerengas 3-1-scoring. I stedet skaffet Arnesen straffe for hjemmelaget, men den satte Karina Sævik langt over. Likevel holdt Vålerenga unna og de tre poengene ble værende på Valle.

Sendeplan

Kl. Program Kanal