Hopp til innhold

Serbia kaller det «unødvendig» å bruke regnbue-bind: – Jeg reagerer kraftig

Martin Ødegaard og Norge valgte å slutte seg til en kampanje som skal motkjempe diskriminering. Serbia takket nei og mener slike saker ikke hører hjemme i fotballen. Nå får de kritikk.

Tadic og Ødegaard

ULIKT VALG: Dusan Tadic og Martin Ødegaard, her avbildet i kamper de begge spilte lørdag kveld, valgte hvert sitt kapteinsbind.

Foto: Montasje NTB/Bildbyrån

Nylig ble det kjent at Norges Fotballforbund er ett av ti nasjonale forbund som er med i kampanjen «OneLove», der landslagskapteiner skal spille med fargerike og regnbue-lignende hjerter på kapteinsbindet som et symbol for å fremme inkludering og vise motstand mot diskriminering.

England, Tyskland, Nederland, Belgia, Danmark, Tyskland, Sveits, Wales og Sverige er med i kampanjen sammen med Norge.

Derfor spilte også Martin Ødegaard med dette kapteinsbindet mot Slovenia på lørdag.

Martin Ødegaard

Martin Ødegaard spilte med det nye kapteinsbindet mot Slovenia.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Tirsdagens motstander Serbia bekrefter imidlertid overfor NRK at de takket nei til å være med.

Kaptein Dusan Tadic kommer derfor til å spille med et nøytralt kapteinsbind mot Norge på Ullevaal i skjebnekampen tirsdag kveld.

– Det får de svare på. Jeg tenker det er veldig bra at vi er med, og at vi kan gjøre noe med andre land og forsterke budskapet på den måten. Jeg tenker det er bra at vi er med, og så får de svare for hva de tenker, sier Martin Ødegaard til NRK.

Avbrutt av pressesjef

NRK prøvde å spørre landslagskaptein Tadić om tema på dagens Serbia-pressekonferanse. Det fikk pressesjefen til Serbias fotballandslag, Milan Vukovic, til å reagere, som brøt inn før Ajax-spilleren rakk å si et ord.

Unnskyld. Uttalelsen om dette har vi publisert til media for to dager siden. Vår generalsekretær har allerede snakket om det. Landslagstrenerne og spilleren vil ikke snakke om dette nå. De vil heller ikke snakke om det i morgen, sa pressesjefen.

Vukovic presiserte til NRKs journalist at de bare vil snakke om kampen mot Norge på tirsdag.

Det hadde Tadić få problemer med å svare på.

Jeg tror det blir en interessant kamp. Begge lag har kvaliteter, men vi vil spille vår fotball og dominere kampen. Vi vil gjøre vårt best for å få til det.

– Bruken av regnbuebindet er unødvendig

NRK har vært i kontakt med Jovan Surbatovic, generalsekretær i det serbiske fotballforbundet, og han svarer slik på spørsmål om hvorfor de ikke ønsker å delta.

– Vi reagerte ikke positivt på henvendelsen, fordi vi kun fokuserer på fotball. Alt som kan forårsake en provokasjon av noe slag for publikum og fans, eller som kan forstås som en form av politisering, er uakseptabelt for oss. Vi vil opprettholde en sportslig og politisk nøytral posisjon, skriver Surbatovic i en uttalelse til NRK.

Den serbiske generalsekretæren understreker at Serbia er for universelle verdier og budskap som «stopp krig», men mener det går en grense.

– Bruken av regnbuebindet er veldig følsomt for samfunnet vårt og unødvendig. Vi fokuserer kun på fotball. Det er forskjellige sosiale grupper og religiøse samfunn blant våre fans, og vi respekterer retten til ethvert individ til fritt å uttrykke sine synspunkter, men vi gjentar – disse sakene er ikke egnet for fotball og stadion er ikke stedet for denne typen saker. Det er holdningen til det serbiske fotballforbundet, understreker Surbatovic.

Tadic

Dusan Tadic og Serbia har valgt å ikke spille med det regnbue-lignende regnbueflagget.

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Ødegaard: – Ganske spesielt

Serbias pressesjef opplyser til NRK at forbundet ikke ønsker å kommentere saken noe ytterligere.

Ødegaard stusser på forklaringen fra serbisk hold.

– Jeg tenker det er ganske spesielt, men jeg er glad for at vi er med. Det er bra vi gjør det sammen med andre land og forsterker budskapet, sier Ødegaard.

NFF-president Lise Klaveness mener følgende om sitatene fra den serbiske generalsekretæren.

– Jeg er ikke enig i hvordan det serbiske forbundet ser på denne kampanjen, skriver Klaveness i en e-post til NRK mandag kveld.

Hun forteller at NFF har valgt å delta i «OneLove»-kampanjen både fordi de ønsker å støtte Nederlands initiativ, være solidarisk med de andre landene som deltar og fordi de stiller seg 100 prosent bak kampanjens budskap om at fotball er for alle.

– Vi vet at det ikke er slik i alle sammenhenger, det er ikke alltid slik at fotballarenaen er en trygg arena for alle minoriteter, ei heller homofile og LHBT-personer. Derfor er det viktig å kontinuerlig jobbe for positiv utvikling mtp. inkludering og for å hindre at mer ekskluderende holdninger setter seg i idretten vår fremover, skriver Klaveness videre.

Jeg reagerer kraftig

Inge Alexander Gjestvang, leder i Fri – foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, blir opprørt av serbernes standpunkt.

Jeg reagerer kraftig på at det serbiske fotballforbundet ikke anser skeives rettigheter som en universell verdi. Den såkalte nøytraliteten de nå velger blir i stedet stående som et tydelig symbol, sier Gjestvang til NRK.

FRI-lederen mener vi aldri skal undervurdere potensialet idretten har til å gå foran og uttrykke og forvalte verdier.

Dersom idretten virkelig skal være for alle trenger vi modige utøvere og forbund som sier noe om hvilke verdier som skal gjelde både på banen og tribunen, mener han.

Inge Alexander Gjestvang, leder i foreningen FRI. Han står foran en trekledt vegg i beige skjorte, med en FRI-logo i regnbuemønster på skjorten. Han har skjegg og mørkeblondt hår. Han ser inn i kameraet med en sober mine.

Inge Alexander Gjestvang rister på hodet av Serbias standpunkt.

Foto: Bård Nafstad / NRK

– En mildt sagt underlig forståelse

Homofili som tematikk er betent i Serbia. De to første pride-marsjene i Beograd fant sted i 2001 og 2010 og ble begge preget av vold.

I år la serbiske myndigheter ned forbud mot Europride-marsjen som skulle finne sted i Beograd 17. september.

– Dette er en mørk dag først og fremst for alle skeive i Serbia. Forbudet mot å arrangere Europride er nok et skritt bort fra et liberalt og åpent Europa. Det er rett og slett forferdelig trist, sa Høyres 1. nestleder Henrik Asheim da forbudet kom.

Gjestvang mener dette viser at landet har en jobb å gjøre med å ta homofiles rettigheter på alvor.

Da Europride ble arrangert i Beograd tidligere i september prøvde den serbiske presidenten å avlyse, med bakgrunn i frykten for reaksjoner fra høyreekstreme. Det viser en mildt sagt underlig forståelse for hvor problemet ligger og hvordan man løser det, mener Gjestvang.

– Handler om at alle er like

Flere har påpekt at OneLove-kapteinsbindet faktisk ikke innehar de korrekte fargene til en regnbue. Svart er blant annet representert. Tyskland-trener Hansi Flick mener det ikke spiller noen rolle at regnbuen ikke er ekte.

– Det handler ikke bare om fargene i regnbuen, men alle fargene. Det handler om at vi alle er like, sier Flick.

England-kaptein Kane sier at han er stolt av å være med på å støtte OneLove-kampanjen.

– Som kapteiner konkurrerer vi mot hverandre på banen, men vi står sammen mot alle former for diskriminering, sier Kane i en pressemelding.

Norges kamp mot Serbia spilles tirsdag klokken 20.45 på Ullevaal stadion. Dramatikken kan du se på TV 2 eller høre direkte på NRK Sport med Olav Traaen og Åge Hareide som kommentatorer.

Norge blir gruppevinner med seier eller uavgjort mot serberne.

Siste nytt

 • Baldauf gjorde kort prosess mot svenske – klar for VM-kvartfinale

  Felix Baldauf skal ut i kvartfinale i 97-kilosklassen i bryte-VM i Beograd etter to strake seirer fredag.

  Baldauf innledet mesterskapet med å slå georgieren Giorgi Melia 3-1 etter en tett og jevn kamp.

  Deretter fikk nordmannen det atskillig enklere mot svenske Aleksandar Georgije Stjepanetic. Den duellen gikk Baldauf seirende ut av med hele 9-0.

  Kampen var avgjort allerede før pause. Oppgjøret ble stanset som følge av at Baldauf var i egen klasse poengmessig. (NTB)

  baldauf
  Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP
 • Klimaaktivister varsler aksjon under Berlin maraton – arrangøren kommer med bønn

  Klimaaktivister sier de vil slå til mot Berlin maraton søndag. Arrangøren trygler demonstrantene om å holde seg unna.

  Det er aktivistgruppen «Siste generasjon» som via sosiale medier har gjort det klart at det planlegges en demonstrasjon under maratonløpet i den tyske hovedstaden.

  «Fordi det ser ut til å være forvirring: Ja, vi vil stanse Berlin maraton. Vi kan ikke flykte fra klimakatastrofen», het det i en uttalelse på Twitter fredag.

  Arrangørene i Berlin anmoder på sin side klimaaktivistene om ikke å forstyrre arrangementet, men sier samtidig at det er lagt planer for «slike eventualiteter».

  Administrerende direktør Jürgen Lock sier at han er klar over muligheter for aksjoner langs traseen.

  – Vi håper at ingenting uheldig skjer, men vi har planer for slike hendelser, sier han og legger til at teamet jobbet tett med politiet «for å sikre at løpet gjennomføres etter planen». (NTB)

  Friidretts-EM: Sondre Nordstad Moen og Weldu Negash Gebretsadik løper maraton
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • Frustrert Jørgensen tapte i bryte-VM – må håpe på rekvalifisering

  Håvard Jørgensen tapte sin andre kamp i bryte-VM i Beograd fredag. Dermed må han håpe på en bronsemulighet via rekvalifisering i 72-kilosklassen.

  Jørgensen møtte Akit Gulia fra India i første kamp og vant enkelt 4-0. I kamp nummer to ble det verre.

  Jørgensen innledet riktignok friskt mot aserbajdsjanske Ulvi Ganizade og tok ledelsen 3-0. Motstanderen utlignet deretter til 3-3, og dermed var presset over på nordmannen i og med at siste poeng i kampen vinner ved poenglikhet.

  I stedet for å slå tilbake havnet Jørgensen under med 3-4 og tapte kampen. Nordmannen slo hånden i brytematta flere ganger i frustrasjon etter at utfallet var klart.

  Nå må han håpe på en ekstra medaljemulighet i rekvalifisering. Det forutsetter at Ganizade tar seg fram til finale.

  Bedre gikk det for Felix Baldauf i 97-kilosklassen. Han vant sin første kamp mot georgieren Giorgi Melia 3-1. (NTB)

  VM i bryting 2021
  Foto: Javad Parsa / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Ødegaard med perlescoring i Mesterligaen - Bilder fra TV 2 00:38
Neste