Hopp til innhold

Setningen har sørget for strid og konflikt i mange år – nå vil langrennstoppene fjerne den

HAFJELL (NRK): Én setning i Skiforbundets regelverk har vært gjenstand for konflikter i norsk langrenn. Men nå vil langrennstoppene Torbjørn Skogstad Espen Bjervig fjerne den.

Iversen and Klæbo

DET HAR VÆRT SPEKULASJONER: Om hvorvidt Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen kommer til å bryte med landslaget kommende sesong. Setningen innfelt skal hindre at det skjer.

Foto: NTB/Skjermdump

– Vi ønsker ikke å ligge i krangel med utøverne som skulle ønske noe annet enn landslaget. Det handler om mer gulrot og mindre pisk, sier Skogstad, leder av langrennskomiteen, til NRK.

– Ubeskjedne nok til å si at vi har det beste tilbudet

Han snakker om at en helt spesiell setning i punkt 205.2 i det såkalte fellesreglementet til Norges Skiforbund.

Torbjørn Skogstad

ØVERSTE LEDER I NORSK LANGRENN: Torbjørn Skogstad, her avbildet tilbake i 2018.

Foto: Terje Pedersen

Der heter det blant annet at en utøver som takker nei til landslagsplass automatisk ikke får mulighet til å gå verdenscuprenn. Det betyr rett og slett en reell trussel om å ikke få konkurrere på den gjeveste scenen.

Nå har langrennstoppene spilt inn til et utvalg som i disse dager skal levere sin innstilling til skistyret at de ønsker en endring i denne setningen.

– Vi vil ha utøvere som ønsker å være på landslag. Er det utøvere som mener det er bedre å være på utsiden, så vil vi gi dem et valg. Vi er ubeskjedne nok til å si at vi har det beste tilbudet til utøvere som skal utvikle seg og konkurrere for å være best i verden, sier Skogstad.

Han tror de aller fleste utøvere kommer til å velge landslaget, men ser at de fra tid til annen utfordres.

– En endring gjør at utøveren vil ha et valg. Vi ønsker å være det mest attraktive. Men vi vil ikke bruke pisken for å få utøvere med på lag. Men det vil få noen konsekvenser, sier lederen av langrennskomiteen.

mi5CNUv_QJQ

LANGRENNSSJEF: Espen Bjervig og Johannes Høsflot Klæbo, her i forbindelse med en talentleir tilbake i 2019.

Foto: Geir Olsen

Bråk og stridigheter

Setningen om en startnekt som følge av nei til landslaget har vært gjenstand for debatt og strid i lang tid. Men ble for alvor aktuell da Petter Northug stod utenfor landslaget i en årrekke.

Eller da Astrid Uhrenholdt Jacobsen var student, følte hun ikke hadde tid til å være en del av forbundets opplegg og ønsket å stå utenfor, men likevel måtte takke ja til landslaget for å få gå verdenscup.

– Ønsker ikke tvang

Regelen er fortsatt høyaktuell før laguttakene i langrenn for kommende sesong.

Spekulasjonene om hvorvidt Johannes Høsflot Klæbo vil velge sitt eget private opplegg og takke nei til landslaget har florert gjennom hele vinteren.

Før han skal gå det NRK-sendte rennet «Janteloppet» på Hafjell lørdag med start klokken 11:30, sier skistjernen at han håper han selv og forbundet kommer frem til en løsning slik at han skriver under på landslagsavtalen.

– Det er det vi jobber for. Så får de nærmeste ukene vise om vi finner en løsning eller ikke. Jeg ønsker ikke å gå inn på hva som er tema i forhandlingene. Det får bli mellom oss.

Ib5OsvlwMus

Didrik Tønset og Emil Iversen, her fra de begge var på landslaget på en samling høsten 2019.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

Emil Iversen har leflet med tanken om et eget privat opplegg, mens Didrik Tønseth har sagt at det ikke er noen selvfølge at han gjør retur på allroundlandslaget etter en god sesong.

– Jeg håper jo virkelig at alle som er gode nok velger landslaget. Men vi ønsker ikke tvang. Vi ønsker å være førstevalg, sier Skogstad konfrontert med spekulasjonene rundt de tre herreprofilene.

Ingen åpninger for kompromisser

Konsekvensene med de ulike valgene, overlater han til langrennssjef Espen Bjervig å vurdere. Han innleder med å si at en utøver som takker nei ikke vil få tilgang på forbundets ressurser.

– Det gjelder kompetansen vi har på trening, helseteamet og smøreteam. Det er finansiert opp gjennom landslagets sponsorer og de utøverne som er på laget. De som sier nei må sette opp de servicefunksjonene som smøring, trening og helse på egenhånd.

APDaLz4O2M8

VIL HA ENDRING: Langrennssjef Espen Bjervig, her avbildet under årets sesong.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Kan dere åpne for kompromissløsninger her?

– Skal modellen stå seg, så må det være klare grenser. Enten er man med, med de godene og forpliktelsene det innebærer, eller så er man ikke med på det. Man utvanner muligheten for å ha et bra landslag og ressursene til det hvis man lager hybridløsninger, sier Bjervig, og fortsetter:

– Det er ingen kompromissløsninger da, nei. Enten er man på laget, eller så gjør man et aktivt valg og ikke er med. Man kan ikke få det beste av begge verdener.

Løsningen kan komme etter påske

Nå skal utvalget som har snakket med samtlige grener spille inn mulige endringer i regelverket til skistyret. Der sitter alle grener representert og der kommer en eventuell endring til å bli diskutert.

Skogstad er klar på at modellen må passe for alle grener i Skiforbundet. Han understreker at de må ha respekt for at en slik avgjørelse og beslutning ikke kan bestemmes av langrenn alene, men må ses på som et innspill til utvalgets arbeid.

– Innstillingen fra utvalget kommer ganske snart. Det blir ikke på denne siden av påsken, men ting kan skje kjapt. Vi ønsker å få en løsning så fort som mulig. Men de som jobber med dette må få den nødvendige tiden, sier Skogstad.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal