Hopp til innhold

Mistet kontrollen etter NM-sensasjon: - Hva spurte du om, egentlig?

Sofie Nordsveen Hustad (27) var en av verdens beste juniorer, men så forsvant hun fra rampelyset i lang tid. Torsdag var hun tilbake.

SE DET SPINNVILLE SEIERSINTERVJUET: Sofie Nordsveen Hustad har hatt mange tunge år før NM-oppturen.

Det er jo helt sjukt. Det er nyttårsaften, julaften og bursdag på en og samme dag, sier Hustad til NRK etter å ha sikret NM-gull.

Hva skjedde der ute?

Spør du meg, så spør jeg deg, fortsetter hun.

Hustad var et supertalent og herjet i junior-VM i Kasakhstan i 2015. Der vant hun blant annet stafetten med Tiril Udnes Weng, Lotta Udnes Weng og Julie Myhre.

I dag knuste hun konkurrentene da hun sikret NM-gull foran Julie Bjervig Drivenes. Silje Theodorsen sikret bronse.

Hustad forteller at målet var en topp 5-plassering. Men utover i rennet følte hun seg bare bedre og bedre.

Hustad blir overfalt av lagvenninner over målstreken.

– «Har jeg starta for hardt?», tenkte jeg da, sier Hustad.

Men løpet holdt inn. I mål var hun 32 sekunder foran nærmeste konkurrent. Det fikk 27-åringen til å miste munn og mæle.

Jeg vet ikke hva jeg skal si ... Eller, jeg sier jo veldig mye, men jeg blir egentlig målløs, sier Hustad.

– Det er tydelig at det her betyr enormt mye. Når man har hatt motgang, så betyr oppturen desto mer. Og man får betalt for å ha stått i stormen og stampa i mange år. Nå opplever hun endelig jentedrømmen og vinner NM-gull, sier NRKs langrennsekspert Therese Johaug.

Avfeier kritikere

Selv har Hustad vært usikker på om hun vil klare å komme tilbake, men poengterer ovenfor NRK at hun alltid har hatt troen på seg selv. For mye trening kombinert med kyssesyken er grunnen til at pila pekte i feil retning.

Det har vært tunge år siden det, men jeg har bra gullfiskhukommelse. Alle de dårlige rennene glemmer jeg fort, og så tar jeg med meg det som er bra.

Hvorfor har du ikke gitt opp?

Det tror jeg det er mange som har stilt seg spørsmål om. Jeg tror det bare er den indre driven. Jeg elsker jo langrenn, sier Hustad.

Og kritikerne har hun brydd seg lite om.

Sofie Nordsveen Hustad.

SEIERSKVINNE: Sofie Nordsveen Hustad vant 10 kilometer skøyting på Beitstølen.

Foto: NTB

– Jeg tenker at de får tenke det de tenker. Jeg har familien min og gode venner. Jeg tidenes gjeng i Kjelsås. Nora Sanness og Julie Drivenes. Hele Kjelsås-gjengen har vært gull verdt for meg, sier Hustad.

– Hva var det du spurte om, egentlig?

– Jeg glemte det, jeg også. Jeg spurte om hva de sa. De som kasta seg over deg i mål?, spør NRKs programleder.

– Fy søren, dette er helt rått. De er verdens beste venner. Jeg digger det. Hva de sa? De sa jo at dette er helt sykt. Jeg vet ikke helt. Jeg var helt i ørska der, sier Hustad.

– Magisk

Mor, May Britt Norsveen Hustad, er stolt over datteren som har stått i mye motgang. Dagens seier, som kom ni år etter at hun ble juniorverdensmester, beskriver hun som «ellevilt bra».

uJBNM9lVMso

STOLT MOR: Sofie Nordsveen Hustad sammen med sin mor May Britt Norsveen Hustad.

Foto: NTB

– Hvordan er det å se henne stå på toppen av pallen her nå?

– Det er helt magisk. En eventyrlig seier for henne som har stått på veldig, sier mor Hustad.

– Hva gjør at hun ikke har gitt opp?

– Hun har en indre drivkraft som ingen andre forstår. Hun har bare lyst til å bli best, så det er det som gjelder, sier hun videre.

Kvinnelandslagstrener, Sjur Ole Svarstad, er også imponert og understreker at langrenn er en tålmodighetsprøve av de sjeldne.

Sesongåpning langrenn Beitostølen

INNGANGSBILLETT TIL VERDENSCUP: Kvinnelandslagstrener, Sjur Ole Svarstad, håper Hustad fortsetter å vise god form.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Vi har sett i VM i fjor at det er de over 30 som tar medaljene. Hvis Sofie tråkker rett fremover nå, så kan hun få mange gode opplevelser i skisporet.

Svarstad avslår heller ikke en eventuell tur til verdenscuprennet i Holmenkollen.

– Sofie kan bare fortsette å prestere, og så skal du se at det blir en tur i Kollen, fortsetter han.

null
Spiller nå
Klarte ikke stå etter hodesmell 00:28
Neste

Sportsnyheter

Mistet det etter mareritt­minutter: – Har åpenbart et problem

Tre røde kort, straffespark og vakre scoringer. Kvartfinalen mellom Barcelona og PSG ble akkurat like ellevill som man kunne drømme om.

Siste nytt

 • Kun tre spillere har startet 2024 bedre enn Ruud – har tjent store pengesummer

  Casper Ruud har glitret på tennisbanen så langt i 2024. Nordmannen har både sanket flere poeng og innkassert mer premiepenger enn verdensener Novak Djokovic.

  På 2024-rankingen er Ruud foreløpig kun slått av Jannik Sinner, Daniil Medvedev og Alexander Zverev. Dermed har han innledet året med flere poeng enn stjerner som Carlos Alcaraz, Novak Djokovic og Holger Rune.

  Ruuds gode start har sikret ham hele 18,6 millioner kroner i rene premiepenger. Det er omtrent like mye som Alcaraz, mens Djokovic har tjent om lag fire millioner kroner mindre enn nordmannen.

  Den serbiske verdenseneren har imidlertid kun spilt halvparten så mange kamper som Ruud.

  Onsdag spiller nordmannen mot franske Alexandre Muller i 2. runde av ATP500-turneringen i Barcelona. Ruud har vært i tre finaler så langt denne sesongen, senest i Masters-turneringen i Monte-Carlo sist uke. I slutten av februar og starten av mars spilte han seg til to strake finaler i henholdsvis Los Cabos (ATP250) og Acapulco (ATP500).

  Om en drøy måned er det duket for Grand Slam-turneringen Roland-Garros, der Ruud har vært i finale de to siste årene. Før den tid venter to Masters-turneringer på grus (Madrid og Roma).

  (©NTB)

  Casper Ruud
  Foto: VALERY HACHE / AFP
 • Golfstjerne avfeier spekulasjoner om LIV-overgang

  For få dager siden ble det hevdet at Rory McIlroy var nær en overgang til den mye omstridte LIV-touren. Selv mener golfstjernen at det aldri har blitt vurdert.

  Det forteller nordiren i et intervju med Sky Sports.

  – Jeg vet helt ærlig ikke hvordan spekulasjonene oppsto. Jeg har aldri blitt tilbudt noe som helst fra LIV, og jeg har heller aldri vurdert det, forteller McIlroy.

  De siste dagene har det versert rykter om at McIlroy, som tidligere var en skarp kritiker av LIV-touren, angivelig skal være nær en overgang verdt 680 millioner pund.

  – Jeg tror jeg har gjort det klart at det ikke er noe for meg. Det betyr ikke at jeg dømmer de som har meldt overgang fra PGA-touren. Folk kan ta sine egne avgjørelser. Hvem er vi til å bedømme det? fortsetter McIlroy.

  I starten av 2024 erkjente McIlroy at han trolig var for krass i kritikken mot spillerne som valgte å melde overgang til LIV-touren. Han er likevel klar på eget standpunkt.

  – For min del ligger framtiden her på PGA-touren. Noe annet har aldri vært et tema, slår nordiren fast.

  LIV-touren, som støttes av det saudiarabiske investeringsfondet (PIF), startet opp i 2022. Siden har flere store stjerner meldt overgang til den pengestinne touren.

  (©NTB)

  Rory McIlroy
  Foto: PAUL ELLIS / AFP
 • OL-analyse: Så mange gull tar Norge i Paris

  Tallknuserne i Gracenote Nielsen spår at Norge får med seg fire gullmedaljer hjem fra sommer-OL i Frankrike. Spådommen totalt er åtte medaljer.

  I den siste analysen har selskapet gått ned fra fem til fire gull. I tillegg spås det at Norge tar to sølv og to bronse. Det vil i så fall være en kopi av Tokyo-OL i 2021.

  Både Danmark (5-2-4) og Sverige (5-2-2) spås å ta flere medaljer enn Norge.

  Om analyseselskapet får rett i sin spådom, må den norske troppen si seg relativt fornøyd om man skal se på statistikken. Bare tre ganger tidligere, i Paris 1924 (10), Sydney 2000 (10), Beijing 2008 (9), har det blitt tatt flere medaljer de siste 104 årene.

  Blant de heteste norske gullkandidatene finner vi Jakob Ingebrigtsen (1500 meter og 5000 meter), Karsten Warholm (400 meter hekk), Jeanette Hegg Duestad (50 meter match rifle) og Christian Sørum og Anders Mol (sandvolleyball).

  USA topper listen med en spådom på 123 medaljer fordelt på 39 gull, 37 sølv og 47 bronsemedaljer.

  Sommer-OL i Aten i 2004 ga fem gull. Det er det største antallet gull siden Paris (også 5) for hundre år siden.

  Onsdag er det 100 dager til OL går i gang i Frankrikes hovedstad.

  (©NTB)

  rgfs
  Foto: OZAN KOSE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal