Ingen vet hvor sjakkspillerne er

Det burundiske kvinnelandslaget i sjakk er fortsatt sporløst forsvunnet. Fire dager har gått siden sist de ble sett i sjakk-OL i Tromsø.

Burundi sjakkspillere

BORTE VEKK: Claudia Kampibare (t.v.) og Aurore Itangishaka er to av spillerne fra det burundiske kvinnelandslaget som er borte.

Foto: Georgios Souleidis / Chess24.com

Laget er nå ekskludert fra turneringen, bekrefter arrangøren søndag.

Morten Sand

SUNKET I JORDEN: Turneringsdirektør Morten Sand fortsetter jakten på de forsvunnede Burundi-spillerne i dag.

Foto: NRK

– Vi skal møtes nå på formiddagen for å diskutere hva vi gjør videre. Per nå har vi ingen ledetråder om hvor de kan være, sier assisterende turneringsdirektør Morten Sand til NRK.no søndag morgen.

Det var lørdag ettermiddag at nyheten om at burundis sjakklandslag hadde forduftet ble kjent. Kvinnelandslaget, bestående av fem spillere, har ikke møtt opp i spillelokalet i sjakk-OL siden femte runde på onsdag.

Søndag morgen er de fortsatt ikke funnet. Arrangøren i Tromsø forsøkte å spore opp de kvinnelige spillerne lørdag kveld, uten hell.

Arrangøren ønsker ikke å spekulere i hvorfor de burundiske damespillerne har blitt borte, men bekrefter at sjakk-OLs sikkerhetssjef er koblet inn i saken.

Politiet i Tromsø er også gjort kjent med saken.

– Vi tror kanskje at spillerne har reist til Oslo, men vi vet ikke, sier lagkapteinen for det burundiske landslaget, Deudone Muheto, til NRK.

Er ekskludert fra turneringen

– Alt vi kan gjøre er å konstatere at spillerne er borte. Forhåpentligvis vet vi litt mer utover ettermiddagen. Vi skal møte laglederen deres senere i dag. Det er fortsatt litt tidlig å si, sier sjakk-OLs pressetalsmann Morgan Lillegård.

Det er også en burundisk spiller i åpen klasse som er borte, men Burundi-laget i den klassen fortsetter med én mann mindre, meldte VG Nett lørdag.

Burundi er et lite land i Øst-Afrika. Landet grenser til Rwanda i nord, Tanzania i øst og Kongo i vest. Burundi er blant verdens fattigste land.

Norge møter Bosnia

Norge er trukket mot Bosnia-Herzegovina i søndagens landskamp. Det bosniske landslaget står med 9 poeng så langt i turneringen, det samme har det norske førstelaget. Lørdag ble det tap for Tyskland etter at Magnus Carlsen tapte sitt parti.

Norge stiller med samme lag som mot Tyskland: Magnus Carlsen, Simen Agdestein, Jon Ludvig Hammer og Kjetil A. Lie.

Norge ligger på 30.-plass etter sju av 11 runder. Fire poeng skiller opp til ledende Aserbajdsjan.

Søndagens sjakkpartier starter kl 14.00. Se hele turneringen på NRK.no.

Siste nytt

 • Bayern trener får tre nye år

  Hansi Flick får fornyet tillit og har signert en ny kontrakt som hovedtrener i den tyske klubben Bayern München- fram til sommeren 2023.

  Flick ble Bayern München-trener som en mellomløsning da Niko Kovac fikk sparken i november.

  Bundesliga - Bayern Munich v FC Augsburg
  Foto: Michael Dalder / Reuters
 • Ugyldig hyttetillatelse

  Nils Jakob Hoff og kjæresten Therese Johaug har ifølge VG oppholdt seg på en hytte på Sjusjøen etter at hytteforbudet fra myndighetene kom på plass.

  Hoff skriver i en e-post til VG at han for tiden er i en turnustjeneste på et legekontor i Lillehammer, og at han hadde søkt om tillatelse til at han og Johaug kunne bo på hytta som befinner seg på Sjusjøen. Søknaden ble innvilget av kommunen.

  Hytta på Sjusjøen ligger ikke i Lillehammer kommune, men i Ringsaker kommune. Dermed er tillatelsen ugyldig.

  Hytteforbudet tillater ikke kommunene å gi dispensasjon til å bo på hyttene sine.

  – Der har både vi og han tatt feil. Vi har gjort en feil og oppdaget den ikke, sier kommunikasjonssjef Kjersti Morset i Lillehammer kommune

  – Som en beklagelse, og i solidaritet med alle som har ofret og mistet i denne tiden, har vi derfor donert 15.000 kroner, svarende til boten for å bryte hytteloven, til Røde Kors. Vi handlet i god tro, og det var aldri vår intensjon å ikke bidra til vår felles dugnad, sier Hoff til VG

  Therese Johaug og kjæresten Nils Jakob Hoff i 2016.
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Premier League utsatt igjen

  Den øverste divisjonen i England er utsatt på ubestemt tid. Det bekreftes i en pressemelding fra Premier League.

  Premier League vil starte opp igjen når det er trygt å spille fotball igjen forteller dem i pressemeldingen.

  Kampene ble i første omgang utsatt til 4. april. Det tok imidlertid ikke lang tid før man ble enige om å vedta en ytterligere pause til 30. april. Nå er den som nevnt utsatt igjen på ubestemt tid.

  Mesut Özil
  Foto: Stuart MacFarlane / Arsenal FC via Getty Images

Sendeplan

Kl. Program Kanal