Hopp til innhold

Sjakk-kometen ingen så komme: – Han kan ta rotta på Carlsen

Wesley So har herjet med sjakkeliten i år og er «plutselig» nummer fire i verden. NRK-ekspert mener at Magnus Carlsen har god grunn til å frykte amerikaneren fremover.

Wesley So

SO GOOD: Wesley So har imponert stort dette året. Amerikaneren har blant annet tatt individuelt gull og laggull for USA i sjakk-OL og vunnet Grand Chess Tour – sjakkens mesterliga.

Foto: VINCENT WEST / Reuters

– So seiler opp som en av de største kandidatene til å ta rotta på Magnus Carlsen etter hvert. Hvis han fortsetter å spille sånn som han gjør nå, blir han en farlig mann for Magnus fremover, sier Torstein Bae.

Det er bare å lære seg navnet på denne spilleren med en gang. Wesley So har dette året tatt et gigantisk skritt opp mot stjernehimmelen etter flere sterke turneringsseire.

Magnus Carlsen

KAN BLI UTFORDRET: Magnus Carlsen.

Foto: Pontus Höök / NTB scanpix

Amerikaneren har vært i gamet en god stund, men har aldri vært i nærheten av å spille på det nivået han har gjort i 2016.

– So er ikke langt unna å være nummer to på rankingen, og da er det ikke så langt opp til Magnus, sier Bae.

Vunnet flere storturneringer

Forrige helg avsluttet han et fantastisk år ved å gå ubeseiret gjennom London Chess Classic. So tok turneringsseieren og gikk samtidig til topps i årets Grand Chess Tour – sjakkens mesterliga.

I fjor var 23-åringen nummer ti i verden. Når kalenderen viser januar 2017, vil han suse opp til en fjerdeplass på verdensrankingen, ifølge sjakknettstedet Matt & Patt.

Amerikanerens spill har forbløffet mange, men kanskje aller mest han selv. Den religiøse spilleren sa i seiersintervjuet denne helgen at det skjedde noe underlig halvveis ut i året.

– Det første halvåret var ganske normalt. Før Sinquefield Cup var det som om brikkene kom på plass og etter det ble spillet mitt plutselig ganske mye mer inspirerende, sier han, ifølge Matt & Patt.

– Det å spille mot verdensstjernene og delta i Grand Chess Tour for første gang, da spesielt mot verdensmesteren Magnus Carlsen, har hjulpet meg mye, legger han til.

Line Andersen er programleder og Torstein Bae

EKSPERT: Torstein Bae er veldig imponert over det Wesley So har prestert dette året.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Han har en «x-faktor»

Sist gang So tapte et parti klassisk sjakk var nettopp mot Carlsen i juli. Siden den gang har han spilt utrolige 43 partier uten tap.

Jon Ludvig Hammer, Norges nest beste sjakkspiller, innrømmer at han er overrasket over det 23-åringen har gjort i år.

– Han har vært god. Han vinner Grand Chess Tour i overlegen stil, noe som er imponerende. Jeg har selv spilt en del med Wesley, og jeg kan ikke si at jeg var veldig imponert. Men det er en god stund siden, sier Hammer.

Nordmannen mener So har en spesiell fordel som noen av de andre største sjakkstjernene mangler.

– La oss ta et eksempel: Nederlandske Anish Giri har vært topp fem veldig lenge, men han har slitt med å vinne turneringer. Wesley So har vunnet flere turneringer nå. Det er en «x-faktor», som man absolutt trenger, sier Hammer.

Dessverre får vi ikke se sjakk-kometen i hurtig- og lynsjakk-VM i romjula, men allerede i januar deltar både han og Carlsen i Tata Steel Chess.

– Det blir virkelig spennende å følge med på So videre i 2017, sier Bae.

Siste nytt

 • Iden ikke til OL: Sorg og skader ble for mye

  Mentale og fysiske utfordringer har stått i veien for triatlonutøver Gustav Idens planer om OL-deltakelse i Paris.

  Dette forteller han til Bergensavisen fredag.

  – Det var egentlig veldig deilig å komme fram til den avgjørelsen, selv om det er utrolig kjipt. Det er en lettelse å gi slipp på det, sier Iden til avisen.

  Han forklarer avgjørelsen blant annet med sorgen etter moren, som døde av kreft i fjor. Men også problemer med den ene akillessenen har satt ham tilbake. Allerede i august i fjor skjønte han at det ikke ville bli noe OL.

  – Det har vært et brutalt år. Det ble for mye. Jeg har brukt lang tid på å komme tilbake til en akseptabel restitusjonstid, men gjennom gode samtaler med mange folk, er jeg der nå.

  Iden har ved siden av Kristian Blummenfelt vært Norges beste triatlet de siste årene. Han står med i alt tre VM-gull i Ironman og ble nummer åtte i triatlon i OL i Tokyo i 2021.

  Q6DAaGK1xwQ
  Foto: NTB
 • Zuccarello-scoring i Wild-tap

  Seattle Kraken slo Minnesota Wild 4-3 torsdag kveld og avsluttet grunnserien for de to lagene som ikke kom med i sluttspillet.

  Krakens Tye Kartye sto for 3-2-målet da det sto igjen 2.40 i siste periode. Ett minutt senere gikk Kraken opp i en 4-2-ledelse før Wilds Brock Faber reduserte til 4-3 ett minutt før kampslutt.

  Kirill Kaprizov scoret sitt 46. mål for sesongen i powerplay i første periode, og Mats Zuccarello scoret det utlignende målet for Wild midtveis i tredje periode. Det ble hans tolvte mål for sesongen.

  Nordmannen fikk 23 minutter og 44 sekunder på isen i den avsluttende hjemmekampen. (NTB)

  pa39-a-fBGA
  Foto: AP
 • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

  Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

  Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

  Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

  Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

  Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

  Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

  * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

  * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

  * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

  Otfs84t2WGM
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal