Hopp til innhold

Solbakken etter ny Rekdal-kritikk: – Jeg skiller mellom to typer kollegaer

Kjetil Rekdal og Ståle Solbakken har hatt en rekke offentlige meningsutvekslinger i det siste. Lørdag fikk Solbakken kritikk av Rosenborg-treneren for keepervalget.

Ståle Solbakken

FÅR KRITIKK: Ståle Solbakken valgte Ørjan Nyland mot Slovenia. Nå får han kritikk for avgjørelsen.

Foto: JURE MAKOVEC / AFP

Det var før kampstart mellom Slovenia og Norge at RBK-trener Kjetil Rekdal, på VGTV, reagerte på landslagssjefens valg om å starte med klubbløse Ørjan Nyland i mål.

– Jeg synes det er veldig spesielt da. Det er litt sånn drepen for dem som konkurrerer og blir valgt bak, sa Rekdal i VGTVs studio, og la til at han synes det er merkelig at et norsk landslag skal spille med en klubbløs spiller når man har Sten Grytebust og André Hansen som har gjort det bra og spiller kamper hver helg.

– Skiller mellom to typer kollegaer

På pressekonferansen etter 1-2-tapet mot Slovenia, der Nyland får mye av skylden for målet som avgjorde kampen, ble Solbakken konfrontert med Rekdals uttalelser.

Solbakken svarer slik:

– Jeg skiller mellom to typer kollegaer, og det har ikke noe med Rekdal å gjøre. Det er de som analyserer med et kaldt hode, og de som unner andre gode ting og kan glede seg over at andre gjør det godt og gjør gode prestasjoner. Så har du en type som sover dårlig om natta hvis en annen gjør det bra eller er i en situasjon eller posisjon som vedkommende kan få suksess i, sier Norge-sjefen.

Ståle Solbakken og Kjetil Rekdal

Treneren for Norges største klubb kritiserer laguttaket til landslagssjefen. Det vekker oppsikt.

Foto: NTB

Når TV 2s journalist påpeker at det er vanskelig å ikke tolke det Solbakken sier på direkte spørsmål om Rekdal som noe annet enn at det er myntet på Rekdal, svarer Solbakken:

– Jeg svarer det på generelt grunnlag. Noen ganger sitter vi her nå og refererer til noe noen har sagt, gjort eller skrevet. Enten det er som her om dagen da NRK stilte spørsmål, da er det jo sånn at jeg prøver selv å vite hvilke jobb som ligger bak, hvilken jobb som ligger foran og under. Du vet det hele tiden. Da er det lett å skille. Det er de som har en åpenhjertig, ærlig mening og som vil sine kollegaer i yrket det beste. Så har du de som har vondt i «røven», som vi sier i Danmark, hvis noen gjør det godt, sier Solbakken.

Rekdal: – Aner ikke hva han mener

NRK leste opp Solbakkens uttalelse for Kjetil Rekdal i etterkant av pressekonferansen. Da svarer Rosenborg-sjefen med forbløffelse.

– Jeg aner ikke hva han mener med dette, sier Rekdal før han følger opp med en kommentar fra hans ståsted:

– Jeg tror du skal lete lenge for å finne en som er mer patriotisk enn meg. Jeg blir skuffet og frustrert når Norge taper. Det er meget merkelig hvis det er meg han sikter til. Jeg trener en av de beste klubbene i Norge som prøver å løfte norsk fotball, sier Rekdal.

Ståle Solbakken sier han har forståelse for at de som sitter i studio og skal mene ting om norsk fotball må gjøre nettopp det.

– Jeg vet ikke hvor han har sagt det. VGTV? Hvis han jobber som ekspert så er det hans oppgave å analysere, så kan man være enig eller uenig i vedkommende sine meninger, utbrudd og det ene med det andre. Det lever vi fint med. Vi skal ikke bruke så mye som en halv kalori på det, sier Solbakken.

SE MÅLET: Her avgjør Benjamin Sesko kampen med et langskudd 10 minutter før full tid.

– Begge var skuffet

Han er åpen om at keepervalget var vanskelig. Og han kaller det for relevant at valget av Nyland debatteres.

Derfor tok han også en prat med både André Hansen og Sten Grytebust da valget hadde falt på klubbløse Nyland.

– Jeg hadde en samtale med keeperne i går, begge to var skuffet, særlig André (Hansen), som var nærmest å starte. Men begge er medlem i gruppa her og har vært i utfordrerposisjon, André har jo stått litt også. Men han var fantastisk profesjonell i alt han gjorde både før, under og etter kampen i dag, sier Solbakken.

Hvem bør stå mot Serbia?

Overfor NRK er han enig med dem som kaller 1-2-scoringen for en keepertabbe.

– Jeg tror nok det. Jeg tror Ørjan på en god dag tar den ballen. Det tror jeg han er enig i selv også. Nå har jeg ikke sett den i reprise, jeg stod ganske rett bak da han skjøt. Jeg tror Ørjan vil si det selv også, sier Solbakken.

– Vurderer du keeperbytte før Serbia-kampen?

– Nå må vi se på kampen og se på hvordan vi skal legge opp den kampen. Det er ny motstander, og det er en «grande finale», så vi må finne den beste oppstillingen og taktikken til den kampen, svarer han.

– Viktig balanse

NRK-ekspert Carl-Erik Torp mener Solbakken må ta grep på keeperplass.

– Jeg synes de bør gjøre et keeperbytte nå. Tvilen kom Nyland til gode i denne kampen, da bør tvilen komme André Hansen til gode i neste. Nyland var tydelig kamprusten og det så man i flere situasjoner, og ikke bare ved målet. Da mener jeg det er et mye tryggere valg å gå for Hansen i tirsdagens kamp, sier Torp.

Ståle Solbakken

MANGE MENINGER: Flere fotballeksperter tar til ordet for at Ståle Solbakken må gjøre en keeperendring mot Serbia på tirsdag.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Han synes Rekdal har et poeng i at det er «drepen for dem som konkurrerer og blir valgt bak».

Det er en viktig balanse. Han velger åpenbart de han mener er best i teamet sitt. Derfor ser han mye eliteserie, i motsetning til en del andre landslagstrenere. Han har skapt en tro på at om man presterer bra der man er så kan det være mulig, og det er en stor motivasjon for mange spillere. Den må man ikke miste, og blir det mye som dette her, så kan det gå utover det at spillerne føler reell konkurranse om plassene, mener Torp.

Les også: Får huden full etter Norge-tap: – Rett og slett fryktelig

Nyland
Nyland

Norge vinner gruppa med uavgjort eller seier mot Serbia. Solbakken beskriver Norges sjanser som «fine».

– Det er ikke som om denne kampen var helt på trynet, det er resultatet som er helt på trynet. Vi gjør mye bra, men også mye vilt, sier landslagssjefen.

Norges gruppe avsluttes med hjemmekamp mot Serbia på Ullevaal stadion førstkommende tirsdag.

Siste nytt

 • Nærbø tapte mot finsk motstand i europacupen – må ha seier i returen

  Tittelforsvarer Nærbø sløste med sjansene og leverte ujevnt i 26-28-nederlaget for finske BK-46 i europacupen for menn i håndball lørdag.

  Oppgjøret i Finland var det første av to mellom lagene i turneringens 3. runde. Returen spilles i på Jæren neste helg.

  Nærbø er regjerende mester etter at de vant forrige sesongs finale 58–51 sammenlagt over rumenske Baia Mare. Det var klubbens første sesong med europaspill.

  Rogalendingene fikk en tøff start mot finnene, som allerede etter minuttet hadde bygget seg opp en to måls ledelse. Det forspranget fortsatte vertene å utvide da Nærbø slet med å finnstille målsiktet.

  Da klokka passerte 20 minutter spilt, ledet BK-46 hele 11–6. Gjestene hadde på det tidspunktet bommet på over halvparten av skuddene sine. Til pause sto det 15–9.

  I andre omgang gikk Nærbø hardt ut og scoret seks mål på fem minutter mot et rystet BK-46. Finnene klarte likevel å nullstille og holdt på ledelsen til det var igjen 14 minutter av kampen. Da sto det 21–21.

  De siste ti minuttene ble en skikkelig dragkamp, og lagene byttet på å ha føringen. Men de siste tre minuttene raknet det for Nærbø, og hjemmelaget vant til slutt 28–26.

  BK-46s Nico Rönnberg ble kampens gigant og toppscorer med 10 mål.

  Europacupen er på nivå tre i EHFs turneringssystem, rangert bak mesterligaen og Europaligaen. Den er ikke åpen for lag fra de ni høyest rangerte nasjonene.

  (©NTB)

  Europacupen 1 finale, Nærbø - Baia Mare
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • 17-åring slettet Warholm-rekord

  Under Adventstevnet i Steinkjerhallen lørdag løp 17-åringen Bastian Elnan Aurstad inn til tiden 47.04 på 400 meter innendørs.

  Med det slettet han Karsten Warholms norske U20-rekord innendørs.

  – Det er artig det, sier 17-åringen til NRK og fortsetter:

  – Det var en grei test for å se om kroppen var i form. Nå skal jeg trene videre til innendørsstevner etter nyttår.

  Elnan Aurstad sier det er motiverende å slå tiden til Warholm.

  – Målet er å bli så god som mulig, forteller han til NRK.

  Den strålende tiden gjør Elnan Aurstad til den beste europeiske U18-utøveren innendørs gjennom alle tider og fjerde beste nordmann innendørs noensinne.

  17-åringen fra Steinkjer Friidrettsklubb har tidligere i år blitt norgesmester og U18-europamester i samme øvelse.

  Bastian Elnan Aurstad
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Tandrevold og Lien topp ti i Kontiolahti

  Ingrid Landmark Tandrevold åpnet sesongen med andreplass etter 20 treff av 20 mulige på onsdagens normaldistanse. Fredag var hun med på å gå det norske stafettlaget inn til tredjeplass, og lørdag leverte hun nok et godt løp.

  Med feilfri skyting på liggende gikk hun i ledelsen etter den første skytingen, men en bom på stående gjorde at seiershåpet forsvant. Til slutt endte hun på en delt sjetteplass, 31,6 sekunder bak Lisa Theresa Hauser.

  – Jeg er veldig fornøyd og med utgangspunktet før i morgen. Jeg har i hvert fall et kjempeutgangspunkt og noen kjemperygger. Jeg er veldig fornøyd med å få til en god sprint igjen, det er lenge siden sist, sier Tandrevold til NRK.

  Hauser vant foran Lisa Vittozzi og Linn Persson.

  Ida Lien ble nummer ti, også hun med én strafferunde. Det er fjerde gang Lien ender topp ti i et verdenscuprenn.

  Finland Biathlon World Cup
  Foto: Vesa Moilanen / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste