Setter inn spesialstyrker mot terror under Tour de France

For første gang i rittets tradisjonsrike historie må rytterne i årets Tour de France beskyttes av landets innsatsstyrker.

FRANCE-BELGIUM-ATTACKS-JUSTICE-ABDELSLAM

SPESIALSTYRKER: Det er styrker fra den franske innsatsstyrken GIGN som skal stå langs årets Tour de France-rute.

Foto: MATTHIEU ALEXANDRE / Afp

Bakgrunnen er den økte terrortrusselen i landet. Det opplyste den franske innenriksministeren Bernard Cazeneuve tirsdag.

– Alle forstår at omstendighetene rundt årets Tour de France er spesielle, sier Cazeneuve, som understreker at terrortrusselen er «svært høy».

Profilert idrettsarrangement

Frankrike har de siste årene vært utsatt for flere alvorlige terrorangrep.

Bernard Cazeneuve

Frankrikes innenriksminister Bernard Cazeneuve.

Foto: BERTRAND GUAY / Afp

Angrepet mot redaksjonslokalene til satiremagasinet Charlie Hebdo og terrorangrepene i Paris i november i fjor rystet det franske samfunnet.

Derfor ønsker ikke Tour de France-arrangøren å ta noen sjanser når verdens mest berømte sykkelritt settes i gang 2. juli.

Touren samler tilsammen 12 millioner tilskuere langs ruten og ofte er det ingen gjerder mellom rytterne og publikum.

– Det (Tour de France) tilhører ikke bare oss franskmenn. Det blir distribuert til 190 land, det blir dekket av 2000 journalister og blir sett på av tilsammen 3,5 milliarder TV-seere hvert år, sier ministeren.

– Vil være i høy beredskap

Spesialtrente soldater fra den franske innsatsstyrken GIGN skal derfor utplassereres langs ruten. Styrken er eksperter i pågripelse av bevæpnede personer, gisselsituasjoner og kontraterrorisme.

Den ble dannet etter gisselmassakren i OL i München i 1972, der elleve israelske idrettsutøvere og en tysk politimann ble drept av den palestinske terrorgruppen Sort September.

– De vil være i høy beredskap og skal være klar til å gripe inn hvis det blir nødvendig, opplyser den franske innenriksministeren, ifølge The Telegraph.

I tillegg skal 23.000 polititjenestemenn vokte rittet, som avsluttes i Paris 24. juli. Rytterne skal gjennom etapper på totalt 3519 kilometer.

Forlenger fullmakter

Frankrike skal i tillegg til Tour de France også arrangere fotball-EM i sommer. Et annet profilert idrettsarrangement som krever høy sikkerhet.

Etter at 130 mennesker ble drept i terrorangrepet i den franske hovedstaden ble beredskapen trappet kraftig opp i landet, samt at politiet fikk utvidede fullmakter og mer makt.

Det er nå klart at de ekstra tiltakene som ble vedtatt i etterkant av terroranslagene i fjor høst er forlenget til over fotball-EM i juni og også Tour de France måneden etter.

France Tour de France Security

Sikkerheten under Tour de France kan være en utfordring med mye folk langs rutene.

Foto: Peter Dejong / Ap

Siste nytt

 • Lie på 11.-plass i Lake Louise

  Det ble en 11.-plass på Kajsa Lie i kvinnenes utfor i Lake Louise fredag. Tsjekkiske Ester Ledecka vant foran Corinne Suter fra Sveits. Stephanie Venier fra Østerrike sikret tredjeplassen. Lie var den eneste deltageren fra Norge i rennet.

  Vickhoff Lie.
  Foto: Christian Hartmann / Reuters
 • Carlsen-seier mot Aronian

  Magnus Carlsen nedkjempet armeneren Levon Aronian og vant det første partiet i duellen om tredjeplassen i Grand Chess Tour-sluttspillet i London fredag.

  Først etter over fem timers spill var partiet avgjort. Kampen om tredjeplassen avgjøres over tre dager.

  VM I Fischersjakk 2019
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Lundby best i kvalifiseringen

  Maren Lundby hoppet 138,5 meter fredag og var best i kvalifiseringen til lørdagens storbakkerenn i Lillehammer. Silje Opseth ble nest beste norske på 6.-plass etter et hopp på 128 meter. Anna Odine Strøm ble nummer ni. Dermed får Norge med tre hoppere.

  Maren Lundby hopper igjen.
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal