Hopp til innhold
Kommentar

Dumskapens diktatur

Har du hørt om traktor-terapi som kur for koronaviruset? Hvis ikke, forstår du sannsynligvis heller ikke hvorfor det fortsatt spilles fotball og ishockey i ett siste land i Europa.

Fotball i Kviterussland

På City stadion møtte hjemmelaget Slutsk, Slavia-Mozyr forrige helg. Dette er nå det eneste landet i Europa der det blir spilt toppfotball akkurat nå.

Foto: VASILY FEDOSENKO / Reuters

Forrige torsdag kom beskjeden veldig mange hadde ventet på. Da ble alt seriespill i Tyrkia stoppet.

Etter at kamper hadde blitt avholdt helt frem til det, også med publikum på tribunene.

Det hadde gått så langt som til at den tidligere Chelsea- og Lyn-spilleren John Obi Mikel hadde avsluttet sin kontrakt med storklubben Trabzonspor etter å ha uttrykt offentlig at han ikke følte at det var trygt å fortsette å spille i landet.

Tyrkia var den siste rebell i det som på kort tid hadde blitt et samlet Europa i forståelsen av at også fotballen måtte bidra i kampen mot en felles og stadig mektigere fiende.

Trodde man.

John Obi Mikel i Trabzonspor

John Obi Mikel var sterkt imot at tyrkisk fotball lenge fortsatte som om det ingenting hadde skjedd.

Foto: AFP

Sjokkseier i seriestarten

For samtidig, 1850 km rett nordover fra Istanbul, blåste dommeren i gang kampen mellom Energetik BGU Minsk og BATE Borisov. Dette var serieåpningen i Vysjejsjaja Liha, som er eliteserien i Hviterussland.

Og ingen hadde så mye som antydet at den kampen skulle utsettes.

Kampen endte i en sjokkseier til Energetik-BGU mot det som har vært landets suverene klubb i en årrekke. Frem til 2019 hadde BATE Borisov vunnet 13 ligagull på rad.

Kviterussisk fotball

Den hviterussiske fotballen starter på våren som i norsk seriespill og har akkurat hatt seriestart.

Foto: VASILY FEDOSENKO / Reuters

Men ingenting er som vi er vant til akkurat nå. Overraskelsen Dinamo Brest ble for første gang i historien ligamester i fjor. Og for den totale dominanten BATE fortsatte nedturen inn i en ny sesong.

Tapet med 3-1 for Energetik skjedde foran et halvfullt stadion på statsuniversitetet i Minsk. Dette betyr 730 tilskuere på ligaens minste arena.

Hviterussiske ligakamper er av flere grunner ikke publikumsmagneter. Men i nåværende sammenheng er det likevel 730 tilskuere for mye.

Det er nå en akseptert og global sannhet at idrettsarrangementer, endog med tilskuere, bør unngås helt.

Tribune i Kviterussland

Publikum så ikke ut til å bekymre seg nevneverdig for koronasmitte.

Foto: VASILY FEDOSENKO / Reuters

Traktor-terapi

Men Hviterussland har en president som aldri har brydd seg om hva omverdenen har ment. Aleksandr Lukasjenko er det eneste statsoverhodet landet har hatt siden sin uavhengighet i 1991 etter Sovjetunionens fall.

Han har nå rundet et kvart århundre som Hviterusslands president.

I løpet av den perioden har han sentralisert makten i den grad at han en stund har blitt betegnet som «Europas siste diktator».

For Lukasjenko virker dette mer enn noe annet som en æresbetegnelse. Uansett har dette ført til en makt som er så uinnskrenket at opposisjon er mer eller mindre fraværende.

Putin og Lukasjenko

Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko møtte sin russiske kollega Vladimir Putin til ishockeykamp i Sotsji i starten av februar.

Foto: Alexander Zemlianichenko / AP

Og gir seg enerådige utslag som det vi har opplevd i forbindelse med koronapandemien. På nasjonal TV for halvannen uke siden sa han at det ikke var noen som helst grunn til panikk. Og det er her vi kommer til traktorene:

«Folk jobber på traktorer, og ingen snakker om viruset. I landsbyene vil traktoren helbrede alle. Åkrene helbreder alle».

Lukasjenkos oppskrift på å overvinne korona har siden altså blitt betegnet som «traktor-terapi». Offisielle smittetall er fortsatt under 100, selv om ingen tror det er noe nært reelt.

En naturlig følge er å fortsette livet som om ingenting har hendt, inkludert seriespill, ikke bare i fotball, men også i ishockey, der sluttspillet fortsetter for fulle tribuner.

Fortsatt EM-sjanse

2020 skulle være året som markerte Hviterussland på den internasjonale sportsscene. Man hadde igjen rykket opp til ishockeyens toppdivisjon i VM, en turnering som ble avlyst for få dager siden.

Dessuten er landet i nærheten av å kvalifisere seg til sitt første sluttspill i fotball.

De skulle møtte Georgia i semifinalen i det såkalte playoff - samtidig som Norge skulle spilt mot Serbia. Hadde Hviterussland vunnet den kampen, gjensto en finale mot Nord-Makedonia eller Kosovo, alle overkommelige motstandere.

I stedet får landet markert seg på annet vis. Som det eneste europeiske land som fortsatt fornekter det alle andre land anser som skremmende fakta.

Aleksander Hleb

Aleksander Hleb fikk 89 kamper i Arsenal-trøya mellom 2005 og 2008.

Foto: STEPHEN HIRD / Reuters

Inntil nå er det eneste navn vi er i nærheten å dra kjensel på i hviterussisk fotball Aleksander Hleb, som i løpet av en lang karriere var innom så vel Arsenal som Barcelona.

Og en rekke klubber i hjemlandet. I fjor la han opp, 38 år gammel.

Nå observerer han oppgitt det som skjer i hjemlig idrett – og antyder lakonisk overfor en engelsk avis at det kan gi interessante muligheter for hviterussisk fotball: «Da den amerikanske ishockeyligaen, NHL, endte i lockout i 2012, reiste en rekke stjerner til den russiske ligaen KHL.

Kanskje Lionel Messi og Cristiano Ronaldo vil komme til den hviterussiske ligaen for å spille nå».

Klart for serierunde to

La oss ta dette som en påminnelse om hvor galt det kan gå. Når et forskrudd ego og ikke den kollektive fornuft styrer holdninger og alle beslutninger.

Og heller ikke le i oppgitt skadefryd når smittetallene snart øker også i Hviterussland. Ingen har fortjent det, uansett inkompetent styring. Ingen slipper helt unna, traktorer eller ei.

Vi skal bare krysse fingre for at galskapen stoppes veldig snart.

Men neppe før to nye kamper går av stabelen, når runde to i Vysjejsjaja Liha starter fredag ettermiddag. Da er det klart for Torpedo BelAZ mot Belishna.

Tribune i Kviterussland

Serieåpninga i eliteserien i Hviterussland gikk som planlagt sist helg. Her står tilskuerne i kampen mellom Energetik og BATE Borisov tett i tett.

Foto: Sergei Grits / Sergei Grits

Senere skal tidligere nevnte Energetik forsvare den gode seriestarten på bortebane mot Ruh Brest, som også vant i sin første kamp.

Grunnen til å ta med alle disse navnene, er at de snart kan være mer kjente for oss enn vi egentlig vil.

Desperasjonen etter idrett i karantenetiden kan føre til at kampene i Europas eneste aktive liga ender opp på skjermer før vi vet ordet av det.

For de mange og mektige spillselskapene er også alt av obligatoriske kamper ekstremt attraktiv vare i disse dager.

Hvilket man eksempelvis ser på omsetningstallene i svensk trav etter at disse løpene i andre land har stengt ned, i motsetning til i vårt naboland.

Badstu og vodka

Den finske ishockeyspilleren Joonas Hurri er en av dem som fortsatt er i Hviterussland, hvor han spiller for Neman Grodno.

Til hjemlandets YLE sier han at beskjeden de har fått er at president Lukasjenko skal ha sagt at «korona kureres ved hjelp av badstu og vodka».

Alle som har prøvd denne oppskriften mot hva det enn skulle være av problemer, vet én ting: De blir atskillig verre dagen etter.

Siste nytt

  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB
  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    – Det er en av de beste kampene vi har spilt her. Prestasjonsmessig er vi ganske nære, og så er det et par situasjoner hvor vi kommuniserer ganske dårlig, sier Nedregotten til NRK.

    – I etterpåklokskapens navn var det dumt av meg å trene dem i fjor, men slik ble det, sier Nedregotten med et smil.

    I forkant av VM i fjor hjalp han det estiske paret med både teknikk og taktikk.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal