Hopp til innhold
Kommentar

Sentralisering av skimakt

Utrensningene er i full gang i Skiforbundet. Ut i full offentlighet går de tre mektigste personene i Hopp-Norge i en årrekke. Og en liten del demokratisk åpenhet i det litt mer skjulte.

Pressekonferanse med sportssjef for hopplandslaget, Clas Brede Bråthen

HOPPTOPPER: Hoppkomité-leder Stine Korsen og sportssjef for hopplandslaget Clas Brede Bråthen under pressekonferansen i januar der sistnevnte melde om sin kommende avgang.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Tiden for Clas Brede Bråthens offentlige utblåsninger mot stort sett alle andre som ikke driver spesifikt med hopp i Skiforbundet er straks over.

Frustrasjonen over sportssjefens mange utbrudd har nådd et punkt der også hopperne selv åpenbart mener situasjonen er ulevelig, selv på kort sikt.

Les også Forfang følte seg truet til stillhet: Bråthen beklager – mener han ble misforstått

Clas Brede Bråthen Johann André Forfang

Sett utenfra har det vært mye mer overraskende at de samme hopperne også har fått nok av sin utad bejublede trener Alexander Stöckl.

Også her har den interne slitasjen vist seg å gå for langt.

Østerrikeren er, tross kontrakt til 2026, i realiteten ferdig som landslagstrener. Underbygget av et brev fra hopperne med meget skarp kritikk mot lederstilen gjennom en årrekke.

Spørsmålet er om avskjeden blir effektuert nå eller etter sesongen.

Og hvorfor misnøyen så til de grader kommer til uttrykk akkurat nå.

hopp-snø-131123

OVER OG UT?: Alexander Stöckl er etter alt å dømme ferdig i jobben som hopptrener for Norge.

Foto: Aleksandr Nedbaev / NRK

Den nye dronningen

Den åpenbare nøkkelperson her heter Stine Korsen og er leder av Hoppkomiteen. Der Clas Brede Bråthen både har fremstått som og i realiteten vært hopp-Norges mektigste i en årrekke, er det heller ingen tvil om at Korsen nå har satt seg på tronen.

Dette har blitt konsolidert gjennom aktiv tilstedeværelse og fraternisering på internasjonale konkurranser den siste tiden. Og har ført til en åpenbar tillit hos hopperne. Mens de tidligere ansvarlige, Stöckl og Bråthen, nå er parkert hjemme i Norge. Sannsynligvis for godt, i denne sammenheng.

Frustrasjonene over tid har vært for store – og åpenbart ikke bare over den særs vokale sportssjefen fra Mjøndalen.

I dét ligger også en åpenbar endring i de interne allianser.

Der Korsen lenge har fremstått i opposisjon til ledelsen, primært skipresident Tove Moe Dyrhaug og generalsekretær Arne Baumann, er de nå tilsynelatende forent i sitt ønske om å gå fra resirkulering til brutal opprydding. Også det siste med et åpenbart positivt potensial når det gjelder det internklimatiske.

Muligens har Korsen skjønt at den kritiske økonomiske situasjonen i forbundet- og for hoppseksjonen i særdeleshet- krever nye løsninger. Og nye signaler overfor omverdenen og potensielle sponsorer og investorer i en sport som lenge har beveget seg i en skandaletåke som har fjernet fokus fra det sportslige.

korswen og bråthen

TAKK OG FARVEL: Stine Korsen ga Clas Brede Bråthen en klem på pressekonferansen hvor han sa at han slutter i stillingen som sportssjef.

Foto: NTB

En kronprins ut av skyggen

Etter en så langt meget skuffende sesong, er hopperne allerede på vei videre, hvor det sportslige ansvaret blir ivaretatt av den åpenbare kandidat til å ta over som landslagstrener, nemlig nåværende assistenttrener Magnus Brevig.

Der mange forventet at Stöckl skulle tre ut av Bråthens delvise skygge og overta som sportssjef, er det i stedet hans assistenttrener gjennom 13 år som ser ut til å være den som blir stående igjen som Den Neste, uansett hvem som tar over det øverste ansvaret som sportssjef når Clas Brede Bråthen forsvinner.

Magnus Brevig sammen med landslagssjef Alexander Stöckl.

ARVTAKER?: Magnus Brevig sammen med landslagssjef Alexander Stöckl.

Foto: Geir Olsen / NTB

I tillegg melder Dagbladet sent torsdag at også Bråthens nære medspiller de siste årene, markedsansvarlig Arne Åbråten, gir seg. Og fullender med det en utrensning så effektiv at atskillige Sovjet-ledere nok ville nikket anerkjennende.

Arne Årbråten

FERDIG: Arne Årbråten vil ikke fornye kontrakten med forbundet.

Foto: NTB

Utpusten fra Skiforbundets ledelse er sannsynligvis så dypt lettet at den kan gi hopperne sårt tiltrengt oppdrift for resten av sesongen.

Endringene i maktforholdene i Hopp-Norge gir potensial for en helt ny arbeidsro. Den har de åpenbart tenkt å utnytte effektivt.

Den plagsomme offentligheten

Mens oppmerksomheten til offentligheten rettes mot den pågående hoppkonflikten, samlet Skistyret seg til ett av sine styremøter denne samme torsdagen.

På sakskartet sto et par poster som var like tilsynelatende tekniske som de er prinsipielt interessante.

Den ene går på hva som skal inkluderes i protokollene fra styremøtene. Og gjennom det deles med offentligheten.

De stadige uenighetene i styret de siste årene har åpenbart irritert administrasjonen. Nå ville de utydeliggjøre de interne diskusjonene. Og på den måten dempe oppmerksomheten uenigheten internt i styret har fått. I særdeleshet fra oss i mediene.

Som eksempel er fortsatt ikke protokollen fra siste styremøte i desember offentliggjort. Eller for det vi vet vedtatt.
Dermed vet vi fortsatt like lite om hva slags diskusjoner som har vært rundt de mye omtalte og uavklarte landslagsavtalene, som har vært et betent tema i påfallende lang tid.

Arne Baumann i Norges Skiforbund

GENERALSEKRETÆR: Arne Baumann.

Foto: NTB

At generalsekretær Arne Baumann mente det var en god og forsonende idé å utnevne seg selv til leder for utvalget som skal se med friske og konstruktive øyne på de omstridte avtalene, har heller ikke akkurat bidratt til å føre prosessen videre.

Det er heller ikke sikkert en mindre grad av åpenhet fra skistyrets side er det beste signalet å sende omverdenen i den pressede situasjon hele sporten befinner seg akkurat nå. Men slik ble det, hvilket i beste fall er interessant. Og ellers bare urovekkende.

Mens det fortsatt er frist i minne

Det andre forslaget med en ikke ubetydelig prinsipiell interesse, dreide seg om noe så formelt som forslagsrett til styremøtene.

Og før dere alle faller av, skal jeg dra det så langt som å påstå dette er en potensiell sentralisering av makt hos presidenten og administrasjonen på det valgte styrets bekostning. Og også stikk i strid med de signalene Skiforbundet burde sende til sine medlemmer.

Frem til nå var det en frist for å melde inn saker til styremøtene på fire dager. Den ønsket administrasjonen nå å øke til ti dager. For å få bedre tid til å forberede sakskompleksene, mente de selv.
Eller å utarbeide motargumenter, vil nok velmente kritikere påstå.

Samtidig forblir åpenbart fristen for å innkalle til møtene, som suverent ligger hos presidenten, på fire dager. Uten at det er helt lett å se hvordan disse fristene da skal samtidig utøves.

En slik utvidelse av fristen for å foreslå saker til styremøtene vil begrense muligheten til å ta opp aktuelle saker.

Som posisjonen til Alexander Stöckl.

Eller trusselen om brudd med FIS.

Eller alle forfallene til ski-Norges store NM-fest på Beitostølen.

Eller NM-gullet til Sofie Nordsveen Hustad.

Eller bekymringene for økonomien til ski-VM neste år. Det siste fortsatt under kategorien «Eventuelt». Hvis det er meldt inn i tide, vel å merke.

Siste nytt

  • Rubiales benekter uregelmessigheter rundt Saudi-avtale

    Den tidligere spanske fotballpresidenten Luis Rubiales benekter å ha gjort noe galt i forbindelse med at den nasjonale supercupen ble lagt til Saudi-Arabia.

    Det forteller Rubiales til reportere etter å ha vitnet i et rettsmøte om saken i Madrid mandag.

    – Det jeg fastholder, og som jeg alltid vil fastholde, er at jeg er overbevist om at saken vil vise at ingen penger er blitt mottatt på noen uregelmessig måte, sier Rubiales.

    Påtalemyndigheten har innledet korrupsjonsetterforskning i saken. Rubiales er mistenkt for hvitvasking og korrupsjon i forbindelse med avtalen som ble inngått med Saudi-Arabia i 2019.

    Rubiales er også tiltalt for seksuelt overgrep etter det mye omtalte kysset etter VM-finalen i fjor sommer. (NTB)

    9wChGEe-VpU
    Foto: AP
  • Ishockey: Seks spillere ferdige i Vålerenga

    Vålerenga Ishockey opplyser at sentrale spillere som Mika Partanen, Mark Auk og Christopher Bengtsson ikke blir med laget inn i 2024/25-sesongen.

    Per dags dato er det klart at hele seks spillere på utgående kontrakt ikke forlenger med Oslo-klubben.

    Foruten Mika Partanen, Auk og Bengtsson gjelder det Markus Søberg, Alex Dostie og Joona Partanen. Mika Partanen, lagets poengkonge i grunnserien, pådro seg nylig en kneskade som må opereres, og det er ikke uaktuelt at han kan bli VIF-spiller igjen på et senere tidspunkt.

    – Per nå er han ikke Vålerenga-spiller neste sesong, men vi vil holde dialogen med Mika og se hvordan han føler seg når han er tilbake etter rehabilitering, sier sportssjef Anders Myrvold til VIFs nettsted.

  • Ny deltakerrekord i Holmenkollstafetten – verdens største løp i 2024

    Mer enn 72.000 deltakere er påmeldt til årets Holmenkollstafett lørdag 4. mai, og arrangeren markedsfører seg som verdens største løp i 2024.

    I en pressemelding fra arrangøren Tjalve IL heter det at det igjen går mot en knusende deltakerrekord.

    Det er påmeldt rundt 72.000 deltakere fordelt på 4800 lag, og det er fortsatt mulig å melde på lag. I fjorårets stafett deltok 60.000 løpere fra 4093 lag.

    Med et deltakerantall på over 70.000 er Holmenkollstafetten verdens største løpsarrangement i 2024, ifølge arrangøren.

    (©NTB)

    3hDjhqCJX5U
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal