Hopp til innhold

Serbia kaller det «unødvendig» å bruke regnbue-bind: – Jeg reagerer kraftig

Martin Ødegaard og Norge valgte å slutte seg til en kampanje som skal motkjempe diskriminering. Serbia takket nei og mener slike saker ikke hører hjemme i fotballen. Nå får de kritikk.

Tadic og Ødegaard

ULIKT VALG: Dusan Tadic og Martin Ødegaard, her avbildet i kamper de begge spilte lørdag kveld, valgte hvert sitt kapteinsbind.

Foto: Montasje NTB/Bildbyrån

Nylig ble det kjent at Norges Fotballforbund er ett av ti nasjonale forbund som er med i kampanjen «OneLove», der landslagskapteiner skal spille med fargerike og regnbue-lignende hjerter på kapteinsbindet som et symbol for å fremme inkludering og vise motstand mot diskriminering.

England, Tyskland, Nederland, Belgia, Danmark, Tyskland, Sveits, Wales og Sverige er med i kampanjen sammen med Norge.

Derfor spilte også Martin Ødegaard med dette kapteinsbindet mot Slovenia på lørdag.

Martin Ødegaard

Martin Ødegaard spilte med det nye kapteinsbindet mot Slovenia.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Tirsdagens motstander Serbia bekrefter imidlertid overfor NRK at de takket nei til å være med.

Kaptein Dusan Tadic kommer derfor til å spille med et nøytralt kapteinsbind mot Norge på Ullevaal i skjebnekampen tirsdag kveld.

– Det får de svare på. Jeg tenker det er veldig bra at vi er med, og at vi kan gjøre noe med andre land og forsterke budskapet på den måten. Jeg tenker det er bra at vi er med, og så får de svare for hva de tenker, sier Martin Ødegaard til NRK.

Avbrutt av pressesjef

NRK prøvde å spørre landslagskaptein Tadić om tema på dagens Serbia-pressekonferanse. Det fikk pressesjefen til Serbias fotballandslag, Milan Vukovic, til å reagere, som brøt inn før Ajax-spilleren rakk å si et ord.

Unnskyld. Uttalelsen om dette har vi publisert til media for to dager siden. Vår generalsekretær har allerede snakket om det. Landslagstrenerne og spilleren vil ikke snakke om dette nå. De vil heller ikke snakke om det i morgen, sa pressesjefen.

Vukovic presiserte til NRKs journalist at de bare vil snakke om kampen mot Norge på tirsdag.

Det hadde Tadić få problemer med å svare på.

Jeg tror det blir en interessant kamp. Begge lag har kvaliteter, men vi vil spille vår fotball og dominere kampen. Vi vil gjøre vårt best for å få til det.

– Bruken av regnbuebindet er unødvendig

NRK har vært i kontakt med Jovan Surbatovic, generalsekretær i det serbiske fotballforbundet, og han svarer slik på spørsmål om hvorfor de ikke ønsker å delta.

– Vi reagerte ikke positivt på henvendelsen, fordi vi kun fokuserer på fotball. Alt som kan forårsake en provokasjon av noe slag for publikum og fans, eller som kan forstås som en form av politisering, er uakseptabelt for oss. Vi vil opprettholde en sportslig og politisk nøytral posisjon, skriver Surbatovic i en uttalelse til NRK.

Den serbiske generalsekretæren understreker at Serbia er for universelle verdier og budskap som «stopp krig», men mener det går en grense.

– Bruken av regnbuebindet er veldig følsomt for samfunnet vårt og unødvendig. Vi fokuserer kun på fotball. Det er forskjellige sosiale grupper og religiøse samfunn blant våre fans, og vi respekterer retten til ethvert individ til fritt å uttrykke sine synspunkter, men vi gjentar – disse sakene er ikke egnet for fotball og stadion er ikke stedet for denne typen saker. Det er holdningen til det serbiske fotballforbundet, understreker Surbatovic.

Tadic

Dusan Tadic og Serbia har valgt å ikke spille med det regnbue-lignende regnbueflagget.

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Ødegaard: – Ganske spesielt

Serbias pressesjef opplyser til NRK at forbundet ikke ønsker å kommentere saken noe ytterligere.

Ødegaard stusser på forklaringen fra serbisk hold.

– Jeg tenker det er ganske spesielt, men jeg er glad for at vi er med. Det er bra vi gjør det sammen med andre land og forsterker budskapet, sier Ødegaard.

NFF-president Lise Klaveness mener følgende om sitatene fra den serbiske generalsekretæren.

– Jeg er ikke enig i hvordan det serbiske forbundet ser på denne kampanjen, skriver Klaveness i en e-post til NRK mandag kveld.

Hun forteller at NFF har valgt å delta i «OneLove»-kampanjen både fordi de ønsker å støtte Nederlands initiativ, være solidarisk med de andre landene som deltar og fordi de stiller seg 100 prosent bak kampanjens budskap om at fotball er for alle.

– Vi vet at det ikke er slik i alle sammenhenger, det er ikke alltid slik at fotballarenaen er en trygg arena for alle minoriteter, ei heller homofile og LHBT-personer. Derfor er det viktig å kontinuerlig jobbe for positiv utvikling mtp. inkludering og for å hindre at mer ekskluderende holdninger setter seg i idretten vår fremover, skriver Klaveness videre.

Jeg reagerer kraftig

Inge Alexander Gjestvang, leder i Fri – foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, blir opprørt av serbernes standpunkt.

Jeg reagerer kraftig på at det serbiske fotballforbundet ikke anser skeives rettigheter som en universell verdi. Den såkalte nøytraliteten de nå velger blir i stedet stående som et tydelig symbol, sier Gjestvang til NRK.

FRI-lederen mener vi aldri skal undervurdere potensialet idretten har til å gå foran og uttrykke og forvalte verdier.

Dersom idretten virkelig skal være for alle trenger vi modige utøvere og forbund som sier noe om hvilke verdier som skal gjelde både på banen og tribunen, mener han.

Inge Alexander Gjestvang, leder i foreningen FRI. Han står foran en trekledt vegg i beige skjorte, med en FRI-logo i regnbuemønster på skjorten. Han har skjegg og mørkeblondt hår. Han ser inn i kameraet med en sober mine.

Inge Alexander Gjestvang rister på hodet av Serbias standpunkt.

Foto: Bård Nafstad / NRK

– En mildt sagt underlig forståelse

Homofili som tematikk er betent i Serbia. De to første pride-marsjene i Beograd fant sted i 2001 og 2010 og ble begge preget av vold.

I år la serbiske myndigheter ned forbud mot Europride-marsjen som skulle finne sted i Beograd 17. september.

– Dette er en mørk dag først og fremst for alle skeive i Serbia. Forbudet mot å arrangere Europride er nok et skritt bort fra et liberalt og åpent Europa. Det er rett og slett forferdelig trist, sa Høyres 1. nestleder Henrik Asheim da forbudet kom.

Gjestvang mener dette viser at landet har en jobb å gjøre med å ta homofiles rettigheter på alvor.

Da Europride ble arrangert i Beograd tidligere i september prøvde den serbiske presidenten å avlyse, med bakgrunn i frykten for reaksjoner fra høyreekstreme. Det viser en mildt sagt underlig forståelse for hvor problemet ligger og hvordan man løser det, mener Gjestvang.

– Handler om at alle er like

Flere har påpekt at OneLove-kapteinsbindet faktisk ikke innehar de korrekte fargene til en regnbue. Svart er blant annet representert. Tyskland-trener Hansi Flick mener det ikke spiller noen rolle at regnbuen ikke er ekte.

– Det handler ikke bare om fargene i regnbuen, men alle fargene. Det handler om at vi alle er like, sier Flick.

England-kaptein Kane sier at han er stolt av å være med på å støtte OneLove-kampanjen.

– Som kapteiner konkurrerer vi mot hverandre på banen, men vi står sammen mot alle former for diskriminering, sier Kane i en pressemelding.

Norges kamp mot Serbia spilles tirsdag klokken 20.45 på Ullevaal stadion. Dramatikken kan du se på TV 2 eller høre direkte på NRK Sport med Olav Traaen og Åge Hareide som kommentatorer.

Norge blir gruppevinner med seier eller uavgjort mot serberne.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal