– Det er nesten ikke til å tro det som har skjedd

Favorittene fortsetter å ryke ut av Wimbledon. Tennisekspert Christer Francke mener terminlista har skylda for de sjokkerende resultatene.

Sabine Lisicki

Tyske Sabine Lisicki sjokkerte alle, også seg selv, med å vinne mot verdensener Serena Williams i Wimbledon.

Foto: EDDIE KEOGH / Reuters

Den store Wimbledon-favoritten Serena Williams tapte overraskende mot tyske Sabine Lisicki i 4. runde mandag.

Williams

Verdensener Serena Williams tapte.

Foto: BEN STANSALL / Afp

Williams gikk til topps i French Open som ble avsluttet 9. juni.

Christer Francke, tidligere tennisspiller og kommentator på Eurosport, sier litt av forklaringen kan være at tennis er blitt mye mer fysisk de siste årene.

– Turneringene kommer tett på hverandre og noen av de sjokkerende resultatene i Wimbledon henger nok sammen med terminlista, sier han til NRK.no.

Sabine

Sabine Lisicki tok til tårene etter kampen.

Foto: Alastair Grant / Ap

– Alle stiller opp i de fire Grand Slam-turneringene og da blir det stor belastning og lite hvile, legger han til.

Også Rafael Nadal er ute av Wimbledon. Spanjolen vant grusturneringen i Frankrike i juni - men røk ut i 1. runde i Wimbledon mot Steve Darcis.

– Det er nesten ikke til å tro det som har skjedd i årets Wimbledon. Èn forklaring er at både Williams og Nadal brukte opp alt kruttet i French Open. Men det er nok en del tilfeldigheter som spiller inn. Gressbanene favoriserer de hardslående og gode serverne, og nivået blant de andre er kanskje blitt bedre, sier Francke til NRK.no.

French Open ble spilt fra 26. mai til 9. juni, mens Wimbledon spilles fra 24. juni til 7. juli.

– Sitt livs kamp

Williams er bare én av flere store favoritter som har røket ut av kvinneklassen i de tidlige rundene. Både Maria Sjarapova, Victoria Azarenka og Sara Errani er topp 5 spillere på verdensrankingen som er ute.

Det betyr at polske Agnieszka Radwanska (4) er eneste topp 5-spiller igjen i den prestisjetunge turneringen.

– Jeg hadde aldri trodd at Williams skulle ryke i dag. Det er mange ukjente navn i kvartfinalene og det er veldig sjelden at nesten alle favorittene ryker. Det er mulig at gresset har spilt en rolle og det er vanskelig å spille mot de gode serverne, sier Francke til NRK.no.

– Lisicki spilte sitt livs kamp samtidig som Williams ikke var på topp. Så lenge en hardslående Lisicki klinker til ballen og treffer med nesten alt, da er det umulig å forsvare seg, sier tenniseksperten.

Lisicki selv var i ekstase etter seieren.

– Jeg skjelver fremdeles. Jeg er så lykkelig, sa en gråtende, men svært lykkelig tysker etter kampen.

– Jeg hadde mulighetene, men jeg utnyttet dem ikke. Jeg ble for passiv i enkelte situasjoner, sa Serena Williams.

Tror ikke på gress-teori

Flere spillere har trukket seg fra turneringen på grunn av skade, og NRKs tennisekspert Jan Frode Andersen uttalte i forrige uke at det kan skyldes glatt underlag.

– Det er noen som spekulerer i om det er noe galt med gresset. Det virker veldig glatt, men arrangøren sier de har gjort det på samme måte som før, sa Andersen til NRK.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

sabine1

Sabine Lisicki ble liggende på gresset i jubelrus etter kampen.

Foto: BEN STANSALL / Afp

Christer Francke tror ikke på teorien om glatt gress.

– De fleste spillerne er såpass rutinerte og vet hva som venter dem i Wimbledon. Alle spillerne vet at gress er et helt annet underlag enn for eksempel grus. Jeg tror heller at et tett kampprogram og et høyere nivå blant spillerne er grunnen til at flere stjerner sliter i Wimbledon, sier Francke.

– Alle favorittene ute

Andy Murray og Novak Djokovic seiler opp som de store favorittene i herreklassen, mens Francke mener kvinneklassen er helt åpen.

– De innledende rundene har vist at alt er mulig. Li Na (Kina), Petra Kvitova (Tsjekkia) og Agniezska Radwanska (Polen) er de toppseedene spillerne som er igjen, sier Francke.

Murray

Andy Murray er blant favorittene hos herrene.

Foto: CARL COURT / Afp

Andy Murray er klar for kvartfinale etter å ha slått russiske Michail Justsjnij i strake sett.

Francke mener det ikke er helt tilfeldig at skotske Murray er blant favorittene som har unngått en smell.

– Murray sto over French Open i juni, og jeg tror han bevisst valgte å stå over for å satse på Wimbledon, sier Francke.

Murray uttalte i forkant av turneringen i Frankrike at han ikke var i god nok form til å delta og skotten trakk seg rett før turneringens første dag.

Siste nytt

 • Lillehammer slo Oilers

  Stavanger Oilers gikk på sitt første tap i ordinær spilletid i årets sesong da Lillehammer vant 5-2 på hjemmebane. Stavangerklubben leder eliteserien i ishockey suverent. Lillehammer klatret til tredjeplass på tabellen.

  Hockey Classic Lillehammer
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
 • Wales klare for EM

  Aaron Ramsey scoret begge målene da Wales slo Ungarn 2-0, og tok seg til EM i fotball i 2020. Waliserne måtte vinne for å ta seg til mesterskapet, og knep EM-plassen foran Slovakia og Ungarn.

  Wales
  Foto: Paul Ellis / AFP
 • Byåsen Håndball må kutte

  Byåsen Håndball Elite fristiller tre av spillerne og innfører lønnskutt på resten. Klubben går ca. to millioner i underskudd, melder Adresseavisen. Byåsen ligger på tredjeplass i kvinnenes eliteserie.

  Ida Alstad, Byåsen håndball
  Foto: Bent Lindsetmo/NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal