Ingen vet hvor sjakkspillerne er

Det burundiske kvinnelandslaget i sjakk er fortsatt sporløst forsvunnet. Fire dager har gått siden sist de ble sett i sjakk-OL i Tromsø.

Burundi sjakkspillere

BORTE VEKK: Claudia Kampibare (t.v.) og Aurore Itangishaka er to av spillerne fra det burundiske kvinnelandslaget som er borte.

Foto: Georgios Souleidis / Chess24.com

Laget er nå ekskludert fra turneringen, bekrefter arrangøren søndag.

Morten Sand

SUNKET I JORDEN: Turneringsdirektør Morten Sand fortsetter jakten på de forsvunnede Burundi-spillerne i dag.

Foto: NRK

– Vi skal møtes nå på formiddagen for å diskutere hva vi gjør videre. Per nå har vi ingen ledetråder om hvor de kan være, sier assisterende turneringsdirektør Morten Sand til NRK.no søndag morgen.

Det var lørdag ettermiddag at nyheten om at burundis sjakklandslag hadde forduftet ble kjent. Kvinnelandslaget, bestående av fem spillere, har ikke møtt opp i spillelokalet i sjakk-OL siden femte runde på onsdag.

Søndag morgen er de fortsatt ikke funnet. Arrangøren i Tromsø forsøkte å spore opp de kvinnelige spillerne lørdag kveld, uten hell.

Arrangøren ønsker ikke å spekulere i hvorfor de burundiske damespillerne har blitt borte, men bekrefter at sjakk-OLs sikkerhetssjef er koblet inn i saken.

Politiet i Tromsø er også gjort kjent med saken.

– Vi tror kanskje at spillerne har reist til Oslo, men vi vet ikke, sier lagkapteinen for det burundiske landslaget, Deudone Muheto, til NRK.

Er ekskludert fra turneringen

– Alt vi kan gjøre er å konstatere at spillerne er borte. Forhåpentligvis vet vi litt mer utover ettermiddagen. Vi skal møte laglederen deres senere i dag. Det er fortsatt litt tidlig å si, sier sjakk-OLs pressetalsmann Morgan Lillegård.

Det er også en burundisk spiller i åpen klasse som er borte, men Burundi-laget i den klassen fortsetter med én mann mindre, meldte VG Nett lørdag.

Burundi er et lite land i Øst-Afrika. Landet grenser til Rwanda i nord, Tanzania i øst og Kongo i vest. Burundi er blant verdens fattigste land.

Norge møter Bosnia

Norge er trukket mot Bosnia-Herzegovina i søndagens landskamp. Det bosniske landslaget står med 9 poeng så langt i turneringen, det samme har det norske førstelaget. Lørdag ble det tap for Tyskland etter at Magnus Carlsen tapte sitt parti.

Norge stiller med samme lag som mot Tyskland: Magnus Carlsen, Simen Agdestein, Jon Ludvig Hammer og Kjetil A. Lie.

Norge ligger på 30.-plass etter sju av 11 runder. Fire poeng skiller opp til ledende Aserbajdsjan.

Søndagens sjakkpartier starter kl 14.00. Se hele turneringen på NRK.no.

Sportsnyheter

Sheriff Tiraspol sjokkerer i mesterligaen – slo Real Madrid

Lille Sheriff Tiraspol kommer fra en stat som ikke er internasjonalt anerkjent. Tirsdag slo de sensasjonelt Real Madrid i mesterligaen og leder nå den tøffe gruppe D.

Siste nytt

 • Messi-scoring da PSG slo City

  I den fjerde kampen for Paris Saint-Germain fikk Lionel Messi omsider sin scoring. Den bidro til 2-0-seier over Manchester City i mesterligaen.

  Messi og hans spisskollegaer hadde stanget lenge fram til Kylian Mbappé la ballen igjen til den lille argentineren på 16-metersstreken i det 74. minutt. Messi kom stormende og skrudde ballen høyt i målet utenfor City-keeper Edersons rekkevidde.

  Målet kom i Messis første hjemmekamp for PSG i Champions League, og den utløste naturligvis ville jubelscener blant hjemmefansen.

  Den ble også nådestøtet for et City-lag som kunne og burde ha svart på Idrissa Gueyes tidlige ledermål.

 • Knusende Liverpool-seier over Porto

  Liverpool var i scoringsform da de slo Porto på bortbane hele 5-1 i mesterligaoppgjøret tirsdag. Både Mohammed Salah og Roberto Firmino scoret hver sine to mål, mens Sadio Mané også var ansvarlig for en scoring. Etter seieren topper Liverpool sin gruppe suverent med seks poeng.

  Porto var hardt rammet av skader. Stopperkjempen Pepe måtte gi seg etter å ha fått problemer under oppvarmingen, mens midtbanespilleren Otávio måtte byttes ut før det var spilt et kvarter. Laget er nå på sisteplass med ett poeng.

  Liverpool spilte for øvrig med sørgebind etter klubblegenden Roger Hunts død.

 • Bråthen har levert stevning

  Ifølge VG har hoppsjef Clas Brede Bråthen levert stevning til Oslo tingrett. Det får også NRK bekreftet. Det innebærer at det allerede varslede søksmålet mot Norges Skiforbund blir en realitet.

  Også Bråthens advokat, Marit Håvemoen, bekrefter dette overfor NTB.

  Bråthens fagforening, Handel og Kontor, vil kommentere stevningen i en pressemelding tirsdag kveld.

  Norges Skiforbund og forbundets hoppkomité satt mandag i møter om Bråthen-konflikten, men det er ikke kommet noen konklusjon fra møtet.

  Toppledelsen i skiforbundet ønsker ikke å forlenge kontrakten til Clas Brede Bråthen når den går ut i april 2022, mens Bråthen lenge har varslet et søksmål hvor han krever fast jobb.

  Hopperne konkurrerer på Lillehammer
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal