Brukte syv år på å trene opp hesten – skadd rett før VM

CAEN (NRK.no): Camilla Kalseth og Carte D`Or skulle endelig vise hva de er gode for. Så kom den nedslående beskjeden.

Camilla Kalseth

Camilla Kalseth og Carte D`Or har hatt en litt striere vei til toppen enn de fleste. I mange år hadde vallaken mange frykter knyttet til konkurranse.

Foto: Yasmin Sunde Hoel / NRK

– Han begynte plutselig å halte. Han har rett og slett tråkket over og fått en forstuing, sier Camilla Kalseth.

Dressurrytteren må skuffet innse at VM i hestesport er over før det egentlig har begynt. Hesten hennes, vallaken Carte D`Or kom ikke gjennom den obligatoriske veterinærkontrollen i VM og stiller ikke til start i mandagens NRK-sendte dressurkonkurranse.

– Det var dårlig timing. Et veldig uheldig tidspunkt. Dessverre er det sånt som kan skje, og det hører med i ryttersporten, sier Kalseth.

Hun har grunn til å være litt ekstra skuffet. Dette verdensmesterskapet skulle bli stedet hun og Carte D`Or endelig fikk vise hva de egentlig er gode for. De har nemlig hatt en litt striere vei til VM enn de fleste.

Sju års trening

Da NRK.no møtte duoen tidligere i helgen, før hesten ble skadet, fortalte Kalseth historien om hvordan hun viet syv år av livet sitt på å gjøre Carte D`Or til den rolige, trygge hesten han er i dag.

Kalseth

Kalseth var aldri inne på tanken om å gi opp Carte D`Or, selv om de hadde noen vanskelige år i starten.

Foto: Yasmin Sunde Hoel / NRK

For ikke veldig mange år siden var det nemlig lite som tydet på at den brune hesten skulle bli en å stole på i verdens største ryttersportkonkurranse.

– Det har vært noen stevner vi bare har måttet reise hjem fra og glemme fortest mulig, forteller Kalseth.

Det er ikke lett å se at Carte D`Or en gang var en litt vanskelig hest, der han nå står ubekymret og halvsover på en treningsbane i verdens største hestesportkonkurranse. Men Kalseth skjønte at hun hadde en jobb foran seg allerede på deres første konkurranse sammen.

– Jeg fikk ham da han var seks år, og da hadde han ikke konkurrert så mye. Han var veldig velridd og veltrent, men da jeg begynte å ri ham var han veldig vanskelig, forteller Kalseth.

Ble redd

På trening gikk alt som smurt. Carte D`Or hadde et åpenbart talent og tok kjapt til seg ny lærdom. Problemene kom i konkurranser. Da ble han plutselig livredd. Han kunne stanse midt i programmet, snu seg og gå en annen vei. Han ville bare bort.

– Jeg ville konkurrere, men han ville absolutt ikke det. Da var alt skummelt. Jeg tenkte «hvor havner vi med dette», sier Kalseth.

Carte D`Or var redd kameraer, fotografer og alt som hadde mørke farger. Så han en mørk blomsterpotte eller en mørk flekk på dommerbordet, kunne han stivne helt til midt under programmet.

Kalseth husker spesielt det første internasjonale stevnet hun skulle ri i danske Odense. Da stivnet hesten midt under programmet og begynte å gå feil vei.

– Etter det fikk vi en knekk i selvtilliten, både jeg og han. Da gikk vi tilbake til å konkurrere nasjonalt en stund. Vi trengte å bygge oss opp igjen, sier Kalseth.

Spesielt utfordrende

Det er ikke så uvanlig at hester trenger en del tilvenning før de blir komfortable med ukjente miljø, men det var litt verre enn som så for Kalseth.

– Jeg vil si han hadde større utfordringer enn andre hester, sier hun.

Det var likevel noe som fikk Kalseth til å fortsette å trene ham.

– Jeg har alltid sagt at det er noe i denne hesten. Jeg så det på trening, og så håpet jeg bare det en dag ville vise i konkurranse, forklarer hun.

Nettopp derfor føles det surt for henne at VM ikke blir noe av. For to år siden begynte ting å gå mye bedre for dem. Carte D`Or ble plutselig nærmest som en ny hest, som nå ofte leverer feilfrie programmer. I mange år fikk de poengsummer som var mye lavere enn det Kalseth mente de kunne klare etter det de presterte på trening.

I sommer har de imidlertid satt flere personlige rekorder og det meste lå til rette for at de kunne gjøre sitt beste mesterskap.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Carte D'Or

Carte D`Or er blitt femten år, men Kalseth tror de har sine aller beste år foran seg. – Han skal få lov til å holde på med dette så lenge jeg merker at han har det gøy.

Foto: Yasmin Sunde Hoel / NRK

– Trist dag

VM skulle bli stedet hvor de endelig fikk vise hvor gode de er, men slik ble det altså ikke.

– Vi har hatt en litt trist dag i dag. Vi var veldig klare og tenkte at nå er vi der vi vil være. Det er bare forferdelig kjedelig at det skjedde, men det er bare sånn livet med hester er, sier Kalseth.

Hun forklarer at hun har brukt en enkel oppskrift for å bli kvitt all frykten til hesten, men det tok tid.

På trening ble vallaken utsatt for typiske ting han kunne bli redd for. Først i veldig små doser og med rikelig belønning dersom han ikke vek unna, og deretter gradvis mer og mer til han ikke lenger ble redd.

– Jeg ga meg ikke. Vi trente og trente, og begynte å dra på små stevner hvor det ikke var så mange mennesker i stedet. Sakte, men sikkert ble han mer rutinert og vi ble mer avslappet på stevner, sier Kalseth.

Verdt alt slitet

Hun anslår at hele prosessen tok syv år. Det er lenge å vente på en hest, men hun er ikke i tvil om at det var verdt det. Og hun fikk rett til slutt. Nå har Kalseth en rolig, voksen hest, som stort sett gjør «alt» riktig i konkurranse.

– Nå kaller jeg ham bare for en professor, for han er så grundig. Han har ikke noen vanskeligheter med øvelsene i Grand Prix lenger.

Kalseth og Carte D`Or blir værende i VM for å se på konkurransen og støtte lagvenninnene. Hun tar det hele med fatning, og forteller at hun allerede ser frem til EM.

– Jeg er først og fremst glad det ikke er en landvarig skade. Han blir trolig frisk innen en måned. Vi må bare bruke vinteren på å holde oss glade og friske, så får vi prøve å få en god sesong til neste år i stedet, sier hun.

Siste nytt

 • Moan går verdenscup i Ruka

  Magnus Moan er tilbake på det norske landslaget i kombinert og går verdenscupstarten i Finland denne uka, melder NTB.

  På Beitostølen i helgen signerte han utøverkontrakten som gjør at ham til landslagsløper denne sesongen.

  Nasjonal åpning langrenn på Beitostølen.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Zuccarello usikker før derby

  Det er høyst usikkert om Mats Zuccarello rekker New York-derbyet mellom Rangers og Islanders i NHL onsdag. Han spilte ikke lørdagens kamp mot Florida Panthers på grunn av en lyskeskade. Zuccarello har tre mål og sju assist så langt denne sesongen.

  Zucca
  Foto: Sergei Belski / Reuters
 • Martinsen seiret på hjemmebane

  Andreas Martinsen og Chicago Blackhawks vant 3–1 da de tok imot Minnesota Wild på hjemmebane i NHL. Nordmannen Andreas Martinsen fikk åtte minutter og 19 sekunder på isen for Chicago Blackhawks.

  SPO-HKO-HKN-COLORADO-AVALANCHE-V-CHICAGO-BLACKHAWKS
  Foto: JONATHAN DANIEL / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Line med sjakkekspertene
VM sjakk: Parti 8: Magnus Carlsen - Fabiano Caruana
VM sjakk: Parti 8 Magnus Carlsen - Fabiano Caruana
VM sjakk: Parti 8
VM sjakk: Parti 8: Magnus Carlsen - Fabiano Caruana
Nasjonsligaen: Kypros - Norge