Sjakktopp krever endringer etter VM i remis: – Vi kan ikke ha det sånn

LONDON (NRK): Magnus Carlsen og Fabiano Caruana har spilt for få partier og hatt for mange hviledager, mener FIDEs visepresident Nigel Short.

Magnus Carlsen

ÅPEN FOR ENDRINGER: Magnus Carlsen har tidligere støttet flere partier i VM.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

– Det blir som en boksekamp der utøverne sendes på sykehus og får en hviledag etter hver runde. Vi kan ikke ha det sånn, sier Nigel Short til NRK.

Han er lei av å se remiser i VM. Carlsens kamper mot Karjakin og Caruana har endt med 22 remiser på 24 partier. Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) er allerede er i gang med å diskutere eventuelle endringer, hevder Short.

– Nå har vi hatt 12 remiser på rad. Det er en trend vi må kvitte oss med. Selv konservative idretter som fotball har endret seg, og noen ganger er det nødvendig. Jeg tror VM-kampen hadde hatt godt av å få opp farten, sier Short.

Nigel Short

FIDE-VISEPRESIDENT: Nigel Short, her avbildet i 2009.

Foto: Carl Court / AFP

Vil se «blod»

Magnus Carlsen selv har selv tatt til orde for en VM-kamp med flere partier. Da NRK spurte ham etter det tolvte partiet, svarte han:

– Det er ikke akkurat det jeg tenker på nå.

Manager Espen Agdestein mener de kan se på muligheter for å kutte ned hviledagene, men støtter ikke alle påstandene fra den frittalende briten.

– Jeg synes det har vært en spennende VM-kamp, og det har vært bra spenning i partiene. Magnus selv har vært villig til å spille flere partier, og det gjør kanskje at man tar større sjanser, sier Agdestein til NRK.

Sjakkeksperten Judit Polgár mener at sjakkforbundet har en krevende jobb foran seg med å løse problemet.

– Remis er spennende for oss i sjakkmiljøet, men for å fenge det store publikummet er det viktig med avgjorte partier, sier Polgár.

Judit Polgar

EKSPERT: Judit Polgár er ekspertkommentator for den internasjonale sjakksendingen.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

– Selv de største sjakkentusiastene vil se «blod». Det er viktig for oss å få avgjorte partier, sier Short.

Den tidligere storspilleren og tidenes beste damespiller mener det kan være et hinder for sjakkinteressen om trenden fortsetter. Hun mener løsningen kan være kortere tidskontroller.

Bruker for lang tid

I VM har Carlsen og Caruana startet med en time og 40 minutter på klokken. De får 30 sekunder tillegg per trekk, og 50 minutter tillegg etter 40 trekk. Etter 60 trekk får hver spiller 15 minutter for resten av kampen.

Det tillater at spillerne sitter og tenker over trekk i lang tid, noen ganger over 30 minutter. Det er for mye, mener Polgár.

– Det må gjøres endringer for å få opp spenningen litt. De tar bare risiko til et visst punkt. Jeg mener kortere tidskontroller kan være en vei å gå.

– Men vi har allerede lyn- og hurtigsjakk. Vi må ikke gjøre radikale endringer, svarer Short.

– Tror du neste VM-kamp blir samme format med tolv partier og seks hviledager?

– Nei.

Magnus Carlsen og Fabiano Caruana

POPULÆRE: Medietrykket rundt parti 12 var enormt.

Foto: WORLD CHESS

Sportsnyheter

Klopp

Ville ikkje ta Klopp i handa: – Det er litt feigt

Diego Simeone sprang rett inn i garderoben etter 2-3-tapet mot Liverpool, utan å ta Jürgen Klopp i handa.

Siste nytt

 • OL-ilden ankom Beijing

  Den olympiske ilden har kommet fram til Beijing. Ilden ble mottatt av visepresident Yu Zaiqing i den kinesiske OL-komiteen som her viser fram flammen som ble fraktet med fly fra Hellas. Onsdag blir det en ny seremoni i det olympiske tårnet i Beijing, melder det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua. Vinter-OL skal arrangeres i Beijing fra 4. til 20. februar 2022.

  Visepresident Yu Zaiqing i den kinesiske OL-komiteen viser fram Ol-ilden som ble fraktet med fly fra Hellas.
  Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS / Reuters
 • Messi-dobbel reddet PSG

  Med en såkalt «Panenka-straffe» i det 74. minutt, sørget Lionel Messi for 3-2-seier for Paris St. Germain over RB Leipzig tirsdag kveld.

  Kylian Mbappé sendte PSG i ledelsen etter ni minutter med sin første mesterligascoring for sesongen, mens André Silva slo tilbake for gjestene etter 28 minutter. Og i det 57. minutt sørget Nordi Mukiele for 2-1-ledelse til Leipzig.

  Men PSG har Lionel Messi, som først utlignet til 2-2 og deretter avgjorde fra straffemerket.

  vJ-zcf0885w
  Foto: Christophe Ena / AP
 • Liverpool vann spinnvilt oppgjer

  Praktscoringar, opphenting, raudt kort og VAR-drama da Liverpool vann 3–2 mot Atlético Madrid. Liverpool leia 2–0 tidleg. Antoine Griezmann sette så inn to mål, men etter pause fekk han raudt kort. Mohamed Salah sette så inn 3–2 på straffespark.

  Champions League - Group B - Atletico Madrid v Liverpool
  Foto: Juan Medina / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal